Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 482
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
Не е като общината да няма пари, пари има, ама за какво се харчат?
Не случайно наредбата, по която се оценяват отчуждаваните имоти за инфраструктура е с такива цени - целта е очевидна, да се отчуждава за без пари. Квадратен метър земя в регулация, в квартал за жилищно строителство, макар и не от атрактивните, но все пак в регулация в София, с изградена инфраструктура - улици, електро, ВиК, ГТ наблизо, да е по-малко от цената на голяма бутилка минерална/изворна вода. Това на практика си е национализация.

А тази "визия" кой я изработи и за какви пари? Само ги вижте - колко са, не ги знам какви са и чии са, не се знае и колко време захлебват от тази "визия". Приблизително са над 80 човека.

https://vizia.sofia.bg/team/

# 511
Е как обезщетените собственици ще са толкова, колкото ще бъдат новоживущите. Това означава предприемачите да станат благотворителни дружества, които събарят стари сгради и строят без пари нови апартаменти на старите собственици. Без нито един апартамент повече дори.

Кой говори за обезщетяване? Казах вече - задължение всеки да си поддържа коптора. Който не може - глоби. И така ще продаде, а ако не иска ще му го продадат насила. И цената ще е пазарна, не е казано, че ще е 30% от застроеното. А на строителя ще му трябва само един от парцелите, нека са два, а не десет. Останалите десет като им продадат имотите, ето ти я градинката. Аз имах предвид имотите на общинска земя, които не са собственици на земята. Има много такива.

Законите за отстоянията са такива, каквито са. Не може първите да са се уредили, и сега да се променя за вторите. Трябва да е еднакво за всички.

П.П. Нямам никакъв интерес - нито имам имот за строежи, нито живея в блок, построен в междублоково пространство. Пиша по убеждение, че не може кефът на едни да се гради върху ощетяването на други. Иначе и на мен ми се иска простор и зелено.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 13:11 от Черна станция

# 512
По отношение на компенсациите, колко от вас ще се съгласят да напуснат апартамента си и отидат на друго место?

Всичките до един. Стига компенсациите да са подходящи

# 513
Аз съм писала за наш познат от Лийдс, чието семейство има парцел в централния район на града и си стои , защото не им дават от общината разрешение за строеж, нито го изкупуват. За да получат разрешение , трябва да вземат висок процент подписи за съгласие на собствениците от околните сгради (или сграда). Което те не им дават и така си стои парцелът. Та това е относно ползването на правото на собственост в по-демократичния свят.

# 514
Ами ето, общината да купи 2-та парцела и да построи детска градина/градинка/ паркинг, каквото иска.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r15290527256994 … k=5jwr7n&f1=3

Парцелите с малки стари и рухващи къщи по правило не са с право на строеж върху общинска земя, а са си частни парцели.

# 515
Танграта, сигурна съм, че ще направиш моделирането и оптимизирането по-добре от сегашните Simple Smile, стига да ти дадат надеждни данни (което често е проблем - знаеш за GIGO синдрома), исках само да кажа, че това не е нещо, което се прави  с прости сметки и дискусии по форуми, колкото и елементарно да изглежда на много хора, вкл. и на пишман общински съветници като Спасителя на София. Като му четох последното изказване и се хванах за главата. Как да е, за теб съм сигурна, че разбираш. Hands Plus1

# 516
Който беше писал за окрупняване на парцелите - да знаеш, че си много далеч от истината!
Защото се гледат параметри като плътност на застрояване, озеленяване, и височина. Даже да ти кажа, че колкото са по-малки по размер парцелите, толкова е по-трудно да достигнеш максималните параметри. И обратно, колкото е по-голям парцелът, толкова е по-лесно. Затова собствениците на съседи парцели се договарят и обединяват, инак и двамата са ощетени.

Аз пък си мисля, че строителството и възможността всеки да взема решения, е част от демокрацията. Затова, който иска зелено и просторно, може да иде да живее другаде. Но няма основание, по силата на което, да се мъчи да си налага мнението за имотите и имуществото на другите хора. Защото така се унищожава демокрацията. Нали така?

# 517
Ами не. Бъркате нещо демокрация със слободия и това всеки да си прави каквото му скимне. Абсолютно не е така и трябва да има ограничения особено в градовете. Същото важи и за собствениците, ако не им изнася - може да продадат и да си купят парцел някъде другаде, нали така? Още повече следва да се затегнат параметрите на плътност на застрояване, озеленяване и интензивност на застрояване в града!
3 метра от края на имота и 3 метра от края на другия имот може да е сносно разстояние за къща селски тип, но не и за многоетажни сгради! Ако не сте забелязали между панелките има (или поне имаше преди да започнат да никнат всякакви сгради между блоковете) разстояние горе долу колкото им е височината. И така е редно да бъде. Пак казвам, това че имаш имот не означава директно, че можеш да правиш каквото си поискаш!

# 518
Аз също смятам, че трябва да има ясни правила за отстоянията, за градинките и зелените площи и т.н. Но те да са обмислени, обсъдени и веднъж приети, да не се сменят през година-две, според както му изнася на един или друг инвеститор или бранш. Общественият интерес трябва да е водещ.

Като има ясни правила и те не се менят непрекъснато, няма вратички в тези правила, т.е. няма възможност за разрешения по усмотрение на местния главен архитект, тогава и бизнесът, т.е. инвеститорите и частните собственици ще могат да си направят сметката за години и десетилетия напред. И няма да са прецакани с дадено разрешение - отменено разрешение - съдебни саги и т.н.

Дори площи, определени за градинки и т.н., ако има смислени правила, могат да бъдат печеливши за собствениците, ако в тях могат да се построят примерно ниски търговски или увеселителни или нещо подобно обекти и заведения, от които собствениците да печелят.

# 519
Аз също смятам, че трябва да има ясни правила за отстоянията, за градинките и зелените площи и т.н. Но те да са обмислени, обсъдени и веднъж приети, да не се сменят през година-две, според както му изнася на един или друг инвеститор или бранш. Общественият интерес трябва да е водещ.

Именно, да ги има и да са твърди. А не Пешо си построил и за да не му спрат гледката се сетил да протестира да не строи Гошо. Не може да има демокрация и ред с право на първия. А сега - единият по-рано се сетил и за него е ОК, ама да променим закона за следващите. Ми не може така. И това важи не само за строителството, а за всички сфери - предвидимостта и стабилността са най-важното за развитие и благоденствие.

# 520
3 метра е мисля че при ниските сгради, 5 или 7 е при по-високи, или поне при по-високи етажи.

И, не, собствеността е водещата, не желанието на Петьо да гледа дървета през прозореца си 😃
Защото Петьо може да го постигне, като купи съответния парцел, и си засади там дръвчета. Това може да направи. Или да не купува на съответното място.

Ама, както писахте по-горе, първо да купи, после да реве, е ....

А вчера четох, че почват да се строят 8 дг и 4 училища, в София. Мисля, че бива.

# 521
  • София
http://www.gatchev.info/ftp/public/Nezakonen%20stroej/4%20-%20%D … 5%D0%B6%D0%B8.pdf

Ето тук кратко и стегнато са извадени отстоянията от сградите. По мои наблюдения, масово се нарушават. Кой и как тогава ги издава тези разрешения за строеж?!
До нашият блок от години искат да строят на 7 м отстояние. Е да, ама блокът е с 65 м височина, отстоянието трябва да е минимум 30 м.

Хубаво е, че ще започнат да строят 8 ДГ и 4 училища. Но тези 8 ДГ ще поемат 220 деца от набор, а недостигът е 7-8 хил. Само в един тесен периметър около нас има 2 ДГ, които по неведоми пътища божии да продадени и с променено предназначение. Та хубаво ще се строи, но разграбеното и унищожено едва ли ще се възстанови, камо ли да се надгради. Дълга тема...

# 522
  • София
До колкото знам, отстоянията важат само ако няма улица между 2те сгради. Има ли улица, била тя и частна, отстоянията падат.
Затова има строители, които построяват "улица" в парцела, слагат и бариери, и по този начин разстоянието със съседна сграда може да е (не се сещам колко е широка една малка улица), примерно 7 метра. Разбира се, "улицата" е свързана от 2те страни с истински улици.

# 523
Скрит текст:
3 метра е мисля че при ниските сгради, 5 или 7 е при по-високи, или поне при по-високи етажи.

И, не, собствеността е водещата, не желанието на Петьо да гледа дървета през прозореца си 😃
Защото Петьо може да го постигне, като купи съответния парцел, и си засади там дръвчета. Това може да направи. Или да не купува на съответното място.

Ама, както писахте по-горе, първо да купи, после да реве, е ....
А вчера четох, че почват да се строят 8 дг и 4 училища, в София. Мисля, че бива.
[/quote]

То хубаво ще строят, ама дали ще е там където има нужда Simple Smile В Манастирски ливади надали Simple Smile

# 524
ами едната ДГ е точно в манЛи

и в същата статия пишеше, че имало 2500 ли, колко бяха, останали незаети места, които ще са за второ класиране.

тази извадка е доста интересна, не съм чак толкова наясно.
Но, все пак мисля, че строителите СПАЗВАТ отстоянията. А на нас все ни се виждат малки. Което не значи, че те не ги спазват.

Общи условия

Активация на акаунт