Майчинството счетоводно-85

• 35 372
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, съжалявам за тривиалния въпрос, но за продължаване на майчинството след навършване на 1 годинка на детето, приложение номер 2 ли трябва да попълня? И ако да, в графата, в която посочвам датата, от която да започне изплащането, да запиша датата на първия рожден ден или на следващия ден? Отново се извинявам за тъпите въпроси.

# 346
Здравейте, един малко по различен въпрос ще задам. Може ли да дам предизвестие за напускане, докато съм в отпуск по майчинство? Имат ли право да ме принудят да се върна на работа, за да си изкарам предизвестието?

# 347
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, един малко по различен въпрос ще задам. Може ли да дам предизвестие за напускане, докато съм в отпуск по майчинство? Имат ли право да ме принудят да се върна на работа, за да си изкарам предизвестието?
Да, можеш да пуснеш предизвестие.Не, не могат да те принудят.[/colo]

# 348
  • София-Младост
Здравейте, съжалявам за тривиалния въпрос, но за продължаване на майчинството след навършване на 1 годинка на детето, приложение номер 2 ли трябва да попълня? И ако да, в графата, в която посочвам датата, от която да започне изплащането, да запиша датата на първия рожден ден или на следващия ден? Отново се извинявам за тъпите въпроси.
Приложение 7 се попълва и подава.
Датата обаче може да няма нищо общо с РД на детето. Тя се определя спрямо термина ви. 410 дни от началото на първия 45 днвенен е "първата" година. След нея следва "втората".

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 09:10 от Ала-Бала

# 349
Благодаря, Ала-Бала.

# 350
Здравейте, декларация която се подава след последния болничен от майката ли се попълва или може и счетоводителя. Скоро ми предстои, а шефа ми каза спокойно счетоводството ще ти я оправят. Аз мислех че е задължително аз да я попълня и занеса.И ако случайно я забавят, дали това би ми попречило на майчинството ( въпреки че до сега нищо не са ми бавили)

# 351
  • София-Младост
По принцип се попълва от майката.
Уточнете се със счетоводството най-добре. Забавяне при подаване, води единствено до забавяне в превода на обезщетението.

# 352
Моите ми ги бяха подготвили комплект документите и си ги взех и го попълних вкъщи. Остана само да ги занеса. Като на две места имаше и данните на мъжа ми за попълване. Не знам как ще ви ги попълнят ако му нямат данните.

# 353
Момичета, може би сте отговаряли на въпроса ми, но щв попитам - в момента все още уча, но съм вече в 5-ти месец и искам позната да че назначи от юли месец на работа на 8 часа с опция да си взема болничен направо от юли . Да ама нейната счетоводителка казва,че мога да взема майчинство чак септември за август, като първият месец изобщо нямам право на болничен, а пък аз мисля,че не е така,защото съм си давала болничен и с два дена стаж във фирма. Здравни осигуровки имам, ако има значение. Благодаря !

# 354
Момичета, може би сте отговаряли на въпроса ми, но щв попитам - в момента все още уча, но съм вече в 5-ти месец и искам позната да че назначи от юли месец на работа на 8 часа с опция да си взема болничен направо от юли . Да ама нейната счетоводителка казва,че мога да взема майчинство чак септември за август, като първият месец изобщо нямам право на болничен, а пък аз мисля,че не е така,защото съм си давала болничен и с два дена стаж във фирма. Здравни осигуровки имам, ако има значение. Благодаря !
Първо-здрвните ти осигуровки не са фактор за получаването на болничен.Трябва да имаш минимум 6 месеца трудов (осигурителен) стаж ,за да имаш право на платен болничен.
Второ-болничния не е майчинство и нито август,нито септември ще получиш такова.Болничните се водят за общо заболяване и се изчисляват на база 18 месеца назад.
Трето-Болничен за бременност и раждане се издава 45 дни преди термина.Той се изчислява на 90% .След него имаш болничен от болницата (когато родиш) и след него и болничен от педиатъра на детето (или общо 135дни).След това се подава декларация и чак тогава започваш да получаваш майчинство.За да го получиш обаче,трябва да имаш 12 месеца трудов (осигурителен) стаж.Изчислява се за 24 месеца назад.
И да,болничните не се изплащат веднага.Ако го предадеш юли,срока на счетоводството е да го предадат в НОИ до 10-то число на месеца,следващ месеца,в който ти си го дала.В случая ще е 10-ти август.От там има още едни 10 работни дни НОИ да ти го изплатят.За август сеока им ще е 10ти септември и така.Дори да го предадат веднага,когато ти им го дадеш пари няма да получиш,докато не изтече края на болничния.Пари предварително НОИ не изплащат.

# 355
  • София
А когато болничният е продължение пак ли така процедират?
Аз имам един болничен от 1 до 12 юни, след това продължение до 9 юли. Мислех си, че ги изплащат месец за предходния в този случай.

# 356
  • София
Здравейте.
Дъщеря ми завърши тази година. От юли трябва сама да плаща здравните си осигуровки. Трябва да си издаде ПИК от НАП? от НОИ? Как се плащат здравните осиг.?

# 357
  • София-Младост
Здравейте.
Дъщеря ми завърши тази година. От юли трябва сама да плаща здравните си осигуровки. Трябва да си издаде ПИК от НАП? от НОИ? Как се плащат здравните осиг.?
Преди плащането се подава декл. обр.7. Ако от м.07 е  без здравни, срокът за подаване на тази декларация е 25.08.. Това е и срокът за плащане за м. юли. ПИК от НАП и трябва, декл. се подава и онлайн.
Здравните се плащат или по банков път, на място в НАП някъде имат и ПОС терминал.

# 358
А когато болничният е продължение пак ли така процедират?
Аз имам един болничен от 1 до 12 юни, след това продължение до 9 юли. Мислех си, че ги изплащат месец за предходния в този случай.
Няма значение дали е продължение.Срока за подаването им към НОИ и на двата е 10 юли.До 10 работни дни ще се изплатят.Вероятно ще получите първо частта за този от 1-12 юни.После за този до края на юни.И като мине 9 юли ще получите и частта за юли.Евентуално при предаване в крайния срок (10 юли) може да ги получите заедно,защото ще е изтекъл и този за юли.

# 359
  • София
Благодаря! И да попитам още нещо, защото сега се замислих.... болничният сега (продължението) ще е 80% от брутното. Майчинството е 90% от брутното. В тези случаи как се плащат осигуровки - здравни, пенсионни и тн? Защото да взимам 90% от брутната заплата (помня че така беше и с предишното ми майчинство) ми излиза направо повече, отколкото съм взимала чисто......

Общи условия

Активация на акаунт