Майчинството - счетоводно

• 135 547
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 510
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Според мен ти удържат ЗО в размер на 3,9% от обезщетението, която по принцип е за сметка на работодателя.

# 511
Незнам дали сте го обсъждали по назад....
Само на мен ли ми обясниха, че бакиите в НОИ заради промените са толкова големи, че вероятно 2 месеца ще отнеме практически да се приложи това с изплащането на болничните, излезли след 01.01.07г. Добре ми е известно как институциите говорят наляво и надясно по медиите, а по райони експертите клатят глава и нищо незнаят.  Twisted Evil

# 512
  • София
Незнам дали сте го обсъждали по назад....
Само на мен ли ми обясниха, че бакиите в НОИ заради промените са толкова големи, че вероятно 2 месеца ще отнеме практически да се приложи това с изплащането на болничните, излезли след 01.01.07г. Добре ми е известно как институциите говорят наляво и надясно по медиите, а по райони експертите клатят глава и нищо незнаят.  Twisted Evil
здравей,
2 месеца ще бъде забавянето да. за януари обезщетението ще получим март, тъй като работодателя подава справката за болничните за януари следващия месец, поне при нас е така, до 15-то число следващия месец, след това НОИ трябва до 30 дни да изплатят обезщетението и така при мен ще отиде към 10-15 март. Sad дано само всичко е наред и да ги получа поне тогава

# 513
  • във фурната
Здравейте!Искам да попитам следното:нали обезщетението за бременност и раждане се формира на базата на заплатата за последните 6 мес.?Тогава защо всеки следващ месец получавам все по-малко обезщетение?

# 514
Здравейте!Искам да попитам следното:нали обезщетението за бременност и раждане се формира на базата на заплатата за последните 6 мес.?Тогава защо всеки следващ месец получавам все по-малко обезщетение?
.. ако получаваш все по малко обезщетение може да се дължи на две причини:
1. обезщетението се смята на база работни дни и последните месеци са били с по малко работни дни от предходните
2. колежката която се занимава с ведомостите работодателя ви включва и месеците с обезщетения с базата за изчисляване на болничния .. демек .. ви ощетява .. за съжаление по вероятно е да е втората причина  Confused .. много колеги недоглеждат нещата и забравят че зад цифрите стоят реални хора ...
П.С. .. поискаите от счетоводството си справка как са ви изчислявани болничните .. задължени са да ви дадат .. и се консултирайте с по грамотен колега ..

# 515
от 8.01 прекратих майчинствотоси,а Финансистите по месторабота не знаят от къде и кой трябва да ми изплаща 50% от МРЗ,при условие,че съм в майчинство от 4.12.06г.Ще съм ви благодарна и за документите,които трябва да подам,от къде бих могла да намеря.

# 516
   Днес ми се обади счетоводителката на фирмата в която работя и ми каза, че трябва да и занеса болничен от личен лекар за да може да ми се изплаща такъв до навършване на 9 мес. на детето. При нея имало образец който да попълня и тя щяла да ми подаде документите в НОИ. Аз обаче доколкото следя развитието по този въпрос останах с впечатлението, че когато вече е изтекъл болничния от 180 дни (а моят изтече ноември) и вече съм преминала в отпуск за отглеждане на дете, не мога да се възползвам от промяната в закона от 01.01.07г. и да използвам болнични до навършване на 9 мес. на детето.
   Ще съм много благодарна ако някой ми обясни как точно стоят нещата по този въпрос и евентуално ако имам право на продължаване на болничния дали личния лекар е длъжен да го направи!

# 517
  Днес ми се обади счетоводителката на фирмата в която работя и ми каза, че трябва да и занеса болничен от личен лекар за да може да ми се изплаща такъв до навършване на 9 мес. на детето. При нея имало образец който да попълня и тя щяла да ми подаде документите в НОИ. Аз обаче доколкото следя развитието по този въпрос останах с впечатлението, че когато вече е изтекъл болничния от 180 дни (а моят изтече ноември) и вече съм преминала в отпуск за отглеждане на дете, не мога да се възползвам от промяната в закона от 01.01.07г. и да използвам болнични до навършване на 9 мес. на детето.
   Ще съм много благодарна ако някой ми обясни как точно стоят нещата по този въпрос и евентуално ако имам право на продължаване на болничния дали личния лекар е длъжен да го направи!

Трябва да сметнете дни от излизане в отпуск за раждане 45 дни преди термин до 31.12.2006 г. включително. Ако броят на дните е по-малък от 315 дни можете да се възползвате от промените. За тези дни болничен не се издава, а е достатъчно да се подаде молба-декларация до работодателя.

# 518
от 8.01 прекратих майчинствотоси,а Финансистите по месторабота не знаят от къде и кой трябва да ми изплаща 50% от МРЗ,при условие,че съм в майчинство от 4.12.06г.Ще съм ви благодарна и за документите,които трябва да подам,от къде бих могла да намеря.

Майката, придобила право на парично обезщетение има право на 50% от обезщетението за отглеждане на дете, ако не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване. За самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53  - ако започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица също има право на 50%. При настаняване обаче на детето в детско заведение на ПЪЛНА  държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството" обезщетение НЕ СЕ изплаща. Обезщетението се изплаща на основание подадена молба – декларация от осигуреното лице по образец:

Приложение № 4 към чл. 5
     ДО
     ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/
     СТОЛИЧНОТО
     УПРАВЛЕНИЕ "СОЦИАЛНО
     ОСИГУРЯВАНЕ"
     ГР. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО

От ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН/ЛНЧ ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...,
адрес за кореспонденция ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон ... ... ... ... ... ... ... ...
осигурен при осигурител/като самоосигуряващо се лице
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..
(наименование на осигурителя/посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля в качеството ми на ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
(майка/баща/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете считано от ... ... .. 20... г.

Декларирам следните обстоятелства:
1. Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до ... ... ... ... ... ... ... ... ... 20 ... . г.
2. Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ... ... ... ... ... ... ... 20 ... . г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението - ... ... ... ... 20 ... . г., съм осигурен/а за съответния риск - да/не (ненужното се зачертава) и имам 6 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за всички осигурени рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица - да/не (ненужното се зачертава).
Към ден ... ... ... месец ... ... ... . година ... ... ... ... придобивам изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение).
3. Детето ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ,
(име, презиме и фамилия на детето)
родено на ... ... ... ... ... ... ... ... .. 20 ... . г., е живо
и е ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
4. Детето не е дадено за осиновяване.
5. Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
6. Детето не се отглежда от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".
7. Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
8. Не съм лишен/а от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9. Не ползвам отпуск за отглеждане на малко дете и не съм дал/а съгласие за ползване на този отпуск от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо).
10. През периода на отглеждане на детето продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице и не съм дал/а съгласие детето ми да се отглежда от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо).
Забележка. Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

Прилагам следните документи:
1. Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето - за самоосигуряващо се лице.
2. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето - за осигурено лице.
3. Копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката в случаите по чл. 54, ал. 2 КСО.
4. Копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник.
5. Декларация за изплащане на обезщетението - приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
6. Други документи ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
Забележка. С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:

В 7-дневен срок от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата ... ... ... ... ... ... ... ...    Подпис: ... ... ... ... ... ... ... ...
гр. (с.)... ... ... ... ... ... ... ...     

Данни от осигурителя:
1. Към деня, от който се иска изплащане на обезщетението, лицето е осигурено за съответния риск да/не (ненужното се зачертава).
2. Към деня, от който се иска изплащане на обезщетението, лицето има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица - да/не (ненужното се зачертава).
3. Към ден ... ... ... ... месец ... ... ... ... . година ... ... ... ... лицето придобива изискуемия се стаж за изплащане на обезщетението.
(данните се попълват, когато лицето придобива осигурителния стаж преди изтичане периода на разрешения отпуск за отглеждане на малко дете).

