Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 618
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
Момичета, днес бях на преглед при новата ендокриноложка.
Скрит текст:
По- внимателна и повече време ми отдели от първата, но и тя ме прати в трета глуха. И тя се хвана за първите ми изследвания - два дни с висока кръвна захар и предполага, че имам преддиабед или диабет. Първата ендокриноложка предполагаше и трети вариант- лабораторна грешка. Щом съм имала даже веднъж само захар над 7 се водело диабет, няма значение какви са останалите ми изследвания, това, че съм с поднормено тегло, нямаме диабетици в рода. Според нея няма значение дали съм била под стрес, с какво съм се хранила и какви лекарства съм вземала, при здравите хора независимо с какво се хранят и какви лекарства, стрес и др. кръвната захар винаги е в норма. Изобщо не хареса режима ми на хранене, бил неправилен, кара ми се затова, че не ям хляб, ориз, картофи, бобови и др.
Препоръча ми следния режим - по  6 филии ръжен или ръжено-пшеничен хляб на ден, да съм включила ориз, картофи, бобови, били полезни въглехидрати, когато ям от тях да съм хапвала само по една филия хляб към тях. Зеленчуци можело всякакви в неограничени количества, плодове до 3 на ден, нетлъсто месо, риба, пиле, мед можело по 1 супена лъжица на ден, а черен шоколад не можело......
Скрит текст:
Вие си направете изводи......... Не ям хляб от години, какви са тези 6 филии на ден, меда съм го ограничила до 1/5 чаена лъжичка на ден, а тя ми казва, че няма да ми навреди по 1 супена лъжица на ден.
Поредното потвърждение, че съм взела най-правилното решение, като не припарвам до днешната медицина и съвременните "доктори".  Smiley   Изключение-само ако съм на половин крачка от смъртта.

# 211
  • София
Здравейте, следя темата от известно време, защото от няколко години имам оплаквания и съмнения за ИР.
За съжаление, оплакванията ми се задълбочават (ужасно много качени килограми, едно сериозно окръгляне в талията Simple Smile, косопад, безсъние и т.н., но имам проблеми и с щитовидна жлеза, което влошава нещата допълнително.
С две думи, днес след ОГТТ, се стреснах много от резултатите (особено Инсулин на 60та минута), а час при ендокринолог имам чак другата седмица Sad
Insulin (на гладно) - 10.91 mU/L реф.ст-ст <10
Insulin (2) - 110.80 mU/L
Insulin (3) - 32.67 mU/L
Глюкоза (на гладно) - 5.54
Глюкоза (2) - 8.17
Глюкоза (3) - 5.32
Общ холестерол - 5.21 при реф.ст-ст 3.5-5.20
HDL-Холестерол (HDL-C) - 1.98 - реф. ст-ст > 1.5
LDL-Холестерол (LDL-C) - 3.09 - реф. ст-ст 0 - 3.35
Триглицериди (Tg) - 0.65 - реф. ст-ст 0 - 1.70

Ясно е, че трябва да започна със сериозен хранителен режим, на първо време, идеята ми е дали има шанс да мина без медикаментозно лечение и само с хранителен режим да преборя проблема?
Ще съм благодарна за всякакви мнение.

# 212
Фелисити, зле са ти резултатите, ама не чак крайно зле. Моите инсулин и КЗ на гладно бяха по-високи от твоите (натоварване не съм правила). Най-вероятно ще можеш да се справиш и без метформин- но много зависи и от режима ти, и от това колко дълго си поддържала стойност на КЗ над 5...Аз съм имала КЗ над 5,5 поне няколко години преди да разбера за ИР, та при мен не стана само с режим- пробвах 8-9 месеца.

