Сватба, булките на 2020 г. и 2021 г., тема 5

• 41 399
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
Flower ,първо съжалявам,че трябва да минаваш през това.
Мислиш ли,че наистина няма да присъства ако не я отложите? Ти най-добре я познаваш и знаеш как да подходиш. В случая най-важно е ти как се чувстваш ( тъй като твоята баба е починала) и бъдещият ти съпруг.
Може би ще прозвучи гадно,но когато започнахме да организираме нашата сватба с ММ обсъдихме какво ще правим ако някой от бабите/дядовци почине междувременно.
За мен не е правилно да се поставят ултиматуми независимо от ситуацията.

# 166
Flower, постъпи така, както ти смяташ за редно. Не позволявай на майка ти да ти извива ръцете. Разбирам колко й е тежко и как ще се чувства едва ли не виновна, ако празнува, обаче това няма да върне майка й.
Ако отмените сватбата против твоето желание, всеки път на годишнината ще се сещаш за цвлата тази история и ще се чудиш дали си постъпила правилно.
И съжалявам за следващия коментар, обаче майка ти се държи крайно детински като отказва да говори с теб.

# 167
Flower, вие сте в подобна на нашата ситуация, само че при нас по други причини ни се извиват ръцете. Едните напират да отлагаме, майка ми пък казва "и камъни да падат, няма да се отменя ако от ресторанта дадат позволение". Но в крайна сметка, резултата е един и същ, ние се караме, на нас ни се разваля настроението, аз даже започнах да се настройвам негативно към събитието. Все пак седнахме с мъжа, говорихме след като се успокоиха "страстите" и стигнахме до извода, че колкото и пъти да отлагаме, няма да има как да се съобразим с на всички роднини мненията. Затова, на когото му се идва- да дойде, който не иска- окей. Решението на проблема не се влияе изцяло и от това роднините какво искат, а какви рискове има пак да вдигнат извънредно положение след туристическия сезон. Ние също сме се насочили към ноември за резерва, но някой дава ли гаранция, че всичко ще е наред? То няма лошо да се отмени ама докога? Докато на младоженците им писне и се откажат или до "по- сигурни" времена, незнайно кога.. Според мен, ако можете да си проведете тържеството през септември (мисля че тогава е вашето, ако бъркам, извинявай), действайте. Съветвам те това, защото както казах, започнах да се настройвам негативно към сватбата, не се занимавам с организацията с такова желание като преди. Отменим ли я, съвсем ще ми умре ентусиазма. Дотолкова се бях ядосала, че реших за момент да продаваме всичко купено и въобще да не се занимаваме повече.

П.п- съжалявам ако мнението ми звучи егоистично или грубо, но последните дни бяха някакъв малък ад от скандали, ревове, крясъци, сърдене, обвинения, затваряне на телефони, затова разсъждавам така.

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 00:31 от Juicy Pigeon

# 168
Аз смятам, че раната е просто още твърде прясна. Без да познавам майка ти, мога само на сляпо да заложа, че с месеците до първата ви дата, в някаква степен емоциите ще олегнат и, дори до последния момент да е против, накрая ще избере да бъде на сватбата на дъщеря си. Може да го реши сутринта, да е неофициална, без грим и прическа, но ще дойде.
Вече, ако ти си я знаеш, че е прекалено горда и на инат няма да го направи, единствена ти можеш да прецениш колко ще ти коства да я няма и кое е по-важно. Ние няма как да те посъветваме, защото примерно моите отношения и връзка с моите родители не е същата като твоите отношения с твоите родители.

# 169
Здравейте момичета, някоя от вас случайно да планира сватба в или около Велико Търново? Simple Smile

Малко е странно, че ми се налага да питам за съвет, при условие, че съм от там, но наистина не мога да се ориентирам къде бихме могли да я направим. В момента живеем в София, но сме категорични, че искаме да я направим в родния ни град, още повече, че и почти всички роднини са все още там.
За жалост, на приятелите ни още не им е до сватби и нямаме кого да питаме за съвет. Не държим да е нещо на 100% традиционно, тоест няма нужда да ме "крадат" Laughing също можем да пропуснем църковния брак. Искаме обаче да е красиво и да има хубава гледка. Също така и да не е много далеч от самия град, понеже има гости, които ще трябва да отседнат някъде, а има опция да спестим от хотел поне за няколко двойки.

