Майчинството счетоводно-85

• 34 715
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
  • София-Младост
Много неща са възможни, като начало попитайте работодателя дали е предаден със сигурност.

# 586
Да доста неща може да са. На мен ми бяха объркали входящия номер на болничния и затова ми се беше забавил.

# 587
Благодаря ви много за отговорите, свързах се с работодателя ми. Той е писал на счетоводството и сега чакам отговор от тях. Като го получа ще пиша отново.

# 588
Имам един може би глупав въпрос, родих ноември месец, но бях в болничен( изравнителни и т.н) до средата на март,  въпроса ми е кога започват да падат майчинските от първата година, смисъл след рожденния ден на децата - ноември месец или след март месец, когато е изтекъл последния болничен ? Питам, защото с две бебета и ипотеки няма как да си позволя втората година майчинство за съжаление и нямам и роднини, които да помагат да гледат децата, та ще трябва да мисля варианти  и малко се притесних кога ще паднат парите на минималната работна заплата, нещо обърках сметките...

# 589
Имам един може би глупав въпрос, родих ноември месец, но бях в болничен( изравнителни и т.н) до средата на март,  въпроса ми е кога започват да падат майчинските от първата година, смисъл след рожденния ден на децата - ноември месец или след март месец, когато е изтекъл последния болничен ? Питам, защото с две бебета и ипотеки няма как да си позволя втората година майчинство за съжаление и нямам и роднини, които да помагат да гледат децата, та ще трябва да мисля варианти  и малко се притесних кога ще паднат парите на минималната работна заплата, нещо обърках сметките...
Втората година майчинство не е МРЗ,а е 380 лева.Първата година приключва на датата на термина.

# 590
Здравейте, обърнала съм се към работодателят ми за информация, но все още нямам такава и ще попитам и вас.
Имам издаден болничен от 19.06 до 30.07 от болницата при раждането. Предаден е физически на 29.06., би трябвало до 10.07 да е входиран,но все още го няма в НОИ.
Според Вас нормално ли е да го няма още или има нещо друго. Всички данни от болничният са коректни и се чудя каква е причината да не се вижда.

# 591
B0bec
Това намаление няма да се отрази на сегашните ти болнични.
24-те месеца включват...всичко, те са непрекъснати, календарни.

Зайка-Байка, виж и първия пост, има информация
Процедура
https://www.noi.bg/forusers/procedures/241-procesbenefits
Формуляри
https://www.noi.bg/forusers/forms/239-maternity

Ала - Бала, благодаря ти
Това означава ли, че реално това намаление на заплатите мен по никакъв начин не ме касае? Майчинството ще се смята от деня преди 45 дневния болничен преди ВТР.
Само  февруари месец ще се отрази негативно на майчинството, така ли ?
И още нещо ....тъй като няма да ми стигнат болничните до ВТР, ще трябва или да отида на ТЕЛК или да се върна на работа. Болничния от  ТЕЛК променя ли по някакъв начин нещата? И ако се върна на работа, мисля че трябва да работя 15 дни до 45 преди  ВТР, това вече ще се отрази доста на майчинството нали?

# 592
Здравейте, понеже не съм много наясно, а и сайта на НОИ ме обърка тотално...
Август месец е последният, през който ще получа обезщетение от първата година от майчинството си. ( тогава синът ми навършва годинка)
Разбрах, че за 2рата година отново трябва да се подаде декларация до НОИ, та въпроса ми е коя е декларацията и кога трябва да бъде внесена?

# 593
  • София-Младост
B0bec

Ала - Бала, благодаря ти
Това означава ли, че реално това намаление на заплатите мен по никакъв начин не ме касае? Майчинството ще се смята от деня преди 45 дневния болничен преди ВТР.
И още нещо ....тъй като няма да ми стигнат болничните до ВТР, ще трябва или да отида на ТЕЛК или да се върна на работа. Болничния от  ТЕЛК променя ли по някакъв начин нещата? И ако се върна на работа, мисля че трябва да работя 15 дни до 45 преди  ВТР, това вече ще се отрази доста на майчинството нали?
Ако до края на бремеността ползваш болничен, непрекъснат, то в изчисленията няма да влезе намалената заплата. За месеците в болничен, при изчисление на следващото обезщетение ще се гледа сумата, от която то е изчислено. Ако тези 15 дни преди 45 дневния са в календарния месец, когато ти издават болничния, също нямат значение.
ВТР не знам какво  е:)

vgeorgieva7
Прилж. 7 подаваш и декларираш , че ще ползваш отпуска пред работодателя (молба, заявление, каквото подавате). Реално е добре да се подаде поне 1-2 седмици преди началото на следващия вид отпуск.

Евгения Христова 672891
А работодателят какво казва в случая, кога го е подал, проверихте ли?

# 594
B0bec

Ала - Бала, благодаря ти
Ако до края на бремеността ползваш болничен, непрекъснат, то в изчисленията няма да влезе намалената заплата. За месеците в болничен, при изчисление на следващото обезщетение ще се гледа сумата, от която то е изчислено. Ако тези 15 дни преди 45 дневния са в календарния месец, когато ти издават болничния, също нямат значение.
ВТР не знам какво  е:)

vgeorgieva7
Прилж. 7 подаваш и декларираш , че ще ползваш отпуска пред работодателя (молба, заявление, каквото подавате). Реално е добре да се подаде поне 1-2 седмици преди началото на следващия вид отпуск.

Евгения Христова 672891
А работодателят какво казва в случая, кога го е подал, проверихте ли?

Все още нямам информация от тях.

# 595
Здравейте мамчета Simple Smile
Имам едно питане .
Бременна съм и дай Боже всичко да е наред занапред съм безработна за сега и бременна .
В 3 месец съм . До 5-6 месец имам обезщетение За безработица . Мога ли 6-7 да съм безработна и 8-9 само да се усигурявам и да получа пълният размер майчиство ? Някой може ли да направи проблем кой взема бременна само 2 месеца на работа ? Ако си намеря кой да ме осигури?

# 596
  • София-Младост

сложно@е!
Можете.

Евгения Христова 672891
Няма как тук да отгатнем, изчакайте отговор от работодателя, може да е пропуснал и от там да идва закъснението.

# 597
Здравейте, обърнала съм се към работодателят ми за информация, но все още нямам такава и ще попитам и вас.
Имам издаден болничен от 19.06 до 30.07 от болницата при раждането. Предаден е физически на 29.06., би трябвало до 10.07 да е входиран,но все още го няма в НОИ.
Според Вас нормално ли е да го няма още или има нещо друго. Всички данни от болничният са коректни и се чудя каква е причината да не се вижда.
Попитай счетоводството дали е правилно входиран. На мен ми бяха объркали вх. номер и поради тая причина не ми излизаше в НОИ!

# 598
Попитай счетоводството дали е правилно входиран. На мен ми бяха объркали вх. номер и поради тая причина не ми излизаше в НОИ!
1

Благодаря ти,отправила съм запитване и ги чакам да отговорят.

# 599
  • ВАРНА
За ползване на платен отпуск имаше ли ограничения да са 2 или повече поредни или може и 1ден да си пусна ?

Общи условия

Активация на акаунт