Ваксини и Ваксинационни Програми 2

• 256 265
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 150
Искам да попитам за ДТК ваксината. Препоръчаха ни да сложим Пентаксим, но от прочетеното тук виждам, че препоръчвате друга пред тази. Можете ли да ми кажете каква е разликата между двете и какво е предимството на препоръчваната от вас? Доколкото разбрах Пенкасим включва и срещу полиомиелит и менингит, така ли е? А другата? Бебето е на почти 3 месеца и може би малко сме закъсняли с поставянето й, но все още имаме известни колебания... До сега сме сложили само противохепатитната (втория прием). Благодаря предварително!  

# 151
  • София
Бебка (на 3 мес.) изплю част от ваксината против полиомиелит от Касата, ІІ прием. Тънка струйка слюнка се стече от ъгълчето на устата й след като й я капнаха. Беше прозрачна, а не розова каквато на цвят е ваксината, но на устничката в ъгълчето се образува зачервяване, което след 15-20 мин. изчезна, вероятна реакция от допира с ваксината, та затова си мисля, че  в слюнката е била и част от ваксината.
Има ли проблем, дали ще й създададе желания имунитет останалото количество? Има ли начин след време да се провери създаден ли е имунитет?
Благодаря предварително!

# 152
Бебка (на 3 мес.) изплю част от ваксината против полиомиелит от Касата, ІІ прием. Тънка струйка слюнка се стече от ъгълчето на устата й след като й я капнаха. Беше прозрачна, а не розова каквато на цвят е ваксината, но на устничката в ъгълчето се образува зачервяване, което след 15-20 мин. изчезна, вероятна реакция от допира с ваксината, та затова си мисля, че  в слюнката е била и част от ваксината.
Има ли проблем, дали ще й създададе желания имунитет останалото количество? Има ли начин след време да се провери създаден ли е имунитет?
Благодаря предварително!
Няма особен проблем.
Защо за следващите останали дози не използвате инжекционно полио?

# 153
Искам да попитам за ДТК ваксината. Препоръчаха ни да сложим Пентаксим, но от прочетеното тук виждам, че препоръчвате друга пред тази. Можете ли да ми кажете каква е разликата между двете и какво е предимството на препоръчваната от вас? Доколкото разбрах Пенкасим включва и срещу полиомиелит и менингит, така ли е? А другата? Бебето е на почти 3 месеца и може би малко сме закъсняли с поставянето й, но все още имаме известни колебания... До сега сме сложили само противохепатитната (втория прием). Благодаря предварително!   
Засега не съм чул или прочел нещо, което да поставя под съмнение ефективността на тази ваксина, след октомври 2005. Независимо от моите опасения, щом нищо не са публикували досега може да се смята че няма проблем с нея...

# 154
  • София
[Няма особен проблем.

Не знаех, че могат да се комбинират - жива и убита. Създава ли се същия имунитет, ако сме започнали с единия вид, а продължим с другия?  Също мислех, че ни остава още само един прием - ІІІ-я, на 4 мес.  Thinking
По принцип за другата задължителна ваксина ползваме Инфанрикс.

# 155
Могат да се комбинират, макар че не е желателно.
Само при странични реакции от оралното полио, или ако сте сложили само първата доза, и искате да продължите за всичко останало с инжекционно полио. Това са най-благоприятните варианти.
Официално се подчертава обаче, че каквато и комбинация да имате е важно да направите нужният общ брой дози.
Схемата на Полио за Бг е 2,3,4 и ре 14, на 22 и до 24 месеца (6-прием).

Общо взето навън се правят само 4 дози Полио до 6 годишна възраст-2,4,6-18 и 4-6 годинки. Франция е шампион с най-много дози в календара, но едва ли има полза от повече от 4.

# 156
Засега не съм чул или прочел нещо, което да поставя под съмнение ефективността на тази ваксина, след октомври 2005. Независимо от моите опасения, щом нищо не са публикували досега може да се смята че няма проблем с нея...
[/quote]

А може ли все пак да ми кажете нещо повече за отделните компоненти - права ли съм за другите два, всички ли са убити и т.н. А тази, която все пак вие препоръчвате от повече време ли се прилага и какво включва? Благодаря!

# 157
Аз лично работя с "Тетравак", "Акт-Хиб", и "Инфанрикс-ИПВ-Хиб".
От стандартната схема.
Но доколкото разбрах, освен "Акт-Хиб", никоя от останалите не се търгува в Бг.
"Инфанрикс-ИПВ-Хиб" е много добра, ако искате комбинирана-в една спринцовка всичко нужно за дозите до 12 месеца.

Пентаксим е ДТаК+Инжекционно Полио+Акт-Хиб. Коклюша (ДТаК) в нея е безклетъчен.

# 158
Аз лично работя с "Тетравак", "Акт-Хиб", и "Инфанрикс-ИПВ-Хиб".
От стандартната схема.
Но доколкото разбрах, освен "Акт-Хиб", никоя от останалите не се търгува в Бг.
"Инфанрикс-ИПВ-Хиб" е много добра, ако искате комбинирана-в една спринцовка всичко нужно за дозите до 12 месеца.

Пентаксим е ДТаК+Инжекционно Полио+Акт-Хиб. Коклюша (ДТаК) в нея е безклетъчен.

С риск да стана досадна и да се объркам още повече, бих искала да задам още няколко въпроса. Каква е ваксината, която се полага от Здравната каса? Казаха ми, че за деца, в чийто семейства има алегии, се препоръчва ваксината да бъде ацелуларна. Според вас така ли е? Има ли алтернатива на тези ваксини, но изцяло безклетъчни? 

# 159
"Безклетъчна" важи само за коклюшната компонента-аК (ацелуларен коклюш).
Тоест, всички съвременни ваксини ДТК съдържат безклетъчна коклюшна компонента->>те са от тип ДТаК. Цяла коклюшна съставка в състава на ДТК не се ползва от 5-6години...

Доколкото знам в Бг се използва само ДТК (с цяла коклюшна съставка).
Или родителите сами по препоръка на педиатъра им си купуват ваксина с безклетъчна компонента ("Инфанрикс", Пентаксим" и други), или им препоръчват такава при реакции от приложената вече първа доза.
Но по-добре е да не чакате реакция, а да сложите направо всички дози с безклетъчна коклюшна съставка (Инфанрикс, или Пентаксим, или всякаква друга от добър производител).

# 160
Благодаря Ви!   bouquet
Последният (поне за сега  Grinning) въпрос е относно мястото и начина на поставяне на тази ваксина - чувам от мои приятелки, че са поставяли ваксината в гръбчето на бебето, а тук чета вече в няколко Ваши постинга, че тя се поставя мускулно в бедрото (стига да не бъркам ваксината и да не съм разбрала правилно). Каква според Вас е причината тук да прилагат друг подход и как да убедя педиатърката да я постави по начина, по който вие казвате.

# 161
Проблемът е там, че те са лицензирали ДТК родно производство за подкожно приложение. Не знам защо. Дори и старата ДТК се слагаше мускулно.
Още по-неудачно-за подкожно са избрали гръбчето. Никога и никой там не е поставял ваксини от края на 60те години насам. Не ми е ясно защо в гръбчето, но е тотална грешка. Там минават важни нервни снопове и групи (подлопатъчният нерв, например) и е просто шизофренично там да се слагат ваксини. Да оставим настрана каква е резорбцията и резултатността на ваксината, поставена там. Може ли да сравнявате дебелината на мускулната маса там с дебелината на мускулната маса по предно-страничната част на бедрото? Така половината от ваксината отзад отива в мастната тъкан-затова толкова големи отоци и болка и температура-от частична некроза на мастната тъкан в мястото на приложение...

"тя се поставя мускулно в бедрото"
->Всички интрамускулни ваксини до 18 месец се слагат там-голяма мускулна маса, без опасност за увреда, и с доказателства за добра резорбция и ефективност. Дори глутеално отзад (там, където се слагаха мускулно АБ) вече е забранено там да слагате ваксини!

# 162
  • на правилното място, в точното време
Цитат
Не знам защо. Дори и старата ДТК се слагаше мускулно.
  Е,защо? Ами защо трябва някой трябва да си дава зор, да прочете тук там нещо, да се пообразова. Давай по старата схема от преди войната,те тия тъпи майки много се сещат  #2gunfire #Cussing out #2gunfire

# 163
Няма особен проблем.

За това инжекционно полио четох, че е забранено в другите страни. Или бъркам нещо. newsm78

# 164
Амарена,оралното не се използва в другите страни.
В щатите например до към 97г. са давали две дози орално и две инжекционно.
И двете ваксини дават  имунитет,но има опасност от заразяване с полио от оралната ваксина(1 на 2.4 милиона),затова е спряна употрбата й.

Бърди,а това наистина ли е така?

Both vaccines give good immunity to polio,but OPV is better at keeping the disease from spreding to other people.

Общи условия

Активация на акаунт