НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 606
  • 695
  •   1
Отговори
# 165
а защо пък да не е?
значи всеки може да говори каквото си поиска, а ние не можем да си отстояваме правата, така ли?законет е за МАЙКАТА, която има БЕБЕ.
всичко е въпрос на тълкуване и сега е важно точно това-как точно ще се прилага разпоредбата.

Защото тези пари са под форма на болнични, те не са обезщетение за детето - т.е. това официално не са пари, с които да се гледа едно дете - това не са помощи, нито детски надбавки. Парите за гледане на дете са 18 лв. на месец. Така че този закон не касае пряко отглеждането на детето, а това са пари, които се полагат на жени, които са работили и са плащали осигуровки. На този принцип се отпускат.

Съсвсем друг е въпросът дали трябва този допълнителен стимул да е точно под форма на болнични, или не, но така или иначе промяната е положителна.

То и затова се смятат доходите на майката 6 месеца назад, даже не се взима предвид общия доход на семейството. Така че не виждам къде има поставяне в неравностойно положение.

Наистина не разбирам какво толкова тълкувате, за мен /а и не само/ всичко е ясно като бял ден.

# 166
  • при Arctic Monkeys
Наистина не разбирам какво толкова тълкувате, за мен /а и не само/ всичко е ясно като бял ден.
..................................................................................................................................................... ..........
Ами ти си направо за МТСП, при положение, че те все още не знаят как ТОЧНО ще се прилагат новите разпоредби и има колебания, а ти си толкова сигурна!

# 167
Аз съм в края на 5м.В болнични съм от юли .Има ли начин да хвана новия закон за 90% 9м след раждането?Последните 6м. съм на минималната заплата.Мога ли да я увелича допълнително.Казаха ми,че трябвало да отида на работа последните 3м.за да мия увеличат.В момента тече ли ми трудов стаж?Ако увеличим осигуровките на таткото може ли той да ги взима?
Има ли начин да хвана новия закон за 90% 9м след раждането?  - След като си в края на 5-ти месец сега, значи терминът ти е декември, което значи, че да - влизаш в новото положение.

Последните 6м. съм на минималната заплата.Мога ли да я увелича допълнително.Казаха ми,че трябвало да отида на работа последните 3м.за да мия увеличат. - Да, така е  и определено хората ти са свестни в това отношение.

В момента тече ли ми трудов стаж? - Да, както и осигурителен също.

Ако увеличим осигуровките на таткото може ли той да ги взима? - Обезщетението за бременност и раждане ли? Не Naughty

# 168
виж какво FEMA, уважавам мнението ти, но не го споделям.

Това не са болнични, а отпуск за бременност и раждане, предвиден в КТ - раздел отпуски. Той се ползва на основание издаден болничен, но е вид ОТПУСК и може да го ползва само майка, преди да роди и след това до 135 дни общо към момента при раждане на живо дете, което тя ще отглежда т.е. не дадено за осиновяване и т.н. хипотезите са в закона. Този отпуск не се прехвърля на други лица - ползва се само от майката, но е строго обвързан с това че е бременна или родила. Тук не става дума за блоничен и обзщетение за временна нетрудоспособност, самият факт, че този отпуск е уреден от КТ като такъв вече е красноречив. Така, че дотук природата на този отпуск - не е болничен - единствената причина да се ползва въз основа на болничен лист е факта, че бременността се установява от лекар. Ако имаше начин това да стане по друг път - а не медицински (например чрез някакъв електронен апарат като пробите за алкохол -  Laughing) това нямаше да става с болничен, а просто проверка на бременната с апарата и хайде в отпуск 45 дни преди раждане.

А закона изобщо не третира въпроса за завареното положение, това ще стане с наредба и докато тя още не е факт не виждам нищо лошо майките застрашени от елиминация да се борят за правата си.

