Градинарство - моето хоби 25

• 32 576
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
залагай на китки, които не искат особени грижи и са многогодишни.
давам няколко идеи, а по-нататък още Simple Smile.

лилиуми - при мен виреят и на слънце и на шарена сянка, под орех не знам как биха се държали. не се вадят есента, оправят се сами. цъфтят еднократно лятото, но са прекрасни. добре е да са до оградата защото стават високи и трябва да се подпират с нещо.

флокс от почвопокривния, защото не иска поливане и грижи. вярно, че цъфти еднократно пролетта, но е красива зелена туфичка цялата година. може да се засади на криво място - наклон, между камъни...

есента може да се засадят луковици на мускари, пушкини, зюмбюли, лалета... все пролетно цъфтящи, но не изискват специални грижи и се оправят сами зимата.

и розите не трябва да се пропускат, но там трябва да се прецени бордюрни или чаено хибридни или каскадни - сянка/слънце... по-сложно е.

# 526
Бих добавила орлов нокът - ако е за ограда, също и подходящ вид спирея

# 527
  • Най-красивата страна
Многогодишни-кокичета,минзухари,зюмбюли,лалета,нарциси.
Ириси също.
Божури-имам червени.
Лилиум-крем-моите са бели.Много си ги харесвам.
Бели маргарити

Тагетес-жълти и оранжеви,от по-едрите.
Далия и Циния

До оградата имам жасмин.
И майски сняг.

# 528
  • Бургас
DivaOrhideq, затова, че мястото е сенчесто, /както аз имам голяма такава площ/, можеш да засадиш хости - при тях красотата е в листата, а има и много различни видове като разцветки и като височина. Заедно с тях ще изглеждат добре хойхерите, особено тези с тъмно-вишневите и кафеви листа. От цъфтящите-лилиумите се справят със сянката, както ти е препоръчала st. Dobri, крокосмия, която бива червена и жълта- много изящно цвете. Когато вече имаш възможност да ходиш по-често /например всяка седмица/, циганчетата ще издържат на сянката, но искат и поливане,затова би могла да ги посадиш в саксийки или отрязани туби, които да поставиш в саксии с непробити дупки. Така ще те дочакват една седмица . Орловият нокът, ако пуснеш край оградата, трябва да знаеш, че е много нахален и ще я уплътни , и ще ти засенчва и той двора. Ако имаш край оградата светлина по половин ден, можеш да си посадиш клематиси- те ще се захващат за нея, ще цъфтят , а ти ще събираш възторжени и завистливи погледи. Пожелавам ти го!

# 529
Аз имам хортензии под орехите и се развиват чудесно.

# 530
Добро утро! Нахлувам ви в темичката, но съм пишман кандидат градинарка. Имам две уморени домашни орхидеи и един кактус. Но пък имам и две, които просветлението е запазило, не знам как са живи. И други домашни китки имам, дишат все още, че и растат. Мисля, че е от светлината вкъщи, не е моя заслуга...Но...за друго съм тук. На село имам едно дворище, в което друго, освен малко над 40 ореха, няма. Искам да си сложа храсти и цветя, които обаче не са твърде капризни, защото все още не живеем там и ходим веднъж на 1-2 седмици. Там, където искам храстите(за ограждане на къщата) рядко пада сянка от орехите, но като цяло малко са ми площите, над които няма орех. Иначе двора е под наклон с южно изложение.
Приемам всякакви съвети - сега на есен какво мога да сложа, как? Ще снимам при следващото ходене и ще ви покажа кое-къде е.
Благодаря предвариелно Simple Smile

Според това, което разбирам от подчертания текст търсите растителност за слънчево място?
Защото, ако имате сянка от орехите наистина трябва внимателно да подберете растителността. Важно е също дали пада само сянка или и листа и орехи, защото са с високо съдържание на йод и не всяко цвете ще оцелее на такова "подхранване".
А вече получихте няколко напълно противоположни съвета.

# 531
Газанията обича слънце и цъфти с красиви цветове. Но иска поливане. Препоръчвам невени, цъфтят почти цяла година и издържат без вода.

# 532
Баба ми имаше хортензия, огромна и беше под една круша, почти  изцяло на сянка.

Аз посадих две, малки са и не мога да преценя още дали са с захванали. виждам наченки на нови листенца, но ще трябва да почакам няколко месеца преди да се разлистят напълно.

# 533
Благодаря на всички!
dariVale, всъщност и за двете - и за слънце и за сянка/шарена сянка. Като сянката не е само сянка, а си падат и листа и орехи.

# 534
  • под тепетата
Аз малко не за цветя, но понеже ви чувствам близки...Обрах градинския риган  и понеже цъфти се чудя, само листенцата ли да прибирам за подправка или и цветовете вършат някаква работа? Различен е от дивия, който бера заради цветовете за чай.

# 535
  • Варна
Ние го берем винаги когато цъфти, предполагам, че така трябва. Използвам всичко, не само листенцата.

# 536
  • под тепетата
Ok !Благодаря, ВЕЩИЦА! Отивам да го навръзвам тогава и като изсъхне, да го нароня.

# 537
Бугенвилията трябва да се прибира есента нали? В Шумен сме, на завет.

Лилиумите колко време цъфтят? Изтървах цъфтежа на моите до като ни нямаше. Гладиолите ми са нацъфтели много, ама много за кратко цъфтят - няколко дена само. Има ли начин да се удължи периода на цъфтене? Примерно със специална тор?

Мушкатото кога се засажда за догодина?

# 538
Нивеа, лилиуми има ранно и късно цъфтящи. Първите направиха пъпки през май, сега други имат пъпки. Също тези които са на сянка, цъфтят по-късно.

Ако вадиш гладиолите, не ги засаждай всички наведнъж, а през две седмици, така ще ти цъфтят последователно. Не можеш да накараш един цвят да се задържи по-дълго.

Мушкато ако искаш да вкореняваш чепки, мисля, че по всяко време може. Зависи какво ще ги правиш през зимата.

# 539
Флокс, благодаря ти.  Това с последователното  садене е много хитро Simple Smile какви са вариантите за мушкатата и зимата? Може ли да цъфтят? Мислех че не цъфтят през зимата. Аз ги прибирам у дома където е светло и не много топло ( в точно тази стая).

Някой с опит в отглеждането на мурсалски чай? Ходихме до Триград и бабите пред пещерата ни продадоха, та се чудя къде да го сложа.

Общи условия

Активация на акаунт