Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 528
  • 758
  •   1
Отговори
# 405
Аз пък си мисля, че най-големите провинциалисти само за Софията си мислят и искат там да живеят, макар и в малка кутийка. И да отидат до офиса с колата, макар че е на няколко крачки или има удобен транспорт. А пък да напуснеш Варна или Бургас заради София не мога да го разбера, това си е чист мазохизъм. И напротив, точно големите фирми си пуснаха служителите в home office, понеже си ценят хората. Точно дистанционната работа е начина за децентрализация на държавата, тогава и малките населени места ще се развият.

# 406
Освен, че това е новата тенденция за работа, дори в световен мащаб. Щом мултинационалните компании започнаха с разяснителните дейности сред персонала.
Онзи ден попаднах на статия, в която водещите фирми за недвижими имоти бяха изнесли данни за спад в продажбите с над 10%. Посочваше се още промяна в профила на купувача, от Нора между 30-40 се е преместила в хора над 50.

# 407
Аз пък си мисля, че най-големите провинциалисти само за Софията си мислят и искат там да живеят, макар и в малка кутийка. И да отидат до офиса с колата, макар че е на няколко крачки или има удобен транспорт. А пък да напуснеш Варна или Бургас заради София не мога да го разбера, това си е чист мазохизъм. И напротив, точно големите фирми си пуснаха служителите в home office, понеже си ценят хората. Точно дистанционната работа е начина за децентрализация на държавата, тогава и малките населени места ще се развият.
Да се сравнява Варна със София е смешно. Варна е много зле от всяка гледан точка, там всичко  е както голямо село на фона на София.
Там може да си добре, ако си силен схемаджия или имаш гръб, връзки или ако работиш нещо специфично от вкъщи или пътуваш. Всичко е скъпо, а заплатите смешни.

Не случайно много варненци избягаха от там, аз съм един от тях.

# 408
Май само избягалите от градовете си се оплакват от тях. Нещо като някои българи като напуснат България и се започва с едно плюене колко е зле тук. Национална черта си ни е без значение от мащаба Simple Smile. Ами на мен пък много ми харесва и във Варна, и в Бургас и не смятам, че са диви селяни там. Няма почти нищо в София, което да не намеря там. По-скоро има неща дето ми липсват в София, а ги има там. И знам каква е зимата във Варна. Не ходя само кятото. За секунда не бих съжалявама ако можех да живея там, но всичките ми роднини са тук и ще ми е трудно да свикна да съм толкова далеч от тях. И разбира се, работата. Надали ше намеря нещо сходно рам. Единствено не ми харесва, че преди години като видят софийска кола и малко се правеха на интересни варненци, но това вече сякаш отмина.

# 409
Пак бъркате туризма с емиграцията.

# 410
Огромната разлика между София и другите големи градове, да не говорим за по-малките, е анонимността. Можете да излезете и да разчитате, че няма да налетите на познат, който после да ви одумва.

# 411
И тук не виждам разлика между София и Варна. Но на мен не ми пречи липсата на анонимност. Даже точно тази отчужденост ме дразни. Въпреки, че съм от темерутите, които харесват хоум офиса, предпочитам по-сплотената съседска общност. 😀

# 412
  • Велико Търново
И като ме одумва какво? Да не говорим, че това пак е до манталитет, който не идва само от града, в който си, а и от други фактори. Хората навсякъде клюкарят- всеки според мащабите, в които е- офис/университет/квартал/малък град. Българите по принцип обичаме да казваме как на мястото на еди кой си, не бихме направили/облекли/купили каквото и да е, това си е народопсихология и не е свързана с града според мен.
От друга страна за мен анонимността по- скоро е притеснителна, отколкото да ми е плюс. Тук ще знам приятелчетата на детето ми, родителите им и ще имам поглед върху средата му, което в големия град ще стане по- трудно.
Факт е, че плюсовете за едни, са минуси за други, затова хората са различни и всеки град си има своите. Родителите ми например живеят в общински център. Майка ми като излезе след работа вечер, среща познати, разговаря, намира си компания и се чувства много добре. В София това няма как да се случи- прибираш се вкъщи и дори съседа си не познаваш. Когато имаш нужда от помощ, също е по- лесно да я получиш, отколкото при отчуждените граждани от големите градове.

