COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 419 973
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 2 010
  • В офиса
Moже ли малко по-бавно някой да разкаже за лекарката.
Значи имала била вирус, но той не бил активен в точката от времето на посещение на бабата. Или в момента на погребението не бил активен? Доколкото разбирам хронологията е: отива с температура да види бабата, но е била здрава, въпреки че е имала температура, след Х дни бабата умира и тогава нашата героиня си пуска PСR, който показва, че има разпаднал се вирус. Да повторя по-бавно, че не схващам: Била е с температура, но не била болна от ковид, а вече излекувана, или изобщо незаразена, т.е. била е болна от друго и за това е имала температура. Ако е била вече излекувана, как като са й правили тестове всеки ден в Пирогов, те са били все отрицателни. В коя точка от времето е била заразена и кога - излекувана. Или тя си го носи все разпаднат тоя вирус? Ако се е заразила от бабата, как е успяла за толкова кратко време да утрепе вируса? От друга страна някак магически около нея се появяват 13-14 заразени, ама не ги е заразила тя, защото нейната инфекция е в миналото, или в бъдещето. Абе във всеки друг момент, само не в момента на срещата с тях. Някой нещо да разбра?

# 2 011
Кунчев по нова.

# 2 012
Моментът, в който се отворят нощните заведения, е моментът, в който става невъзможно да бъде проследена веригата на предаване.
Ако ги пуснат, се гответе за бум на заразяванията до 20-25 дни след това и тотално затваряне после, каквото не сме виждали и през март, за ужас на тези, дето си мислят, че мерките са били тежки.
Няма повече пари за затваряне. Почваме шведския модел Simple Smile И който оцелее. А и статистика виждаме как се мери... Точно както си искат
Шведският модел със сигурност е по-ограничаващ реално. Там хората живеят много по-изолирано, масово  в къщи, домакинствата по статистика бяха дали , че 50% са едночленни, масово работят дистанционно. Самите шведи са много по-дисциплинирани и сигурно много по-голяма част се самоограничават, отколкото биха спазвали дистанция тук.  Въобще властта каза " Айде, давайте да се заразявате". Вече да чакаме второ действие след 3-4 седмици.

# 2 013
Moже ли малко по-бавно някой да разкаже за лекарката.
Значи имала била вирус, но той не бил активен в точката от времето на посещение на бабата. Или в момента на погребението не бил активен? Доколкото разбирам хронологията е: отива с температура да види бабата, но е била здрава, въпреки че е имала температура, след Х дни бабата умира и тогава нашата героиня си пуска PСR, който показва, че има разпаднал се вирус. Да повторя по-бавно, че не схващам: Била е с температура, но не била болна от ковид, а вече излекувана, или изобщо незаразена, т.е. била е болна от друго и за това е имала температура. Ако е била вече излекувана, как като са й правили тестове всеки ден в Пирогов, те са били все отрицателни. В коя точка от времето е била заразена и кога - излекувана. Или тя си го носи все разпаднат тоя вирус? Ако се е заразила от бабата, как е успяла за толкова кратко време да утрепе вируса? От друга страна някак магически около нея се появяват 13-14 заразени, ама не ги е заразила тя, защото нейната инфекция е в миналото, или в бъдещето. Абе във всеки друг момент, само не в момента на срещата с тях. Някой нещо да разбра?
и аз се опитах да осмисля ситуацията , разказана от шефа й от Пирогов, по твоя бавен начин, но и на първа скорост не ми се получи... явно идеята е била да се успокои обществото, че докторката не е била заразна, без да им хрумва, че някаква част от обществото се опитва да вниква в детайлите, когато не се връзват съвсем точно - затова се подхвърлят просто някакви фрази, по които сега дълбаем, но поне ще се дообразоваме за собствена информация и нужда, ако не друго Simple Smile

# 2 014
Интересно какво става в Китай. Как е успял да пробие вируса там. Те бяха железни и само си го внасяха но контролирано. Всичките им положителни бяха само влезли в страната които ги изолираха преди да подпалят вътрешно разпространение. Мен не ми се вярва сьомгите да имат нещо общо. Едва ли вируса е толкова универсален че да може на всякакви животни да подскача и от всякакви животни да заразява хора. Там пробива е станал по друг начин най вероятно.

Скрит текст:
Днес сте ми затрупали профила със съобщения, благодаря на всички които сте ми писали. Всички ви прочетох. Не мога да отговоря на всички ви защото много време ще ми отнеме, но знайте че всички съм ви прочел.

