Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 65

• 49 177
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
Мерси, Зори Simple Smile

Утре съм на гинеколог за проф. Преглед.
Не съм ходила, откакто ме диагностицираха.
Дано всичко да е наред Sad

# 661
DZ, поздравления за детето, леко и интересно да му е в новото училище Flowers Four Leaf Clover
koren63, производствената характеристика и консултацията с онколог занесох на самата дата пред комисията, ТЕЛК. За да определят тази дата, трябваше в приемната им да подам всички епикризи от лечение за последните 12 месеца, но това не ми е първият ТЕЛК.

# 662
Мерси, Ния. Много разнопосочна информация относно това какви документи кога се подават. Личната ми каза тази седмица, че първо трябва да подам направлението от нея, а после епикризите. Вие тук във форума пишете, че трябва и епикризите, ще нося всичко пък каквото искат. Едни казват копия, други оригинали, хич не ми се дават оригинали на епикризите.

# 663
  • Варна
Момичета като говорим за телкове на мен също не ми е ясно нищо, никой не обяснява или пък от 3 места различно. За перуката явно пари няма да ми върнат защото вече съм я купила , а решението ще излезе чак началото на АВГУСТ , така че явно няма да стане , фактурата ми е от датата на закупуването ....както и да е .

Сега всички познати ми се карат че не съм се явила още на ТЕЛК, и всички различно ми казват .....та имам ли право на телк или не , моля ако знаете дайте съвет .
На работа съм от средата на май, а първият ми болничен е от 22.05, болничният е непрекъснат , т.е подновява се от онкологията в аспарухово на всяка вливка , значи на всеки 21 дни нови 21, после ще имам и лъче.
Едни познати ми казват че няма значение че вземам болничен и че трябва да се явя на телк за %, ( защото тя си вземала и болничен и телк за неработоспособност, но тя е с рак на пикочният мехур от минала година,  но си работи в момента ) а по тел днес една грубиянка бабка от телк света анна -Варна каза че не може и болничен и телк и ми затръшна . Доколкото разбрах като минат 6 месеца ако още съм на лечение ТЕЛК ще удължава болничният , и като свърши лечението тогава да се явявам за % неработоспособност . Сега ми казаха да звъня в общината сектор здравеопазване.
Писна ми да ме размотават като луда .....изглежда че и те не си знаят работата.
Ако има значение първата ми операция и епикриза са от декември , втората на лимфите от април , на химио от 22 май , в болничен от 22 май .  Не съм ползвала болничен повече от 7 години.

# 664
За ТЕЛК % инвалидност се явяваш след като мине лечението.
Имаш право на 180 дни болничен без прекъсване и после на телк за продължаване на болничния. Или забравих колко дена бяха разпокъсано за 2г. При мен така се получи. Имах све дупки от по един ден между болнични и след всяка дупка започнаха да ми се броят наново тези 180дни. Сестрите бяха много *очаровани* само дето не ме набиха 🤣🤣🤣
Идея нямам какъв им беше проблема.
И след като ти минат всички болнични тогава с направление от ЛЛ отиваш в оф. Изключих 😁
Оная грозна висока сграда на бул.Левски.
На първия етаж и подаваш документи за ТЕЛК.
След 3м те викат и след още 3-4 м получаваш пенсия Simple Smile

# 665
Здравейте,
и моята първа вливка мина в понеделник.
Можете ли да ме посъветвате какъв чай приемате, как го приготвяте и по колко пиете?
Желая на всички сили и смелост в битката с рака.

# 666
Аз пиех обикновен - Утро, и от този вид.
Внимавай с билките и грейпфрет-та .
Особенно второто не се препоръчва.

# 667
Муци, отговорът е в чл.12, т.6 от Наредба за медицинската експертиза. Не съм специалист точно в тази сфера на правото, но доколкото си обяснявам разпоредбата ,по принцип не може да се издава болничен, когато за заболяването вече е определена 50 процента или повече инвалидност, т.е. не можеш да позваш едновременно и двата вида права. Изключение от правилото се допуска в случаите, когато има обостряне на заболяването или във връзка с него се налага хирургична интервенция - т.е. трябва да има реално влошаване на здравословното състояние, което да налага затягане на лечението. Примерно, ако си била на поддържаща терапия с хормони и имаш рецидив на заболяването, заради  който се налага да се върнеш на химиотерапия или да се оперираш. Освен това няма пречка да се издава болничен в случаите, когато са определени под 50% неработоспособност.
Мисля, че по този въпрос трябва да се консултираш в НОИ, а не в общината, както са ти казали. Ако не попадаш в изключенията, но ти е наложително да ползваш болничен, може би има вариант временно да не ползваш правата, които произтичат от "процента ", а после, когато си готова да се върнеш на работа, отново да се освидетелстваш. Това обаче е в сферата на предположенията. Дато ти се уредят нещата 🤗

# 668
  • Русе
Lea, аз правих чай от шипки, 1,5 л изпивах първия ден вместо вода,така ми бяха казали че много добре прочиствал бъбреците от химията. Успех ти желая.

