Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 621
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
  • пак там
Жлъчката работи добре при наличието на мазнини в храната. Храните ли се достатъчно мазнинно?

# 241
Невена здравей,
имам един въпрос към теб. На миналата страница казваш, че не можело наднорменото тегло да се сваля с въглехидрати, обаче се сетих, че по време на пости много хора отслабват брутално, като отказват месото, за себе си се сетих, че като ходех на морето да работя, на рецепция, не съм се движела и ни хранеха с почти вегетарианско меню, за да спестяват от нас, аз се връщах с 10 кила минус, например- на обяд- ориз със зеле, вечерта супа- сто процента съм била в кетоза. И още нещо- четох една мн. интересна книга за сините зони- това са местата с дълголетници и там тези столетници ядат месо на Нова година, другото е зеленчуци, хляб, яйца, разбира се аз много накратко описах режима им, но някак много ми се прииска да се храня като тях- те си ядат от техните градинки предимно. И въобще това  с многото ядене на месо е нова концепция, тепърва ще виждаме как ни се отразява дългосрочно и според мен затова много доктори се притесняват да го препоръчват. Та въпросът ми е- защо тези хора не развиват ИР, също в България има едно религиозно течение на Дънов- познавам някои от тях- невероятно изглеждат, не ядат месо, катерят планини,. т.е. поне на пръв поглед изглеждат в много добро здраве, трябва да ги питам как се хранят..Simple Smile Баба  ми и майка ми ядат главно баници, кифли и череши, правя им забележки, но честно казано, са в много добре здраве- откъде си набавят протеини,  витамини, нямам идея...Нямам идея и защо тука има толкова много болни хора- единственото, което ми идва на ум- от много стрес, нали някои твърдят,че стресът е по-вреден от боклучавата храна.  Надявам се да няма засегнати от това, че не величая кетото, просто разсъждавам и търся отговори.

# 242
Защо да има засегнати, че не величаеш кетото? Blush Тук не знам някой да го прави...Според мен, въпреки че си отслабвала с по 10кг, едва ли си била в кетоза /а сигурно е имало и хляб към тези храни, закуска също/- не се отслабва само и единствено в кетоза.
Аз познавам много хора които постят, но не мога да кажа, че по време на постите отслабват брутално. По-скоро не. Някои не са и от ядящите много месо. Всъщност, и изразът "много месо" е относителен, защото за всеки "много" е различно нещо...

# 243
Joyplovdiv,  с ориз, няма как да си била в кетоза. Кетони се образуват в тялото, когато няма глюкоза за енергия. Глюкозата която произвежда черният дроб, се пази за мозъка и други функции, които не могат да са изцяло на кетони. Оризът е чист въглехидрат, дори и една малка порция би те изхвърлила моментално от кетоза.

А и сините зони са един мит. Ох и още, яденето на много месо не е нова мода. Предците ни ловци-събирачи са се хранели предимно с месо. Събраното е било малко, конкуренцията с другите животински видове жестока, за да поддържа цялото племе нахранено и са гладували доста.
Яденето през 3 часа е нова мода от последните 20-тина години. Когато аз бях малка имаше три хранения - закуска, обяд и вечеря, а преди това е имало кой каквото си отгледа или успее да замени със съседите.

Хубаво е, че четеш, продължавай да го правиш.

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 23:40 от Миоки

# 244
Жлъчката работи добре при наличието на мазнини в храната. Храните ли се достатъчно мазнинно?

Рися, храня се основно с мазнини, протеини - много яйца, месо, зеленчуци, малко плодове...  Ако консумирам прекалено мазна храна, например бекон на скара или мазна риба, намалявам количеството на порцията. Съобразявам се с калорийния прием.

# 245
Да де, ама от кога се храниш така? Цял живот ли?

# 246
  • Paris, France
JoyPlovdiv, аз не твърдя, че с ядене на по-малко калории, по-малко мазнини и протеин не се отслабва, а че когато се отслабва по този начин се губи прекалено много мускул и след това няма кой да гори глюкозата. На глюкоза карат скелетните мускули и мозъка.

Да седиш на едно място и да ядеш по малко супа и зеле с ориз е рецепта за катастрофа в дългосрочен план.

Ако намалиш калориите ще си в кетоза в повечето време при нормална инсулинова чувствителност и кортизол.

Много проучвания доказват, че увеличаване на протеини може да увеличи и мускулна маса докато се слабее.

На баници, кифли и череши е трудно да си в прекрасно здраве.

Френските и гръцки дълголетници ядат много риба, зехтин, маслини, плодове, зеленчуци, яйца, но и зърно.

# 247
Аз пък снощи вечерях салата домати и краставици и пилешка супа...В 21.00 точно преди да легна изядох 10 череши и легнах и заспах.Сутринта в 6.00 КЗ ми беше 5.9.Направо побеснях!Говорих и с други хора, които имат Хипер или Базед и въпреки режим и те имат зор с контрола на КЗ...Не знам кво да правя вече..Не знам и колко време трябва да се храня така...Вие колко време стоте на кето и после какви храни включвате?

