Майчинството - счетоводно

• 135 547
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 525
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Дано да съм полезна .. днес ходих до НОИ и там любезно ми разясни госпожата, че
 на Заварено положение (излязла в болничен за бременност и раждане преди 1/01/2007
 - майчинстовото се изплаща от работодателя
 - докумемтите които се подават са
       - декларация до работодателя свободен текс
      - декларация по образец Приложение 2
      - копие от акта за раждане на бебето

Аз подадох приложение 7, дали не сбърках, те ми изтекоха болничните в понеделник, аз докато ги чакам да решат как трябва да е то бебо 1 клас ще стане

След като сте подали молбата в срок ако имат проблем от счетоводството на фирмата ще ви потърсят да си подмените документите.

# 526
от 8.01 прекратих майчинствотоси,а Финансистите по месторабота не знаят от къде и кой трябва да ми изплаща 50% от МРЗ,при условие,че съм в майчинство от 4.12.06г.Ще съм ви благодарна и за документите,които трябва да подам,от къде бих могла да намеря.

Докато имате право на отпуск за бременност и раждане, нямате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Следователно нямате право и на 50% обезщетение, за това че не сте в отпуск. Едва когато изтекът 315-те дни, тогава ще имате право на обезщетението.

# 527
  • Бургас
 на Заварено положение (излязла в болничен за бременност и раждане преди 1/01/2007

Ново двайсе!
Тъкмо написах един пространен мейл до нашето счетоводство, за това, че не трябва да ми искат Приложение 2  Confused
Хубаво си мислех в началото да им попълня и изпратя всичко, което са ми поискали, на принципа по-добре нещо в повече, отколкото по-малко.

# 528
Зина, както обещах и на другите мами, сега ще опиша какво ме накараха онези п..... Нещо мн странно ми се струва цялата работа. Нека мами, които са счетоводителки да кажат дали наще са прави, че луднах Shocked
Както казах на детето ми става на 9 месеца на 23 март, тоест съм в заварено положение, НО казаха ми да попълня Приложения N2 и N7 от наредбата + Извадих си удостоверение за банковата сметка, която имам в Булбанк, по която НОИ щели да ми превеждат парите (тази услуга от банката струва 4 лева. пиша го, за да сте подготвени) + оригинала и копие от акта за раждане на Йони. Казаха ми, че парите щели да се изплащат от НОИ, а НЕ ОТ ТЯХ! (така ли е?????) и че в тази наредба имало препратка към друга наредба, в която пишело, че документите трябвало да бъдат занесени от нашите счетоводителки един ден след като дадът заплатите на хората. Тоест, заплати се дават на 8 число всеки месец, но тъй като вчера било 10, а заплатите били вече платени, щели да ми подадът документите другия месец и излиза, че съм щяла да си получа парите със 1 месец закъснение минимум!!! Нещо това много ме съмнява newsm78 Дано сте ме разбрали

# 529

И понеже съм тъпа и упорита, пратих мъжа ми до НОИ и той да попита, но кжо да пита, отговора май ще е като при КОТЕ. после ще напиша какво са казали. Направо се чудя на тия хора кой има дава дипломите #Crazy

# 530

И понеже съм тъпа и упорита, пратих мъжа ми до НОИ и той да попита, но кжо да пита, отговора май ще е като при КОТЕ. после ще напиша какво са казали. Направо се чудя на тия хора кой има дава дипломите #Crazy
Дават им ги в някой от 3-те икономически университете в Бг..КОшмар!!!

# 531
от 8.01 прекратих майчинствотоси,а Финансистите по месторабота не знаят от къде и кой трябва да ми изплаща 50% от МРЗ,при условие,че съм в майчинство от 4.12.06г.Ще съм ви благодарна и за документите,които трябва да подам,от къде бих могла да намеря.

Детето навършило ли е 9 месеца?

НЕ, на 4м е

# 532
Казали са на мъжа ми, че на такива като мен ще плащат работодателите #2gunfire Обадих се на счетоводителката ни и тя каза, че щяла да провери. Кошмар!!!

# 533
  • У дома :)
Munichka ,тоя форум съм го изчела не знам колко пъти,то не бяха наредби,закони и ........Та от всичко прочетено ми стана ясно едно-аз съм в заварено положение като теб-и болничните ще ни се изплащат както досега-от работодателя.
за целта е нужно да се подаде молба до работодателя (свободен текст), декларация съгл. приложение 7 към чл. 45 от НРВПО и копие от акта за раждане на детето.