Благодаря предварително!

# 170
Flower - направете нещата както вие с ММ ги усещате.От една страна аз я разбирам напълно майка ти,защото загубата на родител е нещо тежко,болката никога няма да отмине.Дори и след година да се ожените тя пак ще се натъжава,че нейният родител го няма.Няма да те види булка,майка един ден и т.н.Говори с нея какво точно я притеснява,това че “уж” не е хубаво до година да се правят такива неща или защото и е болно,че е загубила родител.И нашите баби и дядовци са стари и дори бяхме повдигнали тази тема с майка ми ако недай си боже стане нещо,сватбата била наречена и ще се проведе.Хубаво или лошо.Аз не вярвам в тези неща че трябва да се чака до година,или че ако се ожениш в събота е на лошо,ако носиш перли на сватбата си е на сълзи и тъга.Каквото ти е писано това е.Ако е писано някой с някой да се раздели и дори да се спазват всички традиций пак ще стане.Пример : две много близки мои приятелки,едната спазваше всичко.Роклята да не се вижда от ММ,без перли!Църковен и ритуален брак в събота.Срещи с някви си дето им правеха хороскопи коя дата била най благоприятна,пък числото да им е на късмет.Как се излизало с десния крак,абе някви пълни дивотии за мен.И половин година след сватбата развод.Другата : получи се така ,че дядо и беше починал 3 месеца преди сватбата,тя искаше да я отменя,но майка и и каза че сватба ще има..Те имаха голяма сватба,бяхме близо 300 човека.Разбира се старите ги оплюха - това е на лошо,брак без деца,без любов и ще ми се женят в Събота (ужас)!!!!Господ ще ги накаже.Живи и здрави 3г след сватбата си имат едно сладко ангелче и второ на път.Обичат се и държат един на др дори повече от преди.Близките им ги подкрепят и помагат с каквото могат и са много добре.Така че каквото е писано на човек това ще стане.
Направете нещата както вие искате,пък да става каквото ще.

# 171
Здравейте момичета, някоя от вас случайно да планира сватба в или около Велико Търново? Simple Smile

Малко е странно, че ми се налага да питам за съвет, при условие, че съм от там, но наистина не мога да се ориентирам къде бихме могли да я направим. В момента живеем в София, но сме категорични, че искаме да я направим в родния ни град, още повече, че и почти всички роднини са все още там.
За жалост, на приятелите ни още не им е до сватби и нямаме кого да питаме за съвет. Не държим да е нещо на 100% традиционно, тоест няма нужда да ме "крадат" Laughing също можем да пропуснем църковния брак. Искаме обаче да е красиво и да има хубава гледка. Също така и да не е много далеч от самия град, понеже има гости, които ще трябва да отседнат някъде, а има опция да спестим от хотел поне за няколко двойки.

Благодаря предварително!
Здравей.
Според описанието първото място, за което се сетих е Резиденцията на Тодор Живков в Арбанаси. Има страхотна гледка към Търново и доста голям външен капацитет. Недостатък е, че трябва да се наемат маси и столове, т.е. оскъпяване с около 1000 лева при 100 госта, както и, че ако се наложи сватбата да е вътре, гостите са долу-горе разделени в различни помещения с преход. На мен не ми допадна много срещата с управителката, отношението беше малко джаста-праста, "вие знаете ли аз колко сватби съм направила", "защо ме питате, това го пише пред вас".
Бяхме и в Рачев Резиденс, хареса ни, има възможност за вътре и вън, имат техни маси и столове, но, ако искате определени, трябва да наемете. Управителката повече ми допадна, градината на заведението е много хубава, проблем е, че след 22-3 часа трябва да се намали музиката особено ако не сте заели вие хотелската база, защото ще смущавате гостите на хотела. На нас ни предложиха или влизане вътре, или музика, която да звучи от вътрешното помещение само като фон.
Винпалас имат сватбена зала, съвсем стандартна за такива събития, шумоизолирана, т.е. без пречки за продължителността на тържеството. Дамата беше учтива. Няма външна част. За моя вкус беше твърде стандартно.
Тези са в Арбанаси, т.е. нямате никакъв проблем с транспорта - едно такси до Търново е 10 лева. Кувертите са под 50 лева на човек, има условия за овъртайм около 100-120 лева на час, внасяне на алкохол, торта и други.
В Търново посетихме Рая Гардън, което според мен като визия е като направено за сватби, макар че моят годеник беше крайно невпечатлен от зелените стени с фототапети, имитиращи градина. Кувертите са между 70 и 80 лева, което ни е извън бюджета, а овъртайм от 240 лева на час по онова време е нещо, за което не бях чувала.
В крайна сметка се спряхме на Ловна резиденция Скалско на около 30 км от Търново. Пъвро бях най-впечатлена от разкошната гледка към язовир, а после от управителката, която наистина има отношение към това, което прави. Няма доплащане за овъртайм, за внасяне на алкохол, за внасяне на торта. Заслужава си да се посети мястото, но с предварително уговорена среща, тъй като работят само за събития.