Дата ... ... ... ... ... ... ... ...    ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
гр. (с.) ... ... ... ... ... ... ... ...    (име, фамилия, подпис
     и печат)

# 519

Детето навършило ли е 9 месеца?

# 520
.. сегааааа .. вече разполагащите с калкулатори са направили следната калкулация:
 “…..ако се самоосиг. 6 м. в/у 500 лв .. или по 160 лв/месечно 160*6=960 лв … ще имам право на обезщетение за майчинство в размер на 21.43 лв /дневно .. или 315дни * 21.43 = 6750.45 лв !!!!!!!!!!!!!!” ............
Извинявайте ако ви се стори глупав въпроса ми, но след като изчетох цялата тема ми се прииска да ви попитам следното - нали става въпрос за 315 календарни дни? И нали след като се сметне среднодневното възнаграждение, за съответния месец се умножава по броя на работните дни в месеца? Тогава защо в горния цитат среднодневното възнаграждение е умножено по 315? Не е ли редно да се умножи по броя на работните дни през тези 315 дни? Надявам се, че успях да се изразя, така че да ме разберете, че ми е малко объркано...  Embarassed

# 521
Първо ще се извиня, че и аз ще си задам моя въпрос въпреки че доста се коментира по темата но ако може да ми разясните как е моето положение ще съм благодална много четох и слушах та искам да разбера и вашата гледна точка -терминът ми е на 10 март от 24 януари излизам в майчинство , но бременноста си я изкарах в болнични т.к.имах проблеми.Въпросът ми е на каква сума ще ми се изчислят  тези 90 % - на тази на която ме осигуряват в посредните 6 месеца от м.януари -300 лв или на базата на каквито болнични съм взимала през последните 6 месеца ? Благодаря Ви предварително за изказаните мнения.

# 522
Дано да съм полезна .. днес ходих до НОИ и там любезно ми разясни госпожата, че
 на Заварено положение (излязла в болничен за бременност и раждане преди 1/01/2007
 - майчинстовото се изплаща от работодателя
 - докумемтите които се подават са
       - декларация до работодателя свободен текс
      - декларация по образец Приложение 2
      - копие от акта за раждане на бебето

# 523
  • Откъм Варната
Дано да съм полезна .. днес ходих до НОИ и там любезно ми разясни госпожата, че
 на Заварено положение (излязла в болничен за бременност и раждане преди 1/01/2007
 - майчинстовото се изплаща от работодателя
 - докумемтите които се подават са
       - декларация до работодателя свободен текс
      - декларация по образец Приложение 2
      - копие от акта за раждане на бебето

Аз подадох приложение 7, дали не сбърках, те ми изтекоха болничните в понеделник, аз докато ги чакам да решат как трябва да е то бебо 1 клас ще стане

# 524
.. сегааааа .. вече разполагащите с калкулатори са направили следната калкулация:
 “…..ако се самоосиг. 6 м. в/у 500 лв .. или по 160 лв/месечно 160*6=960 лв … ще имам право на обезщетение за майчинство в размер на 21.43 лв /дневно .. или 315дни * 21.43 = 6750.45 лв !!!!!!!!!!!!!!” ............
Извинявайте ако ви се стори глупав въпроса ми, но ..........................
.. да така е .. има грешка .. но за съжамение не се допуска корекция на мнение след определен срок .. да се чете вместо това:
"или 315дни * 21.43 = 6750.45 лв !!!!!!!!!!!!!!"

това:
" или 315 календарни дни са 10 месеца и половина .. приблизително 10,5 месеца х 20раб.дни /средно/  = 210 раб.дни с право на обезщетение ... или 210 х 21.43 = 4500.30 лв !!!!!!!! "

Общи условия

Активация на акаунт