Майчинството - счетоводно

• 135 397
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 105
  • София
привет, момичета! отново имам питане към вас: какъв е този "граждански договор", ако си намеря човек да ме пише на такъв договор, плащам ли някакви такси, осигуровки на шефа, на нои или на кой? какви точно осигуровки и в какъв % се плащат. например ако ме води на 300лв. за месец септември, как и колко осиг. да дам и  къде за да имам такъв договор. обяснете ми, че нищо не зацепвам newsm78 newsm78 newsm78
благодаря предварително  bouquet

# 106
  • В света на мечтите
......Работих по ТД за заместване и в момента съм в болничен за бременност и раждане. В края но този месец колежката която замествам има вариянт да се върне. В този случай какво се случва с моя договор -
1. прекратява ли се и ако да на какво основание /чл....ал...т..../?
2. като ми се прекрати договоро ще имам ли право на 315 дни болнични и ако да кой ще ми ги плаща?..........

За съжаление при връщане на работник или служител на заемана преди това от него длъжност не те предпазва от уволнение, дори при положение, че си бременна - т.е. в правото са си да ти прекратят договора по чл. 328, ал.1, т.8 - с предизвестие, което е от 1 до 3 месеца ..................

.. Слънце .. сори но не ми се рови сега а ти си станала просто корифей на КТ вече ..   bouquet .. може ли да се прекрати труд.договор, та бил той и срочен .. при положение че е в болничен по майчинство  newsm78...
.. иначе за другото споко .. всичко ще си получиш .. има си ред .. с малко повече тичане е всързан .. но го има  Sunglasses
От теб, RadoMit, наистина звучи като комплимент  EmbarassedHug - оценям го Peace

По КТ служителка, която е в отпуск поради бременност и раждане може да бъде уволнена САМО ако закриват ЦЯЛОТО предприятие - чл.328, ал.1, т.1  Peace

И то С ПРЕДИЗВЕСТИЕ
`чл.333 (6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 5, бр. 52 от 2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.

Не разбирам защо моят договор може да бъде прекратен въпреки че и аз съм в болничен по бременност и раждане, а договор който му изтича срока не може да се прекрати.
Нещо не ми става ясно

# 107
......Работих по ТД за заместване и в момента съм в болничен за бременност и раждане. В края но този месец колежката която замествам има вариянт да се върне. В този случай какво се случва с моя договор -
1. прекратява ли се и ако да на какво основание /чл....ал...т..../?
2. като ми се прекрати договоро ще имам ли право на 315 дни болнични и ако да кой ще ми ги плаща?..........

За съжаление при връщане на работник или служител на заемана преди това от него длъжност не те предпазва от уволнение, дори при положение, че си бременна - т.е. в правото са си да ти прекратят договора по чл. 328, ал.1, т.8 - с предизвестие, което е от 1 до 3 месеца ..................

Не разбирам защо моят договор може да бъде прекратен въпреки че и аз съм в болничен по бременност и раждане, а договор който му изтича срока не може да се прекрати.
Нещо не ми става ясно

Съжалявам, avana, моя е грешката, че не съм прочела правилно, че си в болнични поради бременност и раждане, а не бременна служителка, която все още е на работа. Ако беше бременна служителка, която е уведомила писмено работодателя си за положението си - тогава при завръщането на титулярката имаха право да ти прекратят договора. Но ако си в болнични поради бременност и раждане - т.е. започнали са да ти текат тия 315 дни, то може да ти го прекратят само при закриване на предприятието. Така, че в твоят случай, докато си в тия 315 дни може да ти прекратят договора единствено при закриване на ЦЯЛОТО предприятие. Съжалявам още веднъж за прибързаният си отговор Peace Ето ти и извадка от КТ при двата случая:

(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

(6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 5, бр. 52 от 2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.

(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 6, бр. 52 от 2004 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.
..................................................................
Конкретно за ал.5 - БРЕМЕННА СЛУЖИТЕЛКА може да бъде уволнена С ПРЕДИЗВЕСТИЕ в случаите

1. при закриване на предприятието;

7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

9. за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен или отложен от редовна военна служба и е заемал преди това същата длъжност;

12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

И БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ

Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда

работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;- в този случай се изисква и разрешение от ИТ

...
Това е твоят случай в момента

`чл.333 (6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 5, бр. 52 от 2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.

т.е. само при закриване на предприятието

След изтичане на тези 315 дни за теб ще важи ето това:

Закрила при уволнение

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 17 декември 1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:

1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;

...

Конкретно за ал.1, т.1  - майка на дете до 3-годишна възраст може да бъде уволнена РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ИТ в случаите :

С ПРЕДИЗВЕСТИЕ

2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;

3. при намаляване на обема на работата;

5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;

11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;

БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ
6. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;

# 108
  • В света на мечтите
Благодаря ти много Слънчице!
Дано и счетоводителката на у-щето където работа да го знае това, защото просто не ми се мисли от къде ще си ги търся тези пари ако ми прекратат договора. Колежката ми трябва да се върне евентоално на 27,09 /а на мен термина ми е 30.09/. До сега никой не ми е дал предизвестие за нищо.
А след като ми изтекат тези 315 дни и ми прекратат договора нали имам право на майчинство до навършване на 1 година на детето, което мога да получавам от социални грижи  newsm78

# 109
Благодаря ти много Слънчице!
Дано и счетоводителката на у-щето където работа да го знае това, защото просто не ми се мисли от къде ще си ги търся тези пари ако ми прекратат договора. Колежката ми трябва да се върне евентоално на 27,09 /а на мен термина ми е 30.09/. До сега никой не ми е дал предизвестие за нищо.
А след като ми изтекат тези 315 дни и ми прекратат договора нали имам право на майчинство до навършване на 1 година на детето, което мога да получавам от социални грижи  newsm78
Ами просто ще искаш да знеш по кой член си освободена - в случай, че станенещо такова - зашото просто няма такъв Peace
А и не е нужно след като ти изрекат тия 315 дни да ти прекратяват договора - можете да се разберете да си удържат здравната осигуровка и да ти изплащат те майчинството Peace Имаш по-горе основанията, при които могат да те съкратят:
при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;при намаляване на обема на работата; при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата; при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;  дисциплинарно уволнение - не мисля. че попадаш в каквото и да е от тези основания, нали?  Simple Smile Така, че - спокойно Peace По въпроса - да, имаш право на 1 година платено майчинство от соц.подпомагане, в случай, че не се водиш някъде на работа. Но моят съвет е - ако не стане тук, то опитай да се водиш при познати, приятели и т.н.  на договор - не изпускай и без това мизерните 60 лв - разликата сега Peace Но преди всичко - леко раждане и здраво и щастливо  бебенце  bouquet

# 110
Здравйте,
благодаря на компетентните, че са толкова отзивчиви с отговорите.
Моля да отговорите на и мен по двата въпроса, които имам.:
1. Бременна съм в 6 месец, но съм уведомила работодателя си само устно (не знаех, че трябва и писмено, от тук разбрах). Какъв е срока за това писмено уведомяване.
2. Трябва да изляза в болничен за бременност и раждане от 26,10, но бих желала това да стане от 1.11., за да се включи и октомври мвсец в базата ми. Възможно ли е това и с какви последствия?
Благодаря предварително.

# 111
Здравйте,
благодаря на компетентните, че са толкова отзивчиви с отговорите.
Моля да отговорите на и мен по двата въпроса, които имам.:
1. Бременна съм в 6 месец, но съм уведомила работодателя си само устно (не знаех, че трябва и писмено, от тук разбрах). Какъв е срока за това писмено уведомяване.
2. Трябва да изляза в болничен за бременност и раждане от 26,10, но бих желала това да стане от 1.11., за да се включи и октомври мвсец в базата ми. Възможно ли е това и с какви последствия?
Благодаря предварително.

1.Става с документ - предполагам от гинеколога ти. В твой интерес е да го уведомиш, за да може да си под закрила от прекратяване на договора Peace

Задължение за уведомяване

(Ново загл. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.)

Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.

(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.

2. Възможно е, но вместо 45 дни, ще имаш право на 40/грубо казано, защото не съм го смятала в датайли/  - за времето, когато прекъснеш работа до деня на термина ти Peace Говоря за първиял болничен, който е 45 дни преди термина ти  Peace

# 112
  • В света на мечтите
Но моят съвет е - ако не стане тук, то опитай да се водиш при познати, приятели и т.н.  на договор - не изпускай и без това мизерните 60 лв - разликата сега Peace Но преди всичко - леко раждане и здраво и щастливо  бебенце  bouquet

Само да отбележа нещо за което съм сигурна че е така:
При условие че имам 6 месеца трудов стаж - а аз го имам - от соц. грижи ще получавам 160, а не 100 лв майчинство. Това е проверено и е сигурно. 100 лв получават само мамите без стаж. Соц. грижи са тези които са длъжни да поемат плащането на майчинството на майки на които им е прекратен трудовият договор по някой от изброените от теб членове.
А иначе както вече споменах работих в Държавно училище и там не стават нещата с "уговорките" да си плащам осигуровки, здравни и др. подобни.
Ще търся познати и приятели.
Благодаря ти отново.

# 113
здравейте момичета, изчетох полезните ви съвети но и аз имам въпрос: работя на трудов договор, едновременно с него имам граждански за работа която извършвам едновременно с тази по трудовия договор.Кога да информирам работодателя по гражданския договор и ще ми го прекратят ли като излезна в майчинство, при положение че няма да мога да върша работата на същото място или ще сключат друг граждански договор с друг служител, докато мен ме няма?мерси за отговорите.
.. работодателя по трудов дог. трябва да уведомиш писменно .. колкото по рано .. по добре .. защото попадаш под закрилата на закона .. за работодателя по граждански договор не си задължена да го уведомяваш .. освен в случай че няма да имаш възможност да изпълниш договора ..

# 114
привет, момичета! отново имам питане към вас: какъв е този "граждански договор", ако си намеря човек да ме пише на такъв договор, плащам ли някакви такси, осигуровки на шефа, на нои или на кой? какви точно осигуровки и в какъв % се плащат. например ако ме води на 300лв. за месец септември, как и колко осиг. да дам и  къде за да имам такъв договор. обяснете ми, че нищо не зацепвам newsm78 newsm78 newsm78
..  newsm78 .. това в каква връзка ... или просто от интерес  Rolling Eyes

# 115

.. работодателя по трудов дог. трябва да уведомиш писменно .. колкото по рано .. по добре .. защото попадаш под закрилата на закона ..
[/quote]

С какъв документ да става това уведомяване? newsm78

# 116
  • София

..  newsm78 .. това в каква връзка ... или просто от интерес  Rolling Eyes

бременна съм в 3 месец и ми казаха, че ако си намеря някой да ми направи граждански договор ще ми се включи към доходите за 6 месеца преди раждането и следователно после ми се увеличава майчинството. така е, нали??? newsm78

# 117

С какъв документ да става това уведомяване? newsm78
.. с писмо ..  Tired

# 118
бременна съм в 3 месец и ми казаха, че ако си намеря някой да ми направи граждански договор ще ми се включи към доходите за 6 месеца преди раждането и следователно после ми се увеличава майчинството. така е, нали??? newsm78
.. аха .. агенция ЕЖК .. ами аз ти предлагам или да прочетеш темата от начало .. или да се допиташ до колега как става тая работа с гражданските договори ..
П.С. .. не че не става .. ама каква е бумащина  Sick .. не го препоръчвам .. и нямам нерви да го обяснявам ..

# 119
  • БГ
мерси за отговора,  Hugмисля да изчакам  малко с уведомяването на работодателя ми по трудов договор , а по гражданския ще трябва също да ги уведомя защото няма да мога да изпълнявам задължението по него-на работното място е, значи ли това че гражданския ми договор ще го прекратят поради излизане в майчинство? #Crazyи има ли някъде модел на писмото за уведомяване? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт