Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 612
  • 745
  •   1
Отговори
# 225
Ох, Невена, смея се а глас на последното изречение от поста ти Laughing Наистина си трябват нерви и търпение Grinning
Миоки, а има и диабетици тип 2 които са с много висок собствен инсулин, ама е "заспал" (силно инсулинови резистентни са тоест, все едно го няма- не си върши работата вече).
Така де, ама плодовете няма да го оправят. Нали си имам/имах си диабетичка вкъщи. Докато не махна "добрите ВХ", не се получаваха нещата, а тя не ядеше нито големи количества храна, нито употребяваше бяла захар, нито ядеше сладкиши и джънк, нито пък лежеше на дивана по цял ден. Ядеше пълнозърнест и черен хляб, по малко ориз, картофи и бобови и ядеше миниатюрни количества храна в сравнение с нас останалите и пак беше дебела и болна. Иде ми да ги удуша всичките лекари, при които е ходила през годините и ѝ напяваха познатия рефрен... Убиваха я бавно, но славно...

Проблемите с жлъчката не са се появили от НВ ВМХ, а са били налични от преди това заради 50 годишната мантра да се яде ниско мазнинно. Проблемите с черния дбор се оправят точно с НВ ВМХ.

Диети с високи ВХ може да подобрят проблем с ИР и диабет, но само ако не се ядат мазнини - Цикълът на Рандал, но след това се стига до други проблеми като дефицити, липса на мускулна маса и т.н. Загубата на мускумна маса е сигурна рецепта за преждевременна смърт в старческа и не само възраст. Не бих си го причинила.

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 18:23 от Миоки

# 226
Невена, благодаря за мнението. Отидох, защото се водеше вторичен преглед, бяхме се разбрали и за да ми изкоментира резултатите от обременяването. Не искам да го пия, не ми хареса какво прочетох в листовката. Просто ме е страх да не взема грешно решение и да се уредя с диабет след някоя и друга година..но наистина, щом вървят нещата добре и така, няма да бързам. Да, картофите и ориза съм спряла, варивата общо взето и тях. Има един протеинов хляб, от който веднъж на 5 дена си позволявам 1 филийка..А за килата, за сега е лесно, защото имам много за сваляне. Предполагам тепърва ще се забави темпото.
За магнезия казваш, че трябва да се пие вечер ли?
П.п. питах я защо не ми е дала и за 60тата минута предписание и каза, че това било важно само при бременност..

# 227
  • Paris, France
П.п. питах я защо не ми е дала и за 60тата минута предписание и каза, че това било важно само при бременност..

Да, извън бременност не е никак важно. През интристични природни канали излиза от кръвоносните съдове и не ги уврежда, докато чака да минат 60 минути, та да влезе обратно.

Магнезий пиех вечер, но в началото и сутрин.

Не разбрах от какво точно те е страх в момента? Слабее, КЗ ти е ниска перманентно.

Механизмът на Метформиновите препарати е следния: закарват повече магнезий към черен дроб и така той не бълва глюкоза след хранене. Ако в организма се получава достатъчно магнезий, черния дроб си го получава и без Метформин. Когато черния дроб се изпразва редовно от глюкоза такова бълване не се получава ако не се поема много глюкоза с храната. При НВ режим има един период, в който се кара на глюкоза и след като тя свърши просто я няма за да бъде изливане след всяко хранене. Ти вече си се опразнила след като си свалила 6 кила. Оттук нататък трябва да внимаваш КЗ да е ниска. Ще виждаш И КЗ 2-3 в началото. Ако не ти е зле е ОК. Тогава започваш да гориш тлъстини. Тези 6-7 кила са 1 кило глюкоза и 4 кила вода, които тя задържа и малко мазнина. За да сваляш нас е важно да държиш КЗ ниска, под 5. Ще дойде и този момент.

Най-трудното е зад гърба ти ✌. Сега ядеш протеин и малко мазнина, ходиш ако искаш, ако искаш лежиш, ако искаш не ядеш.

Миоки, а тези хора за които пишеш ядат ВХ без мазнина и лежат или спортуват? Тичат ли след ядене? Цикълът на Рандал ми е ясен, но не разбирам циклят ли, заобикалят ли инсулин горейки глюкоза с кардио, директно след ядене. Не съм срещнала човек с наднормено, който да е успял да се подобри така. Да, моят инсулин падаше наполовина годишно, но ВХ ядат само преди ходене и вече бях махнал килата. Елица и Тити Пити се пробваха с нещо подобно, но без особено добър резултат.

А за мускулите - растителните протеини се усвояват по-лесно и когато има достатъчно ВХ не се превръщат в глюкоза. В растенията също има протеини. Разделите и кравите вдигат мускулна маса на трева, но не ядат много плодове 🥳. Маймуните ядат плодове, но нямат висока мускулна маса, нито голям мозък..

# 228
Е не знам подробности, защото не съм проучвала. Само съм чувала за разни проучвания. Може и да са били слаби, де да ги знам. То бая слаби външно има с висока захар, инсулин, затлъстели органи - аз съм/бях една от тях. Голям келепир като съм слаба, пък ме болят кокалите и се чувствам като 80-90 годишна, не мога да си седя на задника и озверявам от глад и се чудя дали няма да припадна някъде по улиците...

Кравите и маймуните всъщност се хранят с мастни киселини и са на високо мазнинна диета, обаче не ги ядат директно, а ги образуват бактериите в стомасите и червата им чрез ферментация. Ние нямаме такава храносмилателна система и не ни се получава, колкото и веганите да са убедени, че сме стриктно растителноядни.

Не мога да се съглася, че протеините от растенията се усвояват по-лесно от тези от животински източници, точно обратното е и се превръщат в глюкоза при нужда. Проетини са нугжни за толкова много жизнени процеси в тялото, че реално за образуване на глюкоза без нужда надали стига, освен ако не се прекалява с тях, но това не е лесно. Я се опитай да изядеш едно кило свински пържоли на веднъж да те виядя как ще го направиш и да ядеш ежедневно по едно такова кило. Аз лично не мога, въпреки че мога само свински пържоли да ям постоянно.

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 19:20 от Миоки

# 229
Никито, важен е резултатът на 60-та мин, как да е важен само при бременност? Ти като не си бременна какво да го правиш този избълван инсулин преди да спадне?! Close   И аз имам много кг за сваляне- и пак не свалям 6-7 кг на месец, радвай се Blush
Миоки, с естествен протеин и аз не мога да ям по 1 кг месо Grinning А и да успея някак да се натъпча с подобно количество, то сигурно до следващия ден няма да искам да погледна храна...

# 230
Миоки, с естествен протеин и аз не мога да ям по 1 кг месо Grinning А и да успея някак да се натъпча с подобно количество, то сигурно до следващия ден няма да искам да погледна храна...
Говорим само за истинска храна. Протеиновите шейкове не са броят, те не са храна а рафиниран джънк.

# 231
Миоки, точно така си е. Grinning

# 232
Момичета, част от изследванията са ми готови. Не е стигнала кръвта, имало някакъв проблем, това са казали на съпруга като ги е вземал и утре ме викат пак да ме бодат. Ендокриноложката ми е пуснала само един хормон, но нищо не разбирам, добре ли е, зле ли е? За втори път триглицеридите са ми под нормата, добрият холестерол е над нормата, добре ли е това? Доволна съм от инсулина, спаднал е с 2 единици за 5 месеца. Кръвната захар ми е леко повишена в сравение с тази от понеделник 5.15, но снощи надминах себе си, пак ядох пържени тиквички и се натъпках с 560 гр. много сладки череши и 1 кайсия 40 гр. Умишлено беше за да видя какъв е отговора на кр.захар и инсулин при висок прием на въглехидрати. От утре с облекчение се връщам на ниско въглехидратно хранене. Невена, не съм изследвала Б12, селен и Д3. Вчера сложихме на дъщерята брекети и на долните зъби и сме фалит, по-нататък ще направя Б12, селен и Д3.

Слагам снимките от изследванията, бихте ли ги погледнали ?
Скрит текст:

# 233
Здравейте Simple Smile
И аз днес бях на вторичен преглед при ендокринолога. Носих резултатите от обременяването и другите изследвания. Каза, че съм с инсулинова резистентност. Че трябва да се борим да докараме инсулина на гладно под 10 и захарта да падне. Предписа ми глюкофаж xr първоначално по 500 млг и постепенно увеличаване до достигане на 2000млг , веднъж на ден. Така 6 месеца, после преглед и изследвания. Каза, че при добри показатели и 30 свалени кила ще го спра. За режима каза  да не ям захар и брашно, а варива,  картофи и ориз - ограничено. И каза да гледам да съм под 1100 кал./ден. За ВМНВХ каза, че не е подходящо заради черния дроб и жлъчката. И каза, че има пациенти, които са свалили кила така, но после са стигнали до операция на жлъчката. Иначе каза, че съм с мет.синдром и всички разместени показатели ще се оправят, като отслабна. Сега  се чудя дали да пия лекарството. Свалила съм до сега към 6-7 кила, това за 20тина дена. На листовката пише, че се приема, когато диета и спорт не помагат в рамките на 6м. А аз за сега вървя добре. И сутрешната захар ми е 5.5 средно. А то има и кофти стр.ефекти та съм в голямо колебание. 🤔
Супер лекар, няма що... Ръгай там метформина, нищо че ти имаш прогрес и без него. Седнал иначе да ти пази черния дроб от ВМ хранене, той щото метформинът много добре му се отразява. Ама пък да си хапваш поне по малко варива и картофи и ориз, при толкова много излишни килограми. На глас изругах като го прочетох това, добре че съм самичка вкъщи.
А това почерненото не знам как да го коментирам без да ме модерират. Айде някой случаен човек да ти каже "Ми отслабни и ще си оправиш и здравето", ама лекар и особено ендокринолог да смята че без да подобриш първо здравето ей така от само себе си (пардон, плюс хапче) ще отслабнеш че да станеш по-здрава??

# 234
  • Paris, France
necha, браво! Идеално ти е всичко..Добре си направила, че си яла сладки череши + мазнина за вечеря, за да си спокойна, че както не ги ядеш всичко е още по-добре.

За хората, които получават резултати с влошен холестерол, холестеролите  им се влошават при постене, кетогенна диета предлагам този сайт. Авторът си е правил експерименти с гладен пост, различно хранене итн.

https://cholesterolcode.com/hyper-responder-faq/

Линкът е към въпроси и отговори за хора с влошен холестерол на кетогенма диета.

Пускала съм го вече, но все пак.

# 235
Мда, отличен е Дейв Фелдман. С експериментите си показва как може да си промениш драстично стойностите на холестерола само за три дни. За това и казвам, че самият той (хорестеролът) не е маркер за заболяване и още по-малко трябва да правиш нещо за да го намаляваш или увеличаваш.

# 236
E, aз нямам висок инсулин. Обикновено е около 5-6. А имаше период, в който дълго време беше около 2,75.
Имах висока кръвна захар- около 6, която за 20 дни падна на 5,30.
Не съм чак с толкова наднормено тегло- 1,59  и съм 52-53 кг. Е, не крия надеждата отново да стана поне 49 кг.
Мда, недолюбвам месото, но това не означава, че 'набивам'  яко въглехидрати. Е, от някой друг сезонен плод не мога да се лиша, особено от любимите си ягоди.

# 237
Ако имаш нисък инсулин и висока КЗ пак говори за проблем. Хубаво е, че си я свалила. Гликирания ХБ как ти е? Останалите показатели? Ако са ти добри, супер, но на повече от пишещите тук не са за съжаление.

# 238
Не съм изследвала гликемиран хемоглобин никога. Триглицеридите последният път бяха на долната граница, което мисля, че е Ок.
Вече и кръвна захар, и инсулин са ми еднакви като стойност.

# 239
Невена, много благодаря за споделената информация Flowers Hibiscus Възможно е твърде високите нива на добрия холестерол да са заради Урзофалк- Урзодезоксихолева киселина, който приемам от години, влияе на жлъчката и черния дроб. Изписаха ми урзофалка за разтваряне на камъни в жлъчката, доста намаляха, но още си ги имам. Проблема е, че не мога да го спра или да го намаля- вземам по 2 капсули вечер преди лягане. Опитах през вечер по 1, през останалите дни по 2 капсули, но болките се връщат, сутрин като се събудя и започват, понякога съм се събуждала от болка, не ми се мисли как ще е ако хапна нещо. Пия си го защото другия вариант- операция за премахване на жлъчката изобщо не ми се нрави. При 30 % от хората с отстранена жлъчка камъните започват да се образуват в жлъчните пътища, намиращи се в черния дроб, тогава болките били ужасно силни и усложненията по-сериозни.

Общи условия

Активация на акаунт