Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 540
  • 758
  •   1
Отговори
# 375
Айде да не разводняваме темата за това как работодателят няма вина, че работникът не притежава достатъчно лични качества и умения за работа във внезапно наложилата се дистанционна среда. Въпреки трудностите, не сме освободили никого. Дайте похвали, не оплюване 🤩 Ама не можете да си превъртите езика да го кажете, нали, защото да мрънкаш е по-лесно 😃😃😃

# 376
Аз да ви кажа, че в момента в условия на дистанционна работа,  не малка част от колегите ми не останаха в София. Имам такива под наем, които дори си освободиха квартирите. Нямаме идея кога пак ще се върнем в офисите, но казват, че тогава ще го мислят. Отделно, че и от преди кризата имах колеги, които изпушиха, намериха си работа в чуждестранни фирми, за които да работят от вкъщи и заминаха за морето. Та мисълта ми е, че никога не се знае какво може да стане (то само преди половин година и за сегашното положение не сме вярвали, че ще хо има), но навъдят ли се достатъчно работодатели,  които са толерантни към работата от вкъщи и софиянци мога да вадят почерпката за намалелите задръствания. Е не се знае обаче какво ще стане с имотните инвестиции.

# 377
  • София
Ами какво да стане Simple Smile
Столицата ще я местят, студентски град ще го местят, и морето ще го местят.
Ти по морето знаеш ли какво мъртвило е!? А едновременно с това, цените са почти като в София.

Вярно е, че някои дистанционно работещи освободиха квартири и се преместиха. И аз съм чул за такива случаи. Но това е по-скоро изключение. Далеч не е масово.

Отделно, на въпроса "Нямаме идея кога пак ще се върнем в офисите", ами май ... от утре ...
Поне в нашата фирма беше дадена тази дата. Разбира се, с уговорката, че далеч не е задължително да го правим.
За мен работата от вкъщи е досадна и тягостна. В офиса има много повече удобства, разнообразие, а и колегите са там.

# 378
Не е нужно да се заяждаш сега. Никъде не съм  написала, че ще местят столица или студентски град. Между другото почти не познавам колега студент, който да не си замина. На тях лекциите им ги направиха виртуални и те първи се изнесоха. Това само показва хората защо седят в София и ако имат възможност за дистанционна работа, част от тях какво биха направили Simple Smile
Не мисля, че във Варна или Бургас е мъртвило. Поне роднините ми и колегите ми, които отидоха да живеят там не се оплакват. Тук не говорим дори за цени, а за  предпочитания за начин на живот.

# 379
  • София
Да, има движение в наемите. До есента ще е. Ще идеш да работиш хоум офис на морето, но първо - едва ли ще издържиш и една зима там, т.е. Есента ще тичаш обратно. И второ - ако имаш деца, никакво море и дистанционна работа няма да те спасят. Или пак ще е временно. Та и с наемите на недвижимите имоти, пилците ще се броят наесен Stuck Out Tongue Winking Eye

# 380
  • София
Аз съм от Бургас, и с изключение на годините в чужбина, съм живял и почивал основно там.
Т.е. 35 от последните 45 години някъде, съм бил лятото в Бургас и Созопол. Може и да звучи нескромно, или заядливо, но позволи ми да имам доста добър поглед върху града и до колко е оживен.
През последните 4 години е такова мъртвило, никога не съм виждал такова. Посред лято, в 10 вечерта няма жив човек на улицата в центъра. Преди по главната не можеш да се разминеш от хора. Буквално! А сега е празно. Като призрачен град.
Преди 2-3 дена звъннах на една обява на къща, в новия град на Созопол, буквално в центъра му. На 2 пресечки от площада.
Имаше към нея и баничарница, която дават под наем.
Питам ги, колко е наема от баничарницата, работи ли и зимата?
Аа не ... то сега и като затвориха училището ... преди имаше хора ... а сега ...
И това, човек, който продава имот.

П.С. Ако не бях абсолютно убеден в това, което пиша, щях да купя тази къща, а не нови апартаменти в София. Точно такава беше дилемата ми, за последните няколко дни. Но въпреки всичката сантименталност, разумният избор надделя.

# 381
HP ще работят от къщи до Нова година. Доста други ИТ фирми, кол центрове и тн също са осведомени още колко време ще са в къщи и не е 'до утре'. Чуждите фирми спазват законите и няма да върнат хората, ако не могат да осигурят необходимите мерки за безопасност и дезинфекция. Имам приятелка, която работи в една от най-големите одиторски фирми. Взели са решение, че в офиса не трябва да идват повече от половината хора.
Моето мнение е, че доста работодатели ще си дадат сметка, че нямат нужда от толкова големи офиси и че хората могат да работят също толкова добре от къщи, а и да са по-удовлетворени.
Да, в офиса е по-весело и аз не бих работила от къщи нон стоп. Но всичките ми колежки с малки деца си мечтаят това да продължи още дълго.

# 382
  • София
Нашата фирма е една от най-големите в света. И най-много подкована с "облачни услуги". Тя ги създава. И датата е 1 юни, т.е. утре. Разбира се, не споря, че има различни дати.

# 383
Ей големи спорове коя фирма докога ще си държи хората хоум офис.
Докогато реши. Както написа някои, големите фирми до Декември не мислят да връщат в пълен обем хората по бюрата. Няма как да поемат риска.
Но децата тръгват на училище септември и ако за някой е лесно да работи от село Тъпчилещово сега, при реално връщане на децата на училище, ще се наложи да се върне в София например и отново да наеме апартамент, ако е напуснал преди това.
Хипотези много, включително и тази, че рязко ще се качи търсенето на големи имоти с повече стаи, за да има стая за всеки, ако се наложи деца и родители да стоят вкъщи.

