Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 654
  • 735
  •   1
Отговори
# 510
Нормално ли е втория ендокринолог, който посетихме, да каже, че всичко е наред? Гледа го и на ехограф, всичко е ок. Единствено иска ново ТСХ, заради занижената морфология на СГ. Били незначителни отклоненията и няма нужда от хормон. Първият ендокринолог каза точно обратно... И какво правим сега?!? 🤔
Здравейте! Как ви се струват резултатите на съпруга ми? На 26год. е, има предписан Л тироксин, който още не е започнал да приема. Очакваме и отговор от андролог, т.к в СГ има отклонения в морфологията, а правим опити за бебе.

Наложително ли е да приема хормона? И ако започне за цял живот ли е?
Наистина до 7-10 не е нужно да се приема, просто трябва да се наблюдава.

# 511
LittleCattley това, че на видеозон всичко е ок, не значи, че жлезата работи добре. На запад границата по лабораториите на ТСХ е 3, а това че наши лекари приемат стойности 5-6 за нормални е неправилно според мен. Преди няколко поста го казах, не случайно се лекуваме сами, наслушала съм се на безумия.
Ако искате изчакайте андролога да се изкаже също

# 512
Здравейте момичета, гледам че коментирате точно това, което и мен постоянно ме тормози. Реално имам ли проблем с щитовидната жлеза или проблема е другаде. Можете ли да ми дадете мнение.

Това са резултати при прием на еутирокс от 25 мг:
Скрит текст:
FT4      16.29   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH      3.56   mkIU/ml   0.27 - 4.20
FT3      5.07   pmol/L   3.10 - 6.80
Anti - Tg   ↑   501.40   IU/mL   До 115.00
Anti - TPO   ↑   311.36   IU/mL   До 34.00

Минах на 50 мг и се случи нещо доста странно:
Скрит текст:
FT4      22.03   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH      3.08   mkIU/ml   0.27 - 4.20
FT3      4.98   pmol/L     3.10 - 6.80

Мисля, че не конверитрах добре. Мнението на лекаря беше лабораторна грешка, да сменя лабораторията и да намаля дозата на 37.5. Речено сторено ето и резултатите от другата лаборатория след 2 месеца прием на ниската доза:
Скрит текст:
FT4      16.15   pmol/L   9.15 - 23.86
TSH      2.149   mkIU/ml   0.350 - 5.000
FT3      5.140   pmol/L     2.250 - 6.00

В последствие на своя глава плавно спрях еутирокса, пих селен около месец + вит. Д, който пия и до сега. Това са ми последните изследвания, 3 месеца след като спрях еутирокса.
Скрит текст:
FT 3      5.390   pmol/l   2.250 - 6.000
FT 4      18.17   pmol/l   9.15 - 23.86
TSH      2.396   mU/l   0.350 - 5.000
Anti TG ( TAT )   ↑   183.50   IU/ml   До 115.00
Anti TPO ( МАТ )   ↑   194.00   IU/mL   До 12.00

Съдейки по вашите коментари Фт3 и Фт4 ми се струват доста по-добре без хормон, но ТСХ-то е малко височко, ок ли е това? Реално проблем виждам само с антителата, тях не можах да ги повлияя много съществено до сега. При преглед на жлезата не се откриват промени по структурата.
Никой лекар обаче не се вглежда и не анализира тези резултати. Борим се за бебче, имам проблеми с кисти по яйчниците, симптомите, които ме наведоха на мисълта за проблеми с ЩЖ са непоносимост към студ и жега + замаяност и дори световъртежи от време на време особено лятото. Извинявам се за романа, но в главата ми е пълна каша. Благодаря Hug

# 513
Последните ти изследвания са супер, особено за без хормон, не се втелявай чак толкова за ТСХ. Да казва се, че трябва да е под 2 даже най-добре около 1-1,5 , но в предвид добрите щитовидни (Т3 и Т4) при теб, няма значение. Много често когато има дефицити (В12, желязо, Д) и след попълването им, функцията на жлезата се подобрява. Мисълта ми е, че приема на селен и Д вероятно са спомогнали. Селен не пий повече без изследване, че с него може да се предозира. Провери се за дефицити - желязо, фолиева и В12. Или в предвид, че планувате бебче, направо започвай да пиеш фолиева, но активната усвояема форма - фолат, не фолиева киселина.

