Цветя за терасата - 5

• 24 345
  • 559
  •   1
Отговори
# 420
Една дама, май Magnito, поства снимки, е очите ми остават в нея - хубава, богата.
Ох как ме зарадва този коментар, мислех че само аз съм толкова влюбена във винките си - двечки са ми. Но повече от седмица при нас не е имало поройни дъждове, а времето е топло без да е горещо и те наистина направиха много листна маса и цветове. И определено не са така капризни на лошото време като петуниите. Последните ги харесвам много и понеже всяка година ходим често до Сицилия, там просто ми остават очите във пълните с цветове сандъчета. Буквално навсякъде не само по терасите. Корони от цветове, даже листа не се виждат. И моите така тръгнаха, но два месеца по-късно започнаха да съхнат от дъното на стеблата и въпреки всичките ми усилия, не са вече толкова хубави и свежи. Затова мисля за следващото лято повече винки да си взема. По въпроса за темите, аз съм съгласна с всичко, което предложите и направите. С огромно удоволствие гледам всяка снимка и чета всички коментари по няколко пъти.

# 421
  • Бургас
Бях сложила няколко листенца от червената детелинка във вода и са пуснали коренчета. Слабички са. Не съм сигурна дали ще заякнат, но листата се свежи и наперени.

Днес не ми остана време да ги чопля и снимам. Само надничам да видя дали са им там листенцата цвят.... Лошото е, че утре го дават пак да вали! Писна ми вече! Няма да съм си у дома, дано не е сериозно положението.

# 422
Кразче, няма ли къде да прибираш поне някои от цветенцата? Аз моите при прогноза за дъжд и вятър ги крия на стълбите във входа и под масата. Последното е смешно, но поне ги спасявам от удавяне.

# 423
  • Бургас
Магни, има. Само ги местя от парапета на терасата, вътре в нея. Остъклена, санирана е.
Ще видя как ще е времето преди да тръгна и ще прибера поне едната саксийка, която е малка и нестабилна, заради мушкатото, което е решило, че е висящо. Поне него да не го мисля, ако има силен вятър. За другото проблемно сандъче, с ценни много за мен мушки, ще мисля в сабахлян.

# 424
Аз също се притеснявам за моите. 2 сандъчета слагам под климатика и са една идея по-защитени, останалите ги свалих долу и през стойките на сандъчетата метнах една завеса за баня, тя поне е бяла, като чаршаф. Целта й е да обира едрите капки и да спира силни удари ако има градушка или пороен дъжд. Тя пропуска или по-скоро не ги прикрива добре, но поне поема удара от тежки капки да не са директно върху цветята. Подложките съм разкарала още миналата седмица. Нямам къде да ги прибирам, за чадър нямам време да отскоча и така спасявам положението.
Мислех си за нашия балкон да взема един рафт и да ги редя на рафта, така хем ще мога да мятам найлон, хем ще ги редя. Имаше на промоция в брошурата на Кауфланд и ще ида ако има останал да взема един, защото си мисля че ще ми върши добра работа, макар че може и да не ми се хванат всички сандъчета.

Калиопето обаче нали е с огромни листа и се пази само и хич не е подгизнало.

Виви, голямото рязане се прави, когато цветето си е почти заминало. При мен през август стават едни никакви и тогава ги рестартирам. Бързо се възстановяват и са като нови разсади. Твоите сега просто им трябва време да се развият нови пъпки, но почисти прецъфтелите както ти описахме, така ще се разклонят и ще станат още по-китни.

# 425

Тази година верандата е в розово. Grinning

# 426
Момичета, имам нужда от помощ за петуниите. Гледам ги на югоизточен балкон, по 4 в сандъче и от време на време едното коренче изведнъж почва да изглежда увяхнало, почва да изкарва едни мънички цветчета и накрая умира. Вече сигурно 4то подменям тоя сезон и не мога да разбера какво им става! И е по 1 коренче от саксия, докато другите са си ок.

Също на някои листата им стават лепкави.

# 427
Ева, страхотен двор имаш, но много рядко показваш снимки и ние да му се радваме Simple Smile.

# 428
Нат, много благодаря! Гледам да не досаждам с прекалено много снимки, нооо щом искаш довечера ще кача още Heart, тъкмо ще ми дадете съвет.

# 429
Здравейте, не се обаждам често в темата, защото нямам какво да покажа, но ви следя и се любувам на красотите. Имам едно кученце, което нещо не върви като хората. Увисва надолу, поизсъхна, но много нови листенца се появяват. Не цъфти. Да го разсадя ли, какво да го правя?

Също така онзи ден си начупих от улицата кралски мушката, посях, но явно съм преполяла първия път, два дни чашките капят и пръстта е подгизнала. Наново ли да сложа в други кофички с нова пръст? Да не ги уморя още преди да са пуснали коренчета?

# 430
Розовата веранда е чудесна, много романтична.
  След химическата атака срещу въшки с Афитек, с която извърших погром над собствения си балкон, щетите не са толкова големи - всички теменужки и астри си заминаха, но петуниите и розите тръгнаха наново.
Хризантемата ми от миналата година вече цъфти, а невенчетата направо са полудели. Днес си купих и турти - да внеса малко слънчеви багри и настроение в този смръщен ден.
Скрит текст:

Приятен следобед ви желая!

# 431
Също така онзи ден си начупих от улицата кралски мушката, посях, но явно съм преполяла първия път, два дни чашките капят и пръстта е подгизнала. Наново ли да сложа в други кофички с нова пръст? Да не ги уморя още преди да са пуснали коренчета?

Всички пеларгониуми - мушкато, сакъзче, налба, индрише, имат сочни резници, които трябва да се оставят да завяхнат преди да ги боднеш за вкореняване. Иначе изгниват. Реже се на около 1 см. под  възел, листата се  съкращават, махат се всички цветове. Поливат се рядко и съвсем малко, пак за да не загният, особено първото поливане - едва, едва.

Сега ги извади, отрежи наново, ако са тръгнали да гният и направи както съм написала. Сложи ги в суха почва и полей само с 1-2 супени лъжици вода около резника. Не ги вкоренявай в блато, не става.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 22:46 от Diorela

# 432
Diorela, много благодаря. Ще вървя да ги вадя тогава. Cry Да ги оставя ли няколко часа да засъхнат преди да ги посадя отново? На сянка ги държа. На колко време да поливам? При мен е горещо. Много искам да ми се хванат. Confused

# 433
Няма как да ти кажа на колко време да поливаш, зависи от почвата, от времето, ти сама трябва да  преценяваш. Но внимавай с водата, трябва да е съвсем малко.
 Завяхването също зависи от резниците, колко са млади и сочни, но няколко часа, до ден мисля, че е достатъчно. Гледай отреза да е добре завяхнал.  Аз бях зарязала дори няколко дни резници от сакъзче и в момента избиват млади клонки, може и да са пуснали корени, но не искам да ги разбутвам още.
Ако имаш голямо мушкато, може да ги бучнеш в края на неговата саксия. Така по-лесно ще контролираш влагата. Не го поливай много.

# 434
Diorela, изпълнявам. Joy
Извадих ги, подгизнали бяха. Отрязах на 1 см под възел и съм ги оставила на вестник да изсъхнат. Довечера ще ги бучкам в нова пръст. Благодаря още веднъж.

Общи условия

Активация на акаунт