Цветя за терасата - 5

• 24 326
  • 559
  •   1
Отговори
# 450
Flora9, да, много дълбоко са забодении. Трябва само 2-го 3 прешленчета, в зависимост от разстоянието между тях и общата дължина на резника.
Защо са само връхни? Ти май си опасла цяло цвете. Joy
И листата имат нужда от съкращаване, особено това с клечката.
Тази почва ми изглежда с много торф, а той задържа влагата. Затова много внимавай с поливането.
Чесначето е цяло младо клонче, което е отчеснато от голямото. Предпочитат ги, защото се вкореняват по-лесно от другите резници, но обикновено има малко такива и се разваля формата на короната. Най-лесно се вкореняват полувдървенели резници.
Аз си вкоренявам от всякакви резници. Наскоро дъщеря ми намерила изхвърлен дълъг клон тъмночервено кичесто сакъзче. Направих 3 резника, че беше много длъгнест и ги боднах в една саксия. Вече пускат млади  клонки.

blackcat6, аз не вкоренявам във вода, но дъщеря ми твърди, че лесно се вкоренявало индрише във вода. Връщай се и чети съветите към Flora9. Ако го оставиш във вода, сложи калиев перманганат, писах как точно.

# 451
Diorela, не от едно ами от много цветя гризнах аз. Grin На едно кръгово, мъжът ми спря колата, чака с детето, дъжд, аз китки бера...Различни цветове избирам. Да, гледах да са млади. Чесначета нямаше. Толкоз ми разбира главата, знам ли какво късах. Ами дано се хванат. Утре ще ги изтегля по-нагоре и те вече ще починат от незнаене какво да ме правят. Rolling Eyes Може пък и да се смилят над мен и да тръгнат. Ако не, пак ще се ходи до въпросното кръгово движение. То поне сега туристи няма, движението слабо, може да се краде. Почвата е някаква универсална, два вида смесени и малко перлит турнах, за цвят и малко  пръст от червеи, май на български е биохумус, не можах да намеря точно име.

# 452
Ох, Flora9...
Дано не се налага да те уча и какво да си крадеш. Като си вземаш, отчесни само едно клонче и го направи на резници, гледай да не повреждаш растението, да не му разваляш короната.  Взема се някое малко чесначе, което е във вътрешността и няма да стане голям и хубав клон.  Това твоето е било кощунство направо. Вече си опасла върховете, добре си забавила цъфтежа, не ходи пак да ги пасеш, дай им време да  развият нови клонки там, където си ги прекършила, както и да цъфнат и да радват всички. Върховете не са най-добрата част за вкореняване, обикновено са още зелени и не са узрели достатъчно, а полувдървенелите най-лесно се вкореняват. Вдървенелите също се вкореняват по-трудно. Налбата е най-трудната от всички пеларгониуми.
Ако имаш чист перлит, сложи няколко в него.
Снимай резниците като ги извадиш, да видим как си се справила.

И да знаеш, при вкореняване, при пресаждане, никога не поливаш много, никога не ториш. Нужните поливки и торенето започват едва когато растението се адаптира, примерно около 2 седмици.

Morphea, щом не са изсъхнали, или изгнили, предполагам ,че ще тръгнат. Дай им още време.

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 03:00 от Diorela

# 453
Diorela, леле, майкоооо, колко пъти вадих тия резници, луди ги направих. И да са щели да с хващат, ще се откажат. Сега няма да спя от чувство за вина как съм осакатила цветята. В своя защита ще кажа, че бяха така пищно нацъфтелиии... аз късах дълги клончета и после ги орязах, а орязаното изхвърлих, защото ми бяха казали, че „тия дъргове големи ще се хванат на кукуво лято” Flushed Отивам да се срамувам.  Извадих, снимах и пак набодох. Ужас.

А в чист перлит като сложа там да поливам ли?

# 454

Добре дошли в нашата градинка! Тази жълтурка пострада след битка с кучето и тръгна от кота 0 през пролетта.