# 213
  • София
Фелисити, зле са ти резултатите, ама не чак крайно зле. Моите инсулин и КЗ на гладно бяха по-високи от твоите (натоварване не съм правила). Най-вероятно ще можеш да се справиш и без метформин- но много зависи и от режима ти, и от това колко дълго си поддържала стойност на КЗ над 5...Аз съм имала КЗ над 5,5 поне няколко години преди да разбера за ИР, та при мен не стана само с режим- пробвах 8-9 месеца.

Благодаря за споделеното мнение dolce miele.
Честно казано, откакто се помня, КЗ е била около 5 - 5.30, а като изключим 30те кг, с които се сдобих в последните няколко години, винаги съм била със сравнително нормални килограми (около 58-60 кг. на 175 височина).
Много ме притесни този инсулин. НВ режим не ми е проблем, защото от години не консумирам много въглехидрати, но явно и бялото вино ще трябва да изключа Simple Smile

# 214
Невена, аз пия телешки колаген, тип 1 и 3. Като го пия си мирише на крава Grinning
Прочетох това, което си писала за протеина на прах и как се отразява на инсулина. С тоя колаген дали си качвам инсулина?  Thinking

# 215
И моята консултация с ендокринолог мина. Показах първите изследвания с 13,4 инсулин на гладно и тези след 25 дни - 8.9 инсулин. Бях си водила записки как варира КЗ преди, 60-90мин след, 120мин след хранене за няколко дни. Показах и тях.

1. Каза ми, че не било добре КЗ да няма резки пикове след хранене, независимо от вида храна, която се приема. Моята била по-скоро "платовидна", т.е. се задържала на близки стойности, независимо преди/след хранене. Преди - ми е около 4.6/4.8, на 60-90мин - 5.5/5.6 и след 120мин. е около 5. Това не говорело добре за инсулиновия отговор, защото съм нямала пик на КЗ на 60-90мин.

2. Иска да направя ОГТТ, въпреки че обясних неколкокократно, че се храня НВ-ВМХ от месец вече и я попитах, дали няма това да даде фалшиви резултати. Нямало поблем. Глюкозата си била глюкоза, ако и преди това да не съм приемала въглехидрати.

3. Попитах я, дали много ниските въглехидрати, не засягат ЩЖ при хипофункция или просто по-слабо активна жлеза - нямало такова нещо. Много я надценявали тази ЩЖ, реално килограмите не идвали толкова от дисфункция при нея.

4. Не съм имала наднормено тегло! Anguished Satisfied Като преди това й казах, че съм 170 и 79кг. вече. Това не било наднормено, не ми личало... Не съм изглеждала като човек с наднормено тегло.

5. Видя креатинина - каза да намаля протеина. Да съм си направила 3 разтоварващи дни седмично, само на плодове и зеленчуци. Аз като си гледам приложението за тракване на макроси - не съм ядяла повче от 80-90гр. протеин на ден.

6. Още преди да започна режима, имах едни кафеникави оцветявания със задебелена кожа по някои от пръстите на краката. Всъщност, това точно ме накара да се разровя и да чета - от какво може да се причиняват. Нарича се акантозис нигриканс и е характерно за ИР и/или диабет. Не при всички се получава, а когато се получи, е най-силно изразено по сгъвките на ръцете, коленете, лактите, врата (под линията на косата), по-рядко по ставите на пръстите, но не и изключено). Та, показах й пръстите си (петната избледняха изключително много от както съм на режима, но все още личат) - да не съм се вторачвала. Това не било акантоза. Въобразявала съм си.

Коментарите оставям на вас...

П.П. Написа ми, че съм болна от Метаболитен синдром на диагнозата... Simple Smile Макар че холестеролите са ми в норма - и добър, и лош, кръвното и кръвната ми захар също, обиколката на талията ми е под 88см вече, единствено инсулинът ми е проблемен.

Щяла да ме чака след 1 седмица с резултати от ОГТТ. Мисля да я оставя да си чака...

