Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА- какво се случва реално? 8- ма тема

• 43 518
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Здравейте,имам нужда от малък съвет,моля 😃Може ли някой от съфорумците да сподели на кой етап от строежа е обсъждал и разглеждал с инвеститора/брокера евентуални промени по ВиК в жилището си(говорим за НС, естествено). Питам, тъй като за пореден път се убеждавам как 95 % от брокерите са един въздух под налягане и тъй като престават да са мили и добри, след като те извлачат с едни големи пари за комисионни. Няма да изпадам в подробности за тях, явно човек си е най-добре като сам си върши работата, а не разчита на трети лица...

По принцип преди акт 14.

По ВИК и ел. трябва да говорите преди да ги направили Simple Smile после пак няма проблем, но е много вероятно да ви искат доплащане. Поискайте от брокера/строителя схемата на ел. инсталацията, за да може да видите къде са по проект.

Mоже да помислите къде ще е телевизора(ите) и да поискате и интернет контакт зад/под тях - целта е да не се вижда много интернет кабела от устройството за ТВ-то до самото ТВ.

Също така - някои строители слагат евтини кабели за интернет, които лесно се прекъсват. Ако нямаш познат в някоя фирма, който може да ги провери може да вземеш такова устройство (https://www.reset.bg/catalog/35/3501/3501011/) - не е rocket science и може да си провериш дали не са ти прекъснали някъде кабела.

За кухнята също е добре да имате идея къде и какви електроуреди ще има, макар, че при нея е по-лесно, защото после при местене може и да не се измазва/боядисва много старателно - нали ще е скрито.

И дори всичко да е уговорено - отидете пак в апартамента и вижте дали всичко е изпълнено. При брат ми "уж" се бяха разбрали, после си ги прекарвахме ние.

Последна редакция: пн, 22 юни 2020, 08:34 от Via Pontica

# 391
  • Варна
И на нас ще ни е много полезно, ние купихме на акт 14 малко преди 15 и вече има замазка тук таме, на нас ни казаха, че местене и събаряне на стени е след акт 16.. Дали наистина е така... И също така още не сме взели схема на Ел и ВИК... тепърва мислим кое как ще се разположи, но само по груби сметки...

# 392
  • Варна
И на нас ще ни е много полезно, ние купихме на акт 14 малко преди 15 и вече има замазка тук таме, на нас ни казаха, че местене и събаряне на стени е след акт 16.. Дали наистина е така... И също така още не сме взели схема на Ел и ВИК... тепърва мислим кое как ще се разположи, но само по груби сметки...

Да, така е. Освен ако не е на много ранен етап, местенето на стени е след акт 16 (колкото и да са малки промените). Проблемът е, че после комисията може да се "заяде", че някоя врата е на друго място.

Също така - не се притеснявайте много ако някой контакт не е на правилното място. Тези неща може да се оправат и в последствие. За мен тук въпросът е принципен - даваш едни пари и би трябвало ако искаш такива промени да за са сметка на строителя.

# 393
Благодаря за отговорите 😃
Проблемът се явява при нас малко комплексен, защото не само схема нямаме, а дори и дограмата не знаем каква ще е. Няколко пъти питах посредниците, но отговори така и не получих. А вече сградата е пред акт 14, би трябвало досега поне да са сключили договор инвеститорите за изработка на дадена дограма и стъклопакет. Пак ще нахалствам, че вече взех да се дразня много от недомлъвки..

# 394
Малко стана чат между нас, но ей затова харесвам Чайка. Кеф ти училища и детски градини, кеф ти хубави гимназии, кеф ти Морската на две крачки, че и до центъра се стига пеш.
Даже на панелка там съм навита. Остана да намеря пари Joy
То кой те харесва "Чайка"?! LaughingLaughingLaughing

# 395
  • Варна
Това може ли да го обясни някой (става въпрос за family garden):

# 396
  • София
Мисля, че има някакво законово изискване. Ако спалнята ти е под 15 квадрата, трябва да имаш или мазе, или обособен дрешник, май над 1.5квм, за да се води "апартамент".
Не съм 100% сигурен, особено за размера на спалнята.
Архитектите могат да дадат точен отговор. Щото тях ги задължават тия работи. Разбира се, такъв "килер" може да се обособи и на самата територия на спалнята. Не е необходимо да се правят чупки в другия апартамент. Освен ако горният "дрешник" не е бил неизползваем за нищо друго.

# 397
  • Варна
За спалнята не съм чувал, че трябва да е такива квадрати. Знам, че трябва да имаш или маза, или килер, или както ги пишат последно време дрешници, за да може статута да е на апартамент. Дрешник към тераса мисля, че не бях виждал до сега, ама пък не ми се струва чак толкова фатално, само малко екстравагантно.

# 398
  • Варна
Тука мисля по-скоро въпроса е ,защо по дяволите се влиза в дрешника през терасата?

# 399
Може да си държите там зимните кожуси, или вълнените чорапи, във Варна няма да се ползват много.
От друга страна, то пише дрешник, но може да го наречем и килер, а всеки знае какво се слага в килера.

# 400
  • Варна
Мисля, че Марто_D е прав. Мазите в сградата са малко, продават се отделно и решението е да се обособи дрешник, за да има статут на апартамент. Този конкретно дрешник не граничи с апартамент, а със стълбищна клетка. Разпределението ми харесва, само дето е краен апартамент със стени на североизток и едната спалня граничи с асансьора.

# 401
  • Варна
Това може ли да го обясни някой (става въпрос за family garden):

Това се обяснява с пълното профанизиране и подигравка както с професията архитект, така и с клиентите-купувачи или потребителите.
Такива простотии не биваше да се допускат. Винаги има изключения , но когато са до 10% се приемат. На днешно време само 10% от имотите отговарят на някакви нормални условия. Много от нещата, които сега ги има в 90% от имотите , преди бяха забранени.
Мисля, че за да е апартамент трябва задължително да има тераса. За това са съчетали тази глупост дрешник на терасата и да минаваш през терасата ,че да влезеш в дрешника. Спалня под 12м2 не би трябвало въобще да съществува.

# 402
А този дрешник няма ли да е с постоянна влага, предвид факта, че е на терасата?

# 403
  • Варна
BVAR Този апартамент си има и голяма югоизточна тераса. "Дрешникът" си е за мен килер, не става за дрехи. Бих държала там сушилник, мебели за балкона, разни други неща, дето не им пречи да са на студ и влага, ще е като маза на балкона Simple Smile

Иначе дневен тракт от 20-24м2 + 2 спални по 10 м2 си е доста често срещан тристаен апартамент ново строителство. Има и спални под 10м2 дори.

Коментираният апартамент е с три спални, които са нормални като за НС, а южната е и голяма - 13.74м2 + дрешник 0,78м2. Има мокро помещение, място за гардероб в коридора, прилична дневна. Много са си добре даже размерите на фона на други разпределения, които съм виждала.  Последно се продаваше за 74000Е при схема 20/80.

# 404
Този килер би трябвало да се ползва за нормални цели а не само за балконски аксесоари. Така уж са изпълнили предписанието за наличие на килер, но всъщност не са. Представяте ли си как ще падат температурите там зимата. Аз имам килер с външна стена. Знам какво става с малко неотопляемо помещение с една външна стена. А тук са даже две. Все едно е изграден балкон ама несвързан със стаята до него. А за дрешника в коридора като му гледам размера с извинение той не може да побере нищо.

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 23:13 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт