Майчинството - счетоводно

• 135 459
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 75
  • София
много ти благодаря Incandescent, сигурно съм ти досадила вече,но искам да те питам и нещо друго:  сега след като съм на трудов договор, ще мога да взимам 50% от майчинството ми което бе 100 лв.- 50лв. ли ще взимам, и те ще ми се включат ли като доход който ще се смята за второто ми майчинство(април ми е термина). как ще е по-добре да взимам тези 50% или да го прехвърля на мъжа ми. и подобна ли  е декларацията която трябва да подам за тези 50% като да прехвърля майчинството. пак ли до шефа?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО  bouquet  bouquet  bouquet

# 76
  • В полите на Пирин планина
много ти благодаря Incandescent, сигурно съм ти досадила вече,но искам да те питам и нещо друго:  сега след като съм на трудов договор, ще мога да взимам 50% от майчинството ми което бе 100 лв.- 50лв. ли ще взимам, и те ще ми се включат ли като доход който ще се смята за второто ми майчинство(април ми е термина). как ще е по-добре да взимам тези 50% или да го прехвърля на мъжа ми. и подобна ли  е декларацията която трябва да подам за тези 50% като да прехвърля майчинството. пак ли до шефа?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО  bouquet  bouquet  bouquet

Ще вземаш / до края на 2006, за 2007 - още не се знае / - 50 % от 160 лева, т.е. 80 лева и те се включват като доход при изчисляване на новия болничен за бременност и раждане. Не мога да ти отговоря кое е по-добре, защото си нямам представа мъжа ти каква заплата получава ... newsm78 и изобщо е малко субективно .... декларацията, която трябва да подадеш, за да ползваш 50 % от майчинството е до твоя работодател и гласи нещо оит рода: Моля да ми бъде изплатено обезщетение по чл. 54 ал. 1 от КСО за детето ми.............., родено на ..... - в стила на посочените по-горе документи / приложи копие от Акта за раждане на детето / - ето и цитат от КСО :

"Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г.) В случаите, когато не се ползва допълнителният платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката (осиновителката) се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53 , ако тя е осигурена за всички осигурени социални рискове, включително и без трудова злополука и професионална болест и безработица и ако е имала право на обезщетение по чл. 52а ."

# 77
  • София
БЛАГОДАРЯ ТИ, Incandescent
   bouquet  bouquet  bouquet

# 78
  • Пловдив Белащица
...
.. това в резюме за предисторията .. сега само си представете ако беше права колежката .. един типичен пример за свободна професия .. адвокат .. в зависимост от това колко хонорари е получил ще трябва месец за месец да ходи и да декларира пред НАП .. ту нагоре .. ту надолу в/у каква сума се е осигурявал ..   Joy Joy Joy .. вярно че не ни е цвете за мирисане държав.администрация .. ама чак пък толкова ..  Wink
.. мисля че изчерпахме въпроса ..
Аз съм носила в Персонални регистри заедно с Декларациите на фирмата и на познати, които се водят свободни професии. Имало е случаи, в които служителките в ПР не са искали да приемат декларациите, поради факта, че трябвало хората, които работят като свободни професии в Началото на всяка година да подадат Декларация за това, върху каква сума възнамеряват да се осигуряват. И това с цел някакво си планиране. #Crazy Та може би точно това е имала предвид колежката, но щом от НАП са й отговорили, че не се пуска такова писмо, мисля, че не е проблем да се осигурява на каквато сума сметне за добре.

# 79
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Аз чета, чета , уж имам 2 висши и пак искам да попитам нещо. От 01.09. ставам държавен служител, с 1 година изпитателен срок по закона за държавния служител. Не съм казала на работодателя , че съм бременна. Има ли опасност да ме уволни , когато разбере, или законът ме пази.
Благодаря предварително.

# 80
Наистина много полезна информация!
Дали при връщане на работа след навършване на 2 год.възраст на детето, си защитен от уволнение например за някакъв срок поне???
При ползване на неплатен год.отпуск/след 2-та годинка/, отпуска ли се някаква сума пари до връщане на работа?
Благодаря

# 81
Наистина много полезна информация!
Дали при връщане на работа след навършване на 2 год.възраст на детето, си защитен от уволнение например за някакъв срок поне???
При ползване на неплатен год.отпуск/след 2-та годинка/, отпуска ли се някаква сума пари до връщане на работа?
Благодаря

Закрила при уволнение

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 17 декември 1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:

1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;

...

