205 маскирани субекта на немска територия (Немската тема)

• 26 799
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте,
Бих искал да ви попитам,понеже ни предстои местене в Германия, в ГРАО ни казаха,че не е нужно превод и легализация на актове за раждане и за брак.
Издавал се формуляр тип А, който бил на латински и вече важал за цяла Европа.
Та въпросът ми е има ли някой информация дали се получава с този формуляр или ще си трябват превод ли легализация?
P.S. Формулярът струва 4 лева, докато само печатът от общината за всеки един документ е 24 лева и отделно легализацията си зависи от фирмата.

# 571
Отивате в ГРАО и искате да ви издадат международен екземпляр на актовете. Той не е на латински, а е написан с латински букви и има превод отпред на английски  и френски, със зведичка отзад на още 10 езика, вкл. и немски. Приема се от немците. На мен в София преди 5 г. 1 акт ми струваше около 10 лева, защото го поисках веднага, май спешна поръчка. Може би обикновена поръчка е 4 лв. Питайте. Друг превод и легализация не са необходими.

# 572
  • Am Dorf (BB)
Аз съм в Германия отпреди да се омъжа, но защо ти е необхидимо да ги превеждаш акта за раждане и свитедетството за брак? Моето свидетелство за раждане ми е трябвало два пъти - когато подавах документи за немско гражданство и когато се подготвях да сключа брак в Германия.
Имай предвид, че поне международният аткт за раждане важи 6 мес. от датата на издаването му. Право за изискване на такова имат освен конкретните лица, така и родителите му.
Помислете дали да не издадете пълномощно на някой, който да ви представлява пред всякакви институции.

# 573
tan_nia,
Свидетелството за брак ми трябваше в началото при записване в здравната каса за семейната здравна осигуровка, да видят, че съм жена на мъжа си, понеже застраховката е към него, както и актовете на децата. Отделно при започване на работа, ми искаха акта за граждански брак и актовете на децата. Все пак класата ми е 5 и имам деца. Освен това името ми в дипломите е друго.

# 574
При започване на работа не би трябвало да искат никакви актове. Те се представят при първоначална адресна регистрация в кметството, които изпращат информацията във финанцамт, откъдето пък работодателите черпят информацията за данъчния клас. Първоначално всички женени двойки са на 4,веднъж годишно могат да го сменят на 3/5 или обратно, но и това се прави във финанцамт.

Само при адресната регистрация ми трябваха свидетелство за брак и акт за раждане на детето, второто и за детските и записване в училище. Наши актове за раждане не са ни трябвали и ги нямаме преведени.

# 575
  • Германия
А на мен ми искаха и в предишната и в сегашната работа актовете за раждане на децата. Така и не се сетих да питам, защо са им нужни.

# 576
  • Berlin
И ние давахме мисля на здравната касата свидетелство за брак. Иначе и него, и актовете за раждане на децата си взехме като международни копия. Получава се, това е по разпоредба на ЕС или нещо такова.

# 577
  • Германия
Аз съм представяла пред работодателя както акт за разяждане на децата така и свидетелството ни за брак. Но при мен и сватбата и рабданията бяха след като бях започнал работа, та може би затова 🤷🏻♀
Но според мен не пречи човек да си ги има документите, не се знае кога ще му потрябват

# 578
  • München, Deutschland
акт за разяждане на децата
Страхотен лапсус с аутокоректа Joy. Сигурна съм, че ще има майки, които ще си поръчат и за техните неядящи деца. 😃

# 579
  • Am Dorf (BB)
А на мен ми искаха и в предишната и в сегашната работа актовете за раждане на децата. Така и не се сетих да питам, защо са им нужни.

Сега като казахте се сетих, че свидетелтвото за брак съм представяла пред работодателя, предполагам за да ми напаснат данъчната класа, и на здравната каса съм го пращала. Женените и неженените имат право или не на семейна застраховка, та заради това им трябва инфото.
Акта за раждане на детето съм предоставяла на работодателя. Трябва им, предполагам, за да ти въведат Kinderfreibetrag. На здравната каса съм пращала, защото детето е застраховано към моята каса.
Старост-нерадост, от една седмица съм по-стара и вече се усеща разликата 🤣

# 580
  • Германия
акт за разяждане на децата
Страхотен лапсус с аутокоректа Joy. Сигурна съм, че ще има майки, които ще си поръчат и за техните неядящи деца. 😃

😂😂😂 ох, изобщо не съм погледнала какво пиша 😂 ще ми се да го отдам на късния час, ама чак толкова късно не беше 🤣

# 581
TeoM83, и моят телефон си прави такива майтапи с мен и когато не огледам преди да изпратя, умираме от смях. А на немски какви редакции ми прави, чак ме ядосва.

# 582
Здравейте, искам да попитам ако някой е летял скоро как е по самолетите? Мислех да летя с бебе, наложително прибиране юли месец, но вече и аз не знам...полета ми с Райън еър не е анулиран, а билет имам още от преди короната. В голяма дилема съм. Някой друг ще лети ли с малки деца?

# 583
Благодаря много на всички за отговорите.
Просто в началната тема прочетох какво ще ми е нужно за заминаване и при пристигане и за това се поинтересувах.
За втори път ще започвам работа в Германия, но първият ги нямаше бракът и детето Simple Smile

# 584
Здравейте, искам да попитам ако някой е летял скоро как е по самолетите? Мислех да летя с бебе, наложително прибиране юли месец, но вече и аз не знам...полета ми с Райън еър не е анулиран, а билет имам още от преди короната. В голяма дилема съм. Някой друг ще лети ли с малки деца?
Здравей, всички полети, които имахме , ги анулирахме. Не планираме никакви самолети. За сега. Детето ни не е малко бебе и въпреки това, нашето семейно лично решение е ясно. И  твърдо..
Според мен, в създалата се обстановка, всеки трябва да вземе сам своето решение, според обстоятелствата, които са на дневен ред при него и силата на психиката, волята му и разумната преценка.

Общи условия

Активация на акаунт