Еднократна помощ за родено дете

• 204
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, предстои ми подаване на декларация за еднократна помощ за второ дете. Някой има ли актуална информация как протича процедурата и най-вече ме интересува, задържат ли оригинала на акта за раждане? Четох, че преди е било така.
Също така, самият акт за раждане има ли бърз начин на издаване срещу заплащане?

# 1
За еднократната помощ за живородено дете ли?
Че те акта за раждане бързо го издават(поне в моята област).
Относно тази помощ - не е нужно да бързате, срока е огромен. Аз по стечение на обстоятелствата подадох документите детето като направи една година. Не ми взеха оригинала, разбира се, но искаха да го представим и него.

# 2
Актът за раждане се издава до седмия ден след раждането на детето и винаги си стои в общината по издаването му, на родителите се предоставя удостоверение за раждане, което се издава въз основа на акта за раждане. На гърба на удостоверението за раждане се вписва изплатената помощ за живородено дете.

# 3
Mama Ru, за пръв път чувам това "на гърба на удостоверението за раждане се вписва изплатената помощ за живо родено дете"...
Удостоверението аз лично го получих за две седмици.
Помощта за която пита, автора, ако  става дума за Социално подпомагане, няма необходимост от задържане на оригинал.
Като цяло в никоя институция не задържат удостоверение за раждане, евентуално взимат копие след сверка с оригинал.
В Социалните редът е следният - отивате с удостоверението за раждане + копие и лични карти на родители, както и IBAN на банкова сметка (помощта може да се изплати и по пощата). На молбата се иска подписа и на двамата родители, данните от личните карти и разбира се данните на двете деца.
Попълвате и предавате документите, след месец се получава сумата по указания от вас път - поща или сметка. Моят съвет е, ако отивате там да се подсигурите и с документи за доходите ви на двамата съпрузи от местоработата ви, за да кандидатствате и за детски.
Разбира се, ако имате право.
Моят съвет е да намерите номера на клона на Социалните и да се обадите предварително за да знаете специално за вашия случай какво ще се прави.
Ако питате за помощ от Общината - там не мога да кажа, но със сигурност знам, че не трябва да задържат удостоверението за раждане.

# 4
Аз ходих до Социалните миналата седмица да попитам за същото, но за първо дете.
Казаха ми, живот и здраве след раждането да отида до съответния клон по настоящ/постоянен адрес и да нося със себе си само лична карта и IBAN /ако искам да е по сметка/.
Увериха ме, че акт за раждане и други документи, не са необходими.

Общи условия

Активация на акаунт