Цветя за терасата - 5

• 24 319
  • 559
  •   1
Отговори
# 465
Стоножка?  Те са хищници. Хапват врени насекоми. В къщите и дворовете обикновено е пълно с тях. Ако цветята ти са навън, не мисля, че са някакъв проблем.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B8

# 466
  • Бургас
Коледничето ми цъфна. Още не е станало розовко.

Ето и шаренките!

Окълцаното цигане! Как мислите,да кълцам ли още?

Сакъзче

Детелинки и бебенце копривка от Бисерка!

Това семеначе,вече няколко месеца все така си стои. Не иска да порастне!

В едно сандъче е с копър,магданоз,две пръчки сакъзчета и два мини цитруса(или лимон или мандаринка)

А това беше обещаното на Хаппи Миж,но до преди два дена беше все със свити листа(няколко месеца), а сега взе да ги разтваря. Климатизира се явно!
Преди и сега!

# 467
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
режи още. Simple Smile звучи безмилостно, но за какво са ти 20 см голи пръчки, а след това две листа?

# 468
  • София
Много полезна информация намерих тук, благодаря ви! Цветарстването ми е страст от тази пролет и съм още много боса по повечето въпроси.

И за да не е празен пост, това са част от моите китки за момента:
Теменужки за северния балкон:

Кралски мушкати:

Снимките на лилавото мушкато са отпреди два месеца някъде. След това всички цветове опадаха и имаше малко тъжен вид, но сега гледам, че са се появили нови пъпки и пак ще цъфти Simple Smile

И останалите цветя на затворения ми балкон:

На откритите тераси имам петунии, но са съвсем прясно насадени и не съм ги снимала още. Пролетта сях и калдъръмчета от семена, но са съвсем малки бебета още. Не знам защо не вървят - студено ли им е, що ли? Тези на вилата вече са много гъсти и големи, а моите приличат на бурени. Дано да се стопли най-накрая това време и да живнат.

# 469
Стоножка?  Те са хищници. Хапват врени насекоми. В къщите и дворовете обикновено е пълно с тях. Ако цветята ти са навън, не мисля, че са някакъв проблем.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B8
Благодаря, сякаш на този дзвер приличаха. Днес се чух по тел. с разсадника по друг повод, че им се ожалих. Казаха че заради дъжда всичката гад се е навряла по саксиите иначе били пръскани. Казаха че ползват Нуреле, ама като прочетох че е опасно за пчелите и птиците ще се въздържа да го ползвам за сега. А пък в Агроаптеката един нервен дедо-продавач ме овика  и направи мъдрото заключение - изхвърли разсада.
Саксиите са навън, ще видим ще си внеса ли фауната наесен вътре.Simple Smile

# 470
Качих си сандъчетата на стойките днес, утре ако трябва пак ще ги сваля, но искам да кажа, че имаше стоножки под тях - отвратителни гадинки са.

# 471
Те обикновено се навират под саксиите и сандъчетата. Не им обръщам внимание. Даже си мисля, че може и да ми помагат, защото са хищници.

# 472
При мен под саксиите се въдят щипалки. Те също са ми много неприятни, както и стоножките, но прочетох, че се хранят с листни въшки, и оттогава ги понасям.

Момичета, по повод обединяването на темите, искам да предложа нещо. Пеларгониевите са една необятна тема и много се пише за тях. Може би си заслужават отделна тема, както има теми за рози и орхидеи. Това трябва да го решат хората, които имат и пишат много за мушкати, аз само давам идея Hands V

И сега да си задам мушкатения въпрос Grinning какво му е на това сакъзче? Петната се появиха след като го пресадих в сандъчето. Две са там, другото няма петна. Признавам, че може би мааалко съм преполяла, почвата е доста влажна. Освен това е на силно слънце цял следобяд. Да не съм го сварила?

# 473
Diorela, благодаря за съветите за индришето, дано ми се хване, че много го искам Simple Smile

Присъединявам се към въпроса на Phloxx с още един въпрос, т.к. снимката й е илюстративна (надявам се, че нямаш нищо против Phloxx). Моите нови сакъзи са със същите почти бели стъбла. Притеснявах се, че нещо не е наред, но са твърди, като пръчки, хич не са хилави. Въпросът ми е от сорта ли е, въобще има ли възможност подобно нещо или нещо самото цвете не е ОК и какво да го правя?

# 474
Diorela, ако си мислиш, че днес съм стояла със скръстени ръце, тц, действах аз. Онези малките ги оставям така, да видим какво ще стане. Днес имам нова „реколта”'. Много полезен е линкът, който даде. Сега снимам клонките, преди да правя каквото и да е. Дължината им е между 16 и 30 см. Ще ги нарежа както казваш и ще посадя както казваш. Решена съм този път да разнищя темата с мушкатата, каквото и да става, стига да ме издържиш още малко. Ако може дай инструкции какво се прави след като се вкоренят. Виждам,че се засажат нагъсто, аз съм боднала във високи чаши, пластмасови, по едно. Ако са две примерно после как се разделят и на какъв етап от растежа? Дано не съм нахална вече, ама така силно искам да имам кралски мушката. Ето и снимката.

Соник, окапаха ми очите. Влюбена съм в тези мушката твоите. Да растат и да цъфтят все така прекрасни.

# 475
  • София
Phloxx, такъв му е сорта,нищо му няма. 😀

# 476
  • SF
Имам мравки из саксиите....

# 477
ОМГ, Flora9!
Кажи къде си? По добре да купя от бг  1,2 саксии с налби и да ти ги пратя. Че няма да оставиш зацветени обществени площи с този мерак. А накрая ще трябва да те вадим и от ареста... Joy

По-добре беше да започнеш да се учиш с най- лесното - обикновено мушкато.

Флокс, странни петна, може и да си го посварила - вода + силно слънце...  Дано се съвземе, засега няма признаци да загива.

Добра е идеята за отделяне на пеларгониумите. Но аз се колебая дали е ок, виж как точно заради тях написахме доста общи неща, които важат за много цветя, вкореняване на резници.
Просто сега се попретрупа темата с тях, че хем им е сезон, хем го ударихме на онлайн училище. Joy

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 00:57 от Diorela

# 478
ОМГ, Flora9!
Кажи къде си? По добре да купя от бг  1,2 саксии с налби и да ти ги пратя. Че няма да оставиш зацветени обществени площи с този мерак. А накрая ще трябва да те вадим и от ареста... Joy

По-добре беше да започнеш да се учиш с най- лесното - обикновено мушкато.

Флокс, странни петна, може и да си го посварила - вода + силно слънце...  Дано се съвземе, засега няма признаци да загива.

Добра е идеята за отделяне на пеларгониумите. Но аз се колебая дали е ок, виж как точно заради тях написахме доста общи неща, които важат за много цветя, вкореняване на резници.
Просто сега се попретрупа темата с тях, че хем им е сезон, хем го ударихме на онлайн училище. Joy
Няма да стане с пращането, далеч съм - Тенерифе. Иначе, тук също има саксии бол с кралски мушката в магазина. Ама друго си е крадене, садене, чакане, да гледаш как расте бебчето..... Иначе наготово всеки знае Smile

# 479
Щом си в Тенерифе, да дойда да ти давам направо на място практически уроци по вкореняване ?  Пък докато ги чакаме да пуснат корени, може и да видя плажовете как са... Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт