Майчинството - счетоводно

• 135 348
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 120

2. Възможно е, но вместо 45 дни, ще имаш право на 40/грубо казано, защото не съм го смятала в датайли/  - за времето, когато прекъснеш работа до деня на термина ти Peace Говоря за първиял болничен, който е 45 дни преди термина ти  Peace

В КТ нали пише, че болничния е задължителен .. или аз нещо не съм разбрала ???
    Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 135 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
И последно да му се невиди това отпуск или болничен е .. егати законодателството

Последна редакция: нд, 10 сеп 2006, 22:46 от PC (коте)

# 121
  • Пловдив
Четох внимателно отговорите по някои въпроси и моля за съвет.
Детето ми е родено септ.2005г. Преди 1 месец прекъснах отпуска си по майчинство, в момента съм в редовен платен годишен отпуск и реално започвам работа следващата седмица. Ще ни гледа баба, която е пенсионерка.
1. Правилно ли съм разбрала, че ако въпросната баба започне работа на трудов договор (независимо, че е пенсионерка), ще мога да й прехвърля останалото ми майчинство?
2. Ако може, има ли значение, че аз съм се върнала на работа (идеята ми е дали трябва да се върна в отпуск по майчинство, за да мога да й го прехвърля или няма значение, че в момента не го ползвам)? Аз ли пред моя работодател с молба или как става това?
3. Може ли да й навреди по някакъв начин (в смисъл не съм наясно с коефициенти и щуротии по пенсионирането, та дали няма да й се намали пенсията в резултат на намалена база за изчисляване)?
Много ще съм благодарна, ако някой може да ми даде съвет, защото честно казано към момента и половината майчинство не ни е излишно.  bouquet

Последна редакция: вт, 12 сеп 2006, 08:45 от jul

# 122
Четох внимателно отговорите по някои въпроси и моля за съвет.
Детето ми е родено септ.2005г. Преди 1 месец прекъснах отпуска си по майчинство, в момента съм в редовен платен годишен отпуск и реално започвам работа следващата седмица. Ще ни гледа баба, която е пенсионерка.
1. Правилно ли съм разбрала, че ако въпросната баба започне работа на трудов договор (независимо, че е пенсионерка), ще мога да й прехвърля останалото ми майчинство?
2. Ако може, има ли значение, че аз съм се върнала на работа (идеята ми е дали трябва да се върна в отпуск по майчинство, за да мога да й го прехвърля или няма значение, че в момента не го ползвам)? Аз ли пред моя работодател с молба или как става това?
3. Може ли да й навреди по някакъв начин (в смисъл не съм наясно с коефициенти и щуротии по пенсионирането, та дали няма да й се намали пенсията в резултат на намалена база за изчисляване)?
Много ще съм благодарна, ако някой може да ми даде съвет, защото честно казано към момента и половината майчинство не ни е излишно.  bouquet
само за т.3 ще се вкл. за другото ще помоля колежките   bouquet да вземат отнощение ... по никакъв начин не може да намали пенсията и ..

# 123
.... декларацията, която трябва да подадеш, за да ползваш 50 % от майчинството е до твоя работодател и гласи нещо оит рода: Моля да ми бъде изплатено обезщетение по чл. 54 ал. 1 от КСО за детето ми.............., родено на ..... - в стила на посочените по-горе документи / приложи копие от Акта за раждане на детето / - ето и цитат от КСО :

"Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г.) В случаите, когато не се ползва допълнителният платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката (осиновителката) се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53 , ако тя е осигурена за всички осигурени социални рискове, включително и без трудова злополука и професионална болест и безработица и ако е имала право на обезщетение по чл. 52а ."

