Какво знаят чужденците за България? (тема за смях и сълзи)

• 47 678
  • 486
  •   1
Отговори
# 135
Дзадзики/цацики е млечната салата, да, не е таратор. А шопската си е модификация на гръцката. Аз освен с луканка, май с нищо друго типично българско не съм впечатлявала тук. Всичко е балканско. Руската салата я взимат от полските магазини, там си е Оливие както в оригинал. Мусаката им прилича на овчарски пай. Таратор в полските заведения, но има и цвекло.

# 136
Като заминах зад океана ми стана ясно - там целогодишно има от всичко, но пъпеша в тарелка нарязан, ако не пише че е пъпеш, ще помислиш, че е краставица.
Ай така се раждат легендите. Всъщност има много повече разнообразие в плодовете и зеленчуците , в сравнение с България да речем. Има и непласмасови, но са в пъти по-скъпи от обикновените.
В южна Калифорния единствените плодове, които се отглеждат са цитрусите. То и портокалите там не са като тези, които се продават у нас, а някакви, които стават само за сок. Всичко друго се докарва отнякъде и съответно има гумен вкус.  Да има всичко през цялата година, но не е скоро набрано.  Ходихме и в една ферма за ябълки, уж за пресни плодове. Ами не! Бяха дребни и несладки.
През 90-те бяхме с приятели на Балатон. До нас се приближи възрастна жена и ни заговори на малко архаичен български. Не е била в България от 40 години. Щяла да пътува скоро за тука, та да ни питала дали в София има какво да се яде. Тя имала резервация за Шератон, но сега се чудела дали да си носи за ядене. Казах й, че в Шератон няма да я оставят гладна. Тя като че ли не беше сигурна и мислеше за всеки случай да си носи нещо за ядене. Е, оставих я да прави каквото ще.

# 137
  • Sofia
Интересно ми е като започнат да говорят как няма да има какво да ядат в България, а не говорят същото за Африка ... Изобщо черния континент се толерира много, но страни като нашата не.

# 138
Вас в чужбина ви заговарят на руски, мен в Созопол.
Мен на Златни пясъци са ме заговаряли на немски. Аз съм с черна коса, черни очи, с по-тъмна кожа,да не говорим лятото. Явно им приличам на „новите” немци Joy Ама пък ММ е един бял такъв, явно той ги подвежда.

# 139
Когато започнеш да обясняваш и убеждаваш един чужденец относно нещата и проблемите в България, просто не можеш да го убедиш. Имат едно изградено мнение и край - не можеш да го промениш, колкото и доказателства да предоставиш. Колко спорове съм водила с моя бивш приятел германец! Дори понякога, да не кажа, че почти винаги, ме изнервяше, защото не желаеше да разбере и да вникне в нещата, които аз му казвах.

Чужденците не харесват бозата. Един път бяхме седнали с този бивш приятел германец в една механа. Той ме остави аз да поръчам традиционна българска кухня. Поръчах му агнешка дроб сарма. Не му казах какви съставки имаше в тази дроб сарма. Много му хареса. Доста неща харесваше от българската кухня. Бозата не му хареса. Не знам защо не харесват българската боза.

Тогава бях студентка и бях на почивка с него. Тогава беше дошла моята изпитна сесия. Извадих един дебел учебник и той се вгледа в него изумен, като че ли не беше виждал дебела книга. Попита ме за колко време трябва да прочета това чудо. Отговорих му, че за 5 дни трябва не само да прочета тази книга, но и да я науча. Погледна още с по-изумен и учудващ поглед. Накрая каза, че би му отнело да прочете тази книга за около 2-3 месеца, дори и повече. Накрая ми каза, че явно съм доста умна.

# 140
  • София
Нашето учене и тяхното са различни. В чия полза, не казвам

# 141
В църква в Стария град на моя роден град съм, църквата е с името на малкия ми син, там са кръстени децата ми, там съм, защото малкия е на изпит по SAE и аз, естествено, през това време единственото което мога да направя е да се смиря и да моля. Както си седя със  свещ в ръка, влизат двойка мнооого възрастни англичани и екскурзовод. Последния започва пространно експозе за историята на църквата,  англичаните кимат възпитано и плахо поглеждат към мен. По едно време жената го запита защо аз държа тази запалена свещ.
  Екскурзоводът й обяснява каква е идеята, тя се приближава до мен и ме заговаря. Аз обяснявам, че синът ми е на изпит по английски в този момент, и аз съм тук за да се помоля за неговия успех.  Жената много се впечатли, Разпита  ме за децата, и аз охотно й разказах колко са големи и какви планове имат.  Тя се изуми от факта, че и двамата са в немска гимназия и учат немски. Попита ме- защо им е, след като учат и  английски. Обясних, че искат да продължат образованието си в Германия, а те със съпругът й се спогледаха стреснато... сигурно  толкова много езици им  дойдоха в повече.  След малко жената каза нещо тихо на съпруга, той й купи една свещ, тя я запали , дойде и много мило ми обясни, че пали тази свещ за моето дете и се моли за неговия успех. Е, излишно е да ви казвам - синът ми изкара блестящ SAE.