А за антителата потърси причината - възпаления, бактерии, опитай да спреш глутен.

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 11:12 от mibobo

# 514
Не бих спряла на своя глава хормона, особено ако планирам бременност. Аз хем бях на хормон и пак изтървахме тсх, което скочи доста и вероятно беше една от причините за спонтанен аборт.

# 515
Да, аз пропуснах да напиша в случай, че се получи бременност веднага да се провериш как е положението, ако  все още си без хормон.

Eva+ наистина е много вероятно това да е била причината при теб за аборта. Важни са много щитовидните и при забременяване и при самата бременност. Но истината е, че има хора които забременяват с доста високо ТСХ, аз съм пример за забременяване с ТСХ 4,6 и пролактин над норма.

Като решение да спре тя го е направила иначе, да не много добро при планиране на бременност, но сега пък са добре хормоните, ако почне да пие ще трябва много ниска доза, за да не предозира пък.

violet4e а  щом си с кисти, полови хормони и пролактин изследвала ли си?

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 11:35 от mibobo

# 516
mibobo, Eva+, благодаря ви!
Не призовавам никой да спира хормона, изчетох целия форум преди да го направя, много е рисковано да не се вдигне рязко ТСХ, за това мнооого плавно си намалих дозата до 12.5 и тогава го спрях. Правих изследвания и непосредствено след като го спрях и ТСХ беше 4, но както се вижда после падна сам до 2. Изобщо сума ти и пъти го изследвах, не се чувствах добре и с хормона, имах сърцебиене особено на дозата от 50 мг. ходих и на кардиолог, като само той изрази мнение, че хормон вероятно не ми трябва и нещата в тялото не са математика. Разбира се, при бременност веднага ще го изследвам, а и ще го следя от време на време, не е шега работа това. Хашимото ме притеснява и ще работя над него, отново благодаря за коментарите, изпитвам голямо недоверие вече в повечето лекари. Нито един не ми е предписвал витамин или да се заинтересова от другите хормони... камо ли да ми препоръча диета.

# 517
Аз забременях с тсх 9 и след това веднага започнах с Л-тироксин.

# 518
violet4e с пълно право си с недоверие, такава е реалността за съжаление. Аз също искам един лекар който си разбира от работата и да се доверя изцяло, щото ми писна аз да чета по цели нощи за различни неща, да правя връзка, да работя с термини, които са ми непознати...Но видях по себе си как ме лекуваха близо 20г - аз съм казвала и преди, дето са гледали само ТСХ лекарите едно на ръка, но дозирането беше мама мия директно 50мг, после 100мг, после рязко спиране след 6м-1г всичко се повтаря. А за бременността да не говоря, какви витамини какво чудо, мен гинеколога ми желязо не ми е изследвал нито ми изписа прием въпреки, че бях с хемоглобин  110 още в 4-я месец каза, това е нормално за бременна жена...но аз слушах тогава всичко стриктно. Като родих се хванаха за главата в родилния бях с хемоглобин 82, била съм и с дефицит на В12 и съм убедена, че всички тези неща са дали отражение на развитието на детето.  Следящата ми ендокриноложка пък тогава каза - Ами следи си всеки месец ТСХ-то и коригирай дозата да държиш под 2. На въпрос какви негативни неща могат да се случат ако нещо не е ок, отговори - Спонтанни аборти, идиотизъм при детето, ама не ги мислете тези неща сега, това са приказки когато вече съм бременна...та без думи съм за голямата част от лекарите. Има и свестни разбира се, но са рядкост.

Желая ти успех и скоро да се похвалиш с добри новини! А следенето по време на бременност е всеки месец.

# 519
Здравейте момичета. Не съм писала в темата, но я чета. Преди 2 г бях диагностицирана с Хашитоксикоза и съм на Пропицил. В началото по 1 т 3 пъти на ден, после постепенно ми намаляха дозата. От година и половина съм на 1 табл през 3 дни. Хормоните са почти винаги в едни и същи стойности. Последните обаче преди 2 дни ме озадачиха и то най вече фт3. Не мога да кача снимка и затова ще ги напиша:
ТСХ 2,160 (0,300-4,.00)
ФТ4 1,12 (0,71-1,85)
ФТ3 2,17 (2,2-4,43) - нисък е. Януари в друга лаборатория беше 2,750 при норма до 3, 180

Глюкоза 6 (2,8-6,1)-сутринта в къщи мерих с глюкомер и беше 5,2.Веднага след лабораторията мерих пак и отново беше 5,2.
Гликиран хемоглобин 5,4%. (до 6,3%)
Инсулин на гладно 4,4 (2,4 до 9,6)

Не знам грешка ли има и на какво може да се дължи? Януари имах същите стойности на Тсх и ФТ4.
Лекарят ми даде следното обяснение-За ФТ3 не било проблем според него, защото организма от ФТ4 си прави фт3щ, а ФТ4 е добре. Вероятно точно в този момент тялото нямало нужда от повече фт3, защото било топло времето. В по хладните месеци се качвал фт3 поради нуждата на тялото. Сега, дали това е така или не.. Господ само знае..
Щом и Тсх било в средата, всичко било нормално, иначе и той щял да "мърда". По замисли се дали да не ме направи на половин таблетка през 3 дни... Но каза, че е много рисково и го остави за есента... (както ти ми каза) Каза ми да пусна септември пак хормони... Аз се чудя обаче дали да не проверя лятото по някое време кво става с фт3 пак, как мислите?
Изобщо дума не отвори да включва хормон-вероятно, защото ФТ4 е добре... Също както ти ми каза, това че Трак не ми се е повишавал е добре.
Относно захарта-6,ми каза, че по принцип тя се мени дори през минути и понякога прави големи вариации... Щом гликирания бил добре, значи няма проблем... Каза да продължавам да ям повече зеленчуци, ограничено плодове и не мн сладки и бавни въглехидрати, сложни...
Дали някоя от вас знае защо така се получава и трябва ли спешно да направя нещо или да изчакам? Благодаря ви

# 520
Здравей the_demon , съжалявам не съм особено запозната с това състояние и съответно лечение. Тоест нямам идея в какви граници се целят да са хормоните, но примерно Т4 също е под средата, т.е. аз бих го приела за малко ниско. По-добре се провери пак след месец примерно, да видиш как си. Аз с тъп въпрос сигурно но, не може ли хапчето да се пие на повече дни? В смисъл да не те намаля чак на 1/2 на 3 дни, ами да си пиеш цяло ама на 4-5 дни ...

Иначе за захарта, моята също така излезе последния път в лабораторията 6 , това е от венозна, а ти мериш вкъщи капилярна кръв, тя е малко по-ниска. И аз започнах мерене вкъщи с глюкомер и общо взето за седмица си ми варираше на гладно 5,2-5,4.
Един път да видя в лаборатория нормални граници за инсулин Simple Smile , той ти е супер според мен, гликирания също, така че мисля, че там най-вероятно няма проблем.

# 521
Ами нямало смисъл от това да се пие веднъж на 4-5дена..Даже се смята че под 1 табл дневно пропицил било голям риск и било възможно да се отърве положението и да стане рецидив... А и той е по слаб от Метизол... Та смятай аз с мойта доза все едно нищо не пия... Но Пропицила се спирал с така нареченото "затихва що лечение"... Тоест разрежда.. Лекаря каза че най ниската възможна доза е половинка през 3 дни...
Аз просто много се стреснах от фт3, ама той дори и да е активният хормон в тялото не бил с важна информативна стойност, понеже разпада му бил за няколко часа(така ми обясниха). Щом имало ФТ4 имало от какво да си го образува. Иначе да, при нас със хипер ни държат около година и повече в леко хипо преди да спрат хапчетата-ако дотогава не минеш рязко в хипо, както по често става. А тая тъпа захар направо ме побърква-колкото се старая да я сваля на 4 и нещо на гладно, все не става... Между другото си намерих едно изследване от 2010 г когато изобщо не бях чувала за Хаши и нямах такива проблеми-та тогава захарта ми пак е била 5,4 на гладно🤣🤣🤣🤣, но това не ме е трогнало въобще, а и никой нищо не е казал да е проблем