Flower, имаш прегръдки от мен! Чак ми е неудобно да си кажа мнението, ама тоя номер с "няма да дойда" за мен е ужасно извиване на ръце и демоснтрация не на наранен и натъжен, а на инатлив човек. За мен е страшно егоистично жива и здрава майка да не види дъщеря си булка и да не присъства на сватбения и ден заради тропане с крак, поверия и какво ще кажат хората. На твое място сигурно щях да и кажа, че щом не желае да присъства, може въобще да ме забрави. С болка бих се съобразила, с инат, гордост и ултиматуми - никога.

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 15:02 от Welt

# 172
Здравейте момичета👰

Благодаря на всички, които си изказаха мнението абсолютно се препокрива с моето. Възможно е да не дойде, ако се заинати толкова. Баща ми каза, че щяла да си изгори роклята за сватбата,което са абсолютно ненужни глупости според мене. Не знам как ще се разбереме с нея, но положението не е на добре.

Хубав ден 🌸

# 173
Flower, майка ти като цяло как беше настроена преди към сватбата? Питам това, защото при нас едната рода например предпочиташе малка сватба- подпис само с роднините и после ресторант, вместо такава сватба, каквато сме организирали сега. И това също частично доведе до заинатяване. Тоест майка ти има ли и други причини да се инати? Защото ако е така, дори да я отмените, пак може да се случи същото, но под друг предтекст. Със сигурност не омаловажавам това, което е станало при вас, напротив. Но не организирате почивка на море, а сватба, поставяне на голямо начало за вашето бъдещо и най- важното- самостоятелно семейство. Постъпете така, както ще се чувствате най- малко неприятно.

# 174
Flower, майка ти като цяло как беше настроена преди към сватбата? Питам това, защото при нас едната рода например предпочиташе малка сватба- подпис само с роднините и после ресторант, вместо такава сватба, каквато сме организирали сега. И това също частично доведе до заинатяване. Тоест майка ти има ли и други причини да се инати? Защото ако е така, дори да я отмените, пак може да се случи същото, но под друг предтекст. Със сигурност не омаловажавам това, което е станало при вас, напротив. Но не организирате почивка на море, а сватба, поставяне на голямо начало за вашето бъдещо и най- важното- самостоятелно семейство. Постъпете така, както ще се чувствате най- малко неприятно.

Здравей,
Преди години, а ние сме заедно почти седем тя постоянно казваше “Хайде няма ли да се жените, а тогава дори не бяхме сгодени”. В момента, в който дадох поканата и първите й думи бяха “ Ами ако баба ти умре преди сватбата?” Както се казва да дръпнеш дявола за опашката и то буквално.

