Нашите орхидеи – тема 30

• 29 960
  • 743
  •   2
Отговори
# 480
  • Варна
Каква красавица! От кой вид е?
Катлея - LaelioCattleya (Lc) Sagarik wax African beauty

# 481
Авъх!!! Страхотен цвят! Флюбих се Heart Eyes

# 482
  • Варна
Здравейте, момичета, не съм писала в темата, но ви чета.
Имам проблем и ми трябва съвет. Имам си нова орхидея от вчера, но днес видях едно скачащо черно животинче по нея. Много тънко, около сантиметър дълго. Чисто черно. Това дали е трипси? Гледах снимки в нета, но не можах да се ориентирам добре... Не можах и да го разгледам добре, голям бързак се оказа. Ако не е, какво друго може да е според вас?

# 483
Имам едно въпросче Thinking
През зимата поливаме орхидеите през 10-15 дни.
А през лятото?? Аз поливам моите чрез накисване, но много бързо изсъхват на 4-я ден саксийката вече е лека и има нужда пак от вода. Страх ме да ги поливам толкова често, изчаквам още няколко дни. Обаче ми се струва, че не им стига водата. Стоят на цветарник пред западен прозорец с вертикални полупропускливи щори които не ги отварям. Как да разбера с точност.. 4дни доста често ли е?

# 484
  • Мадрид / София
Имам едно въпросче Thinking
През зимата поливаме орхидеите през 10-15 дни.
А през лятото?? Аз поливам моите чрез накисване, но много бързо изсъхват на 4-я ден саксийката вече е лека и има нужда пак от вода. Страх ме да ги поливам толкова често, изчаквам още няколко дни. Обаче ми се струва, че не им стига водата. Стоят на цветарник пред западен прозорец с вертикални полупропускливи щори които не ги отварям. Как да разбера с точност.. 4дни доста често ли е?
4 дни е кратко време, но може да се наложи при ниска влажност и високи температури лятото. Така че, ако ти се наложи приеми, че при твоите условия това е нормално. И добре правиш, че изчакваш още няколко дни. От няколко дни няма да им се навреди. По-лошо е да се преполиват. Все пак като ги накисваш остави ги поне половин час за да поемат хубаво влагата от водата.
Здравейте, момичета, не съм писала в темата, но ви чета.
Имам проблем и ми трябва съвет. Имам си нова орхидея от вчера, но днес видях едно скачащо черно животинче по нея. Много тънко, около сантиметър дълго. Чисто черно. Това дали е трипси? Гледах снимки в нета, но не можах да се ориентирам добре... Не можах и да го разгледам добре, голям бързак се оказа. Ако не е, какво друго може да е според вас?
Трипсите са 1-2мм дълги. 1см вече е друго животинче. Трипсите под лупа могат да се различат и оставят едни бели следи по листата/ цветоносите. Най-често се крият в цветовете на орхитата, но може да има и в закътаните местенца, които са трудни за достигане.

# 485
  • София
eха... честичко е.
за колко време киснеш? и саксиите фи 12 ли са?
моите растения живеят на югозападен прозорец, на перваза,  бая пече, поливам пред 20 дни.
(зимата през 30). Кисна по час, два, като ги забравя и повече, но никога не изсъхват за 4 дни.
Влажността на въздуха в момента е 54%.
По каква съдиш (освен, че олеква саксията), че не им стига водата?

# 486
Саксиите са ф12 вкъщи е около 28 градуса климатик не пускам заради детенцето. По олекването на саксийката и посивяване на корените решавам, че не им стига вода (може и да греша). Накисването ми е за 15-20 мин. максимум 30. Преди известно време реших, да експериментирам като изсипя субстрата на една от орхидеите за да видя дали е сух на 4я ден, и беше сух. Влажността не я знам колко е Blush . Дали не трябва да пръскам с пулверизатор незнам

# 487
  • Мадрид / София
Кисни ги по-дълго. За мен пулверизирането е рисковано заради опасността да не се направи както трябва и да доведе до гниене.