И на последно място отпускът ползват осигурени майки, защото това е вид осигурителен риск. Плащаш си осигуровки но един ден, когато родиш си получаваш почти цяла заплата и имаш спокойствие. Така отпускът става платен. Аз съм юрист и мисля, че поне дотолкова разбирам. И също така не намирам за справедливо много майки да се осигуряват на пълната си заплата и накрая да ги отрежат по този начин. Значи като е за вземане може, а като стане време за даване - къш. Има много млади майки в това положение и докато има надежда, нека не им я отнемаме.

# 169
..................................................................................................................................................... ..........
Ами ти си направо за МТСП, при положение, че те все още не знаят как ТОЧНО ще се прилагат новите разпоредби и има колебания, а ти си толкова сигурна!

Те може да не знаят как ТОЧНО ще се прилагат, но знаят за кого ще важат, и за кого не!  Peace

Борете се, ваше право е, разбира се!

# 170
venush,sleepyq добра работа сте свършили,мисля че точно така трябва да изглеждат нещата.ОТ ТУК НАТАТЪК какво правим обаче?Времето си минава...
Нека ръководството на Сдружението си каже думата и ако ще се прави нещо да се прави...

ами какво правим, преглеждам предложението за последно, публикувам го тук и го пращам на лични на kleo 80, която май върши основната работа в СБМ. Ще я помоля просто да го представи пред медиите на пресконференцията в петък и ще й предложа моята помощ по какъвто и да е повод. Ако някоя от вас иска да се включи или да съберем имена под предложението - нека заповяда. Чисто технически не знам как ще стане обаче. Нещо като подписка или.... не знам. Засега изпращам предложението, пък после ако трябва да се пише писмо до МТСП - ще пишем.

# 171
ето последно как формулирах предложението:

Обезщетението по чл. 49, ал. 1 КСО, обн. ДВ бр. 68, 2006 г. се изплаща на всички осигурени за всички социални рискове майки, включително и тези които не се осигуряват за ТЗЦ, професионална болест и безработица r които отговарят на следните условия:

1.   започнали, но незавършили ползването на отпуск за бременност и раждане от 135 дни към 01.01.2007 г.;
2.   започнали и завършили ползването на този отпуск към 01.01.2007 г., но към тази дата (01.01.2007) все още не е изтекъл срокът от 315 дни съгласно чл. 50, ал. 1 от КСО. В този случай обезщетение по чл. 49, ал. 1 КСО се изплаща за остатъка до 315 дни, който се получава като се приспаднат използвания вече отпуск от 135 дни и дните от изтичането му до края на 2006 година.
Обезщетението по т. 2 от предложението се изплаща на майките от 01.01.2007 до изтичане на срока съгласно чл. 50, ал. 1 от КСО, обн. ДВ, бр. 68, 2006г. и не може да се кумулира с други обезщетения по КСО – включително за отглеждане на малко дете до 2 годишна възраст.

За майките по т. 2, започнали ползване на отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 КТ (съответно получаващи обезщетение по чл.53, ал. 1 КСО) или друг вид отпуск, този отпуск се прекъсва след подаване на молба до НОИ (или до работодателя не знам как ще бъде другата година) и започва да тече остатъка от отпуска за бременност и раждане до изтичане на 315 дни, както е определен по-горе.

това е нещо като компилация на написаното от мен и sleepy

моля ви кажете дали е ясно и да го пращам. Аз си го разбирам, обаче не знам как е погледнато отстрани.

# 172
 на мен ми изглежда добре 

# 173
  • при Arctic Monkeys
 и на мен ми изглежда добре, все пак и аз съм юрист,въпреки,че някои хора ни пращат да се съветваме.
САМО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА, ЧЕ ФАКТЪТ, ЧЕ СЕ Е ОБЪЖДАЛ в НС ПЪРВОНАЧАЛНО КОМЕНТИРАНИЯ ВАРИАНТ ГОВОРИ,ЧЕ ПАРИ В БЮДЖЕТА МОГАТ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ И ЗА ПО-ШИРОГ КРЪГ МАЙКИ,КАКВИТО СМЕ НИЕ.
Мисля, че е напълно възможно да успеем, ако се вдигне и малко шум в медиите.
Нека ръководството на Сдружението обаче да си каже стратегията

# 174
 аничка спокойно бе, нека всеки си казва каквото иска, за мен е важно, че това предложение има своите основания, законът дава възможност за това.

но да ви кажа момичета аз лично съм песимист за завареното положение, просто защото управляващите имат вратичка за измъкване и ще я използват. Това обаче не пречи да заявим мнението си, пък да става каквото ще.
Надявам се СБМ да ни помогнат. Ще изчакам още малко мнения и пускам предложението.

# 175
  • София
Venush -- Текстът е супер. Присъединявам се в каквото решите да правите.

# 176
пак съм аз.На мен ми е невъзможно да отида на работа последните 3м.,защото е доста тежка и няма да мога да я работя.Няна ли друг начин да си вдигна осигурителния минимум?Възможно ли е да се споразумея с работодателя да ме води примерно на 500лв,аз да не взимам заплата,а само да му плащам разликатаот осигуровките м/у мин .и другата осигуровка?С други думи мога ли да давам малко пари сега а след раждането да си взимам 90% от тези 500лв. 9м.?

# 177
пак съм аз.На мен ми е невъзможно да отида на работа последните 3м.,защото е доста тежка и няма да мога да я работя.Няна ли друг начин да си вдигна осигурителния минимум?Възможно ли е да се споразумея с работодателя да ме води примерно на 500лв,аз да не взимам заплата,а само да му плащам разликатаот осигуровките м/у мин .и другата осигуровка?С други думи мога ли да давам малко пари сега а след раждането да си взимам 90% от тези 500лв. 9м.?
Дали е възможно ти ще прецениш  Peace - това имах предвид "да се водиш официално на работа" и да се споразумеете с него ако трябва да си поемеш ти осигуровките Peace Но дали ще се споразумеете - зависи от вас двамата Peace

# 178
много благодаря на тhe sun.Последен въпрос:Как се изчисляват осигуровките в/у 500лв.и колко идват като сума.Говорим да се осигурявам само последните три месеца или как?При термин на 20.12 от кога?Благодаря за всичко .Това което правиш е много благородно,И аз бих помагала на всички,ако имах твойте умения!  bouquet

Последна редакция: ср, 23 авг 2006, 21:36 от magika

# 179
Здравейте на всички!
Каквото и да стане с майките в заварено положение, аз смятам че поне ще сме доволни и спокойни че сме опитали да защитим правата си- както нашите , така и на децата си! Аз прегледах предишното Отворено писмо и видях , че там има оставен телефон за връзка-утре ще се обадя и ще говоря с тях да изготвим ново писмо.Видях че имаше добро предложение за съдържанието му от Venush.Ще се опитам да се свържа и с Хриси-Kleo_80, но нямам как освен през форума, така че моля те,Хриси, ако четеш -прати ми мейл и ако нямаш против ще се свържа с тебе , за да уточним каквото трябва.Аз също съм готова да помогна на Сдружението на НБМ с каквото мога- така че не ме щадете и казвайте с какво мога да бъда полезна.Ако някой знае как да направим сайт със съдържанието на Отвореното писмо да каже, за да действаме бързо и да го пускаме за подписи.Аз смятам , че ако има достатъчно обществен натиск ще издействаме допълнителната разпоредба за майките в заварено положение-само не трябва да го отлагаме във времето, за да не се размие.
Има много добри предложения как точно да се случи това с ползването на 315 дни болничен за всички- трябва само да ги обобщим и да ги напишем.
Fema-bg, мисля че с допълнителна разпоредба може да се допълни закона , така че да обхване и майките в заварено положение.Що се отнася до това дали ще има пари- нали тепърва ще се гласува Бюджета за следващата година, така че спокойно могат да се предвидят тези средства.

Общи условия

Активация на акаунт