Хубава вечер🌸

# 175
Привет,
На ММ бащата почина внезапно на 06.03.2020, а сватбата е планирана за 01.08.2020...
В първите дни след 06.03 аз бях категорична, че трябва всичко да отменим.... няколко дни по-късно викнахме свещеник да направи водосвет и в края свекърва ми (без да сме коментирали темата) постави въпроса пред него и поиска съвет... Той ни попита, дали човекът се е радвал за тази сватба и след нашия положителен отговор свещеникът каза, че щом ни е обичал и подкрепял, със сигурност не би искал точно той да е причината да не се проведе. Каза ни да не слушаме баби, лели, стринки, а задължително да направим сватбата И заради свекър ми. От този ден не сме мислили по друг начин и сватба ще има Simple Smile
И тъй като в нашия случай е бащата, съм говорила с водещата на ритуала в края да го спомене (ще подготвим няколко изречения за него) и ще пуснем балони във формата на сърце с надпис “ Обичаме те” в небето.
Ние знае, че той ще е с нас и ще се радва...това му беше една от мечтите - Да види сина си женен (нищо, че имаме 3 деца) Wink

# 176
Flower, ако майка ти е вярваща, един разговор със свещеник, както казва mnvb2014 може да е от полза. Но преди това вие говорете с него, за да сте сигурни, че ще е на ваша страна.

Това с горенето на роклята си е абсолютна показност и манипулация. Едно е просто да каже "Обичам те, искам да си щастлива, направете както решите, но ако има сватба, аз просто няма да дойда. Не се чувствам готова, но вие си се оженете" и вече съвсем друго е да си налага мнението. Щом я познаваш и казваш, че е инат, значи добре си помисли как ще ви продължат отношенията от тук насетне с нея. Въпреки, че винаги ще си малкото ѝ момиче, вече ще си омъжена жена и ще си гледаш семейството. Тези сцени показват много добри манипулативни умения и ти си човекът, който трябва да ѝ покаже, че няма как да се налага било за сватба или след време за внуци и други неща, защото имаш и съпруг и тя трябва вече да се съобразява и с двама ви.

Mnvb2014, съжалявам за загубата! Единствено, от което каза лично за мен пускане на балони ми е неприемливо. Не за друго, а защото си е замърсяване на околната среда. Както и пускане на фенери и т.н. Бих предложила да пуснете бели гълъби, ако ви харесва този ритуал.

# 177
От чисто психологическа гледна точка, аз пък мисля, че горенето на роклята може да се окаже доста терапевтично и благотворно. (Друг е въпроса каква е изначалната мотивация.)

За гълъбите, извинявай, но за мен това е тормоз над животни и е по-неприемливо от замърсяването.

За да разведрим малко:
На последната сватба направиха следния ритуал - безсмислен, замърсява, но за мен поне доста различен и оригинален. Сватбеният агент раздаде на всички балони, картичка и пощенски плик с предварително попълнен адрес на получателя.
Идеята беше следната: Гостите пишат пожелания на младоженците. Слагат картичката в плика, връзват го за балона и пускат писмото по въздух. Адресът беше, за да може този, който го намери, да го изпрати по пощата до младоженците. В крайна сметка само 2 писма се върнаха при тях, но си ги пазят и имат много интересни истории. Едното е нечетимо от влага, минало е явно през доста премеждия, но е пропътувало някак разстоянието от южното черноморие до Турция, от където го е върнало местно семейство.

# 178
Гълъбите са тренирани и са научени да се връщат обратно. Дядо ми е гледал преди години и мога да кажа, че си бяха много добре, щастливи и нахранени. Да кажеш, че замърсяването на околната среда е по-щадящо от пускане на тренирани гълъби е смехотворно. По-голямата част от балоните не са биоразградими и са изключително вредни за всякакви животни и птици, които могат да ги помислят за храна, да се заплетат в панделки, да попаднат в реки и всякакви водни басейни. Правила съм достатъчно проучвания за околната среда в процес на работа, тъй че знам какво говоря. Смятам, че повече хора трябва да се замислят какво се случва после, а не да се отдадат единствено на приятните емоции.
Това си е лична гледна точка. Пускайте си, ако искате и 100 балона на ден. После някой друг ще ги изчисти след вас Simple Smile

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 10:37 от usmvka

# 179
Казах, че за мен едното е по-неприемливо, а не, че другото е по-щадящо. Simple Smile
Аз лично съм против и двете. Против съм и фенерите, против съм и фойерверките, в този ред на мисли. В пускането на балоните не участвах и не го одобрявам, но го споделям, защото темата в крайна сметка е и за идеи, а хора има всякакви.

Общи условия

Активация на акаунт