# 248
Миоки, dolce_miele, Nevena, разбира се, че я попитах защо трябва да има пикове на КЗ след хранене. Дори я попитах, не зависи ли повишаването от това какво сме приели по време на хранене. Отговорът: "Е да, но при здрави хора, КЗ след хранене, направо прави пикове, скача до 6.5, до 7, дори нормата е до 7.8, а при Вас се вижда едно платовидно движение - не надвишава 5.6/5.7 и това говори за нарушен инсулинов отговор". Онемях, но това беше обяснението й. Реших повече да не я карам да разсъждава на глас и да й давам жокери, че различните храни имат не само различен гликемичен индекс и гликемичен товар, но и има спецално проведено изследване за инсулиновия отговор при различен тип храни... https://optimisingnutrition.com/food-insulin-index-2/

За ЩЗ и глюкозното натоварване съм напълно съгласна с Миоки!  Изобщо не е надценявана жлезата и доста от проблемите с напълняване и невъзможност за сваляне на килограми, са свързани именно с нея. Дали ИР е била първа или проблемите с ЩЖ, е едно на ръка. Но от майка ми, която беше преподавател по физиология, зная още от дете, че всички жлези с вътрешна секреция са навързани и работят в синхрон. Една да се разбалансира... (дали ще е панкреасът или ЩЗ) - нещата по веригата започват да излизат извън норма и фактически няма значение, дали е първо яйцето или кокошката - щетите са налице.

Глюкозното натоварване след строго ограничение на ВХ, за мен е, като бивш алкохолик да изпие 1л водка (хиперболично де, но ... такава асоциация ми идва в ума). Не може организмът да е отвикнал от разграждането на глюкоза и ти да му сипеш с големия черпак от раз!  

За трите разтоварващи дни на зеленчуци и плодове - каза, че било с цел да не натоварвам бъбреците, заради креатинина. И, за да не ям месо/яйца в тях...

Нямам думи просто. Прекарала съм години по лекциите и упражненията на майка ми, когато е преподавала на студенти. Изчела съм сумати неща на всякакви теми, свързани със здравето и как функционира организмът ни. Такива чудесии, не съм чувала! Тези "лекари" са просто за ... хайде няма да казвам, да не ме баннат. Знаят си само тунелното виждане на тяхната си специалност, нормите на лабораториите и изобщо не обичат да гледат на организма като на свързана система... А това, мисля, че се учи още в първите часове по биология. Изумена съм.

Nevena, взех си лентички за урина и ще видя какво й е PH-то. Дано да се понижи и креатининът с оправянето на киселинността.

dolce_miele, the_deamon попадна ми е една страхотна и много изчерпателна статия за регулиране на функцията на ЩЗ. Имам спомен, че вие имахте подобни проблеми. Ще гледам днес или утре да я преведа и ще пиша пак, за да видите информацията. Дано да ви помогне.

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 09:24 от aLeXaNd

# 249
И моята консултация с ендокринолог мина.
Скрит текст:
Показах първите изследвания с 13,4 инсулин на гладно и тези след 25 дни - 8.9 инсулин. Бях си водила записки как варира КЗ преди, 60-90мин след, 120мин след хранене за няколко дни. Показах и тях.

1. Каза ми, че не било добре КЗ да няма резки пикове след хранене, независимо от вида храна, която се приема. Моята била по-скоро "платовидна", т.е. се задържала на близки стойности, независимо преди/след хранене. Преди - ми е около 4.6/4.8, на 60-90мин - 5.5/5.6 и след 120мин. е около 5. Това не говорело добре за инсулиновия отговор, защото съм нямала пик на КЗ на 60-90мин.

2. Иска да направя ОГТТ, въпреки че обясних неколкокократно, че се храня НВ-ВМХ от месец вече и я попитах, дали няма това да даде фалшиви резултати. Нямало поблем. Глюкозата си била глюкоза, ако и преди това да не съм приемала въглехидрати.

3. Попитах я, дали много ниските въглехидрати, не засягат ЩЖ при хипофункция или просто по-слабо активна жлеза - нямало такова нещо. Много я надценявали тази ЩЖ, реално килограмите не идвали толкова от дисфункция при нея.

4. Не съм имала наднормено тегло! Anguished Satisfied Като преди това й казах, че съм 170 и 79кг. вече. Това не било наднормено, не ми личало... Не съм изглеждала като човек с наднормено тегло.

5. Видя креатинина - каза да намаля протеина. Да съм си направила 3 разтоварващи дни седмично, само на плодове и зеленчуци. Аз като си гледам приложението за тракване на макроси - не съм ядяла повче от 80-90гр. протеин на ден.