# 669
Май не може да се ползва болничен свързан с основното заболяване, ако е за друго заболяване може. Така ли е или греша?

# 670
  • София
ТЕЛК за определяне % нетрудоспособност се минава след като минат всички болнични - първо 180 дни /6 месеца/ непрекъснати и после може още 2 х 30 дни да ти разреши ТЕЛК комисия, ако има лечение.
В същото време е възможно да имаш ТЕЛК с определен % нетрудоспособност, но ако се влошиш сериозно - рецидив, операция - моят случай е такъв /първа операция и лечение 2016 и сега в 2020 пак операция, другата гърда/ - да ти издават болнични без проблем - ползвам вече 6 месеца такива. След като изтекат, ще се явя за повишение на % от ТЕЛК.

А ето извадка /от НОИ/ колко болнични дни имаш право по принцип да ползваш и колко може да разреши още ТЕЛК:
"Въпрос: В кои случаи болничните листове се издават само след експертно решение на ТЕЛК?
Отговор: Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване (180 календарни дни) или 12 месеца (360 календарни дни) с прекъсване в 2 предходни години и в годината на боледуването, отпуск се разрешава и болнични листове се издават само след контролен преглед на ТЕЛК (постановено експертно решение) на всеки 2 месеца, при условие, че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца."

# 671
  • Плевен
Не можеш да взимаш болничен за същата диагноза, за която имаш пенсия, т.е. ако имам пенсия за рак, мога да получа болничен за изстинка или нещо друго...

# 672
  • София
Освен ако нямаш влошаване, какъвто е моят случай - имам Телк за рак на гърдата, но получавам в момента болнични отново за лечение на рак на гърдата /другата/.

# 673
  • София
Не знам дали поста ми е за тук, дали не е, но ми се иска да споделя с някой. Свекърва ми също се лекува от РМЖ. Беше диагностицирана преди 2 години с разсейки в лимфните възли. Доктор Полихронов ни посъветва да не се оперира, защото може да стане по-зле и препоръча химиотерапия. Лечението се провеждаше в Сити Клиник. Първо мина 10 курса химиотерапия, после хормонотерапия с едни инжекции, лъчетерапия 30 бр. Дотук добре. Пролетта беше на контролен пет скенер, където и казаха, че туморът вече го няма, но ги притесняват някакви мехурчета в белия дроб. Назначиха и 5 лъчетерапии на дроба и от там нещата се объркаха. Тя съвсем отпадна ( до тогава беше активна и жизнена). Спря да се храни, отслабна много. От Сити Клиник и казаха, че ще пробват с някакво странно експериментално лечение и им поискаха 8000 лв в плик. Парите изчезнаха, лекарство нямаше, а нещата се влошаваха от ден на ден. Лекарите само вдигат ръце и казват, че за тях е здрава и няма какво да се направи повече.
От една седмица е в Истанбул, ако не друго поне отношението е различно. Там са и казали, че всички пет скенери, които има не са цялостни, а само на конкретна област. Разчитането също било много отгоре-отгоре. Нещо някъде се е объркало в леченията и някои не е обърнал внимание навреме. И от ефект се е получило дефект. Тежка токсикоза на организма и увреждане на секрецията на някоя жлеза (сега търсят причината). Мили дами, винаги търсете повече от едно мнение (особено по-заплетените случаи) и не се доверявайте сляпо. Две години слушаме лекарите, за да вдигат ръце и да казват, че  постигат  завидни резултати с тумора, но са до тук. И при дадени под масата 8000 лв се оказа, че здравната каса не поема една тъпа система с глюкоза, а трябваше ние да си купим и да намерим сестра да я пуска вкъщи. Пожелавам здраве на всички.

# 674
  • София /Абсурдистан
Ей кака така?! На мен в Сити нищо не са ми искали никога. И кой взе парите?  А на пет скенера изследването е на зони, но едновременно и обхваща цялото тяло. В мен са и описанията - глава и шия, гърди и гръден кош, корем, малък таз, горни крайници, долни крайници. Това са зоните и всичко гледат. Та изследването си е цялостно.
Сега, след лъчето се получава силна умора и отпадналост, поне при мен беше така и това състояние не ми премина, остана си,  въпреки че вече мина година от тогава.

Общи условия

Активация на акаунт