Къща около София - 2

• 70 840
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Не знам зао си мислите че някой ви е длъжен да ви продаде евтино.
Нашият парцел в Рударци го купихме 2014 година по 40 евро на м2. По това време имаше и парцели по 25-30 евро, но разликата тогава беше че имаме сонда направена (4-5к лева), имаме вода, канал, имаме ток и достъп.
Колкото по-търсен е една къща и парцел, толкова по-скъп е и това е най-нормалното нещо. И ние тогава искахме в Драгалевци, ама още тогава бяха по 200евро читавите. Сега са по над 350 евро/м2. Така е -пазаа определя, а не желанието на търсещите...

# 136
  • София
Съвета за фейсбук групите е много добър, аз така дебна няколко села, следя за спирания на ток и вода ,някакви проблеми при обилни валежи и подобни.

# 137
Имаше ирония и сарказъм в поста ми Simple Smile
Но наистина в моментаго забелязвам този феномен, че хората от страх вършат глупости, а други се възползват от ситуацията и спекулират. Точно по фб групите, където много продават без брокер, слагат нереални цени. Поне тези с брокер се съветват за пазара. Но директно, има много които продават само защото вьмомента цените са надути и има слухове за криза и търсят нереални пари. Естествено такива индивиди няма да продадът никога, защото няма такива будали купувачи, но със сигурност това оказва влияние на реалния пазар. Но някак си имам чувство, че цените стигнаха психологическия максимум и купувачите по-скоро ще се въздържат и ше потърсят нещо по-разумно за инвестиция. Както направих аз.

# 138
  • София
Инвестиция и собствен дом са различни неща - на пазара има и от двете търсения Wink  А къщата срещу нас я продават, защото дядото почина и бабата сама няма нужда, а и не може да поддържа, вила. Съвсем прозаичен случай, винаги има и ще има и такива. Затова обобщенията не са най-доброто нещо според мен.

# 139
Аз си базирам мнението на наблюдения на пазара, не върху единични случаи. Разбира се че има много изключения и коректни продавачи. Но тенденцията в момента е друга. Къщата все още е втори дом за българина и затовацените там не са скочили толкова колкото апартаментите, но и те гонят. При апартаментите има голямо търсене с цел дом и с цел инвестиция, защото това са масовите възмижности на българина.

# 140
  • София
Имотите с надутите цени си седят в интернет пространството дълго време. Не може да направиш анализ на пазара само като влезеш в няколко сайта за имоти или ФБ групи. Читавите имоти на добра цена се купуват светкавично. Успяват да ги купят тези, които ежедневно и ежечасно следят всичко ново, което излиза, навсякъде където е възможно. Ако първи направите оглед, имота ви хареса и не се помайвате и чудите няколко дни, а капарирате веднага може и да успеете. За да не се чудите, трябва да сте проучили предварително населените места, в които търсите имот и да нямате колебания за покупка, ако излезе нещо там, което отговаря на по-голямата част от критериите ви и да сте наясно с кои критерии може да направите компромис и с кои не. Трябва да имате готов предварителен договор и сума за капарото. Както и да имате едно на ум, че е възможно да се окаже, че собственика тепърва ще има проблем с ваденето на документи и в последствие сделката може се провали.

# 141
За апартаменти съм съгласн ськазаното, но за къщи и парцели по-скоро не. Емоционална покупка освен ако не е очевадно ниска цена е глупост. Съгласен съм че е голямо предимство познаването на района и ако човек знае какво търси и какво да гледа. Това става чрез четене и практика.

# 142
Само да кажа, че голяма част от имотите около София не са с изрядни документи. Та в тази връзка е доста рисково да дадеш капаро преди да си 100% сигурен, че всичко е изрядно.

# 143
  • София
Е, капаро се дава с предварителен договор, в който са вписани срокове. Освен в троен размер да ми го върнат.

# 144
Да, Боби е прав - в София област масово има проблеми с документите.

# 145
  • София
Кой говори за емоционална покупка? Покупката на имот винаги е рационлна покупка, независимо дали е за основно жилище, имот за почивка или инвестиция. Затова и трябва да се действа и мисли рационално. Горното написах от собствения си опит. Три години търсихме подходящ имот и когато се появи веднага го капарирахме и това не беше продиктувано от емоции, а от предварително зададени критерии, които този имот покри в по-голямата си част. Ако бяхме се почудили ден два в размисли дали пък няма утре да излезе нещо по-така в малко по-желана дестинация, сигурно и до сега щяхме да търсим. Преди да вземем този имот изпуснахме друг по-подходящ по едни критерии и по-неподходящ по други, само защото се забавихме няколко дни. Друг имот, който беше прекрасен и на чудесна цена не можахме да купим, защото собственика така и не можа да си оправи документите и накрая се отказа въобще да продава. Мога още много да напиша, но няма смисъл. Основното съм написала в горния пост, който търси имот в момента може сам да прецени как да действа. Относно капарото, няма никакъв проблем да се върне, но само при условия че всичко е описано в предварителния договор. Капаро никога не се дава без договор.

# 146
  • София
Аз си базирам мнението на наблюдения на пазара, не върху единични случаи. Разбира се че има много изключения и коректни продавачи. Но тенденцията в момента е друга. Къщата все още е втори дом за българина и затовацените там не са скочили толкова колкото апартаментите, но и те гонят. При апартаментите има голямо търсене с цел дом и с цел инвестиция, защото това са масовите възмижности на българина.
Това, което ти наричаш единични случаи може да не са единични случаи (освен ако не си прозвънял и огледал всеки обявен имот на пазара). Не са скочили цените на къщите колкото на апартаментите? И ти твърдиш, че следиш пазара... Grinning Да, не се купуват за инвестиция, но адски много хора търсят крайградски къщи, пък ти ако искаш вярвай Simple Smile Предимно хора в 30-те си години.

# 147
Така е. Последната 1-2 години забелязвам масово се търсят къщи в моя район от млади хора със семейства. Също и новопостроени виждам. По групите във Фейсбук съдя, не им следя цените, но предполагам са качени заради търсенето.

# 148
Ами не са скочили с такъв темп като апартаментите + това винаги са си били скъпи къщите понеже получаваш и земя, а като сметнеш че средностатистическата къща е мн по-голяма квадратура е нормално цената да е голяма. Следя в няколко квартала и да ти кажа има къщи с цени немръднали от 3-4 години насам, а рядко излиза нещо ново. За тези къщи е ясно че са надценени щом не се продават с години. Дай ми ти пример в кои квартали/села около софия скачат с такъв темп като апартаментите и какви са им цените?

# 149
  • София
Извинявам се, че се намесвам в темата с темпа на нарастване на цените, но смятам, че няма как да направим подобно обобщение. Предлагането на апартаменти е в пъти по-голямо от предлагането на къщи или парцели в околностите на София. Плюс това цените растат с различни темпове в зависимост от района и то със значителни разлики. Но мога да потвърдя, че след затварянето миналата година март, много млади семейства започнаха да търсят точно такъв тип имоти. Вече даже спират коли, докато разхождам кучето и ме питат дали знам нещо да се продава в района. И смятам, че е нормално да се повишат цените и на крайградските имоти.

Общи условия

Активация на акаунт