Конкретно за ал.1, т.1  - майка на дете до 3-годишна възраст може да бъде уволнена РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ИТ в случаите :

С ПРЕДИЗВЕСТИЕ

2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;

3. при намаляване на обема на работата;

5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;

11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;

БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ

6. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;

Отпускът е неплатен - което значи, че от работодателя не се плаща нищо. Не съм убедена, но мисля, и че от разни служби не се отпуска нещо като помощ.  newsm78

# 82
Аз чета, чета , уж имам 2 висши и пак искам да попитам нещо. От 01.09. ставам държавен служител, с 1 година изпитателен срок по закона за държавния служител. Не съм казала на работодателя , че съм бременна. Има ли опасност да ме уволни , когато разбере, или законът ме пази.
Благодаря предварително.

Не знам дали за държавните служители има някаква особеност, но по принцип, за да си под закрила от уволнение, трябва да си уведомила писмено работодателя си в срок Peace

# 83
  • В полите на Пирин планина
Благодаря предварително.

Бременността не е причина да те уволнят, НО зависи в чия полза е сключен договора за изпитателен срок - в полза на теб или работодателя ти / а може и на двете страни /. В рамките на изпитателния срок ОБАЧЕ работодателят има право / ако договорът е в негова полза - както е обикновено/ да те освободи във всеки един момент, ако прецени, че не отговаряш на изискванията за длъжността. Не си защитена на практика от уволнение, освен през периода на ползване на болничния за бременност и раждане, когато могат да те освободят само при закриване на самото предприятие. С изтичане на изпитателния срок договорът трябва или да се прекрати, или да се продължи - съответно да премине в срочен / безсрочен /. Ако се прекрати губиш право на майчинство получавано чрез работодателя след изтичане на 315 дни болнични и можеш да получаваш обезщетение от Социални грижи до навършване на 1 година от детето.

# 84
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Благодаря изключително много, аз сега съм в началото на 4-ти месец и ще гледам скоро да събера сили и да уведомя работодателя.

# 85
Благодаря изключително много, аз сега съм в началото на 4-ти месец и ще гледам скоро да събера сили и да уведомя работодателя.
.. но писменно .. с вх.номер .. копие за тебе .. и т.н. .. и колкото по рано го направиш .. толкова по добре .. 

# 86

Аз съм носила в Персонални регистри заедно с Декларациите на фирмата и на познати, които се водят свободни професии. Имало е случаи, в които служителките в ПР не са искали да приемат декларациите, поради факта, че трябвало хората, които работят като свободни професии в Началото на всяка година да подадат Декларация за това, върху каква сума възнамеряват да се осигуряват. И това с цел някакво си планиране. #Crazy Та може би точно това е имала предвид колежката, но щом от НАП са й отговорили, че не се пуска такова писмо, мисля, че не е проблем да се осигурява на каквато сума сметне за добре.
.. сега ако не ме лъже памета .. имаще нещо такова .. но преди години .. вече не е така със сигурност .. ако някой някъде Ви прави проблем за това .. просто му записвате трите имена + на какво основание не желае или отказва да Ви приеме деклатрацията ... аз ще Ви обясня после как се процедира с тази информация ..  Sunglasses

# 87
здравейте и аз имам един въпрос
Моя приятелка е в отпуск за гледане на малко дете до навършване на 2 годишна възраст.В същото време роди второто си дете за което е в болнични за бременност и раждане.Т.е сега получава 160 ле болнични и 80 лв (50% от обезщетението за отпуска за първото дете)
Та въпросът ми е следния-понеже тя е назначена фиктивно във фирмата на приятел и си плаща сама осигуровките дължащи за тези суми -какво се дължи???
ЗО 3.9 % върху коя сума -върху 160 лв или върху 160+80 =240 лв .Т.е въпросът ми е за тези 80 лв работодателя дължи ли ЗО или не  

# 88
здравейте и аз имам един въпрос
Моя приятелка е в отпуск за гледане на малко дете до навършване на 2 годишна възраст.В същото време роди второто си дете за което е в болнични за бременност и раждане.Т.е сега получава 160 ле болнични и 80 лв (50% от обезщетението за отпуска за първото дете)
Та въпросът ми е следния-понеже тя е назначена фиктивно във фирмата на приятел и си плаща сама осигуровките дължащи за тези суми -какво се дължи???
ЗО 3.9 % върху коя сума -върху 160 лв или върху 160+80 =240 лв .Т.е въпросът ми е за тези 80 лв работодателя дължи ли ЗО или не 
.. разсъжденията Ви са изключително неправилни .. моля четете темата отначало .. мисля .. че ще схванете реда за изчисляване на осигуровки ..  Tired

# 89
Е-е-е,направо ме  box с тези счетоводни разяснения във форум за майки,все едно съм в клуб счетоводство в дир-а,в който радо_мит все по-рядко влиза

Общи условия

Активация на акаунт