Българинът няма доверие на експерти. Като консултант, много ми се искаше да не преминавам през ада на недоверието, докато стигнем до взаимно разбирателство с клиентите ми, но аз като клиент много добре знам защо това е така. Това са толкова години, в които не можеш да се довериш нито на институции, нито на лидери, и ако се довериш, после много се критикуваш за това. Междувременно станаха модерни всякакви нови консултантски професии – коуч, гуру, ментор и други видове съветници.  На човек му писва от толкова голяма навалица съветници.  

Струва ми се, че често оставаме в заблудата, че поверяваш на консултанта собствените си решения, а той ще извърши някаква измама. Точно като във вицовете: „консултантът е човек, който вземайки часовника от Вашата ръка, Ви казва колко е часът.“  

Никой не може да отнеме правото и задължението ни да вземем своите решения. И на никого не трябва да даваме това право и да го очакваме като услуга от него.

Какво се случва при финансовата консултация: Ние не Ви казваме какво да направите точно, а Ви предаваме необходимата Ви информация, за да вземете решение, и се грижим да бъдете информиран по целия път на инвестицията.  

Тъй като има много заблуди и митове по темата финансови консултанти, ще посоча няколко неща, които са важни за нашия екип:

Компетентност
Компетентността е свързана с образование, но също в голяма степен с опит. Без да подценявам значението на образованието ни в работата, най-важното за компетентността е, че се учим непрекъснато в опита. Финансовите инвестиции са пряко свързани с икономическото развитие и отразяването му от финансовите пазари. Ние имаме зад гърба си два анализаторски отдела на финансови компании, които ни дават широк поглед върху глобалните процеси.  Имаме пряка връзка с професионалните мениджъри на активи и разбираме техните стратегии и решения, за да можем да обясним на инвеститора какво се случва или какво ще стане с неговите пари. И може да звучи самохвално, но аз много държа на опита ни през няколко кризи. Много е различно да си преживял заедно с клиентите си тежките периоди от икономическия цикъл. Това те кара да гледаш на всяка една година с други очи.  Реалистичност
Ние като консултанти не казваме на инвеститора къде да инвестира. Нашата задача е първо да разберем той какво иска да постигне с парите си и каква степен на риск приема. След това можем да му посочим каква е ситуацията с възможните варианти за #инвестиция, които са подходящи за него. Даваме му цялата информация на достъпен език, за да може сам да оформи решението си.  Много е важно да се вземат реалистични решения. Ако човек е отделил пари за черни дни, това е аварийният му #фонд – той не трябва да се инвестира в нещо рисково. Най-много може да се разгледат консервативни варианти и то само в зависимост от пазарния момент. Ако спестителят няма никакво желание за риск, тогава за него е добре да не инвестира изобщо в продукти, които имат дори минимален риск, той трябва да избере само гарантирани варианти. Приемам консултирането по-скоро като въоръжаване на човека, който се чуди как да постигне нещо с парите си -  предоставяне на цялото необходимо въоръжение, за да вземе той своето подходящо решение.  

Грижа
Често се сблъсквам с представата за нашата работа, че някой ни дава пари и после всичко е в неизвестност. Консултантите при нас работят с клиентите си през цялото време -  те получават грижа с актуална информация или насочване, преразглеждане на обстоятелствата. Имаме клиенти, за които се грижим от над 20 години – това си е дълго време. И то е успоредно с въведената онлайн система – всичко може да се вижда онлайн и различните процеси могат да се извършват от вкъщи. Грижата е в това да разбираме какво искат да направят хората и как това да се преведе в инвестиционни действия при различни обстоятелства.  

Лична ангажираност
„Обущарят ходи бос“ не важи при нас. Много често се учудват, като кажа, че целият ни екип инвестира в собствените си фондове. Имаме си и корпоративна програма със спестовни планове за всички в нашите собствени финансови продукти. Та когато паднат пазарите, аз знам как се чувства човекът, който ми звъни настойчиво на телефона.  

Независим консултант или представител на финансова компания
С цялото недоверие към финансовия сектор по много причини през годините (даже не е само КТБ), често съм чувал, че консултантите, които представляват компании, не могат да дадат независима преценка и съвет, защото има конфликт на интереси, понеже са задължени да ти пробутат финансовите продукти, за които работят. Да казвам, че не искам да си изкарам заплатата, това ще бъде нагло. Но поне при нас знаем, че ако „пробутаме“ неподходящо нещо, то после ще се върне върху нас под формата на гняв от клиента и недоволство, което ще отведе от нас и други клиенти. По-важно ни е да правим дългосрочни отношения с хора, спокойни за парите си, вместо да се опитваме да правим „удари“. Що се отнася до независимостта на финансовите консултанти – всеки е зависим най-малко от ограничените си познания. Според мен за хората, които се чудят дали да се свържат с консултант от компания или независим, трябва да имат предвид, че няма пенкилери – никой не познава всички финансови продукти. Няма консултант, който задълбочено да познава всички области – финансови инвестиции, имоти, кредити, застраховки, депозити и пр. Затова е добре да се подбира кой има капацитет да въоръжи човека с необходимата информация, за да вземе решение.

Pushpin Тук можете да прочетете какви видове консултанти има

Pushpin Тук можете да прочетете как протича срещата с финансов консултант по инвестиции

Pushpin Образователни материали за взаимни фондове

Говорете с финансови консултанти, не ни жалете.

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net


#ElanaFundManagement

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 11:07 от Редактор**