# 142
  • София
Много мила история. Heart

# 143
  • Mars Hotel

Тогава бях студентка и бях на почивка с него. Тогава беше дошла моята изпитна сесия. Извадих един дебел учебник и той се вгледа в него изумен, като че ли не беше виждал дебела книга. Попита ме за колко време трябва да прочета това чудо. Отговорих му, че за 5 дни трябва не само да прочета тази книга, но и да я науча. Погледна още с по-изумен и учудващ поглед. Накрая каза, че би му отнело да прочете тази книга за около 2-3 месеца, дори и повече. Накрая ми каза, че явно съм доста умна.
Това трябва да ни насочи да мислим, че немците са тъпи и не четат книги ли? Щото на мен само ми показва, че бившият ти приятел е такъв.

# 144
  • София
Или че което го учат, го научават,  а не го минават само по диагонал. То и зависи по какво е учебника, де.

# 145
  • София
Преди известно време попаднах на швейцарска сбирка в клуб на Харлей Дейвидсън, близо до Берн.

Та швейцарците ме попитаха- дали в България имаме баня...

Когато разбраха националността ми, започнаха да коментират бившата жена на единия- рускиня, която му е изневерявала с целия квартал и е била... финансово ненаситна. Simple Smile

С две думи- аз им приличах на комерсиална, фатално сексуална, некъпана рускиня. Simple Smile

# 146

С две думи- аз им приличах на комерсиална, фатално сексуална, некъпана рускиня. Simple Smile
  Laughing   

За ученето намирам 'техния' начин за по добър, четене с разбиране и запомняне в дългосрочен план. Ние по скоро механично запомняне, докато мине съответният изпит. Без да навързваме научената/заучената информация  с предходна такава. Или може би моята генерация, знам ли.

# 147
И аз имам гадна случка с швейцарци: на бензиностанция в околностите на малко селце в Ур/ или Юра/ , не стига че се правеха че не разбират и не говорят френски и английски, добре че поне с немски склониха да комуникираме, но и една възрастна мотоциклетистка🤪 с неприкрито отвращение ни заобиколи отдалеч, за да вземе помпата за гуми. После, за да не ни доближи отново, я заряза не на мястото и отпраши с моторетката. Самата тя приличаше на окаяна ромска пастирка, ама за нея ние  сме плебса, а тя -мърлявата женица - “ суис мейд”😀
P.S. Да подчертая, че НЕ сме хапвали домат , сирене и лютеница върху вестник на капака на колата.

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 17:41 от ellis

# 148
  • Пловдив
Хм, аз пък при единствения си до момента пряк контакт с швейцарци (два броя) изобщо не останах с впечатление, че гледат на нас отвисоко, не и конкретно тези двамата. Но хора разни.

# 149
И аз имам гадна случка с швейцарци: на бензиностанция в околностите на малко селце в Ур/ или Юра/ , не стига че се правеха че не разбират и не говорят френски и английски, добре че поне с немски склониха да комуникираме, но и една възрастна мотоциклетистка🤪 с неприкрито отвращение ни заобиколи отдалеч, за да вземе помпата за гуми. После, за да не ни доближи отново, я заряза не на мястото и отпраши с моторетката. Самата тя приличаше на окаяна ромска пастирка, ама за нея ние  сме плебса, а тя -мърлявата женица - “ суис мейд”😀
P.S. Да подчертая, че НЕ сме хапвали домат , сирене и лютеница върху вестник на капака на колата.
След като заредихме в една малка швейцарска бензиностанция, чистачката, уж чистейки се мота демонстративно в тоалетната (единична) над половин час, като поглеждаше презрително към нас и чакаше да се откажем и да си тръгнем. Накрая на мен наистина ми писна и си тръгнахме. Горката, да беше швейцарка, но все пак тя чистеше тоалетните, а не аз.

Общи условия

Активация на акаунт