Клематисът или поне това, което оцеля след малоумната ми идея да стрижа тревата в основата с ножица Rage

Последна вълна теменужки и единственият тагетис от семенце. Другите ги изядоха охлювите.

Всеки ден вали. Аман.

Мини бонбон

Тук трябва да направя яко махане на долните листа, но ще е трудна битка - общо са 4 броя.

Не знам какъв е този храст, но много го харесвам.

Този зеления щир е цвете, но какво беше?

Това е вредител номер 1 - десет ружи за седмица съсипа.

Имам нужда от съвет - по средата е декоративна трева, която завъдих с много труд и искам с нея да напълня бъчвата, но теменужките си заминават. С какво да запълня мястото? Тагетиси вече няма по магазините.
Надявам се да са ви харесали моите цветя Blush и пожелавам на всички цветен ден Grinning

# 455
  • БГ
Здравейте, листата на теменужките ми с покрити с нещо като бял прах - с какво да ги лекувам?

# 456
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:

Добре дошли в нашата градинка! Тази жълтурка пострада след битка с кучето и тръгна от кота 0 през пролетта.

Клематисът или поне това, което оцеля след малоумната ми идея да стрижа тревата в основата с ножица Rage

Последна вълна теменужки и единственият тагетис от семенце. Другите ги изядоха охлювите.

Всеки ден вали. Аман.

Мини бонбон

Тук трябва да направя яко махане на долните листа, но ще е трудна битка - общо са 4 броя.

Не знам какъв е този храст, но много го харесвам.

Този зеления щир е цвете, но какво беше?

Това е вредител номер 1 - десет ружи за седмица съсипа.
Имам нужда от съвет - по средата е декоративна трева, която завъдих с много труд и искам с нея да напълня бъчвата, но теменужките си заминават. С какво да запълня мястото? Тагетиси вече няма по магазините.
Надявам се да са ви харесали моите цветя Blush и пожелавам на всички цветен ден Grinning

"зеления щир" е Physostegia virginiana Alba / Физостегия бяла Simple Smile има и лилава. Simple Smile

цъфнали тагетеси, обикновени и чисто жълти топки, има в цветраницата срещу нас, а ако си в София (Перник) мога да ти дам от моите Simple Smile не са цъфнали още.

точно тази декоративна трева е инвазивна, в твоя случай плюсовете са, че е в ограничения обем на бъчвата; минусът - корените ѝ заемат всичко и нищо освен нея няма да расте в тази бъчва.

Simple Smile храстът цъфти ли с дребни бели цветчета?

Здравейте, листата на теменужките ми с покрити с нещо като бял прах - с какво да ги лекувам?

най-вероятно е брашнеста мана. може да опиташ с всякакъв фунгицид, но според мен няма смисъл. теменужките са цветя на късия ден и през лятото стават едни тънки, голи пръчки с мижави листа и никакъв цвят.
намери си нещо лятно. Simple Smile

# 457
Добри, много благодаря за предложението Heart, но не съм в София. При нас свършиха тагетисите по борсите, но дано намеря нещо някъде по магазините. За тревата знам, че е инвазивна и затова я сложих в бъчвата да не бяга Grinning - за тази година исках да подменя теменужките с нещо, защото догодина ще е само трева, но вероятно ще се откажа.
Храстът цъфти с бели цветчета, да.
Физостегия казваш... Отивам да се образовам. Много благодаря!

# 458

Да покажа и розовото цъфнало. И новата ми придобивка

# 459
Ева,същата розичка имам и аз,помислих,че е моята.😃🤗
Тагетисчета сяхме ние миналата седмица,също и калдъръмче и латинки. Не знам дали ще поникне нещо,но пред един офис,дето взехме,беше много голо и нахвърляхме четири пакета.
Всички са ти много красиви!
И на Зайче също. Моята лавандула след рязане до долу стана много красива тази година. Малка топка и от нея излизат цветовете,доста високи.

# 460
  • София
Eva+, аз имам тегетеси също,  мога да ти пратя по Еконт ако искаш. Аз съм в Пирдоп в момента. Те са устойчиви, би трябвало да преживеят доставката.

# 461
Methy, много мило, благодаря Heart
Ще пиша, ако не намеря тук! Страхотни сте всички и да ви кажа, от три години се занимавам с тази градина и за пръв път съм доволна от резултата - с ваша помощ и много четене в темите.

# 462
Ева, разкошна е градината ти, най много завиждам за зелената тревичка Simple Smile.
Зайче, много сладурско това с цикламените цветчета Simple Smile.

# 463
Diorela, леле, майкоооо, колко пъти вадих тия резници, луди ги направих. И да са щели да с хващат, ще се откажат. Сега няма да спя от чувство за вина как съм осакатила цветята. В своя защита ще кажа, че бяха така пищно нацъфтелиии... аз късах дълги клончета и после ги орязах, а орязаното изхвърлих, защото ми бяха казали, че „тия дъргове големи ще се хванат на кукуво лято” Flushed Отивам да се срамувам.  Извадих, снимах и пак набодох. Ужас.

А в чист перлит като сложа там да поливам ли?

Flora9, много са малки и зелени,  трябвало е да ги оставиш по-дълги. Вкарвай в почва само първото  прешленче. Махай и по-големите листа, да остане само връхчето + 1 малко листенце. Дано да се вкоренят. В перлит по същия начин - полива се малко и рядко, но в началото е добре първо да полееш перлита и да го отцедиш хубаво. Но тези може и да изгният в перлита, той задържа влага.
Толкова млади резници не са имали време да натрупат хранителни запаси и се вкореняват по-трудно.
Не случайно при вегетативното размножаване от стъблени резници си пише за всяко растение от какви се вкоренява - от зрели, от зелени, от полузрели. Полузрелите са най-честият вариант за вкореняване.

Не зная кой ти е казал, че поузрелите части няма да се вкоренят. Хвърлила си най-подходящите.

ПС Ваденето и местенето  на резниците през първите 2-3 дни не е проблем.

Ето една много полезна статия за пеларгониумите:
https://www.bgfermer.bg/Article/6360570

Виж как и какво вкоренявам:
Скрит текст:
Дългият клон сакъзче го нарязах на 3 части, престояха да завяхнат 1-2 дни и ги боднах в една саксия, където имах дипладения, която загина пролетта. Изсъхналите й клони и някакъв бурен самораслек са за махане.  Направих само 3 резника, защото разстоянието между прешлените е много голямо и нямаше прешлени за повече резници. Наи-долната част от клона - десният резник, тръгва най-добре - от пупките се развиват най-силните млади клонки. Старото листо е изсъхнало, но дръжката още не е и затова не съм го махнала още. Левият резник е средната част - там махнах вече старото листо. Отгоре е изсъхнал до прешленчето, от което също избива ново клонче, но неговите са доста по-малки и слаби от тези на десния резник. Връхният резник ( по средата) се развива най-бавно. Но той също е полувдървен, не е толкова зелен като твоите.  Рядко поливам, с много малко вода - около 1 кафена чашка 1, до 2 пъти седмично, само около резниците. Още не съм сигурна, че са пуснали коренчета. Вече има повече от 20 дни.
Като се засилят и тръгнат, ще ги засадя в други саксии, а тази ще освободя.

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 13:25 от Diorela

# 464
Купих си едни цветя от оранжерия. Като започнах да ги пресаждам от пръстта изпаднаха по 2 - 3 броя гъсеници не много големи, светло кафяви, гърчави с много крака. Което видях смазах. Но може да има вътре в корените още или яйца. С какво ще ме посъветвате да третирам.
Не мога да ви опиша колко съм потърсена от картинката, още са ми пред очите и притрепервам от гнус.

Общи условия

Активация на акаунт