Цветя за терасата - 5

• 24 717
  • 559
  •   1
Отговори
# 240
И на мен много ми харесаха сандъчетата, но се чудя дали ще задържат пръстта, големи ми се виждат дупките отстрани. Според мен те имат точно декоративна функция, както каза St Dobri.

# 241
  • София
Много са хубави сандъчетата много свежи цветове. Може би като кашпи е най-удачно да се ползват, но аз хич не разбирам, не мога да дава съвети.
Коледничето ми цъфна:

Моето сакъзче е много нещастно, с едни дъъъъъъъъъъъълги пръчки и едно цветче на върха, много ме дразни. Искам да е като вашите. Sad

# 242
Дъщеря ми намери изхвърлено едно доста дълго клонче сакъзче, с много хубав цвят на върха - тъмно червено, кичесто. Какво да правя, като не мога да хвърлям цветя - разфасовах го на резници и ги боднах в саксия. Гледам избиват вече млади клонки.

и аз ще чакам да видя Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Скрит текст:
първото е лилиум, по принцип се отглежда от луковица, има начини за размножаване от "чесънче" на луковицата и от псевдобулби, малки черни топчета в основата на листата, но докато стигне до цъфтеж ще минат години.
за мушкатите не мога да кажа нищо, купувала съм семена, става, макар и бавничко, но при мен станаха точно 'бабешките" мушкати, които има във всяка селска къща.
за "дамското сърце" не мога нищо да кажа. многогодишно е. знам, че бабите си разменяха коренища. от семе не знам какъв ще е резултата.

Добри, ти си с върховно търпение, щом ще чакаш няколко години за лилиума. Joy

Venetta, да не забравиш семената от лилиум  да ги бутнеш в хладилника за стратификация.
А ще ти трябва и синя боя, да ги докараш на разцветка . Joy

Последна редакция: сб, 13 юни 2020, 10:43 от Diorela

# 243
Дидка, и аз имам едно такова, бях купила от една баба дълги стъбла и неразклонени. Обаче взеха да му избиват листенца и това много  ме радва. Трябва да се тори с тор за листна маса, а не за цъфтеж. Защото растението трябва да има достатъчно листа, за да заложи и пъпки. Аз торих с някаква тор 20/20/20 - такова съотношение между елементите на торта.

# 244
Аз писах и преди-сях такива семена от Китай,изкараха едни петунии,при положение,че изобщо не бях поръчвала петунии. Едно храстче имам пак от тях,и него на съм поръчвала,ама си го оставих. 😁 Та не залагайте големи надежди на тези семена. Аз се подлъгах по хубавите снимки и имах три поръчки с по 10 вида най-различни неща,ноо нищо. 😠 Колеус,пампаска трева,банани,череши,какво ли не.. Вместо пампаска трева изкара просо. 🤣

# 245
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И на мен много ми харесаха сандъчетата, но се чудя дали ще задържат пръстта, големи ми се виждат дупките отстрани. Според мен те имат точно декоративна функция, както каза St Dobri.

мисля, че нямат дупки отстрани. отвън само изглеждат като декоративна оградка, но са плътни отвътре. Simple Smile

https://www.home-max.bg/sanduche-tip-ograda-53-5sm-15-99-09038653/

карз, със сигурност ще минем през Бургас Simple Smile и ще се видим, но защо да чакаме до тогава... Simple Smile

Simple Smile диорелке моя любоФФФ, аз съм си такава - опитвам, а ако стане - ОК, ако не стане пак добре. Simple Smile
миналата година се хвалех как съм си "откраднала" от петровите кръстчета на майка ми.
ще покажа докъде са стигнали, само да си идем до дворчето. Simple Smile

# 246
  • SF
Добреее, да попитам.
Миналата година купих гладиоли на луковици. Засадих ги и поникнаха листа. Прочетох, може и тук в тази тема, казаха ми, че е нормално първата година да нямат цвят.
Сега обаче е втората година. И отново имам само дъъъълги зелени листа като саби и никакво стъбло. Торих ги.
Кашпата е голяма, широка и дълбока. Ако и следващото лято ми направят същия номер, ще им извадя луковиците.

# 247
Добри, зная ги тези твои експериментаторски наклонности, ама за петровия кръст съм опущила какви си ги вършила. Joy Семенца ли си краде? Те може и да станат, все пак е див.  Виждала съм полянка от петров кръст между тревата някъде из Родопите.
А див гладиол съм виждала на полянка в Балкана. Такъв:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gladiolus_palustris#/media/File:%D … 7%D8%A7%D9%86.jpg

Много ми харесват дивите!

# 248
Рано е за гладиолите. Изчакай ги,Есме.

# 249
  • SF
Ама кухи са. Нямат стъбла. Точно като миналата година - имат високи листа и нищо. Листата са толкова дълги, че вече започват да клюмват.

# 250
Дивите гладиоли и аз много ги харесвам, наесен ще си засадя. Най-хубавото е, че не трябва да се вадят.
Моите нормални гладиоли, садени тази пролет, са около 10см. листа в момента. Има време за тях, рано е още. Есме, понякога луковичните не цъфтят, ако им е тясно. Ако са засадени нагъсто, или ако с времето се размножат, пускат само листа без цвят. Тази пролет вадих една китка нарциси които не цъфнаха, луковиците се бяха сбили една в друга, като огромна глава чесън.
Аз идвам да се похваля с едни върбинки, много хубаво цъфнаха и се гледат лесно.

# 251
Мммм, много красивички върбинките, моите бяха стигнали до почти същото състояние и после нещо им стана - листата покафеняха по краищата и растежа и цветовете спряха. Орязах ги, да видим ще ги бъде ли.
Само тези ме радват постоянно, гледам да не ги изпусна

С всички други пада голяма борба за оцеляване Confused. Тъкмо потеглят и се рацъфтят и хоп ... нещо им стане. Трябва да почна да си водя записки с какво да не се захващам догодина Grinning

# 252
Много са красиви върбинките, особено тази розовата. За съжаление миналата година моите не оцеляха на южната тераса, направо им изгоряха листата.

# 253
Хм, като казваш изгорели листа на върбинките чак се замислих .... Но едва ли е това, защото през последните 20тина дни слънце имаше само ден-два

# 254
  • забравих си мисълта...
Diorela, какъв хладилник? Joy В упътването пише да се киснат 8 часа в топла вода и после да се засадят. Така и направих. Иначе аз четох коментарите на тези, които вече са купили от семената. Някои и те като теб се оплакват, че е поникнало съвсем друго растение. Каквото излезе. А лилията ако иска да е синя, ако иска да е бяла, каквато излезе, само да излезе. ☺ Семената изглеждат точно така, както ги описа St.Dobri.
Аз съвсем случайно попаднах на тази страница и като взех да поръчам се забравих. 😊 Два пъти по €25,00 като се има предвид, че пакетчето със семена е (+), (-) €2,50. Това както и да е, ами преди да се информирам, взех че  поръчах и сума ти семената от орхидеи. Но тогава здравословното състояние на майка се влоши внезапно и тя почина и затова почти 2 години не ги и погледнах. Преди няколко дни гледах едно видео и ми изглежда малко сложно това с орхидеите, а и трябва да проуча откъде да се снабдят с всичко необходимо. Ако се получи... Аз обичам да се занимавам с такива пипкави работи и каквото излезе, поне съм опитала. 😊
* Сандъчетата нямат дупки отстрани. Всъщност, то е обикновено сандъче и отгоре е декорирано. Става и за кашпа и за саксия.

Общи условия

Активация на акаунт