НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 601
  • 695
  •   1
Отговори
# 180
      И на мен текста на venush ми изглежда добре. Дано да се получи.

# 181
www.bgpetition.com

Там може да се направи нова петиция.

# 182
изпратих предложението на клео на лични, като й предложих нашата помощ, момичета позволих си и от ваше име, тези които го подкрепихме. Варианта с електронната петиция е добър Фема, благодаря, сега ще се опитам да направя такава.

# 183
много благодаря на тhe sun.Последен въпрос:Как се изчисляват осигуровките в/у 500лв.и колко идват като сума.Говорим да се осигурявам само последните три месеца или как?При термин на 20.12 от кога?Благодаря за всичко .Това което правиш е много благородно,И аз бих помагала на всички,ако имах твойте умения!  bouquet
След като терминът ти е на 20.12 , то от 05 ноември си в болнични поради бременност и раждане.Вземат се предходните 6 месеца, предхождащи излизането ти в болничен - т.е. ще се вземе периода май 2006 - октомври 2006.
Върху 500 лв при трета категория труд имаш  12,425% лични осигуровки, което прави  62,13л Върху остатъка от сумата 500-62,13 = 437,87 дължи данък в размер на 55,33 и като чиста сума остава за получаване  382,54 / данъкът е изчислен по Чл. 38. (1) от ЗОДФЛ - ето ти и линк:
http://www.dalsiat.com/sz.php?id=19

Ако решиш да си поемеш и осигуровките от работодателя /понежене знам какво ще се разберете/ то отделно от онези 12,425% лични има 23,975% осигуровки дължими от работодателя, което на 500 лв прави  119,86.

И така ако се осигуряваш на тази сума за периода , който ти трябва м.май - м.октомври като среднодневно брутно възнаграждание ще имш брутното възнаграждение за 6-те месеца 500*6 = 3000, разделено на бр.работни дни за периода - 128 /това може да видиш от тук:
http://www.jobtiger.bg/calendar/calendar.php
 и така 3000/128= 23,44, и понеже от това брутно средно възнаграждение за бременност и майчинство ти се полагат 90%, то всеки работен ден в който ще си в болничен поради бременност и раждане ще получаваш 23,43*90%= 21,09. Така например за м.декември ще получиш 19*21,09 =400,71...и така докато детенцето ти стане на около 9 месеца  Peace

# 184
  • В света на мечтите
момичета днес излезоха промените в ДВ

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135533912

само, че нищо не става ясно от там какво ще се случи със завареното положение. Може би трябва да изчакаме и някакъв правилник да излезе.

сега видях че в КТ и чл. 163 вече е променен

http://www.paragraf22.com/pravo/kodeksi/kt.html

Последна редакция: чт, 24 авг 2006, 13:00 от avana

# 185
  • Варна
И аз мисля, че сега му е времето да се  борим, да се обърнем към медиите и да раздухаме нещата . Дори да не успеем, поне ще знаем, че сме дали всичко от себе си.
Ще подкрепя всички възможни петиции, подписки и т.н.

# 186
чл.163 (Sunglasses (нова,  доп. ДВ бр. 68/2006 г.) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 се определят с наредба на Министерския съвет.
Явно ще трябва да чакаме да излезе тази наредба,за да видим кои майки ще са в заварено пложение.

# 187
  • при Arctic Monkeys
Какво да чакаме да излезе,тогава ще е твърде късно!!
Някой наясно лие с мнението на Сдружението?

# 188
Тук е май за въпроси ако не се лъжа? newsm78
Та имам едно питане!Понеже не съм взела още пари, а съм в болничен от 10 декември 2005 -6 месеца,а от 1 Юни 2006 съм в болничния за раждане,до сега, та се питам ще мога ли да взема пари за тези всички месеци като работодателя не внася осигуровки и не ги тегли съответно аз страдам!
За миналите 12 месеца ми дадоха справка за получените пари (За детските да подам) на която справка виждам, че в месеците в които съм била в болнични са ме водили и на работа !Ето:

БТВ:                                           болнични:
07.2006-00.00лв                             160.00лв
06.2006-00.00лв                             160.00лв
05.2006-00.00лв                             59.22лв
04.2006-80.00лв                              00.00лв(тук са ме водили на работа а съм дала болничен)
03.2006-40.04лв                              31.02лв(тук ме водят и на работа и в болничен)
02.2006-00.00лв                              56.40лв
01.2006-32.76лв                              36.66лв(тука ме водят и на работа и в болничен)
12.2005-75.00лв                              00.00лв

и надолу всички месеци са по 75 лв,понеже съм на 4 часа!

И сега се питам защо на места не са еднакви болничните,защо са ме водили и на работа и в болничен,имат изгода ли?И сега ако аз си платя дължимите от тях осигуровки ще мога ли да си взема парите от НОЙ лично поне за тези месеци в които са ме водили в болничен?И да си търся ли заплати като са ме водили на работа?Поне да изплатят сумата от болничните ли??? newsm78
Нали от 01.01.2007 ще се изплащат лично,дано!!! Praynig та да мога да взимам нещо, че тая фирма е за пред- не съд,не господари на ефира ми незнам за къде!

