Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА- какво се случва реално? 8- ма тема

• 43 538
  • 752
  •   1
Отговори
# 330
Да, така е, кривите стени са типични за новото стротелство. В старо строителство не съм виждала криви стени, а съм обиколила бая такива апартаменти по огледи.

# 331
  • Варна
Извинявай ама с нивел ли ходиш по огледи? Кривата стена изключително рядко може да се види с просто око,трябва положението да е трагично.

# 332
Извинявай ама с нивел ли ходиш по огледи? Кривата стена изключително рядко може да се види с просто око,трябва положението да е трагично.

Ами в ново строителство съм виждала криви стени с просто око, не само в апартаментите, а и в общите части.

# 333
Точно така. Кривите стени се виждат като свалиш соц тапета и решиш да слагаш хубав латекс.

# 334
Жилището няма никакви тапети, стените са само боядисани.

# 335
  • Варна
Няма значение, че не се вижда с просто око. Катъ тръгнеш да монтираш каквото и да е, веднага лъсват неравностите.

# 336
  • Варна

По-скоро намери информация за следните неща, които за мен са притеснителни при стари кооперации:

- правилили са скоро ремонт на покрива / има ли течове
    - правен ли е ремонт на ВИК в апартамента - сменени ли са вертикалните щрангове между твоя апартамент и този под него и над него
    - в апартамента над теб има ли своеволия - махане на комин, местене на ВИК (някой хора правят тоалетни в килер, изкарват мивки на усвоени тераси)
   - има ли общински жилища - ако има кой живее в тях (в някои такива настаняват хора от малцинствата, което само по себе си нищо не озчава)
    - как са съседите / събират ли се пари за "фонд ремонт и обновление" / ремонтирани ли са общите части
    - живее ли някой в апартаменът над теб

Повечето информация може да ти да я даде домоуправителят или някой живуващ. На брокера не бих разчитал да е обективен или да има такива данни.

Чудесни въпроси, стига да има кой да ти предостави обширни отговори Sweat Smile

Представям си, ако някакъв непознат човек ми звънне на вратата и ми каже "Искам да купя апартамент във вашия блок, я ми разкажете всичко От и До"...

Хм, дали ще му разкаажа пък... Много знам аз какъв е, що е, какво точно цели, дали пък планира наистина да купува нещо. Вътрешна информация на първия срещнат не се издава току-така...
А пък и може въпросният човек да не ми хареса външно, да не го искам за съсед и нарочно да му разкажа само негативни неща за блока. Joy

# 337
Благодаря на всички, щом толкова се хванахте за стените, ще ги измеря, но дори и да са криви никой не ми гарантира, че ако купя ново строителство, стените ще са прави, даже напротив, при новото стрителство е доста по- често срещан проблем. Аз поне мога да ги измеря преди покупката и да преценя, ако е ново строителство и съм платила на зелено няма как и това да направя.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 18:15 от finеsse

# 338
  • Варна

Представям си, ако някакъв непознат човек ми звънне на вратата и ми каже "Искам да купя апартамент във вашия блок, я ми разкажете всичко От и До"...

Хм, дали ще му разкаажа пък... Много знам аз какъв е, що е, какво точно цели, дали пък планира наистина да купува нещо. Вътрешна информация на първия срещнат не се издава току-така...
А пък и може въпросният човек да не ми хареса външно, да не го искам за съсед и нарочно да му разкажа само негативни неща за блока. Joy
А защо не? Аз така на огледи на къщи съм разговаряла с хора от съседните имоти и доста полезни неща съм научавала, например как е пътят зимата или колко точно ще ми струва да се включа към частната канализация, дали има шумни съседи и т.н. Ако съм в позицията на разпитания съсед, само мога да се зарадвам да видя млад, разумен и отговорен човек насреща ми, и бих се радвала да помогна. Ето днес един мъж ме видя на балкона и ме помоли да му отворя входната врата, нов съсед - наемател, ама хазяйката му явно му е дала стария ключ за долу и не му е казала кода (и с код се отваря - различен за всеки апартамент)... Естествено, че му помогнах. Показах му къде живее домоуправителя, за да поиска ключ или код от него, обясних му как паркираме около блока, понеже беше паркирал като ако по средата на килим, казах му колко пари се събират за входа и тъй. Видях, че имаше ключ за квартирата си, с който си отключи, т.е. не е случаен.

finеsse, в старото строителство кривите стени са по-скоро правило, от колкото изключение. В новото също е пълно с кривотии. Ако гоним отлично качетво, то цените вероятно ще са "оле майко", а строителите - наречени кожодери.

# 339
  • Варна

По-скоро намери информация за следните неща, които за мен са притеснителни при стари кооперации:

- правилили са скоро ремонт на покрива / има ли течове
    - правен ли е ремонт на ВИК в апартамента - сменени ли са вертикалните щрангове между твоя апартамент и този под него и над него
    - в апартамента над теб има ли своеволия - махане на комин, местене на ВИК (някой хора правят тоалетни в килер, изкарват мивки на усвоени тераси)
   - има ли общински жилища - ако има кой живее в тях (в някои такива настаняват хора от малцинствата, което само по себе си нищо не озчава)
    - как са съседите / събират ли се пари за "фонд ремонт и обновление" / ремонтирани ли са общите части
    - живее ли някой в апартаменът над теб

Повечето информация може да ти да я даде домоуправителят или някой живуващ. На брокера не бих разчитал да е обективен или да има такива данни.

Aми във входа, в който живея от 15 апартамента, 5 са свободни. Обади ми се един потенциален купувач и каза, че иска да вземе един от апартаментите (всичко му е харесало) само искал да му дам малко повече информация за входа и съседите.Въпросният апартамент е необитаван и наследствен на някаква нагла пловдивска майна, с която не успях да се разбера като човек за 3 години - за мен щеше да е идеалния сценарий да се нанесе там нов човек.  Обясних на жената от какво може да се притеснява и я оставих да си прецени и тя не го взе. После като казах на един съсед от входа той ми се разсърди малко и вика, че трябвало да ѝ кажа да дойде да поживее и да види.

@finеsse - oбщите части и покрива са най-дребните неща (там може да изкараш парите и да си ги ремонтираш сам); за мен най-притеснителни са ВИК щранговете, защото при старите на много места са в лошо състояние. Те са голям проблем, защото много хора ги скриват. Съответно не искат да им разбиват баните са смяна на тръба, защото трябва да изкарат допълнилно пари за ремонт.

Другото е, че някои хора са просто странни. В момента се занимавам с ремонт на един апартамент (на баба ми), който е на втория етаж. Отидох при собственикът на апартаменът под нас и ѝ казах, че искам да сменим ВИК-то от трети етаж до долу в мазата като аз ще го платя  и е по-добре и за нея - защото няма да се притеснява, че ще я наводня. При нея тръбите са открити - няма да има разбиване на плочки и т.н. Все пак ми отказа. Отделно собственика на горния апартамент бил "някакъв странен" - никой не го знаел кога се прибира и никой не говорил с него. Оставях му няколко пъти бележки да ми се обади, но не успях да се свържа. И така - просто сега в банята ще оставим по-голяма ревизия, за да може евентуално в бъдеще да не се разбива, но в в някакъв момент (защото ще дойде) как ще се организират тези хора да правят ремонт не ми е ясно ...

# 340
  • Варна
Пък и дори да избегнете разни недоразумения преди покупка (относно предварителното проучване за блока и евентуалните проблеми) пак няма гаранция, че след някоя-друга година няма да имате проблеми с блока или с определени съседи.
В нашия блок са само 16 апартамента, от които постоянно необитаеми са 4, и въпреки това, за последните 10 години 5 апартамента си смениха собствениците.

# 341
Да, така е, кривите стени са типични за новото стротелство. В старо строителство не съм виждала криви стени, а съм обиколила бая такива апартаменти по огледи.
Добре, радвам се за което.
Успешен ремонт от мен. И най вече късмет с перфектните стени на 30 годишното ЕПК. Sweat Smile

# 342
  • Варна
Хората не са странни, просто всеки си има моменти когато има време и желание да прави някакви неща. За мен е най-големия ад да се прибера у дома след уморителен ден и някакъв ентусиаст да иска да ме занимава с банята ми без да има проблем още.

# 343
  • Варна
А защо да се чака да се появи проблемът? Не е ли по-добре преди дъжд - качулка? Когато виждаш, че има черни облаци...

п.п.
Скрит текст:

Тази разбивка ми попадна в една фейсбук група за ремонти. Това само за цена на труд, без материали. Става въпрос за апартамент 100 квадрата в София. При нас може и да е малко по-евтино, ама ме съмнява. В коментарите хората пишат, че е ок офертата.

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 01:28 от Didi168

# 344
  • Варна
Ох, сякаш падате от Марс и не знаете колко трудно се организира едно събрание на блока и се взема решение (съответно, пари) за ремонт на покрива, например.

Общи условия

Активация на акаунт