СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 22

• 27 727
  • 801
  •   1
Отговори
# 450
Не е в Русия. В Благоевград е. Simple Smile))) ( Коректорът е страшна работа).

# 451
Благоевград то ,Дидева.Пропуснала съм промяната в тази дата.
Автокоректорът е гениален понякога. Joy
Другият ти ник Спанака е култов 😂

# 452
  • София
Някой може ли да сподели впечатления от последните тестове (бел и мат) на Веди?
Чудя се дали да ги давам на дъщеря ми.

# 453
Аз дадох на Моника да прави на Веди по БЕЛ. Каза, че е много странен( каквото и да значи) и го захвърли.

# 454
  • София
На нас утре ще ни дават бележките. Госпожата писа, че са им ги дали днес.

# 455
  • София
Аз дадох на Моника да прави на Веди по БЕЛ. Каза, че е много странен( каквото и да значи) и го захвърли.
Четенето с разбиране и на мене ми се видя странно. Simple Smile

# 456
  • София
На Веди по мат е готин.  Все в годините някак оставах с впечатлението, че там пробните са доста лесни в сравнение с тези в някои  други школи. Този ми се стори  хубав, с разни малки хитринки тук и там, без които човек не може да реши задачата. И задачата за движение във втората част за мен е по-добра от тази на Регалия, не че е  трудна и тя, но изисква определено повече съобразяване. Ако имах дете 7 клас, щях да му дам теста Wink

# 457
Да питам нещо извън матурите. Дъщеря ми снощи си разглежда албума от завършването на детската и изпадна в умиление. И сега иска такъв и за завършването на 7 клас. И макар че класът беше лош, меко казано. Та при вас говорено ли е нещо такова?

Дъщеря ми ги снимаха още на 10 март за албум (понеже училището щеше да празнува кръгла годишнина от създаването, а и да им остане за спомен), тържество нямаше (трябваше да е на 27 март), албумите са в училището, предполагам, че ще им ги раздадат заедно със свидетелствата!
Като завършваха четвърти клас, пак правихме албум, че тогава се разделяха с класната Smirk

Относно маските и аз разбрах, че от 15.06.2020 год., отпадат окончателно, остава да изчакаме да видим какво ще решат за НВО?

# 458
  • София
Дойде ми съобщение в Школо, че училището всяка година подарявало албум на седмокласниците, та ще ги събират след НВО да ги снимат. Много мило ми стана. Отделно като ми дойде съобщение за оценка по ИИ, ИТ и подобни, все със свито сърце ги отварям защото все не му стига времето и за тях, а после ми иде да ги нацелувам тези учители. Милият и на него му става криво и казва, че след НВО ще рисува, проектира и всичко подобно и ще им го прати.
Вчера му обяснявам как наборчетата от темата не могат да ги хванат да решават и как са по цял следобед навън и той като се наежи и ми вика " Ми естествено, това е нормално" и аз му отговорих  " Именно, това е нормално"  и той се сепна и вика" Ааа, оо, е аз няма с кой да излизам"   Хем  му е омръзнало до болка, хем не пуска учебника, ама дали го чете или само го гледа, кой знае.

# 459
След мнението на Русалката ще погледна последния ПИ на Веди. Предишни техни не е решавал. Веднъж сами разгледах един и се отказах да го разпечатвам. Във Фейсбук групата има качен един от МГ Варна. Предишният им ПИ беше много хубав, ще видя и този. И така, най-вероятно това ще са му последните тестове. Чака вече с нетърпение изпитите, за да може да отхвърли диктаторския ми хомот.

# 460
Може ли помощ по БЕЛ?
Попаднах на грешка при проверка на тестове на Ния, за която не стигаме до решение. Задачата:
Преобразувайте пряката реч в непряка, като спазите правилата за пунктуационно оформяне и запазите основното глаголно време.
-Тате, ти защо пушиш? - попита ме строго синчето.

И сега въпросът е как да се преобразува:
Дали е: Синчето МУ строго ГО попита...
или: Синчето МИ строго МЕ попита...

Според отговорите е МИ/МЕ, но Ния ми спори, че трябвало да се преобразува като преразказване, все едно е от неутрален разказвач.

# 461
Значи като пълен лаик ще се изкажа, че ако го разказвам от свое име
Синчетео ми строго ме попита
Ако е от неутрален разказвач - Синчето му строго го попита
Да уточняват кой преразказва все пак

Синът ми е на мнението МИ/МЕ, защото задачата била все едно ти да преразкажеш на някого нещо

# 462
Наистина не става ясно, кой преразказва.

Това ни помага доста:

# 463
  • София
Не мисля, че трябва да се прави логическа връзка с неутрален разказвач.

Би било му/го ако изречението беше:
-Тате, ти защо пушиш? - попита го строго синчето.

Ето друг пример:
- Дали ще завали довечера? - чудех се аз.

Няма да го преразкажем ... чудеше се той, нали?

# 464
  • софия
Детето казва, че е, както казва Ния. Така го правят винаги, освен ако няма изрично уточнение от чие име е, но каза, че такова нещо в тази задача не са правили никога (с уточнението).

Общи условия

Активация на акаунт