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 20:54 от Фрау Клау

# 384
Оставам с усещането, че се чете с разбиране, пречупено през своята призма Simple Smile Аз написах много ако-та и предимно лични наблюдения за тенденция сред определена група от хора към момента и предположения каква може да е една от тенденциите ако се променят нагласите на работодателите. Всичко в живота търпи промени.
Много съжалявам, че Бургас се е превърнал в мъртвило. Признавам си, аз съм запозната с Варна. Жалко ако тенденцията се задържи. Бургас е един от най-хубавите градове в моята класация.
Интетесно ми е ВМ уеър всички служители ли връща в офиса си или само част и то по желание? Още днес ще проверя лично, но наблюденията ми са, че големите фирми действат предпазливо и само по желание на служителя.

# 385
Чудна фирма, мечтая да работя в такава.
Заминават си обучени хора и на тяхно място се назначават нови за повече пари, защото на предните не се е давало достатъчно, за да седят.
Невероятно, но факт, има доста такива работодатели.

Жалкото е, че е пълно с такива работодатели. Не си ценят хората.

Всъщност, да се съди по един пост, без да се познават нещата, е крайно неуместно. Може пък фирмата да е била наела неподходящи хора, каквото е успяла поради липса на други. И тези хора едва да са се справяли и да са усещали, че не са на мястото си. И какво, да им се вдигат заплатите ли? Какво ще оправи това? Във всяка фирма с повечко хора има голям процент такива - държат ги, защото все пак някой трябва да има за тази позиция, а и не са чак толкова скъпи, пък и по-подходящи няма... Рано или късно тези хора напускат, което е добре за всички - фирмата може да си намери по-качествени хора за позицията, а и те могат да си намерят позиция, която да им пасва.

А това, за което намеквате, го има, но важи по-скоро за мениджърския състав - има си във фирмата хора със стаж, опит, знания и умения, но като дойде време за назначаване на шеф не повишават тях, а с конкурс довеждат външен човек. И тогава пък пренебрегнатите почват да пускат CV-та и накрая си намират шефската работа, ама в друга фирма, където пак не са в час и където изместват някой "местен" с всички нужни качества. Не знам защо е така и съм се чудила винаги, но се среща много често, даже май е правило. Обаче според менс е среща при мениджърските позиции.

# 386
  • София
Аз казах, че е по желание връщането. И не вярвам още от 1ви всички в купом да се хвърлят в офиса.
Но сега се сетих, че ще има и някаква схема на разредено сядане.
Далеч съм от мисълта, че всичко е вече както преди. Но постепенно натам отиват нещата.
Нормално да си пречупваме нещата през някаква призма. Нали всеки защитава свое мнение. Въпросът е, достатъчно да се обосноваваме. Аз също включвам "ако-та" и не пропускам да отбележа, че и в другите мнения има истина.

Хора от ИТ, които освободиха квартири и се завърнаха, са според мен много млади хора, под 30те, които нямат все още собствено жилище, нямат семейство, деца, които ходят на училище и на градина. Нямат си купени големи апартаменти по 150квадрата с по 2 гаража.
На тях до някъде може и да им е тегаво в София. Всичките им приятели във Варна (примерно), мама и татко там. Няма кой да им наготви. Нямат къде да си паркират колата. В ГТ не им се пътува. Времето в София е по-кофти.
Да, ама ако си над 30, купил си голям имот, кола, гаражи. Жена ти работи някъде другаде в СФ, децата ходят в някое училище (може и частно), или студенти, къде ще идеш?
Ще се натъпчеш при мама и тати в бащината "панелка"?
И как се работи от вкъщи при такива условия? Е, ако си на 25, лесно. Стоиш си в стаята, мама готви, след работа отиваш със старите приятели навън. Какво му трябва на човек.
Но ако си на 40 и си 4членно семейство!?
А тези на 25 колко ще издържат на тоя режим!?
До 40 ще останат хоум офис при мама и татко!?
Не я виждам тая работа. Иначе, спор няма, във Варна, Бургас е много приятно времето.

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 11:37 от Танграта

# 387
Много хора ще изкарат лятото на морето и ще се върнат есента, понеже децата трябва да ходят на училище, а и софийската зима е песен. Вече, като се върнат през септември и решат, че е чудесно да си хоум офис, ще трябва да преценят дали не им трябва по-голямо жилище с възможност за обособяване на 1-2 работни места, според броя на работещите от вкъщи.

# 388
Много хора отдавна са преценили, че им трябват по-големи жилища. Всичките ми познати с едно или две деца, който живеят в жилища под 80кв, смятат, че им трябват по-големи. На мен също ми трябва по-голямо с или без хоум офис. Имаме три стаи и не беше проблем всеки да работи/учи в отделна стая.
Но нямам 200 хиляди евро, за да си купя това, което искам.

# 389
Танграра, точно за такъв тип хора предимно  имах предвид. Едно е да си се установил някъде със семейство, ясно е по-трудно да се вземе решение за смяна на града, но ако са студентчета и им разрешат да си работят перманентно от вкъщи, нищо чудно изобщо да не се и опитват да се установяват в София. Зависи на къде ще избият нещата в бъдеще. Аз лично имам приятели от големи международни фирми с офиси в София, които някак си успяха да се договорят с шефовете си и си работят перманентно от вкъщи извън София. И това е от години, не от сега. Също така дадох пример и с такива, които напуснаха и си намериха работа директно в чуждестранни фирми.  Имам и трета малка група познати, които си купуват къщи около София и пътуват повече, но не им пречи. Всичко е въпрос на предпочитания. Но съм сигурна, че възприеме ли се по-либерална политика ще има някакво разместване и в предпочитанията кой къде да живее.

Общи условия

Активация на акаунт