Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 636
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
  • Paris, France
В солта Нигари има магнезиево сулфат, но не много. Разхлабва и затова аз я пия. Който има обратния проблем може да маже с нея.

таня, в Англия английската сол я даваха на бременни със запек. По този повод я бях купила и аз.

# 316
Ставаше въпрос за мазане

таня6, магнезиево олио си правя сама със сол Нигари  от Натуралия.  Равни части сол и вода в буркан. Мажа си краката, хем да трепе гъби, хем да попива.

Не, че не може да се пие, но имайте предвид за тоалетната.

Пак да кажа. Нигари не е английска сол.
А за тоалетната. Намерила си кой да плашеш Mr. Green

# 317
Свободен цитат "както другите форми на магнезия, магнезивия хлорид може да предизвика болки в корема и диария".
А разговора тръгна от "баня с английска сол".
Знам, едното е хлорид , а другото сулфат.
Както казах, някои си пият и в двете форми. И при двете е еднакъв вторичния ефект.

# 318
Хм, странно тогава, в тия капсули дето ги вземам основно морски магнезий пише че има, плюс малко цитрат, пък нямам такива ефекти от тях. Аз и не търся такива де, но никаква разлика не виждам в това отношение.
Ама да кажем че на мен малко неща ми се отразяват, добро прасенце съм си и почти не ме бърка какво ям/пия.

# 319
Таня, то хубаво е тръгнал, но ние пишехме за Нигари.
Както и да е.
В английската сол има магнезий, но май не е много удачно да се пие. Май и Невена беше писала, че не е хубава форма точно анг. сол.
А на мен цитрата не ми действа така.
Ще видя сега Нигари как ще е.

# 320
Сигурно аз съм изпуснала някой епизод, но като чета едновременно няколко неща...
Нали за мазане няма значение под каква форма е магнезия или има?
Хич не обичам да пия добавки.

# 321
Можеш с Нигари да смесиш с вода.
Или магнезиев гел да купиш.
Коментирахме на Абофарма, че от олиото няма да подскачаме като луди.
Ще го взема. 4 лева е малката разфасовка. Гледам стария гел му изтича срока, но и ми щипе.
Защото много обичам да ме масажират с магнезий по-гърба. Много ободряващо е.
Особено като съм се схванала.
Работя в офис. Правя упражнения, ама пак си имам нужда.

# 322
  • Paris, France
Елора, допивам вода като ми щипе. Ако пак пише допивам още вода 😎.

# 323
Вижте каква статия публикуваха днес в ФБ групата на Хашимото.Може да е полезна за онези, които имаме проблем със ЩЖ:
"Проблеми с кръвната захар; Повишен адреналин и кортизол
Глюкозата е необходима за преобразуване на тироксина (Т4) в активната му форма, трийодтиронин или лиотиронин (Т3). Това се случва главно в черния дроб, ако глюкозата е адекватна. Защо? Глюкозата активира ензимите на сулфхидрил, които превръщат Т4 в Т3. Какво се случва, когато T3 не се произвежда, независимо от причината - стрес, радиация, токсини от околната среда, излишък от диетичен естроген или проблеми с черния дроб? Когато Т3 се понижи, дихателните или митохондриалните ензими не работят. Т3 е от съществено значение за активирането на електронната транспортна верига до производството на кислород. Когато T3 е недостатъчен, захарта (глюкозата) се изгаря неефективно до млечна киселина, вместо до въглероден диоксид. И така, тялото получава по-малко енергия от същото количество глюкоза. Когато черният дроб изчерпи запасената захар (гликоген), той спира да превръща Т4 в Т3.
Общият ефект на това е ниската кръвна захар, което води до повишен адреналин за компенсиране на недостига на енергия, глюкоза и кислород. Пациентите с хипофункция на щитовидната жлеза отделят 30-40 пъти повече от нормалните количества метаболити на адреналин. Отначало адреналинът се опитва да мобилизира гликоген и складирани мазнини. Тогава прогестеронът се превръща в кортизол в кората на надбъбречната жлеза по сложен път, включващ хормон на хипофизата (ACTH), който се освобождава в отговор на адреналин. Кортизолът повишава кръвната захар чрез катаболизма на протеините. Повишеният кортизол може да намали адреналина и да доведе до нисък пулс, често срещан при хора с хипотиреоидит. Но ако надбъбречната кора се изтощи и не може да произвежда достатъчно кортизол, адреналинът ще се повиши. Хората с доминиращ адреналин, могат да имат висок пулс около 120-150, но все още са хипотиреоидни. И в двата случая правилната терапия на щитовидната жлеза ще нормализира пулса в покой до оптималните, 85 удара в минута. Производството на кортизол е животоспасяваща реакция на стрес, но при хипотиреоидния човек той се проявява необичайно в опит да поддържа кръвната захар. Кортизолът, подобно на естрогена, инхибира щитовидната жлеза, създавайки порочен цикъл, който може да бъде прекъснат само чрез правилно балансиране на хормоните, като терапия на щитовидната жлеза и противопоставяне на кортизона и / или естрогена съответно с прегненолон и прогестерон. В допълнение, излишъкът от кортизол може да доведе до горещи вълни или нощно изпотяване, диабет, загуба на костна плътност и глаукома."

Това е само извадка за кръвната захар - иначе статията е доста голяма и обхваща доста проблеми

Понеже е мое последното мнение, ще добавя и една статия относно магнезия:
https://www.forefronthealth.com/hypothyroidism-and-magnesium/

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 14:15 от the_demon

# 324
  • Близко съм
Скрит текст:
TSH   S        1.51       µIU/ml     0.27 - 4.20     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S       17.12       ng/l     9.30 - 17     ECLIA
Free T3 (fT3)   S        2.22       ng/l     2 - 4.40     ECLIA
ТАТ (Tg Ат)   S        22.2       IU/ml     0 - 115     ECLIA
A-TPO (MAT)   S        20.7       IU/ml     0 - 34     ECLIA
Prolactin   S        277.9       mIU/L     101.76 - 487.60     ECLIA
Insulin (на гладно)   S        2.23       mU/L     Оптимални ст.: < 10.0     ECLIA
Глюкоза   S        4.59       mmol/l     2.80 - 6.10     HK
Калций   S       2.52       mmol/l     2.15 - 2.5     CPC
Магнезий (Mg)   S        0.78       mmol/l     0.66 - 1.07     PHOT
Желязо   S        15.74       µmol/l     6.60 - 29.5   
Ferritin   S        116       µg/L     13 - 150     ECLIA
Витамин В12   S        403.8       pmol/l     145 - 569     ECLIA
Фолиева к-на   S        37.53       nmol/l     8.83 - 60.80     ECLIA
25-OH-Vitamin D   S        51       ng/ml     32 - 80     ECLIA

Виждам че пишете за кортизол и адреналин, онзи ден ми бе прегледът при ендото, при резлутаттите, които имам, не знам защо ми каза да спра еутирокса може би заради завишения ft4, да отрежа всички млечни. Споменах му че имам проблеми със съня, а той ми изписа атаракс по половинка вечер. Но за кортизол нищо, не каза да пусна може да е завишен. Някоя от вас спирала ли е еутирокса по схема ли се прави аз пия от 25 и първо пих няколко дена цяла после взех да я деля наполовина. И декември ми каза да ида наново.

# 325
Алоевера, колко ти е Фт4,  а също и Фт3 е от значение.
Аз знам,че Еутирокс се спира по схема, постепенно се намаля. Но, ако спреш от сега до декември, не знам как ще се отрази това на хормоните. До колкото съм чела Еутирокс се намаля до минимум, но не се спира...
Защо не питаш по-добре, в групата за Хашимото в съседния раздел на форума, там има доста компетентни дами.

# 326
  • Близко съм
пуснала съм ги в скрит текст. Да, и на мен ми е чудно бързо ще се повиши тсх до до декември.

# 327
Аз съм си на еутирокс и никога не съм го спирала. И не знам как се процедира.
Днес попаднах във фейса на пост, че л тироксина бил по-добър от еутирокса. Потърсих инфо. Противоречива информация.

# 328
Фт4 е над горна граница малко, а Фт3 е малко над долната. На мен по-скоро фТ3 ми е интересен и защо при такива стойности да спира Еутирокс... Thinking
Елора, новият ендо (мъж е) пък каза, че Еутирокс му се струвал по-качествен... Grinning

# 329
  • Близко съм
Нямам на идея къде е логиката, сега писах и в Хашимото. Не ми обясни какво има предвид ,но и аз гъската не попитах.

Общи условия

Активация на акаунт