Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 624
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
Тази диета със зелени салати и месо на Изабела Уенц ли е, че се обърках вече?
Аз понасям доста добре зеленчуци, но ако ям по два пъти на ден зелени салати дълго време ( още повече сега не им е сезонът и са вносни сигурно, и бъкани с химикали) със сигурност ще си разбъркам стомаха.

Много благодаря за инфото за Синево!
Нейните протоколи следвам сега да, но тя не казва само зелени салати и месо.. Аз просто обичам салати и прекалих, след като изключих глутен, млечни и захар, не ми остана много избор и комренсирах със салати, което явно не е ок.

# 451
Емма, Да, кръв за хормони се взима рано сутрин на гладно и жадно. Дори и хемоглобинът да е добре, феритин, желязо, жск може да са в дефицит. Затова се пуска всичко. Обикновено хемоглобинът лъже. Желязодефицитната анемия може да е резултат от нисък б12 затова правят такива инжекции. Това, че се потиш от по-високата доза обикновено е временно след вдигане на дозата. После може да остане като "ефект" само седмицата преди цикъл.

# 452
Заради болките около жлезата и всичко, ендо ми пусна црп и суе. Боли ме като преглъщам и пак трудно дишам, видимо изглежда, все едно гърлото ми е издуто. И носа ми е запушен, омръзна ми... За мен си е възпалителен тиреоидит.. остър, подостър не знам още.. Мисля че съм за антибиотик.

# 453
Е, то, ако има възпалителен процес, и црп, и суе ще са високи. Макар че при хора с автоимунни често суе е високо по принцип.

# 454
Е, то, ако има възпалителен процес, и црп, и суе ще са високи. Макар че при хора с автоимунни често суе е високо по принцип.
Да, високи са според резултатите. Но това си е за лекаря, аз чисто по симптоми се усещам зле... от 5 дена приемам противовъзп и обезболяващи... отделно мед със сода, компрес с извара, чай от лайка.. Sad

# 455
Здравейте! Да се включа и аз по темата за Хашимото,въпреки че въпроса ми е малко по-различен.Почти на 26 години съм.От 6 години съм с диагнозите- Хашимото,Инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Лечението ми е с Метфогамма 1000×3 пъти на ден и Еутирокс 25 микрограма.Пия също магнезий и селен в момента,които редувам с омега 3 и витамин Д през зимата. Да спомена също,че антителата са ми в норма,имам само леко възпаление.Искам да правя опити за забременяване,но преди това трябва да се коригира дозата на лекарствата.Лекуващ лекар ми е доцент Катя Тодорова,но покрай пандемията с коронавируса не мога да се свържа с нея.Запитването ми е ако има жени като мен или вече минали по този път да споделят мнение и опит за други надеждни лекари занимаващи се с репродуктивна ендокринология.Благодаря предварително!

# 456
Здравейте! Как ви се струват резултатите на съпруга ми? На 26год. е, има предписан Л тироксин, който още не е започнал да приема. Очакваме и отговор от андролог, т.к в СГ има отклонения в морфологията, а правим опити за бебе.

Наложително ли е да приема хормона? И ако започне за цял живот ли е?

# 457
Здравейте. Съпругът ви има Хашимото с хипотиреоидизъм (намалена функция на щж). Да, има нужда от хормон. Нелечимо е състоянието. Пие се завинаги. Предполагам 25 мкгр са му изписани. Ако искате бебе, тр задължително да го пие. Като цяло здравословното му състояние, в частност сърце, надбъбречни жлези, панкреас изцяло зависят от приема на хормон. Няма нищо страшно, въпрос на навик сутрешно време е. При хора с тсх над 1,5 има опасност от инфаркт и инсулт (не е задължително, разбира се). Хашимото не е присъда. Хашимото е заболяване на имунната система, с което се живее десетки години с правилна хормонална терапия.

# 458
Бонго, по какво съдиш, че има Хашимото? Антителата са под референтните стойности- значи вероятно е нещо в съотношението и това къде се намират спрямо референтните граници?
Ето моите антитела от 27.03.2019:
ТАТ- 1,04 IU/ml  (<4,11)
MAT- 0,78 IU/ml (<5,61)

И от 28.02.2020, при същите референтни и в същата лаборатория:
 ТАТ- 0,37
МАТ- 0,73

Всъщност, ТАТ е доста по-надолу тази година... Thinking А МАТ само леко по-ниско.

А това е ехографията:
Скрит текст:

Какви ли са тези "вълни" отгоре... 

Последна редакция: пн, 22 юни 2020, 17:12 от dolce miele

# 459
По това, че има въобще антитела. Едните са 29%, а другите 35% от реф стойности, което мисля не е никак малко. Някакъв вероятно начален процес е, но това тсх 5 ми се струва, че е стигнало с течение не на няколко месеца, а години. Разбира се, ехографията си е преди всичко доказателственият материал.
Твоите са доста по-надолу. Нищо чудно твоят японец да е позаспал в ремисия.😁 Колкото по-ниски антитела, толкова по-малко изменения, доловими на ехо. Макар че, май мибобо беше, има хаши, а не се виждат изменения на ехо (извинявам се, ако бъркам потребителя).

# 460
Официално никой още не ми е казал за "японска" диагноза... Joy Доколкото разбирам, една (вероятно немалка) част от ендокринолозите ще "изчакат" антителата да се повишат над референтните стойности, за да поставят диагноза Хашимото? Е, освен ако ехографията не е много зле...

# 461
Бонго аз имам изменения по жлезата, но антителата са ми били в норма винаги когато съм ги изследвала. Последно когато ги проверявах преди 2-3г бяха под средата на границата, но ги има факт. Въпреки, че аз не помня да съм виждала изследвания на човек с антитела 0

# 462
И аз не съм виждала човек с 0 антитела.

# 463
И аз също изследвания с антитела 0 не съм виждала...или са толкова здрави такива хора  (ако ги има), че не се изследват за антитела Grinning

# 464
И аз съм се замисляла реално дали има човек с 0,но на фона на една хипофункция веднага идва съмнението за Хашимото. То и затова ехото си е най-сигурният метод, макар че добър ендо тр дори и само с опипване да го установи.

Общи условия

Активация на акаунт