СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 19

• 27 697
  • 757
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Аз вчера пътувах с метро.
В 9 сутринта и после в ранния следобед.
Почти нямаше хора. В порядъци по-празно от супермаркет.

# 676
Хепи, графикът май ще се запази. Но докато не излезе заповедта с новите дати и евентуално потвърждение на графика ти е много сложна задачата.

# 677
  • София
Момичета, това ли е материалът по български език? И как ще преговарят вашите деца оп български? Освен от записките от школата, не се сещам за друг вариант. Дайте идеи, моля.

1.   Текстът в общуването. Разговорен текст, научен текст, медиен текст, художествен текст
2.   Извличане и обработване на информация от научен, от медиен и от художествен текст
3.   Звукови промени в думата – подвижно Ъ; непостоянно Ъ; променливо Я; думи с несъответствие между изговор и правопис.
4.   Видове думи според речниковото им значение и звуковия им състав.
5.   Думата като лексикално средство в текста.
6.   Причастия. Деепричастие.
7.   Местоимение. Лично местоимение, възвратно лично местоимение, притежателно местоимение, възвратно притежателно местоимение, показателно местоимение, въпросително местоимение, относително местоимение, отрицателно местоимение, обобщително местоимение, неопределително местоимение.
8.   Време на глагола. Минало свършено време, минало несвършено време, минало неопределено време, минало предварително време, бъдеще време в миналото.
9.   Наклонение на глагола. Преизказни глаголни форми.
10.   Съвместна употреба на глаголни времена и наклонения.
11.   Неизменяеми части на речта – наречие, предлог, съюз, междуметие, частица.
12.   Главни и второстепенни части в простото изречение.
13.   Еднородни части и обособени части в простото изречение.
14.   Съчинително и подчинително свързване в сложното изречение. Сложно съчинено изречение.
15.   Пряко, непряко и полупряко предаване на чужда реч

# 678
Само с решаване на ПИ и преговорът, който започнаха в училище.

# 679
  • София
Информация за състезанието на ПЧМГ,на база на което отпускат стипендии за обучението в 8 клас:
"Здравейте,

Обявените стипендии остават. Датата на състезанието ще бъде изтеглена. Следете сайта за позробна информация.

Записването е през платформа, която ще е отворена 10 дни преди състезанието."

# 680
  • София
И при нас преговорът се случва чрез решаване на тестове. Уговорили сме се всеки ден да решават по един тест по БЕЛ и МАТ (https://ciela.com/novi-70-testa-za-izpita-po-balgarski-ezik-i-li … ura-v-7-klas.html ). Понякога, разбира се, не се получава. Например вчера цял ден едната девойка прави портфолио по ИТ, а другата презентация по физика, ама като цяло се опитват.

# 681
  • София
Вчера наборът си създаде драма с математичката с наша помощ. Миналата седмица правиха тест. Нещо тестът, обаче, накрая заби. Само две деца са успели да предат през платформата. Наборът се сетил да снима и пратил снимките. Вчера връща тестовете и хоп - 4ка. Не бил обяснявал задачите, а само отговори бил писал. Той сам и написа мейл да я пита къде са му грешките - получи отговор: "18 точки=Добър 4". Какво пита детето - какво му се отговаря?! След което той и пише дълг мейл с обяснения, че в теста е пишело "Напишете своя отговор тук" и той е разбрал, че само отговорите трябва да напише без подробни обяснения. Да не говорим, че учителката е дала теста и изчезнала от Teams. Пусна й снимки на черновите на задачите, които е решавал. На мейла, в който я пита къде са му грешките все още няма отговор, но на другия мейл е получил едни пространни обяснения как едва ли не някой друг му бил решавал задачите. Бясна съм. Чудя се как да реагирам. Почти един месец се подмотваха и това дето го имаше беше далеч от ДО, но моичкият беше от първите, които се регистрираха и си предаваше редовно заданията, на който се сетеше, че трябва да "преподава". Присъедини се към zoom часовете на друга учителка по математика на съседен клас, за да не изпуска материал. Тестът като формат е под всякаква критика, на няколко места има пропуснати знаци, обаче, обвиненията че не си бил решавал задачите сам направо ме изкараха от равновесие. Ще продължа да настоявам да каже кои задачи са му грешни и ми се иска да ми отговори прави ли разлика между "Тук запишете отговора си" и "Тук запишете решението си". Искам да знам да ми каже как да направи чертеж в това поле...

