Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 425
  • 758
  •   1
Отговори
# 630
  • София, Bulgaria
Тук естествено, преди това е описан кв..... и № на блока и квартала:

# 631
  • София
"идеални части от правото на строеж върху държавна земя, представляваща комплекс еди кой си".

после отново има "право на строеж върху терена"
Няма никъде самата земя.

# 632
  • София, Bulgaria
"идеални части от правото на строеж върху държавна земя, представляваща комплекс еди кой си".

после отново има "право на строеж върху терена"
Няма никъде самата земя.

А вие спорите за идеални части ли...В комплексите, където са панелните блокове и ЕПК не съм срещала да идеални части от земята.

# 633
  • гр. Варна
, съставляваща комплексно жилищно строителство

# 634
В комплексите, където са панелните блокове и ЕПК не съм срещала да идеални части от земята.

И аз не съм виждала, но аз съм виждала само 2 н.а. за ЕПК-та. Принципът обаче беше този - апартаментът се продава с % от правото на строеж.
Ако Титина има нещо друго написано в н.а., тя е някакво колосално изключение от правилото.

# 635
Не си виждала, но обяви нещата за изключение, нарече чиновниците некадърни...
Такъв НА, с такъв текст, притежаваме всички собственици ( снощи проверих с 3-ма приятели и те имат текста в НА ) на отчуждени имоти в този т.нар. комплекс ( 5 блока). И аз бях изненадана, но това е положението.
Дали думичката е американска, идея си нямам. Някой хора като нямат какво да кажат се хващат за постоянното ми местожителство. Само да кажа, че 1983 година, когато е построен блока, не съм живяла в САЩ.

# 636
Здравейте, пиша да първи път, въпреки че от години ви чета. По темата исках да попитам - в НА на моя апартамент са записани % от право на строеж, както и % от земята. Отделно има и % от общите части на сградата. Всички проценти са различни.
Смятате ли, че това е правилно? Зачудих се дали не трябва да е само правото на стореж или земята. При евентуална продажба дали ще бъде проблем. Или ако трябва НА да се коригира преди това, ако някой знае процедурата.

# 637
  • София
Няма проблем да са различни.
Ако има сграда, задължително трябва да има и право на строеж. Земята е незадължителна.
Ако имаш само на земята, това вече не е Нот Акт за апартамент, а за земя. И е друго нещо.
Общите части също са задължителни. Ако ги има. (Ако е 100% еднолична собственост, например къща, няма да има общи части)

# 638
Мисля, че не е така.  Ако имаш земята това е равнозначно на това да имаш и право на строеж, но ако имаш право на строеж това не значи, че имаш земята. Може собственикът на земята да отстъпи правото на строеж, като си запази собствеността. Аз например в моя НА имам ИЧ от земята, но нямам от право на строеж, защото това право произтича от собствеността върху земята.

# 639
  • София, Bulgaria
Може да имате и двете т.е и право на строеж и идеални части от змята. Това се получава например, когото на парцела има няколко собственика, едининят от тях продава своите идеални части на строителя, а другият си ги запазва. Тогава строителят продавайки ап. разпределя идеалните части, които притежава и съответно отстъпеното право на строеж на останалите части, собственост на дргия собственик на земята.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 07:23 от tomeva

# 640
Благодаря за отговорите. От това което знам, не е такъв случая. Цялата земя на кооперацията е продадена на строителя, така че всички собственици имат съответните % от земята. Когато купувах апартамента от 1-вия собственик, който е купил от строителя, имаше два НА - един за право на строеж и един за земята. При покупко-продажбата нашия нотариус просто е обединил информацията и от двата НА. Разбира се, тогава не съм питала дали това е правилно или не, а се предполага че нотариуса знае какво прави. Но сега като коментирате погледнах нашия НА и се зачудих.
За мен няма голямо значение дали има два или три процента, а само НА да е коректен за следващи сделки.

П.С. извинявам се ако не съм се справила с цитирането, за първи път го правя.
Може да имате и двете т.е и право на строеж и идеални части от змята. Това се получава например, когото на парцела има няколко собственика, едининят от тях продава своите идеални части на строителя, а другият си ги запазва. Тогава строителят продавайки ап. разпределя идеалните части, които притежава и съответно отстъпеното право на строеж на останалите части, собственост на дргия собственик на земята.

# 641
  • София
Мисля, че не е така.  Ако имаш земята това е равнозначно на това да имаш и право на строеж, но ако имаш право на строеж това не значи, че имаш земята. Може собственикът на земята да отстъпи правото на строеж, като си запази собствеността. Аз например в моя НА имам ИЧ от земята, но нямам от право на строеж, защото това право произтича от собствеността върху земята.
Може да имаш земя, но да си отдал вече право на строеж в някакви % или цялото.
Като 2то става в друг Нот Акт. Личен опит.

Дам, сега гледам какво съм писал преди това. Има малък пропуск. Ако сам строиш върху твоята си земя, не е задължително да се упоменава "право на строеж". Това някак си ми убягна като очевиден и по-рядък случай.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 08:46 от Танграта

# 642
Също и ако цялата земя е минала в собственост на строителя и той съответно я разпределя на купувачите на жилища. Тогава те имат дялове от земята и за права на строеж не се говори изобщо, защото дефакто всеки е все едно на своя земя. Аз това имах предвид.

# 643
# 644
Не го вярвам. Мойте наблюдения  показват точно обратното.

Общи условия

Активация на акаунт