# 534

Докато имате право на отпуск за бременност и раждане, нямате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Следователно нямате право и на 50% обезщетение, за това че не сте в отпуск. Едва когато изтекът 315-те дни, тогава ще имате право на обезщетението.

Не мога да се съглася с това мнение. При положение, че Диди е излязла в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст от 4.12.06 г., прекратявайки го - с връщането си на работа има право на 50% от обезщетението за майчинство, стига детето да не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка и не е наела лице по програмата "В подкрепа на майчинството".  Към момента на прекратяването тя не е в отпуск за бременност и раждане, а в отпуск за отглеждане на малко дете.
Новият отпуск за бременност и раждане от 315 дни, за майките в заварено положение може да се ползва по тяхно желание. Не е задължителен и в случая, доколкото я разбрах, тя не желае да се възползва от него.

# 535

Не мога да се съглася с това мнение. При положение, че Диди е излязла в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст от 4.12.06 г., прекратявайки го - с връщането си на работа има право на 50% от обезщетението за майчинство, стига детето да не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка и не е наела лице по програмата "В подкрепа на майчинството".  Към момента на прекратяването тя не е в отпуск за бременност и раждане, а в отпуск за отглеждане на малко дете.
Новият отпуск за бременност и раждане от 315 дни, за майките в заварено положение може да се ползва по тяхно желание. Не е задължителен и в случая, доколкото я разбрах, тя не желае да се възползва от него.

А това, че не е задължителен вие къде го прочетохте? По принцип въпроса е спорен. Това е ясно.
Също така е ясно, че никой не може да те задължи да ползваш отпуск, ако не желаеш. Въпросът тук е друг.
Дали докато майката има право на отпуск в рамките на тези 315 дни, тя има право и на отпуск за отглеждане на дете до 2 години?

Според мен няма, независимо от това дали ползва тези 315 дни или не.

В КТ пише. Отпускът за бременност и раждане е 315 дни. СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО НА ТОЗИ ОТПУСК, майката има право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
Никъде не съм прочела нещо, което да отделя майките в заварено положение в това отношение.
Ако вие сте прочела нещо, споделете. Ще е полезно за всички.

# 536

Дават им ги в някой от 3-те икономически университете в Бг..КОшмар!!!

Не е задължително. За счетоводител не се изисква висше образование Simple Smile

Заявлението, което се подава не е приложение 2 към наредбата, а е молба свободен текст. Няма никакъв проблем тази молба да има текста и формата на това приложение 2, но тя трабва да е адресирана до работодателя, а не до НОИ!!!
Обезщетенията ви ще се изплащат от работодателите.

# 537
Казали са на мъжа ми, че на такива като мен ще плащат работодателите #2gunfire Обадих се на счетоводителката ни и тя каза, че щяла да провери. Кошмар!!!

Много правилно са му казали на мъжа ви. Не се притеснявайте, счетоводителката ви накрая, ще - не ще, ще влезе в час. Вместо да проверява и кажете да си прочете параграф 22, буква Б от Преходните и заключителни разпоредби на КСО. Същия текст го има и в преходните и заключителни разпоредби на новата Наредба. И там може да го прочете.

# 538
  • Пловдив Белащица
От къде можем да видим как изглеждат новите болнични листове? Че аз търся из нет-а, но не мога да намеря образец  Thinking

# 539

А това, че не е задължителен вие къде го прочетохте? По принцип въпроса е спорен. Това е ясно.
Също така е ясно, че никой не може да те задължи да ползваш отпуск, ако не желаеш. Въпросът тук е друг.
Дали докато майката има право на отпуск в рамките на тези 315 дни, тя има право и на отпуск за отглеждане на дете до 2 години?

Според мен няма, независимо от това дали ползва тези 315 дни или не.

В КТ пише. Отпускът за бременност и раждане е 315 дни. СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО НА ТОЗИ ОТПУСК, майката има право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
Никъде не съм прочела нещо, което да отделя майките в заварено положение в това отношение.
Ако вие сте прочела нещо, споделете. Ще е полезно за всички.

Между другото, искам да помоля и останалите колеги да споделят мнение по въпроса. Че тук и аз зациклих. Има ли майката право, няма ли?
От НОИ казаха, че няма. МТСП изобщо не съм ги питала, че те такива глупости наговориха напоследък...Ама и НОИ взеха да се омотват. Един ден кажат едно, на другия - точно обратното.
А пък казуса си е реален.

Общи условия

Активация на акаунт