Майчинството счетоводно-85

• 35 425
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте,Деси приятно ми е в 9г.с.
Въпроса ми е има ли мами който вече са в болничен и плащате ли си болничния? Аз трябваше да мина на комисия и да си платя болничния за да ми го дадът.

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 16:12 от Десислава Вълчева 670410

# 286
Болничен за рискова бременност? И комисията е поискала пари ли? Като подкуп ли?

# 287
На много места се плаща болничният при получаване,не знам каква е точно причината, но изобщо не става въпрос за подкуп, защото на рецепцията ти дават касова бележка, тоест не е нещо незаконно, а и сумата е около 20 лв.

# 288
А за какво е тази такса? Издаване на болничен лист или някакъв болничен престой?

# 289
Не съм сигурна, по-скоро такса за самото издаване на болничният, защото престой за 20 лв...в повечето частни клиники е по 100+ лв  една вечер

# 290
Бременните са освободени дори от потребителска такса, а за такса за болничен лист не съм чувала, та затова питам. Той е по каса.

# 291
По принцип е така, аз говоря за частни болници, там от нищо не са освободени  Grinning

# 292
Бременните са освободени дори от потребителска такса, а за такса за болничен лист не съм чувала, та затова питам. Той е по каса.

На повечето места се плаща, но не първият, който е от АГ, а следващите, които са от ЛКК
Тоест се заплаща комисията.

# 293
И аз си платих. 35лв. такса за свикване на комисията, или нещо такова. Издадоха си ми касова бележка, даже предложиха и фактура. Не мисля, че е нещо незаконно.

# 294
Аз също излезнах отрано в болничен и се следя в частна болница, плащам по 100лв.., но по-късно една моя приятелка също се следи в същата болница тя си ги издава безплатно, а и почти навсякъде ти издават 20/30лв, аз не искам да сменям болничните иначе си е разхищение предвид факта, че може за тази сума цялата бременност да си изкараш, така че разпитай твои близки или звъни в медински центрове където има АГ-та и ЛК Simple Smile

# 295
Комисиите,които са в частни болници и клиники се заплащат.Аз също се следих в частна болница и си ги плащах по 20лева.И не е нито подкуп,нито незаконно.Има си регистратура и се издават касови бележки.Обявено си е и в ценоразписите на болниците.Има комисии към държавните болници и там ходиш с направление всеки месец,изддено от АГ или от ЛЛ.Съответно няма да плащаш нищо.

# 296
  • София
По ЗК не се заплаща нищо.
Частните болници вече могат да слагат каквито си поискат такси. Някои го отчитат като „медицинска експертиза„, един вид консултация със специалист и преглед, преди да се продължи болничния. Ако е комбинирано с преглед (а не отивате само за документа) би трябвало да е към прегледа.

Но, да, в частните болници може да има такса и в това няма нищо нередно. По ЗК няма.

# 297
Не само в частните болници се заплащат болничните.
Аз се следих в 1 АГ Света София - бившата Тина Киркова и болничните от ЛКК се заплащаха 30лв. на регистратура издават и фискален бон и фактура при желание.

# 298
  • Plovdiv, Bulgaria
Аз при моето АГ в частна болница плаща 40лв за комисия, в ДКЦ-то 30лв. Масово си се плащат болничните удължени чрез ЛКК.

# 299
Сигурно е така. Просто въпроса беше зададен в отделна тема, без упоменато къде се плаща и какво, затова ми стана интересно какво има предвид авторката.

Общи условия

Активация на акаунт