# 682
  • софия
Момичета, може ли да напишете какво препоръчват в школите като добра практика за по-ефективно решаване на задачите по математика. Напр. по БЕЛ се препоръчва да се започне със задачата за търсене на пунктуационни и правописни грешки. По мат какво се прави?
Грийн, бих се обадила и говорила с госпожата като се опитам да не се карам, но не бих оставила така нещата. Първо бих обяснила техническите проблеми, които е имало детето, бих казала, че е възможно да не е разбрал правилно условието, но така написано го е разбрало по този начин и настоявала, че друг не е решавал задачите. Също така, най-невинно попитала при следващо подобно условие, следва ли да се изпраща подробно разписана задача.

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 12:05 от zvаnchе

# 683
Много неприятно. Дори няма значение дали е работил самостоятелно.
Има начин да се минимизират възможностите за несамостоятелна работа. То реално и в училище не се постига 100% обективност и елиминиране на преписване.
Ако имат повече от 3 оценки, по-добре да не оценява през ДО. Иначе или да си размърда мозъка и да направи читав тест, или да приеме недостатъците на тази форма, а не да наказва децата.

Допълвам се за zvanche.

Моят съвет от нашата школа (т.е. аз Simple Smile) е да реши първите 5-6 за влизане в ритъм и после 19 и 20, че носят повече точки.
Ако няма да стига времето, по-добре е да не стигне за задача/и носеща по-малко точки, а не за последните.
Ако се запъне на задача, да не допуска да изтича повече време, а да я пропусне и после да се върне на нея. Понякога решението изскача от раз, ако е имало забиване.

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 11:40 от solnichka

# 684
  • София
zvanche, след арогантните мейли, които му изпрати, ще ми е трудно да не се карам. Спори му за една задача за басейни, че той не ги разписвал така, а точно тези задачи той ги умее много добре, но нямам спомен досега да са му давани в училище, че да има мнение как ги разписва...
Някой може ли да ми припомни колко време след писмено изпитване оценката трябва да се нанесе в ЕД, ако вчера е съобщена пред класа? В края на първия срок се оказа с 5ца за срока, защото тя си имала и едни други оценки, които били в нейното тефтерче... Не ми е за оценката и 5ца да му остави за годината - човек попада, където е трябвало. Дразни ми как го обвинява в неща, които не е направил, а собственият й тест както казах беше супер зле, със сбъркани и неясни условия. Чак ми иде да спретна едно писмо до експерта по математика на РИО.

# 685
Само с решаване на ПИ и преговорът, който започнаха в училище.

И моят така. И по математика и по БЕЛ подготовката му е само с ПИ.
По БЕЛ направиха един ПИ тези дни в училище и започват преговори по български език като ще наблягат на нещата, които им куцат. Отделно учителката му има 4 консултативни часа седмично в момента (онлайн са) за индивидуална работа с ученици или в по-малка групичка от по 4-5 човека. Моят не се включва, всичко си знаел 😂

# 686
Грийн, все пак , направи опит да изясните ситуацията. Диалогът е важен. Едно е да разговаря с ученик, и друго- с родител.

# 687
Звънче, моят си започва задачите от тестовете по математика по ред. Ако евентуално се запънр на някоя, съм казала да я остави и да продължи нататък. Но пък той прекарва първи модул за около 30 минути.
Един от съветите, които съм срещала е да се решат първо лесните, но то пък как да знаеш предварително кои са лесни. При разбъркано решаване според мен се губи повече време. Да не говорим, че така моят заплес би забравил половината.
Пробвайте на няколко теста различни начини и детето да си реши как се чувства най-уверено. Едва ли има еднакво добре работеща формула за всички.

# 688
  • София
Благодаря на всички. Поне изпуснах парата. Ще изчакам да видя дали ще нанесе оценката и ще преценя какво да направим.

# 689
  • софия
Първо да решава задачите, които знае, го прави и на кoнтролни, класни. При нея работи. По-скоро имах предвид нещо като това, което беше писала Дидева
Аз продължавам явно с тъпите  въпроси, но наистина ли трябва сериозно да се подхожда към чертежите? Не може ли малко схематично?  
Може и схематично. Може и направо върху чертежите от тестовата книжка .И изобщо е добре да се работи направо върху нея. Пести се време. Върху готовите чертежи - с молив. Ако сбъркаш, триеш и почваш отначало.
Всъщност единственият чертеж, който ще бъде гледан по лупа, ако мога така да се изразя, е този на задачата с разширен свободен отговор. Ние тези задачи си ги знаем като описателни.

Общи условия

Активация на акаунт