# 488
За да изсъхва толкова бързо субстрата, означава, че въздухът е много-много сух. В комбинация с 28° сигурно не им е лесно на орхидеите ти.  Листата гладки и лъскави ли са? Наблюдавай ги за признаци на засушаване, обикновено листата стават матови и леко започват да се сбръчкват. Можеш да сложиш съд с вода до или под саксиите, да изпарява малко влага.
Хрумна ми още нещо, какъв е субстратът, кори ли? Ако е само керамзит, той може да съхне доста по-бързо от корите.

# 489
  • Варна
Impala благодаря ти, цветът наистина е уникален, а на живо е по-наситен. Ароматът засега води по сила всичките там лиодорота и Белини. Само с две цветчета успява да ти се набие в носа, не мога да си представя какво ще стане ако пусне 5 цвята, например ( дай, Боже Grinning)
_djidji_
Ако субстратът е кори, Както казва Angela61, започни да киснеш като начало малко по- дълго време - да може корите хубаво да поемат вода, така ще просъхват по-бавно. Ако е керамзит или смес между керамзит и кори, наистина е нормално да поливаш по-често.  Ако са в Кашпи, просъхването също се затруднява, така че ако нямаш, може да помислиш и в тази посока.
Според мен, ако имаш смелостта, може да пробваш с поливане под душа Simple Smile При тези условия, би трябвало да няма проблем.

У нас също е топло;, въпреки, че казват, че влажността е висока, ми се струва недостатъчна. Та от може би три години, реших да осигурявам максимално близки условия за развитие на Оорхите. Тропическата температура я имах, остана тропическият дъжд, който се излива за кратко сутрин. Тук на помощ дойде душа - слагам саксията Отдолу и пускам душа с леко топла вода (нали са тропици - там студен дъжд няма Grinning ) Оставям така докато се напълни кашпата и спирам, оставям малко още да се по накиснат корите и вадя. И си мисля, че им харесва на растенията. НО! Това го прилагано докато са летните жеги. Като започне захлаждането, разреждам и спирам - тогава започва сухия сезон.

# 490
  • София
ВЕЩИЦА, сега дъждуваш ли? Всичко наред или само ванда и фаленопсиси?

_djidji_, я ги накисни за час другия път и да видим пак ли толкова бързо ще изсъхнат Simple Smile

# 491
Много благодаря за съветите. При следващото поливане ще ги накисна и забравя за няколко часа във водата. Това с дъждуването не смея. То и в нас се чувстват като на тропиците от към температура, но влажността я няма Grinning

# 492
  • Варна
Андре, точно сега е пикът на тропическото лято у нас 😃 Вандата и ринхостилисът ежедневно ги вали, другите по-рядко, ама понеже са в кашпи. Дендробиумът също го вали редовно...
Сякаш на листата им харесва да се измиват от прахоляка. А и нали и те също пият вода....
Но само сутрин вали, след това през деня си изсъхват доволно.
А ето я жълтата Рошла напълно разцъфнала от единия цветонос. Чакам и втори, но не знам дали ще се засекат, стискам палци.

# 493
  • Оптимист по принуда
Изобщо не съм разбирач, но следя в ютюб едно момиче и климатът при нея мисля, че е като при djidji. Тя слага кори и мъх за субстрат, даже главно мъх, за да задържа повече влагата.
Не знам доколко е правилно, зависи изцяло от индивидуалните условия.

# 494
  • Варна
Мъхът задържа страшно много влага, факт. Предвид това зимата рискът според мен ще е много голям. Няма как да сменяш всеки сезон субстрата. И точно затова аз лично се боя да го използвам за фаленопсис. Сякаш да ги поливам лятото с душа ми се струва по-безопасно.
Имам мъх по катасетума и катлеите, даже единият катасетум е изцяло само в мъх, но те смучат много вода като цяло, а зимата не се поливат изобщо. Даже миналата зима месеци наред не бях поливала, а като го разрових вътре беше мокър сфагнум .
Така или иначе, трябва да се пробват различни методи, докато се открие на-подходящият за съответните условия. Общите насоки са общи, но при всеки има специфика.

Общи условия

Активация на акаунт