Сватба, булките на 2020 г. и 2021 г., тема 5

• 40 752
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
  • Бистрица
Здравейте. Имам прясна информация по повод смяна на личните документи.
Реда на смяна на документи:
1. Лична карта
Като е готова може обявите промяната в името си на работното ви място, в банкови и др. институции.
2.  След като вземете новата ЛК вадите медицинско (издадено с новото име) и подавате заявление за смяна на шофьорска книжка. Може да стане в Отдел Документи за самоличност към всяко РПУ в района на постоянния ви адрес (т.е. ако сте по постоянен адрес в София може да подадете заявление във всяко РПУ на територията на София, което ви е удобно), но ако сте по постоянен адрес в друг град (примерно Бургас), не може да подадете в София.
В момента работят с удължено работно време до 18:30ч. и различните РПУ-та се редуват за работа в събота до 14ч. В интернет има новинарски сайтове, където пише кое РПУ на коя дата ще работи в събота.
3. Смяна на талон в КАТ
4. Издаване на добавъци към застраховки (за целта носите новия талон на колата).
Срокът за подаване на заявление за нова ЛК е 30 дни от сключването на граждански брак.
За институции, за които не сте се сетили да обявите промяна в данните ви или сделки с имущество, където сте вписани със старата фамилия може да е полезно от ЕСГРАОН да си извадите удостоверение за идентичност, ако някъде не могат да направят служебна справка за изменение на името да си го имате и да го покажете в случай на нужда.

# 661
Здравейте, тази информация в много полезна, но искам да попитам, кога може да се смени постоянният адрес?Преди смяна на фамилията може ли или трябва най-накрая?

# 662
  • Бистрица
Вчера като подавах на гишето ме попитаха дали ще има смяна на постоянен адрес. При мен нямаше, но доколкото знам трябва да заявиш смяна на адрес в общината и тогава да смениш ЛК. Може да попиташ на тел. на ЕСГРАОН в общината, където ще се регистрираш и да им обясниш ситуацията, за да ти кажат какво да направиш. На тел. на РПУ в службата по издаване на документи за самоличност също може да попиташ, но трудно си вдигат телефоните там.Аз ги издирвах 4 дни, докато ми вдигнат да кажат,че не мога да подам едновременно за ЛК и шофьорска книжка...
В 8РПУ вчера имаше 1 жена,която нямаше дебитна карта да плати на гишето, а касата в общината работи до 17ч. Имайте и това предвид. Въпреки обявеното удължено работно време в 8мо РПУ (в Дружба) до 18:30 са работили само в понеделник и вторник. После на местно ниво са решили да работят от 07.30-17.30. Незнам дали някъде го пише,аз го разбрах,докато чаках на опашката и едвам успях да си свърша работата. Може и на други места да е така.
Другото което мога да посъветвам е да изчакате 1седмица от брака,преди да отидете в общината, защото промяната на имената се отразява в системата на населението и ако не са я въвели все още (Все пак повечето сватби са в почивните дни) може да ви излезе старата фамилия в системата като отидете да подавате и тогава незнам дали ще ви върнат или с акта за граждански брак могат те да отразят промяната.

# 663
Здравейте, искам да попитам някоя дама, която е минала вече през смяна на документи, ако може да ми разясни, за смяна на личните документи (паспорт и лична карта) какви документи са необходими? И още 1 въпрос, за смяна на шофьорската книжка в КАТ ли се ходи?

# 664
Здравейте, момичета отново. Включвам се спорадично в темите, защото като цяло с нашата сватба не бързаме, искахме мъничко да ни поотрасне детето и да не е бебе. Сега имаме дата за 29.05.2021. Тези дни ми попадна нов бутик в София за рокли - Милвана моментс в Цариградски комплекс. Пуснах една търсчка тук и видях, че има 1-2 коментара за него, но не разбрах дали някоя от бъдещите булки е ходила и мерила рокли там. Малко ме озадачава, че пише, че има рокли от групата на марката Rosa Clara, но в сайта им виждам другите марки, а не и тази. Т.е. Роса Клара не можем да купим от там, така ли? Ще се радвам на инфо, ако някой е посетил бутика.

# 665
Аз не съм ходила там, но бях пуснала запитване за конкретни рокли.
Предлагат ги и ако нямат нещо налично, могат да го поръчат.

# 666
Mariappp, ние вчера първо си сменихме постоянния и настоящия адрес в общината. На заявлението си написах старата фамилия, защото още не съм подала документи за смяна на личната карта. Жената на гишето от ЕСГРАОН ми каза, че трябва да попълня с новата фамилия, защото май удостоверенията за граждански брак са регистрирани в тяхната система. Няма смисъл първо да сменяш ЛК заради новата фамилия и след това да отидеш за промяна на постоянен адрес, защото пак ще трябва да си сменяш ЛК.

До КАТ трябва да се ходи също- ако имате кола на ваше име се сменят талоните доколкото разбрах,  подменя се и шофьорската книжка.

6 РПУ също не работи до 18:30, а до 17:30. Втори ден пробваме да отидем, обаче опашките са много големи. Ще пробваме в 5-то.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 13:57 от Juicy Pigeon

# 667
  • Бистрица
Шофьорска книжка може и в общината-като отидеш да си вземеш ЛК да си подадеш за книжка,за да не ходиш в КАТ 2 пъти, защото талона става за 1 ден. Трябва ти медицинско за смяна на книжка и новата ЛК. За ЛК ако ще сменяш само фамилия си вземи акта за граждански брак-оригинал и копие за всеки случай и старата ЛК. Друго не ти трябва. Ако обаче ще сменяш и адрес в новата ЛК ти трябва от общината удостоверение за новия ти адрес.

# 668
Днес в районното ни казаха, че не може при тях да се преиздаде книжката, задължително било в КАТ да се ходи. В 5-то РПУ извадихме късмет, нямаше опашка. Също работи до 17:30.

# 669
  • Бистрица
На мен вчера в 8мо ми казаха,че може Flushed Хората си правят каквото им скимне,а хората се чудят как да се организират...

# 670
Благодаря ви за информацията, ще си изкарам медицинско и ще се надявам да не се налага да ходя до КАТ за книжката, а да мога да изкарам всичко на едно място.

# 671
На мен ми е рано, но понеже сме почнали темата- досега съм вадила документи в РПУ по постоянен адрес. След сватбата ще сменя постоянния адрес, после ЛК и паспорт, както вече изяснихме. За ЛК и паспорт в новото РПУ ли трябва да подам документи?

# 672
  • Бистрица
Ако няма да сменяш града,няма значение в кое рпу ще отидеш.Във всяко рпу вече вадят,независимо дали адреса ти е в неговия район.

# 673
Здравейте отново, този път пиша да се похваля-днес облякохме мъжо от глава до пети. Бях по-развълнувана за него, отколкото за моято рокля Grinning  Всичко взехме от магазин Vip Class в Пловдив, като при цялостно обличане има 10% отстъпка. Много е хубав, иде ми още сега да го заведа да подпишем Simple Smile
Взех си обеци и парфюм на Arabian's Secret, само трябва да го тествам дали е траен.Продължавам да търся бели пантофики само за ритуала с парите.

# 674
Здравейте момичета 👰

Минавам само да кажа колко съм очарована от момичето, което ни направи поканите за сватбата. / By the Love /Онзи ден ни потрябваха още няколко само, че без да пише до коя дата да ни потвърдят. Направи ги за два дни и ми ги донесе собственоръчно до работата. Евала !

В понеделник отиваме по мъките за изследванията 😄🤷🏻♀

🌸

Общи условия

Активация на акаунт