А има ли някакви други декларации, които да се попълват или някакви документи които да се изпращат в НОИ  newsm78 Как би стоял въпросът при мен: напуснах предишната си работа на 31 август и започнах нова на 5 септември, а детето ми навършва 2 годинки през февруари2007г. За тези 4 дни (1-4 септ.) когато не съм била на работа трябва ли да плащам някакви осигуровки, за да си получавам 50те% от майчинството  newsm78

# 124
Да, FEMA-bg, така е - но ако имаше перкъсване между болничните  Peace След като няма базата й вече е изчислена и е декември - май  Peace

В момента съм в болнични за 1 месец и ако след това съм добре, мисля да се върна на работа. Но ако после се наложи, пак ще изляза в болнични и ще ги ползвам колкото месеца е необходимо. Та въпросът ми е едно такова връщане на работа ще се отрази ли на парите, които ще получавам, ако пак изляза в болнични. Осигуряват ме на 160 лв. В двата случая колко трябва ми плащат - ако има прекъсване и ако няма, стига то да се отрази.
Малко сложно го обясних, дано ме разберете  Embarassed

# 125
При първият преглед при гинеколог за установяване на бремеността тъй като бях проучила въпроса го помолих да ми даде бележка за пред работодателя и той написа една такава съвсем обикновена с дата подпечатаха ми я на регистратурата и я предадох на работодателя си.

# 126

2. Възможно е, но вместо 45 дни, ще имаш право на 40/грубо казано, защото не съм го смятала в датайли/  - за времето, когато прекъснеш работа до деня на термина ти Peace Говоря за първиял болничен, който е 45 дни преди термина ти  Peace

В КТ нали пише, че болничния е задължителен .. или аз нещо не съм разбрала ???
    Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 135 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
И последно да му се невиди това отпуск или болничен е .. егати законодателството

Тези 45 дни преди раждането са болничен за бременност и раждане.Задължително е първият болничен преди термина да е за 45 дни ,ако се роди по рано или по късно от термина се коригира с последния болничен така до 135(е ,може и за по-малко от 45 дни да е,зависи до кога работи бременната но тогава общо всички дни няма да са 135,а по-малко.   

# 127
  • Пловдив Белащица
... Осигуряват ме на 160 лв. ...

Щом те осигуряват на 160 лв във всички случаи после болничните ще са ти в размер не по-малко от минималната заплата. Дори и на 4 часа да ви осигуряват, после болничните пак са не по-малко от минималната заплата.

# 128
ще попитам нещо, на което не му е много тук мястото, но мисля, че все някой може да знае. като прекъснала студентка РО получавам майчинството си от социални в размер на 100 лв. до декември. какво се прави по- нататък? някой чувал ли е дали тази помощ за отглеждане на дете до 3г. ще се увеличи или за детските подигравки? тая емилия масларова май ще постъпи подмолно както винаги. не знам точно какви свои права трябва да търся в социални. newsm12

# 129
  • В полите на Пирин планина
ще попитам нещо, на което не му е много тук мястото, но мисля, че все някой може да знае. като прекъснала студентка РО получавам майчинството си от социални в размер на 100 лв. до декември. какво се прави по- нататък? някой чувал ли е дали тази помощ за отглеждане на дете до 3г. ще се увеличи или за детските подигравки? тая емилия масларова май ще постъпи подмолно както винаги. не знам точно какви свои права трябва да търся в социални. newsm12

newsm78 Нещо не можах да схвана какво питаш ....

# 130
ами и аз не съм много наясно Sad искам да знам нещо за самотните майки, за помощите, които получават и прочее. точно тези служителки в социални не са много любезни, а и обикновено при тях се вият големи опашки от роми и пенсионери.

# 131
  • В полите на Пирин планина
ами и аз не съм много наясно Sad искам да знам нещо за самотните майки, за помощите, които получават и прочее. точно тези служителки в социални не са много любезни, а и обикновено при тях се вият големи опашки от роми и пенсионери.

Съжалявам, но това не е в компетенциите ми. Няма общо със счетоводството и осигуряването. Можеш да попиташ и почетеш в сайта на Министерство на труда и социалната политика. Там има и раздел за задаване на въпроси. Успех.

Ето и сайта на МТСП:

http://www.mlsp.government.bg/bg/index.asp

# 132
много ти благодаря!!! влизах преди няколко дни в един сайт, но там от маса години нищо не се е променяло.

# 133
Никой не ми отговори, ще си пусна въпроса в отделна тема  Sad

# 134
Никой не ми отговори, ще си пусна въпроса в отделна тема  Sad

Миличка, отговориха ти Peace

... Осигуряват ме на 160 лв. ...

Щом те осигуряват на 160 лв във всички случаи после болничните ще са ти в размер не по-малко от минималната заплата. Дори и на 4 часа да ви осигуряват, после болничните пак са не по-малко от минималната заплата.

Общи условия

Активация на акаунт