На море в Гърция 2020 - II

• 59 478
  • 775
  •   1
Отговори
# 390
Чета разни статии, последно отпада ли карантината от 15ти в Гърция

# 391
  • Пловдив
А моят мъж остана без отпуск... И всичко пропадна. Много съм разочарована. За първи път от много години ще останем без лятна почивка. Disappointed Disappointed Relieved

И ние сме така,"стояхме си в къщи" и сега лятна почивка "охи",ще се възползваме от уикендите,ако няма ограничения...

# 392
И аз не зная дали ще ми разрешат отпуска през лятото. Има много работа, която изостана заради корона вируса и която трябва да се свърши до края на годината. Има си и много текущи неща...Повече от три нощувки/ четири дни няма как да отсъствам....
Нищо не смея да все още да търся. Гледам във facebook всичко което се предлага е за 7 - 10 нощувки, което при мен е невъзможно...

# 393
Чета разни статии, последно отпада ли карантината от 15ти в Гърция
Като човек, който следи темата и от професионални, и от хоби съображения - за мен Гърция дава доста притеснителни смесени сигнали в последните дни - и имам предвид с официалната си информация и правителствени наредби, не с "една жена каза" и публикации в български медии.
От една страна, от 1 юни щеше да се пътува свободно по причини като посещение при близки, бизнес, притежаване на имот и т.н. (всичко без туризъм), а от друга - на 1-ви на обед пляснаха 7-дневна карантина за запътилите се (не бяха малко).
Имаше и тестове на самолет, пристигнал вчера от Абу Даби - 12 положителни от 90, наложиха 14-дневна карантина на заразените и 7-дневна на тези, които не са!!! Второто ми се вижда налудничаво.

От 15.06. би трябвало за "добрите" държави - сред които е България - да е свободно и да се пътува нормално, като изключим, че планират спот тестове на случаен принцип. Но оказва се, има доста неизпипани неща и в тази посока. Например сред позволените страни уж е Австралия (където има голяма гръцка диаспора, идваща си при роднините и родния остров през лятото), но се оказва, че австралийците всъщност не могат да стигнат дотам.
И т.н., ясно ми е, че Гърция - подобно на България - не блести с външнополитическа мисъл и логика, но очаквам изненади до последната минута. Дано да греша и всичко да тръгне гладко, щот' не се издържа без море вече.

# 394
Мисля, че по принцип всички се лутат и не знаят какво да правят и какви мерки точно да предприемат.
Изчаква се да се види какво ще се случи. Ако може да копират чужди мерки и после никой да не ги обвини в грешка. Струва ми се, че това е, както за нас, така и за гръцките политици, а май че за всички останали. Невидимият враг е страшен....
Аз се надявам вече до края на юни да има по-голяма яснота. В средата все още ще се опипва почвата...

# 395
Много си права за "хем им се иска, хем не им стиска", ама не на всички държави половината БВП е пряко или косвено свързан с постъпления от туризъм, както в Гърция...
Като гледам как е тръгнало, "яко ще измрат" от глад, не от коронавирус (и у нас също).

# 396
Отвориха част от целогодишните хотели в Гърция

Имам полет след 15 юни към островна дестинация в Гърция (не с цел туризъм), надявам се дотогава динамиката да се уталожи и избягвам да мисля за евентулен тест на летището в Атина Grinning Но като нищо с тези предпоследни решения може да провалят плановете на много хора. Интересно ми е дали летищата ще са празни и пусти или ще има работещи заведения и магазини.

# 397
Момичета, моля за помощ тези, които са ходили на Крит с ферибот. Само онлайн ли могат да се купят предварително билети за острова? Звъня на всевъзможни телефони, които намерих на пристанището в Пирея и отговорът е един и същи: трябва да минете през туристическа агенция. Досега винаги сме запазвали билети по телефона ( не за Крит, за други острови) като сме си оставяли координатите и преди отплаване на ферибота сме си ги взимали на място на пристанището.

# 398
Не знам закъде сте запазвали по телефона и дали сте били на Пирея, но това е огромно пристанище (дори има автобусче, защото трудно се прехожда пеша).
Самите офиси на превозвачите и туристическите агенции са извън зоната на пристанището и там има само будки, които издават вече платените билети, работното им време също е съобразено с отплаванията. Естествено, може да се купи и на място в последния момент, но никой няма да ви го пази два месеца например, без да сте предплатили.
Аз съм запазвала по телефон за някакви острови като Китира, Кефалония и пр., където пътува от малко пристанище малка семейна компания (с 1 кораб най-често). Тези варианти с развитието на интернет навсякъде все повече отпадат.
За големите превозвачи стандартният вариант е билетът да се купи онлайн и да се плати предварително, кой ще ви го запази на доверие?

# 399
Благодаря, Параход! Не сме пътували досега от Пирея и мислех, че принципа е същия като от по-малките пристанища. Явно ще купувам онлайн. Не ми се искаше да плащам предварително защото вече изгоряхме с едни самолетни билети но......който не го свърта на едно място ще играе на руска рулетка

# 400
Elli Belli,
фериботните оператори имат full refund на билетите в много приемливи срокове. В най-лошия случай - до 14 дни преди плаването връщат пълната сума, в нисък сезон съм виждала и компании и с 24 часа. За Крит говоря. (Друг е въпросът, че съм си рефъндвала и билет след отплаването на кораба, ама това е друга история Simple Smile)
Иначе зависи от дестинацията, в зависимост от сезона спокойно може да се купи билет и в последния момент или ден-два предравително.

# 401
  • София
Бих добавила, че за Крит и онлайн покупка на билети горещо препоръчвам https://www.ferryhopper.com/en/ Имат и ясно разписани условия за отказ и връщане на пари.
И ако имате избор, изберете да пътувате с Minoian не с Блу Стар/Анек. И в момента като гледам цената, определено ми се струва, че е по-ниска от миналата година. И определено на Минойците ми дава по-добра цена от Блу Стар/Анек. Миналата година не беше така.

# 402
Благодаря ви момичета, от сърце! Още утре ще купувам билетите, повече не се издържа без гръцко море. Ще пътуваме на 21.06. - 6 дни след като (дано) вдигнат карантината.

# 403
Minoan Lines са много гъвкави и правят намаления явно при свит пазар, ние също пътувахме с някаква супер оферта с тях (иначе на редовна са по-скъпи от другите). Но не съм гледала цените тази година, защото в тия смутни времена не съм планирала Крит.

Ферихопър ги препоръчвам не само за тази дестинация, ползвах ги (с известно притеснение) едва два месеца след създаването им - супер са, продължавам да ги ползвам многократно и в годините след това.

Иначе условията за връщане на пари са ясно разписани и от самите компании, Ферихопър си добавят 3 работни дни от тях за обработване на заявката. Но пък е много по-лесна комуникацията, отколкото с превозвача, ако не си на място.

Elli Belli,
успех ти пожелавам, Крит е страхотно място! Да дойдеш после да разкажеш как ти е харесало Simple Smile
П.П. Според мен спокойно можеш да изчакаш 15.06., че и по-късно, за купуване на билетите. В този сезон аз ги купувам 1-2 седмици по-рано и си има спокойно, а сега и туристите ще са по-малко от обичайното.

# 404
Аз също вече направо съм се изнервила без море. Simple Smile Хем си казвам, че е по-разумно да изчакам да видя юни как ще мине, хем знам, че няма да издържа да не тръгнем. Ние работим дистанционно и можем да тръгнем по всяко време, но все пак ми се ще да се ориентирам нанякъде. Аз бях планирала Пелопонес и Крит за тая година, но Пелопонес със сигурност ще ни се размине, за Крит още се колебая. Засега разглеждам Пелион и Парга, Корфу, но с това студено време, ще трябва сигурно някой по-затворен залив, за да е топло края на юни. Пътуваме с малки деца и заради това не мога да реша какво би било хем приятно, хем разумно.

Общи условия

Активация на акаунт