# 189
  • Ботевград
От 01.01. ще ги изплащат лично от НОИ, ама нали все пак счетоводителката от фирмата трябва да ти ги изчисли? В НОИ не ги изчисляват - голяма боза!

# 190
Здравейте, борбени майки!
По отношение на Отвореното писмо , за което говорихме , имам един вариант, който ви предлагам.Прочетете го и кажете мнението си- може да коригираме, за да стане по-добро.Клео, ти ще можеш ли утре на пресконференцията да говориш и за нашия проблем.Най-общо аз не знам за какво ще става въпрос на тази пресконференция, къде ще е и дали може и други да се присъединят.Също така, на мене не ми стана ясно Сдружението на НБМ подкрепя ли идеята за допълнителна разпоредба, касаеща майките в заварено положение или се дистанцира.Моля някой от сдружението да каже ясно, за да знаем какво да правим.
А ето и предложението за писмото:
ДО Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ,
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-ЖА ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА,
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НА ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ
ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми господин Първанов,
Уважаеми господин Станишев,
Уважаема госпожо Масларова,
Уважаеми госпожи и господа депутати,
Преди по-малко от месец Народното събрание на Република България прие промени в Кодекса за социалното осигуряване. Част от тях предвиждат платения отпуск по майчинство да се увеличи от 135 на 315 дни, т.е. до навършването на 9-месечна възраст на детето. Оценяваме, че това е стъпка, в правилната посока за насърчаване на раждаемостта у нас.
Голяма част от майките останахме безкрайно изненадани, когато след първоначалната еуфория разбрахме, че от промяната в Кодекса могат да се възползват майки, които към 1 януари 2007 г. са в сега регламентираните 135 дни платен отпуск по майчинство. Останалите, независимо че към 1 януари 2007 г. децата им нямат навършени 9 месеца, не можем да се възползваме от новите разпоредби на закона. Считаме, че така приет законът нарушава чл.6 на Конституцията на Република България за равнопоставеността на гражданите на страната ни.
Чл. 6 гласи:
“Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.”
От промените в Кодекса за социалното осигуряване става ясно, че не всички сме равни пред закона, тъй като някои от нас само за 1 ден пропускат възможността да получават 90% от заплатата си до навършването на 9-месечна възраст на децата си.
Надяваме се с Ваша подкрепа и с тази на министъра на труда и социалните грижи – г-жа Емилия Масларова, да бъде отстранен този дискриминационен момент в Кодекса за социалното осигуряване, тъй като правата очевидно не са ни равни. Считаме, че разликата между двата периода на отпуска за платеното майчинство– по-малко от 6 месеца, не може да представлява сериозен проблем пред бюджета на страната. Още повече, че се очаква финансовата година да приключи със сериозен излишък, част от който може да бъде насочен към бюджетът на НОИ за изравняване правата на майките с деца до 9-месечна възраст. Предполагаме, че става въпрос за около 20 млн. лв.
   Господин президент, господин министър-председател, госпожо министър, госпожи и господа депутати, моля да ни бъде насрочена среща, на която ние да изложим аргументи за очакваните от нас промени!

Момичета,
в случай че ще трябва сами да се оправяме, ще трябва да направим още няколко неща, а именно(ако изпускам нещо, моля коригирайте ме):
1.Информиране на медиите- да дадем пресконференция, чрез която да се даде гласност на петицията ни.Тук ще е добре майки-юристки, добре запознати със закона да се включат, за да обяснят по-добре нещата.Нека ако има такива готови да кажат.
2.Да поискаме срещи с Президента, с Масларова, с Хр.Христова и М.Велчев-като вносители на законопроекта, който нас ни устройваше:)
3.Да организираме Протест пред Парламента, като предварително сме изпратили подписаната петиция до деловодството на Президента, МТСГ и Нар.събрание(задължително отнесени до деловодството, за да ни бъде даден входящ номер).
4.Чрез писмото да искаме срещи със съответните лица, за да не се случи просто да информираме обществеността за нашия проблем, без да имаме развитие.А като се срещнем, те ще се ангажират със срокове и отговори!
Вярно е , че ни чака малко работа, но ако има резултат всички ще бъдем доволни!
 Crazy

# 191
  • Ботевград
 Писмото е страхотно!
 Hug

# 192
  • София
Подкрепям Hug

Защо не използваш и този член, който беше цитирала в еин предишен пост.
Чл. 4.  (1) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

# 193
  • София
АМ, Подкрепям писмото и всичко произтичащо от него с две ръце! Непременно трябва да се опитаме да защитим правата си и така да възпитаваме децата си, някои още неродени.

# 194
Ндаа, както и предполагахме нищо не е решено окончателно, а от НОИ и МТСП бързат само да се изказват и да обясняват какво било заварено положение. Ами момичета, да видим какви ще са отзивите на пресконференцията на СБМ. Аз мисля, че ще ни е по лесно да се присъединим към тях, те се борят и с други проблеми на майките, които ни касаят. Да действаме самостоятелно е рисковано, кои сме какви сме, просто група майки, които искат нещо. Аз предложих помощ на Клео, но нямам отговор засега от нея.

Общи условия

Активация на акаунт