# 216
Здравейте, в понеделник бях на ендокринолог, не получих нищо по- различно като информация от вас освен глюкофаж 2000 гр.. иначе лекаря подкрепя и ме насърчава за справяне с проблема само с хранителен режим и спорт, но от друга страна каза, че трябва в менюто да има и въглехидрати ( 2 пъти седмично). Малко съм объркана, но като за начало мисля да не ги консумирам. Иска да се видим след година, но ако има спад в килограмите и по- рано.

# 217
Скрит текст:
И моята консултация с ендокринолог мина. Показах първите изследвания с 13,4 инсулин на гладно и тези след 25 дни - 8.9 инсулин. Бях си водила записки как варира КЗ преди, 60-90мин след, 120мин след хранене за няколко дни. Показах и тях.

1. Каза ми, че не било добре КЗ да няма резки пикове след хранене, независимо от вида храна, която се приема. Моята била по-скоро "платовидна", т.е. се задържала на близки стойности, независимо преди/след хранене. Преди - ми е около 4.6/4.8, на 60-90мин - 5.5/5.6 и след 120мин. е около 5. Това не говорело добре за инсулиновия отговор, защото съм нямала пик на КЗ на 60-90мин.

2. Иска да направя ОГТТ, въпреки че обясних неколкокократно, че се храня НВ-ВМХ от месец вече и я попитах, дали няма това да даде фалшиви резултати. Нямало поблем. Глюкозата си била глюкоза, ако и преди това да не съм приемала въглехидрати.

3. Попитах я, дали много ниските въглехидрати, не засягат ЩЖ при хипофункция или просто по-слабо активна жлеза - нямало такова нещо. Много я надценявали тази ЩЖ, реално килограмите не идвали толкова от дисфункция при нея.

4. Не съм имала наднормено тегло! Anguished Satisfied Като преди това й казах, че съм 170 и 79кг. вече. Това не било наднормено, не ми личало... Не съм изглеждала като човек с наднормено тегло.

5. Видя креатинина - каза да намаля протеина. Да съм си направила 3 разтоварващи дни седмично, само на плодове и зеленчуци. Аз като си гледам приложението за тракване на макроси - не съм ядяла повче от 80-90гр. протеин на ден.

6. Още преди да започна режима, имах едни кафеникави оцветявания със задебелена кожа по някои от пръстите на краката. Всъщност, това точно ме накара да се разровя и да чета - от какво може да се причиняват. Нарича се акантозис нигриканс и е характерно за ИР и/или диабет. Не при всички се получава, а когато се получи, е най-силно изразено по сгъвките на ръцете, коленете, лактите, врата (под линията на косата), по-рядко по ставите на пръстите, но не и изключено). Та, показах й пръстите си (петната избледняха изключително много от както съм на режима, но все още личат) - да не съм се вторачвала. Това не било акантоза. Въобразявала съм си.

П.П. Написа ми, че съм болна от Метаболитен синдром на диагнозата... Simple Smile Макар че холестеролите са ми в норма - и добър, и лош, кръвното и кръвната ми захар също, обиколката на талията ми е под 88см вече, единствено инсулинът ми е проблемен.

Щяла да ме чака след 1 седмица с резултати от ОГТТ. Мисля да я оставя да си чака...
1. Ти пита ли я да обясни защо е добре да има пикове и ако има какви са предимствата пед твоите резултати?
Ако има пикове, значи има пикове и на инсулина. Не виждам от никъде какво му е хубавото да имаш пикове в КЗ. Пълна липса на логика или поне аз не виждам такава...

2. Това не е вярно. Ако не си свикнал да гориш глюкоза за енергия, натоварване с такова количество (предназначено за хора ядящи много ВХ, не случайно е определено точно количество което да се изпие) е много, много вероятно да даде фалшиво високи резултати. Те няма да са фалшиви сами по себе си, но ще дадат фалшива картина на състоянието на тези показатели по принцип.

3. Съгласна съм, че липсата на ВХ не натоварва щитовидната, за останалото не съм съгласна. Ако имаш проблем, за мен това е сериозно и дали някой я надценява или не, слабо ще ме интересува.

4. Мда, ако те сравнява с други дебели които я посещават, може би е нормално да има изкривено възприятие кой е дебел и кой не.

5. Протеините не предизвикват бъбречни заболявания при хора със здрави бъбреци. Проблемът трябва да се търси на друго място. 3 разтоварващи дни на плодове и зеленчуци? Какво ще разтовариш точно? Храносмилателната система от многото фибри или кръвта от висока захар и инсулин? Няма лошо от разтоварване, но за мен такова е само фастването.

6. Точно така за оцветяването на кожата + появата на брадавици.

Правилно си решила. И тази не става за съжаление. Минала те е на конвейра и те е изкарала хипохондричка едва ли не... Няма да се учудя, ако е била подразнена, че "знаеш много" и задаваш много въпроси, които не са ти работа...

berezinna, пита ли защо трябва да ядеш 2 пъти седмично ВХ? Пита ли какви точно ВХ има предвид?
Според мен, се застраховат. Все още тези които все пак са чули за НВ хранене, се страхуват да препоръчат пъчти пълно въздържание от ВХ.

# 218

В групата за Хашимото, в която членувам, споделиха тази статия.
https://men-elite.com/2020/06/05/how-to-improve-insulin-sensitiv … xzIaLD_buB_w3-Pk4
Сред хашимотките има големи фенове на Рей Пийт, но конкретно за ЩЖ.
Ако някой е прочете, ще се радвам да изкаже мнение.

Групата във Фейсбук ли, за нея ли говориш?
Аз още зимата бях постнала инфо за Рей Пийт и за други негови последователи.
 Във въпросната ФсБ- група, дори имаше постове на хора, които не с 20гр. въглехидрати не са успяли, но  с 200гр. въглехидрати са свалили инсулин с почти 10 единици.

# 219
Алекса, абсолютно съгласна съм с Миоки по всички точки. И аз недоумявам защо трябва да има голям пик на КЗ след хранене, а и защо дори след нвх храни (които принципно не вдигат толкова КЗ колкото вгх) се очаква да има такъв?! Инсулиновият отговор си е според консумираната храна, все пак... Rolling Eyes

# 220
  • Paris, France
Скрит текст:
Скрит текст:

1. Ти пита ли я да обясни защо е добре да има пикове и ако има какви са предимствата пед твоите резултати?
Ако има пикове, значи има пикове и на инсулина. Не виждам от никъде какво му е хубавото да имаш пикове в КЗ. Пълна липса на логика или поне аз не виждам такава...

2. Това не е вярно. Ако не си свикнал да гориш глюкоза за енергия, натоварване с такова количество (предназначено за хора ядящи много ВХ, не случайно е определено точно количество което да се изпие) е много, много вероятно да даде фалшиво високи резултати. Те няма да са фалшиви сами по себе си, но ще дадат фалшива картина на състоянието на тези показатели по принцип.

3. Съгласна съм, че липсата на ВХ не натоварва щитовидната, за останалото не съм съгласна. Ако имаш проблем, за мен това е сериозно и дали някой я надценява или не, слабо ще ме интересува.

4. Мда, ако те сравнява с други дебели които я посещават, може би е нормално да има изкривено възприятие кой е дебел и кой не.

5. Протеините не предизвикват бъбречни заболявания при хора със здрави бъбреци. Проблемът трябва да се търси на друго място. 3 разтоварващи дни на плодове и зеленчуци? Какво ще разтовариш точно? Храносмилателната система от многото фибри или кръвта от висока захар и инсулин? Няма лошо от разтоварване, но за мен такова е само фастването.

6. Точно така за оцветяването на кожата + появата на брадавици.

Правилно си решила. И тази не става за съжаление. Минала те е на конвейра и те е изкарала хипохондричка едва ли не... Няма да се учудя, ако е била подразнена, че "знаеш много" и задаваш много въпроси, които не са ти работа...

berezinna, пита ли защо трябва да ядеш 2 пъти седмично ВХ? Пита ли какви точно ВХ има предвид?
Според мен, се застраховат. Все още тези които все пак са чули за НВ хранене, се страхуват да препоръчат пъчти пълно въздържание от ВХ.

Закачам се за това мнение, защото съм съгласна с повечето от написаното и добавям:

Да, и аз бих попитала защо трябва да ям ВХ два пъти седмично в условия на естествено повишена от мазнини ИР. И бих му ги оставила да си ги яде той като иска. Доста хора се влошиха от въглехидрати дни и зареждане.

И аз съм са зеленчукови дни и пълен глад, но фруктоза от плодове, докато се слабее е най-глупавото, което някой може да измисли.

За пиковете на захар немея. Първо, че нали на нормалните хора захарта не прави пикове и второ, че ако имаше проблем с инсулина КЗ щеше да направи.........  точно пик. Или да пада (както падаше моята през втората бременност). Как хем не е хубаво да има пик, хем защо нямало пик? Бих питала какви са, според науката, идеалните стойности на пика и преди и след него. За спорта и да си начеша езика

За креатинина - първо бих си погледнала киселинността на урината и бих я поправила. Това е механизма, по който интензивният спорт вдига креатинина. След това бих увеличила фибрите, но от истински зеленчуци. Бих намалила червеното месо и бих го заменила с бяло и гъби. След това бих загледала читозан като добавка.. Чак тогава протеин. В случая залагам на киселинност и се обзалагам, че урината е кисела.

В кетоза и отслабваща не бих правила ОГТТ. След отслабване + 3-4 месеца бих направила.

Аз ви се чудя на нервите и упорството, както и на търпението да ходите по "специалисти".

# 221
Аз ли не мога да чета английски или това не го разбирам... първата част, добре, но после... що за противоречие?!

Conclusion
Although all of this might seem overwhelming, the most important things to do would be:

Improve digestion and avoid gut irritation
Manage stress
Sleep enough
Get lots of sunlight
Eat nutritious food such as dairy, organ meat, shellfish, fruits, certain tubers and leafy greens.
Optimize glucose oxidation

Dr Ray Peat’s recommendations for diabetics:

Lots of sugar (preferably from fruit for the potassium) що за абсурд!? Калий може да се набавя и от други източници, не от плодове, особено за диабетици. Диабетиците страдат от липса на инсулин, а не от липса на захар, а плодовете няма да провокират повече производство на инсулин от "заспали" бета клетки на панкреаса.
Milk (for the protein and calcium as well as the other nutrients) - млякото не е много добър източник на кайций, освен ако не е директно от кравата. Пастьоризираните и хомогениираните от магазина не са.
Vitamin D
Vitamin K2
Vitamin B1
Vitamin B3 (niacinamide)
Magnesium
Pregnenolone & progesterone
Thyroid
Coffee
Cocoa
Gelatin
Salt
Aspirin - айде, айде, моля без лекарства. Аспирина има други неприятни действия и ако се храниш като хората, няма нужда да пиеш хапче.

# 222
Ох, Невена, смея се а глас на последното изречение от поста ти Laughing Наистина си трябват нерви и търпение Grinning
Миоки, а има и диабетици тип 2 които са с много висок собствен инсулин, ама е "заспал" (силно инсулинови резистентни са тоест, все едно го няма- не си върши работата вече).

# 223
Здравейте Simple Smile
И аз днес бях на вторичен преглед при ендокринолога. Носих резултатите от обременяването и другите изследвания. Каза, че съм с инсулинова резистентност. Че трябва да се борим да докараме инсулина на гладно под 10 и захарта да падне. Предписа ми глюкофаж xr първоначално по 500 млг и постепенно увеличаване до достигане на 2000млг , веднъж на ден. Така 6 месеца, после преглед и изследвания. Каза, че при добри показатели и 30 свалени кила ще го спра. За режима каза  да не ям захар и брашно, а варива,  картофи и ориз - ограничено. И каза да гледам да съм под 1100 кал./ден. За ВМНВХ каза, че не е подходящо заради черния дроб и жлъчката. И каза, че има пациенти, които са свалили кила така, но после са стигнали до операция на жлъчката. Иначе каза, че съм с мет.синдром и всички разместени показатели ще се оправят, като отслабна. Сега  се чудя дали да пия лекарството. Свалила съм до сега към 6-7 кила, това за 20тина дена. На листовката пише, че се приема, когато диета и спорт не помагат в рамките на 6м. А аз за сега вървя добре. И сутрешната захар ми е 5.5 средно. А то има и кофти стр.ефекти та съм в голямо колебание. 🤔

# 224
  • Paris, France
И аз май не мога да чета английски.

Нищо не разбрах от бръщолевиците.

Защо му е на диабетик с високо кръвно сол? Пише да се пие желатин. Да, полезен е, но в него няма триптофан, а в същото време трябвал и серотонин..

При някои ОР има недостиг на натрий, а при други на калий. При всички липсва магнезий.

Тези захари заедно с вътрешните органи ли се ядат, цикли ли се, лежи ли се или се спортува и ако да как?

Като се оказа, че имам хипоталамична аменорея и ми трябват, доста момичета ми писаха, че са успели да свалятинсулин и да си правят цикъла с ВХ, но без животински и без мазнина и само ако нямам много собствени мазнини. При мене тази система проработи.За.дебел човек с вътрешни мазнини не става работата.

Миоки беше писала за някаква система с прости захари, но и там няма мазнина. За нея не намерих, обаче, ревюта от реални хора, а само 2-3 от диабетици тип 1.

Скрит текст:
Здравейте Simple Smile
И аз днес бях на вторичен преглед при ендокринолога. Носих резултатите от обременяването и другите изследвания. Каза, че съм с инсулинова резистентност. Че трябва да се борим да докараме инсулина на гладно под 10 и захарта да падне. Предписа ми глюкофаж xr първоначално по 500 млг и постепенно увеличаване до достигане на 2000млг , веднъж на ден. Така 6 месеца, после преглед и изследвания. Каза, че при добри показатели и 30 свалени кила ще го спра. За режима каза  да не ям захар и брашно, а варива,  картофи и ориз - ограничено. И каза да гледам да съм под 1100 кал./ден. За ВМНВХ каза, че не е подходящо заради черния дрон и жлъчката. И каза, че има пациенти, които са свалили кила така, но после са стигнали до операция на жлъчката. Иначе каза, че съм с мет.синдром и всички разместени показатели ще се оправят, като отслабна. Сега  се чудя дали да пия лекарството. Свалила съм до сега към 6-7 кила, това за 20тина дена. На листовката пише, че се приема, когато диета и спорт не помагат в рамките на 6м. А аз за сега вървя добре. И сутрешната захар ми е 5.5 средно. А то има и кофти стр.ефекти та съм в голямо колебание. 🤔

Аз се чудя като сваляш без лекарство за какво отиде. 6-7 кила за 20дена е сериозна стойност.

Ти искаш ли да се тъпчеш с лекарство, което да ти намалява Б12, да то прави диария, крампи? А и то действа 18 месеца и почва да не действа. Аз бих се държала на диетата и ако накрая спра да свалям, а има още, бих търсила лекарства. Магнезий и оцет преди ядене правят същото.

Ти варивата и картофите си ги разкарала. Като отслабнеш, ще можеш да ги ядеш както правя аз.

А сутрешния инсулин го искаме под 5, не под 10.

Браво за резултатите!

А за какъв такъв отиде на консултация, ако не е тайна?

Общи условия

Активация на акаунт