# 522
Ясно. Аз навремето (но то беше мнооого отдавна и не помня подробности Simple Smile ) като тийн пиех Метизол, че тогава бях с хипер и да, после си станах хипо и до сега така.
Аз не смятам, че е нужно да е толкова ниска захарта, за мен стойност около 5 е ок защо се тормозиш толкова. Между другото аз цял живот (когато и да съм изследвана през годините) съм със захар над 5.

# 523
Демон, при теб май е по-сложно с хормоните Confused А колко да е нормално да се мени "за минути" КЗ- без храна, без стрес/притеснения/боледуване някакво, без физически натоварвания си мисля, че чак за минути не се променя толкова. Grinning Вече зависи и с какъв глюкомер мериш и какви отклонения дава- освен че в лабораториите е от вена. При мен глюкомер и лабораторни резултати дават почти еднакви резултати (и с двата ми глюкомера е така- единият беше One Touch, сега е Байер Контур с лентички Некст- те са скъпи обаче и ми ги пращат от чужбина, а последните ми ги подариха заради наближаващ срок на годност; трудно е с лентичките). На мен също години наред нямаше кой да ми каже, че КЗ над 5,5 не е много ок...Но при теб не знам, може и от хиперфункцията да има влияние върху КЗ...
Мибобо, за жалост, вярно е това което казваш.
Скрит текст:
а да ти говорят такива неща докато си бременна и "не го мисли" и да не ти предписват хормон за ТСХ е Close Аз през бременността имах един прикрит страх- бебето да не е оплетено в пъпната връв и все гледах да не го мисля (имах 2 познати загубили здрави, износени бебета заради оплетена връв), моето бебе не беше от най-шавливите в корема...и познай- беше и оплетена няколко пъти пъпната връв...
Добре, че по време на бременността се чувствах чудесно и всичко изследвано ми беше наистина ок, всички лекари цъкаха одобрително на резултатите- че никой не ми е споменавал дори за щитовидни хормони и за инсулин Close Обаче след раждането съм почти сигурна, че щитовидните ми хормони са били разбъркани и вероятно на това се е дължала следродилната ми депресия...Детето ми (за разлика от мен Joy ) още от раждането си не иска да знае що е това по-дълъг сън, че и когато будуваше беше супер активна- което ме караше да се чувствам още по-уморена, сънлива, депресивна и несправяща се като цяло.. Но кой да ми каже да изследвам нещо тогава...реших, че е нормално да съм ревлива, а умората- че е от постоянното недоспиване. А и мои приятели с бебета спящи по много повече изглеждаха като зомбита- как да им обясня какво значи истинско будене през 1-2-3 часа, регулярно недоспиване... Grinning Мисля, че и ИР е започнала да се развива след раждането...

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 15:48 от dolce miele

# 524
dolce не, аз си бях на хормон преди да забременея, просто тогава за първи път ме "посъветваха" да се следя сама и да се дозирам и то точно като съм бременна Simple Smile , но както и да е минало...Но явно добре съм се дозирала, защото като отидох на контролен 2м след раждането и бях със супер резултати.
И ние вкъщи сме с глюкомери на  Контур плюс на Байер. Аз щях да те питам,  60мин  след хранене най-много изкарах  8,3 не е много страшно нали и то беше веднъж де, друг път все около 7 и нещо? Simple Smile Защото гледах, при обременяване дават на 60мин до 8,9

Общи условия

Активация на акаунт