# 413
А точно. В офисите за каква клюкарщина става дума. Е там е яко одумване. На мен не ми пречи, защото само с хубаво мога да ги заслепя.

# 414
  • София
Никой не плюе по Бургас. Напротив! Аз го обичам повече от всички градове на света. И винаги ще го обичам. Винаги съм искал да живея точно там. Но просто не мога. Аз и в детската градина и средното, пък и университета съм искал да се върна ... но не мога. Еволюция. Спомням си с носталгия за миналото, но виждам, че бъдещето е другаде. Живот и здраве, като се пенсионирам, може и да се преместя там.

По-скоро обратното. Имам познати бургазлии, които се натискат в града си и заявяват, че няма да се махнат. Плюят по София, плюят по Бургас, плюят по правителството, партиите, парламента, по всичко възможно.
Плюят дори и по хората, избрали да живеят в София и им се присмиват, че избират трафика, стреса, мръсотията и скъпотията. А след малко пак плюят, но тоя път плюят, че "добре са се уредили" тези в София "да им се дават" добри заплати.
Еми, сори, но това е отвратително. Лицемерно е. Негативно е. Безплодно е. Мързеливо е. Безхаберно е.
Значи, хем будалите му с будали (Как беше форумния термин? Дебили?) се набутали в тая гадна София,
хем "добре са се уредили".
С лишения стават някои неща в живота. Не може от всичко хубаво и до безкрай. Как беше. И душата в рая ... и до края.

# 415
И пак стигнахме до първоизточника на дискусията, че ако фирмите предприемат по-либерална политика относно хоум офиса, може да има хора, които да предпочетат да живеят из родните си места, а това ще доведе до облекчаване на софийските улици, но може и на жилищата. Не казвам, че ще стане, това няма как да го знам, но само си предполагам 😀. Сега тествахме и доказахме, че работата ди върви. Ще еидим до края ба годината какво ще стане

# 416
  • София
Спора е излишен. 21ви век сме. Глобално село е света. Хоум офиса взема да става модерен. Зимата София, главно заради деца, училища и прочее. Лятото по морето. Или подобно нещо, но в чужбина. Та за какво да се спори? Пък и какво да се лъжем, всичко зависи и от възрастта. Едно съм мислила на 20 год, сега друг ми е акъла.

# 417
Пепина, а смяташ ли за коректно и похвално от морална гледна точка от банката да ги "свързват" с конкретна агенция? Защото това е случаят на потребителката. И е много вероятно агенцията да им пробутва собствена обява и да не търси при колеги от други агенции, само за да вземе "на вързано" двойна комисионна.
Не, и това не е коректно. Няма сила, която да  те накара да избереш посочен  брокер. Винаги клиентът има избор.

# 418
Че са високи цените, а заплатите ниски във Варна е факт. Ама чак пък да се изкарват с Бургас като някакви апокалиптични локации не е редно. В 22 часа специално във Варна лятото не можеш да се разминеш по алеята към плажната алея. Освен туристи много сме и местните по това време. Живота си кипи независимо от трудностите. Заведенията са  пълни и не можеш да си намериш място. И едва ли не, че всички те виждат и клюкарят е крайно невярно. За град с население 3000 може и да е така. Пък и вие какво правите, че се криете???

# 419
Лятото е 2-3 месеца, тогава и в най-забутаното село кипи живот. Но остават едни 9-10 месеца, през които също трябва да се прави нещо. Нямането какво да се прави често избива в "ау, колко са високи заплатите в София, тия на какви се правят."
Ето, и потребителката, която толкова иска да се премести във Варна, си казва, че няма да намери такава работа, иначе всичко било чудесно.

Общи условия

Активация на акаунт