Днес прочетох темата. Тя е изключително интересна днес и се обсъждат всички аспекти на пандемията от Ковид. Забелязвате ли колко страници са изписани и не са трити. Половината тема е обсъждане на мерките които взима държавата, и се излагат различни гледни точки по повод управлението на кризата. Радвам се че те не са изтрити защото те са в контекста на пандемията от Ковид. Интересно е да се прочетат различните гледни точки. Коментарите на мерките които взима държавата са в контекста на темата за вируса и се радвам че не са изтрити. Това че някой е залитнал към икономиката коментирайки действията на държавата или пък друг е залитнал към грипа в контекста на темата за вируса, че дори има залитания към други епидемии не са причина да се изтрият тия постове и се радвам че не са пипани. Заглавието не е сменено, но ето това е духа на темата какъвто трябва да бъде. Всеки да има свободата да коментира който пожелае аспект на пандемията независимо дали иска да коментира статистика, симптоми на вируса, новини за лекарства, за ваксини или да коментира мерките, управлението на кризата.

Но искам да помоля за нещо. Нека тази свобода да се коментират всички аспекти на пандемията да не се превръща в слободия. Нека не се нарушава добрият тон и да се коментира външноста на този или онзи. Такива постове нямат място тук. Иначе се радвам как изглежда темата днес. Това е старият дух на старите теми в които не се триеше толкова много. И се обсъждаха всички аспекти на пандемията. Искрено благодаря и на модераторите че са направили компромис и не са ме баннали заради нарушенията на правилата които направих.

# 2 015
Кунчев просто размаза Мангъров. Каза "аз не му давам акъл как да лекува децата от инфекции, нека той да не ми дава акъли по епидемиология. Да дойде и да му каже в очите на доц. Попов прекрасен всеотдаен инфекционист, че не е имало смисъл да живее денонощно във ВМА за да се бори за живота на пациентите". Не му се влизало в дискусии на ниско ниво с "тези хора" които нямало какво да докажат с научни аргументи. Каза още, че хората работещи в РЗИ -тата  са на края на силите си и са много уморени, работата била огромна по обем.

Последна редакция: сб, 13 юни 2020, 19:48 от pehoko

# 2 016
Добре де, аз не разбирам... Значи разрешава се посещение на "дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения." А какво става с т.2 от заповедта:
2. Не се разрешават групови празненства с присъствие над 10 човека на закрито (сватби, балове, кръщенета и други празници).
Или на бар и дискотека може, ама иначе да се събират над 10 човека - забранено, сакън!
Не знам дали се усещат колко жалка картинка е всичко това и колко глупаво звучат обясненията за технически грешки. Щеше да е смешно, ама не е за смях...
Точка 2 от заповедта от 12.06 също е отменена. Въобще, отменена е цялата заповед 332 от 12.06. Забраната остава само за дейностите, които са изброени в заповедта от днес.
Карантината за влизащите от Нидерландия също отпада.

# 2 017
Нидерландия отпаднала от списъка, пак нова заповед на МЗ.

# 2 018
Всичко в едно - така или иначе ще се завърти този вирус, повечето население ще го изкара, най-много ще пострадат уязвимите групи (сухите съчки винаги горят първи, това не е дори само за този вирус).
То и вече точно това ще се случва, защото моментът на спирането на вируса беше безвъзвратно пропуснат на световно ниво.
Няма такова нещо "всичко в едно".  Не може  първо да казваш да изкараме младите на пангара, за да си осигурим имунитет, който ще запази рисковите групи. После да казваш, абе те умират само стари и болни, които и без това са пътници, така че карайте, всичко да върви.  След време, когато аха хората влезат в някаква рамка, най-безцеремонно да заявиш, че това е глупаво и излишно.
Не вярвам, че само "сухите съчки" са на първа линия като жертви. Никой до момента не е заявил ясно и категорично как се развива заболяването. Безсимптоммно значи ли безпроблемно в по късен етап. Каква е вероятността да се заразиш втори път и тогава .... С две думи, неяснотите по отношение на КВ все още са актуални.
Нека не пренебрегваме и факта, че има много силно лоби по отношение на бизнеса /хората трябва да работят/, от където и информацията става една такава хем вируса е страшен, хем е безопасен.
Днес дочух, че още няма ваксина, но вече се обсъжда кой ще я произвежда и разпространява т.е. рибата в морето, но тигана цвърчи - пари, печалба ...Wink

# 2 019
Нидерландия отпаднала от списъка, пак нова заповед на МЗ.
Защо наистина не отмениха изцяло ИП.
Отменят мерки, преди да са влезли в сила....
Нямам думи вече

# 2 020
"Големите супермаркети в Пекин, включително Carrefour и Wumart, спряха да продават сьомга в събота, след като на дъските за рязане на търговци на едро на пекинския пазар Xinfadi откриха новия коронавирус, предизвиквайки безпокойство, че сьомгата може да бъде заразена със смъртоносния вирус, въпреки че вирусолозите твърдят, че коронавирусът не може да се предава от риба на хора.

Когато репортери на Global Times посетиха супермаркети в столицата в събота, те не намериха сьомга за продажба и много сергии с морски дарове бяха затворени. Местните клиенти изглеждаха колебливи дали да купуват сьомга, месо и други морски дарове.

Много ресторанти за суши в Пекин заявиха, че бизнесът им е засегнат и са премахнали сьомгата от менютата си.

В петък новият коронавирус беше открит на дъска за рязане, използвана от продавач на вносна сьомга на пазара  Xinfadi. Все още не е известно как дъската за подрязване е била изложена на новия коронавирус.

Лин Ли, главен учен на екип, който наблюдава водните болести и контрола в провинция Гуандун, заяви пред Global Times, че не е възможно живата сьомга да бъде заразена с вируса, тъй като живее в океана, нито замразената сьомга може да бъде източник на новия коронавирус, който може да съществува само в активни клетки.

Възможно е сьомгата да бъде заразена от заразена с вирус вода по време на обработка, транспортиране или опаковане, каза Лин.

Тъй като причината за заразяването на дъската със сьомга остава неизвестна, експертите съветват хората засега да не ядат сурова сьомга."

https://www.globaltimes.cn/content/1191462.shtml

# 2 021
Мангъров казва много истини, невъзможни за преглъщане от масовия драг зрител.
Брутален е, но всичко казано е право в целта.
Напълно вярно! И е така, защото е специалист в тази област и я разбира, за разлика от 99,9% от пишещите тук.
Малко на шега, перифразирано изказване на доц.Мангъров от по- старите му интервюта- не прогнозирам да има втора вълна на коронавируса, а ако има, тя няма да е същата. Евала на такава прогноза, в която се съдържат всички възможни варианти на дадено събитие. Или ще има втора вълна, или няма да има - доцентът е предсказал и двете, значи много познава и винаги е прав. То така и аз мога - утре вероятно няма да вали, а ако завали, няма да е точно, както днес валя.😊

# 2 022
Според Кунчев репресивните мерки "не вършели работа", но факт е, че когато генералът "плашеше народа", имахме много  по-малко случаи от сега.
На мен изобщо не ми харесва тази тъжна констатация, но тя е факт. Много е далече България от "шведския модел" в това отношение.

# 2 023
  • София
Кунчев просто размаза Мангъров. Каза "аз не му давам акъл как да лекува децата от инфекции, нека той да не ми дава акъли по епидемиология. Да дойде и да му каже в очите на доц. Попов прекрасен всеотдаен инфекционист, че не е имало смисъл да живее денонощно във ВМА за да се бори за живота на пациентите". Не му се влизало в дискусии на ниско ниво с "тези хора" които нямало какво да докажат с научни аргументи. Каза още, че хората работещи в РЗИ -тата  са на края на силите си и са много уморени, работата била огромна по обем.

Когато някой отговорен фактор започне да използва емоции като аргумент, значи няма други аргументи. Не съм гледала какво е казал, съдя по описаното от теб.

Хора, уплаши ми се ухото от новините - 50 хиляди човека на ден посещават женския пазар! нали се сещате, че едва ли хората там са съвестно с маски. Направо си е рецепта за заразяване, дали оттам не са някои от новите случаи?

Китайците май и сьомгата я ядат полусурова.

С тези протести и европейците доста си измешаха вирусите. Да видим дали след седмица ще има скок на заразените.

# 2 024
аз лично за пръв път чувам за понятието "разпаднал се коронавирус, биологично незаразен, но доказан с PCR'

това трябва да е някакво ново научно откритие, вероятно българско??, защото до момента не помня някъде да е съобщавано колко от PCR тестовете по света са доказали активен или разпаднал се вирус, като вторият очевидно не е опасен

честно, изказванията по медиите вече стават все по-налудничави...

Имаше едно корейско изследване през май, в което бяха тествали преболедували, които дават положителен PCR тест след възстановяването им /ре-позитивни/.
https://www.cdc.go.kr/board/board.es?mid=a30402000000&bid=0030#

Резултатът е, че въпреки позитивния тест, не са намерени данни, че са способни да заразяват, не са заразили никого от контактните и не е изолиран вирус. И имаше мнения на специалисти, че положителния тест се дължи на мъртви частици от вируса. Като това.
https://www.healthline.com/health-news/people-reinfected-with-co … s-isnt-infectious

Може би става дума за нещо такова.
Разликата е, че въпросната лекарка не е боледувала/по изказване на  управляващия Пирогов/.  Ако приемем горния пример, тогава излиза, че е боледувала и сега вече виждаме последствията. От 23 май е в отпуск. До тогава болна ли е лекувала в София. Проверяват ли контактите и в София? От ходене до Черноочене/което село видно от картата е на 15 км от Кърджали, кара карантина в апартамента си в Кърджали, посещава свои колеги в болницата там.... и след цялата обиколка се намират заразени в съответните места. Предполагам, че не е необходимо да търся и вадя точните статии за доказване на горното. Всеки сам си прави изводите колко и дали е вярно и възможно това.

Общи условия

Активация на акаунт