6. Още преди да започна режима, имах едни кафеникави оцветявания със задебелена кожа по някои от пръстите на краката. Всъщност, това точно ме накара да се разровя и да чета - от какво може да се причиняват. Нарича се акантозис нигриканс и е характерно за ИР и/или диабет. Не при всички се получава, а когато се получи, е най-силно изразено по сгъвките на ръцете, коленете, лактите, врата (под линията на косата), по-рядко по ставите на пръстите, но не и изключено). Та, показах й пръстите си (петната избледняха изключително много от както съм на режима, но все още личат) - да не съм се вторачвала. Това не било акантоза. Въобразявала съм си.
Коментарите оставям на вас...
Скрит текст:
П.П. Написа ми, че съм болна от Метаболитен синдром на диагнозата... Simple Smile Макар че холестеролите са ми в норма - и добър, и лош, кръвното и кръвната ми захар също, обиколката на талията ми е под 88см вече, единствено инсулинът ми е проблемен.

Щяла да ме чака след 1 седмица с резултати от ОГТТ. Мисля да я оставя да си чака...
Че то какво да коментирам.....    Smiley
Предвид и съветите, които някой сподели назад-да се ядат и хляб, ориз, картофи, бобови, вече почвам да си мисля, че 5 години в университета ги учат единствено как да изпоразболеят повече хора.Че да си осигурят пациенти и работа, като отворят кабинетите.
То бива неграмотност, но тази очебиеща дебилност почва да става страшна.

# 250
aLeXaNd, аз също ще чакам с интерес тази статия Simple Smile

И на мен ми стана любопитно защо задължително КЗ трябва да прави голям пик след ядене. Сетих се, че при моето  ОГГТ имах подобна платовидна крива на КЗ и реално нямам повишаване на първи час (КЗ - 5.43, КЗ - 5.11, КЗ - 4.59).

А относно отслабването при религиозните пости - бях постила веднъж, когато бях на около 25 - 26г, само за две седмици, отслабнах доста наистина, но аз бях намалила като цяло грамажи и калории (но и аз никога не съм имала проблеми с кг, де).
Брат ми пости една година, но той пък в крайна сметка напълня, защото от липсата на протеини го избиваше все на глад и той се тъпчеше с хляб да компенсира.
Имам двама колеги, които редовно постят, не съм забелязала никакво отслабване.

# 251
aLeXaNd, аз също ще чакам с интерес тази статия Simple Smile

И на мен ми стана любопитно защо задължително КЗ трябва да прави голям пик след ядене. Сетих се, че при моето  ОГГТ имах подобна платовидна крива на КЗ и реално нямам повишаване на първи час (КЗ - 5.43, КЗ - 5.11, КЗ - 4.59).

Сега ме накара и аз да се замисля за твоите резултати от ОГТТ и защо не е скочила КЗ на 60мин. Според мен, по пътя на логиката, има значение при какви обстоятелства се следи за тези пикове и спадове.

Аз не съм правила ОГТТ, не мисля и да правя, но си следях КЗ на гладно, 60 до 90мин. след хранене и 120мин. след, като съм на НВ-ВМХ, т.е. не приемам храни, които да предизвикат силен инсулинов отговор и е логично - да нямам такива резки пикове в КЗ, дори на 60-90мин.

Но при ОГТТ (така си разсъждавам поне), може би е редно да има по-значително увеличаване на 60мин., защото се приема чиста глюкоза. И ролята на инсулинът е да скочи до едни определени нива - след което да понижи КЗ на 120мин. Мисля, че точно това гледат - нивата на КЗ преди приема на глюкоза и 120мин. след - да са г/д еднакви, както и, че и инсулинът след пика на 60мин., също започва да спада. Ако КЗ на 60мин. е била дори по-ниска от тази на 0мин., предполагам значи, че инсулинът е скочил много над нормалното и оттам я е понижил доста...

Не знам, дали съм права, момичетата с повече знания по темата ще кажат.

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 10:13 от aLeXaNd

# 252
Това ми беше трикратния инсулин тогава:  Инсулин - 10.0, Инсулин - 59.2, Инсулин - 31.5

Има пик на инсулина на 60 мин., но не и на КЗ. А като гледам на другите момичета тук, тогава имат пик и на КЗ, и на инсулин. А никой ендокринолог не ми изкоментира защо е станало така. Чак сега като го прочетох тук, се замислих.

# 253
  • София
Аз нямам пик на КЗ, само на инсулина на 60 мин

# 254
Защото инсулинът е антагонист на КЗ .Неговата задача е да я разкара от кръвта .Но когато има ИР , е необходим по-вече инсулин  за свършване на същата работа .
За да се види цялата картинка ,трябва и да се види трикратния инсулин при ОГГт . ОГГТ като изследване включва само трикратната глюкоза след натоварване .

Общи условия

Активация на акаунт