Майчинството - счетоводно

• 135 581
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 480
  • СОФИЯ
Може ли някой да ми каже какво трябва да направя за да се възползвам от програмата за безработни в подкрепа на майчинството, ако искам да работя,а да взема детегледачка по тая програма?
Предварително благодаря!

# 481
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Може ли някой да ми каже какво трябва да направя за да се възползвам от програмата за безработни в подкрепа на майчинството, ако искам да работя,а да взема детегледачка по тая програма?
Предварително благодаря!

Тази програма още не е стартирала

# 482
666, абе тия в НОИ знаят ли вече какво искат и какво приемат ??? И защо всички счетоводители разбират наредбата по един начин, а те си я тълкуват по друг

Идея си нямам,защо се тълкуват нещата различно,просто ви казвам,какво отговориха на моя въпрос.Искат декларации 3 и 7,както и бележка от банката в която е сметката ти.

В последните години когато от 01.01. влезе нещо ново в сила никога не е ясно на всички които ги засяга. В НОИ винаги имат различно търкуване на нещата. Сутринта по Нова ТВ Христосков щеше да говориза това как всички суми за майчинство щели да се изплащат по банкова сметка, но аз го изпуснах. Мисля че до края на месеца нещата трябва да се изяснят

# 483
Искам да попитам за моето състояние. Аз в момента съм в болничен, поради усложнения на бременността. Това продължава около месец и половина. Трябва ли да се подават такива молби и декларации за да си получавам болничния, тъй като сега в края на януари трябва да получа за декември паричното обещетение за болничен. до сега единственото, което съм направила е да занеса на счетоводителката 2 болнични

# 484
Искам да попитам за моето състояние. Аз в момента съм в болничен, поради усложнения на бременността. Това продължава около месец и половина. Трябва ли да се подават такива молби и декларации за да си получавам болничния, тъй като сега в края на януари трябва да получа за декември паричното обещетение за болничен. до сега единственото, което съм направила е да занеса на счетоводителката 2 болнични

За сега сте заварено положение при което обезщетенията се плащат от работодателя и после той си ги тегли от НОИ

# 485
Но аз разбрах, че в заварено състояние са тези мами, на които им се застъпва този период от болничния по майчинство, който е 315 дни.

# 486
Завареното положение важи за всички за които е започнало да тече правото на ползване на съответния вид отпуск - за общо заболяване, бременност или отглеждане на дете

# 487
  • В полите на Пирин планина
Но аз разбрах, че в заварено състояние са тези мами, на които им се застъпва този период от болничния по майчинство, който е 315 дни.

В заварено положение са всички лица, които ползват болничен, стратирал преди 01.01.2007 г. или отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст от преди 01.01.2007 г.

# 488
Интересното е,че моята счетоводителка ми извади дебитна карта, за да си тегля болничния от там. Ще говоря с нея. Просто исках да съм малко по-наясно с нещата като отида при нея

# 489
Искам да попитам относно превеждането на майчинството от НОИ:
Тъй като фирмата, в която работя, не е със седалище в Бургас, бих искала да ми превеждат парите от НОИ. Досега ми ги превеждаха от фирмата / по дебитна карта/, обаче се получава едно забавяне / не знам точно защо, но мисля, че фирмата превежда със закъснение осигуровките на служителите си и по-късно тегли пари от НОИ/. На мен ще ми е по-удобно, ако направо от НОИ ми ги превеждат. Какво трябва да направя, какви декларации да подам и откъде да ги взема? А от банката какво да взема?

# 490
В момента не се дава право на избор от къде да се плащат обезщетенията. Вие сте към завареното положение и сумите би трябвало да продължат да ви се изплащат от раБотодателя.

# 491
  • Varna
Аз също съм в болнични от 23.ноември и моята счетоводителка ми каза че за декември си ги получавам от работодателя, но от януари трябва да попълна декларация за банкова сметка по която да ми ги превеждат.
А някой случайно да знае нещо за 180-то дни болнични преди 315-то дни по майчинство. Въпроса ми е следният Как се броят - за календарна година или в моя случай от 23-ти ноември миналата година. Проблема е че няма да ми стигнат 3-4 дни ако ги броят от миналата година и не знам какво да правя. Също така като ми издават болнични, ако предния болничен свършва на 20.01, а в случая 21-ви е неделя, може ли следващия да е от 22-ри или не /понеже по този начин мога да намаля дните.

# 492
В момента не се дава право на избор от къде да се плащат обезщетенията. Вие сте към завареното положение и сумите би трябвало да продължат да ви се изплащат от раБотодателя.
А ще може ли по-нататък да променя това? Защото не ми е удобно така

# 493
А ще може ли по-нататък да променя това? Защото не ми е удобно така

Щом тегленето на обезщетението е започнало чрез работодателя преди 01.01.2007 г., то това ще продължи докато имаш право на това обезщетение - т.е. ти си в заварено положение в Наредбата.

# 494
Аз също съм в болнични от 23.ноември и моята счетоводителка ми каза че за декември си ги получавам от работодателя, но от януари трябва да попълна декларация за банкова сметка по която да ми ги превеждат.
А някой случайно да знае нещо за 180-то дни болнични преди 315-то дни по майчинство. Въпроса ми е следният Как се броят - за календарна година или в моя случай от 23-ти ноември миналата година. Проблема е че няма да ми стигнат 3-4 дни ако ги броят от миналата година и не знам какво да правя. Също така като ми издават болнични, ако предния болничен свършва на 20.01, а в случая 21-ви е неделя, може ли следващия да е от 22-ри или не /понеже по този начин мога да намаля дните.

Ако болничният е започнал да тече преди 01.01.2007 или сега ползваш негово продължение, то изплащането му ще е отново от работодателя. Всички нови първични болнични листове ще се изплащат от НОИ директно по сметка на лицето, след като то попълни декларация за номера на тази сметка и я предстваи на работодателя си. Това плащане става в 30 дневен срок от представяне на необходимите документи от работодателя в ТП на НОИ.
Обшия брой календарни дни в болнични, на които иам право лицето се броят за съответната година. За да продължава болничният лист от предходен, то крайната дата на предходния трябва да е начална на следващия, независимо дали денят е почивен.

Общи условия

Активация на акаунт