Цветя за терасата - 5

• 24 310
  • 559
  •   1
Отговори
# 495
Имам сериозен въпрос. Тъй като съм пропуснала да забележа нападението над петуниите и едната е много нападната от белокрилки, се чудя дали да не ги изхвърля, вместо да се опитвам да водя борба с тях. Чета,ч е могат да заразят и други цветя и че борбата с тях е трудна. Заради 3 лева да не ми заминат и 6 сакъзчета,3 мушката и 2 сандъчета с калдаръмчета.
Какво да правя? Толкова се радвах, че сакъзите вървят добре и за първа година имам успех в отглеждането им. И сега много ме е страх да не се заразят.

# 496
pppqqq, да не би фрезиите да нямат достатъчно светлина и да изцуляват, затова да падат? Бодни пръчки за подпори и връзвай. Снимай ги да видим. Simple Smile

karzz, чела съм, че лавандулата е с много дълъг корен. Иска и слънце. Аз така и не успях с розмарини, от старите сортове, в саксия. Държаха някоя и друга година и заминаваха. Може и с лавандулата да е така.

Morphea, някой беше писал, че изтребил белокрилки със сапунена вода.

# 497
  • Бургас
Благодаря ти, Диорела. Лавандулата ми е подарък от дружка, която е взела от някакво село. Прясно засята в саксия е.

Розмарин, така и не мога да завъдя. Ей, на, сега пак съм сложила клонче във вода, да видим. И този път, ако не се хване, край, спирам с опитите.

# 498
  • Варна
Аз мисля, че е най-добре да има една тема само. Иначе голямо лутане настава.
Аз мога да пусна нова тема, не ми е проблем. Ако няма друг желаещ.
И аз мисля, че една е най-добре.

# 499
Карзче, не се ядосвай, лавандулата и при мен не оцеля, явно е по капризна. Веднъж си купих от Лидл, после от един цветарски магазин, и на една приятелка свекъра й ми донесе от село огромна туфа.

# 500
След малко ще снимам фрезиите, забелязах, че по някои от техните листа има белокрилки и мисля да ги измия хубаво със сапун.

# 501
  • София
Момичета, изпуснах ви, много сте изписали и се извинявам, че не мога да изчета всички пропуснати страници.
Помните вероятно, че бях публикувала кученцата ми, които много бързо прецъфтяха. Две от тях се опитват да цъфтят пак, а едното напълно изсъхна.
Скрит текст:
Четох назад, че се оплаквате от въшки по петуниите. Моите също въшлясаха. За пръв път в скромния ми опит с цветя се сблъсквам с въшки.
Скрит текст:

Ще потърся с търсачката, да видя какви съвети сте дали за справяне с проблема. Благодаря!
edit: Прочетох, че действа:
- Моспилан
- Афитек
- Сапунен разтвор... така ли?

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 18:08 от mimeime

# 502
Ето ги фрезиите - набодох до някои пръчки за шишчета, но се съмнявам да помогне - тези листа са много дълги! Засенчват задното сандъче, дано да не навредят на цветята в него.
Скрит текст:
Сега ги измих, горната снимка е от преди миенето и на стеблото се виждат насекомите.
Ето и след миенето стебло в близък план и следи от пяна по листата:
Скрит текст:
Мислех, че ще цъфтят в края на август, така пишеше на етикета, тези три стебла ме изненадаха.
Калибрахоето го окърших много и в момента изглежда зле, но като че ли се отървах от повечето насекоми (а останалите са насапунисани). Ще видим.
 Ето една черна калинка(внимавам да не ги мокря, надявам се да ядат другите насекоми):
Скрит текст:

Имам и клематис, но в момента не цъфти - има само две малки пъпки за сега. През лятото го пускам да се увива по една решетка на терасата, а през есента и зимата стои вътре. Всяка година развива нови листа, само от около месец е навън и не може да порастне бързо и да нацъфти. Забелязвам, че някои хора имат в градините си огромни растения с много цвят (дори пред една кооперация видях); чудя се дали не е по-добре постоянно да си стои отвън...

# 503
  • Варна
Да, по-добре е да си е навън. Клематисите са студоустойчиви, естествено в саксия малко по-малко, отколкото в градината и все пак... Моят последните две години не съм го прибирала, по-предната в най-големия студ го преместих на остъклената тераса.

# 504
Лавандула в саксия не успях да отгледам. За сметка на това в градината върви прекрасно вече няколко години .
Петунии и теменужки до някое време са хубави, после побеляват листата, пръскам с Моспилан, но не успявам да ги спася и ги изхвърлям. А на село всяка година между плочките пред къщи изникват петунии и до късна есен цъфтят.
И кученце не успях да отгледам миналата година в саксия.
За първи път, обаче, тази година имам успех със сакъзчето. Оцеля през зимата, първо то цъфна.

# 505
Карз, спомням си когато написа за лавандулата за първи път. Тогава не казах нищо, не исках да съм лош пророк Confused
Растение, което е израстнало навън, при оптимални за него условия, трудно ще се адаптира в саксия и при това на закрито.
Лавандулата, както розата и клематиса, не става за стайно цвете. Ако много държиш на нея, си я отгледай от семенца, така от малка ще свикне с твоите условия. Но наистина иска много слънце. Аз имам в сандъче навън и в двора, дворната е два пъти по-голяма вече. Тази в сандъчето е целодневно на слънце и изглежда добре, цъфти, но остана малка...

# 506
# 507
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ето ги фрезиите - набодох до някои пръчки за шишчета, но се съмнявам да помогне - тези листа са много дълги!
Скрит текст:
Засенчват задното сандъче, дано да не навредят на цветята в него.
Скрит текст:
Сега ги измих, горната снимка е от преди миенето и на стеблото се виждат насекомите.
Ето и след миенето стебло в близък план и следи от пяна по листата:
Скрит текст:
Мислех, че ще цъфтят в края на август, така пишеше на етикета, тези три стебла ме изненадаха.
Калибрахоето го окърших много и в момента изглежда зле, но като че ли се отървах от повечето насекоми (а останалите са насапунисани). Ще видим.
 Ето една черна калинка(внимавам да не ги мокря, надявам се да ядат другите насекоми):
Скрит текст:

Имам и клематис, но в момента не цъфти - има само две малки пъпки за сега. През лятото го пускам да се увива по една решетка на терасата, а през есента и зимата стои вътре. Всяка година развива нови листа, само от около месец е навън и не може да порастне бързо и да нацъфти. Забелязвам, че някои хора имат в градините си огромни растения с много цвят (дори пред една кооперация видях); чудя се дали не е по-добре постоянно да си стои отвън...

навремето и при мен фрезиите полягаха. връзване на всяка поотделно не помага, "изобретих" декоративна оградка от такива подпорки за цветя.

и още нещо. останалите луковички по-добре засади сега. ще цъфнат късно, но дори да не цъфнат, ще оживеят. оставиш ли ги в плика за догодина няма да ги бъде.

# 508
  • Бургас
Марго,това бяло-розово бонбонче е разкошно! Много ми хареса!

Флокс,и да беше написала още тогава за лавандулата,нямаше да ти се разсърдя и обидя. Напротив - тук сме за да си обменяме информация,съвети,да се любуваме на цветята си и да им се радваме!
ЧУдя се дали да не я засадя пред терасата,в градинката на комшийката,ама извън нейната част. Там поне ще е на слънце. Дали ще има шанс да се оправи?

# 509
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
дай ѝ шанс. ако има някое коренче живо, може и да тръгне, ако не - поне си опитала.

Общи условия

Активация на акаунт