COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 784
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 2 715
Ужас, остарявам, щом само 30 процента ми се виждат интелигентни физиономии! Повечето нацепени батки.

Цели 30? Аз много по-малко, но се изумих как изглеждат младите в България. Ако това е представителна извадка за студентите в София, то и аз съм от потресените. Колко са се изродили нещата за годините, през които съм извън страната, наистина не съм в час вече. Но най-много ме потресе факта, че на толкова народ не им дреме за зараза и пандемия. Един суперзаразител ще направи голяма беля на такова място.

Сега чета една интересна статия в норвежкия ''Афтенпостен'' за това как вирусът се е разпространил по света. Генетици по цял свят са изследвали над 45 000 случаи на заразени хора и малките мутации, които вирусът претърпява, когато заразява нов човек.

Първият регистриран случай на ковид19 в Европа е на мъж в Германия, който е дал положителен резултат на 27 януари и работи в немската фирма Webasto. Бил е заразен от колежка от Китай, която е донесла вируса със себе си от Шанхай, където на свой ред се е заразила от родителите си, които са посетили Ухан.
В САЩ пациент нула е китайски учен, който е бил установен 19 януари.

Но се оказва, че тези първите случаи са били успешно изолирани и заразата от тях е спряна без да се разпространи. Проблемът идва в началото на февруари, когато голяма група китайци са пренесли вируса в Северна Италия от Китай между 31 януари и 14 февруари. Този генетичен вариант на ковид19 е един от двата доминиращи заразата в Европа и същия, който е причинил заразата в Ню Йорк. Заразата е дошла в Ню Йорк средата на февруари и според генетиците е могло да се предотврати, ако са били взети навременни мерки преди това. След пристигането на вируса вече е било прекалено късно.

Други открития на генетиците са следните:
Една от най-големите генетични групи на ковид19 в Швеция е дошла от Ню Йорк.
В Швеция заразата е дошла от различни страни почти едновременно, което е допринесло за нейния бум. Споменават се генетични варианти от Великобритания, Франция, Испания, САЩ и Белгия.

За Норвегия в момента данните са ограничени, защото учените не са събрали голям материал за изследване на вируса, но резултатите до момента сочат 4 основни генетични групи - 1 от Италия и 3 от Австрия. Също има случаи от Великобритания, САЩ и Испания. Случаите от Великобритания, САЩ и Испания обаче имат директна генетична връзка с Китай.

Великобритания е особен случай. Там са открити 1356 генетични варианта на вируса. Буквално от цял свят са им внесли зараза, но основните и най-големи внесени мутации са 2 - Испания и Франция. Това и обяснява и защо бумът там е толкова голям. Колкото повече различни варианта, толкова по-засегната е страната.

Генетиците са много вдъхновени и са само в началото на изследването. Тепърва ще се прави още секвентиране на генетичния материал, за да се научи повече за разпространението на вируса. Но голяма спънка е Китай - спрели са да делят информация с останалия свят (защо ли?) за генетичните особености на регистрираните случаи там.

Та изводите са няколко:
Заразата е тръгнала от Китай.
Не само европейците са заразили американците, а и американците са донесли зараза в Европа в не по-малка степен.
Китайците са занесли заразата в САЩ (същия генетичен вариант като открития в Северна Италия - явно туристи от един и същ район).

# 2 716
  • При семейството си
Новопостъпилите в болница не са ли 9 (спрямо вчера)?

# 2 717
Не знам дали като приключат с генетичните изследвания някой ден няма да се окаже, че заразата всъщност не е тръгнала от Китай, а просто Ухан е бил първият по-подготвен за улавяне на възникващи епидемии град, през който е минала.За тези два засегнати старчески дома в САЩ от миналото лято има доста статии, вероятно из целия свят има подобни клъстери, въпросът е на колко места са ги разследвали. https://wtop.com/fairfax-county/2019/07/3-dead-dozens-including- … -living-facility/ Примерно още през януари се коментираха от лекари нетипично тежки пневмонии  в един провинциален Бг град. Но в грипния сезон колко трябва да станат нетипичните, че някой да се задейства, камо ли проба от вирус да стигне от тук до генетична лаборатория, ако изобщо някога стигне. Там след САРС имат процедури, които ние никога няма да имаме.
Скрит текст:
Колкото до сьомгата в Пекин, не знам кой още си мисли, че вирусът се лепи по повърхности, но е алергичен към храна. И да има изследвания по въпроса, не мисля че някой ще си позволи да ги публикува.
Откакто спряха брифингите и минахме на новото отчитане ми е трудно да хвана колко дни е забавянето  от открити до официално обявени, още ли е 2-3 дни, или ги включват по-бързо?

# 2 718
Не знам дали като приключат с генетичните изследвания някой ден няма да се окаже, че заразата всъщност не е тръгнала от Китай, а просто Ухан е бил първият по-подготвен за улавяне на възникващи епидемии град, през който е минала.За тези два засегнати старчески дома в САЩ от миналото лято има доста статии, вероятно из целия свят има подобни клъстери, въпросът е на колко места са ги разследвали. https://wtop.com/fairfax-county/2019/07/3-dead-dozens-including- … -living-facility/ Примерно още през януари се коментираха от лекари нетипично тежки пневмонии  в един провинциален Бг град. Но в грипния сезон колко трябва да станат нетипичните, че някой да се задейства, камо ли проба от вирус да стигне от тук до генетична лаборатория, ако изобщо някога стигне. Там след САРС имат процедури, които ние никога няма да имаме.
Скрит текст:
Колкото до сьомгата в Пекин, не знам кой още си мисли, че вирусът се лепи по повърхности, но е алергичен към храна. И да има изследвания по въпроса, не мисля че някой ще си позволи да ги публикува.
Откакто спряха брифингите и минахме на новото отчитане ми е трудно да хвана колко дни е забавянето  от открити до официално обявени, още ли е 2-3 дни, или ги включват по-бързо?

Нямат нищо общо с коронавирус тези случаи от САЩ.

Пробите събрани по време на епидемията в Greenspring през 2019 г., показват няколко бактерии, включително Haemophilus influenzae (H. грип). В допълнение, няколко екземпляра са били положителни за риновирус, причината за настинките.

https://www.fairfaxcounty.gov/health/outbreak-investigation-assi … ility-springfield

# 2 719
E-V13,  не ги давам като пример за Ковид, а като пример на клъстър на заболяване с типични симптоми, но определени като нетипични заради повече болни/по-голяма тежест на симптомите/нетипичен % починали. Каквъвто е И коронавирусът. При разпространението, което имаме сега в България, ако беше тръгнал от тук, кога щеше да се разбере, че е нов вирус?

# 2 720
Изследването в Пловдив за мен е пълна мистерия. Резултатите са му много странни. 1-во резултатите му са нереално високи, 1% разпространение както заключава Кунчев за мен е невъзможно висок резултат за всичко което знам за вируса след 4 теми. На национално ниво това прави 70 000 заразени и прекалено малко починали за смъртност която варива в рамките на 0,4-1,5%. На ниво Пловдив още по нереален резултат. Защото там има 3 починали в града, при това положение е абсолютно невъзможно 1% от пловдичани да са имали среща с вируса, ама абсолютно невъзможно, защото това значи че смъртността от този вирус в Пловдив не се отличава по нищо от смъртността от грип. 3 600 души и 3 починали означава смъртност 0,08%. При грипа смъртността е 0,02-0,05%, означава че при нас вируса е един малко по тежък грип, нищо повече, според изследването от Пловдив. На национално ниво разпространението би трябвало да е още по високо от това в Пловдив, защото в Пловдив починали са приблизително 1 на 100 000 докато в страната починали са приблизително 2,5 на 100 000 което означава че и разпространението в страната е по високо от това в Пловдив нещо което смятах за абсолютно невъзможно. Изводът ми е че в страната около 2% а може и 3% да са се срещнали с вируса което ми се вижда нереално високо, това са около 200 000 (колкото твърди и Манъров). Това се потвърждава и от изследването с антитела в Банско, където при 1 починал в градче от 8 000 много по високата смъртност на глава от населенето в сравнение с Пловдив се дължи на много по високо разпространение, тяхното тестване с антитела показа 5% разпространение, при това съм убеден че днес то не е останало толкова а се е дигнало с още няколко процента защото това беше в началото на епидемията.

Спомнете си какви картини рисувах, които показваха среща с вируса около 25, 30 000, нищо общо с реалността показва това изследване. Другото което за мен е пълна мистерия е огромната разлика между тестването на случаен принцип и нетаргетираното. Как е възможно 4% нетаргетирано тествани да са имали среща с вируса и само 1% на случаен принцип. Разликата от 3%, е нереално висока. Това е разлика 4 пъти (в Исландия тази разлика е само 1/3та) при пожелалите да се тестват спрямо тези на случаен принцип, което си мисля че показва че някой от 2-та резултата е изкривен, или този на случайно тестваните е по нисък заради статистическата грешка от реалното разпространение в Пловдив за да е толкова висок процента при пожелалите да се тестват (което е контролата в коя посока е евентуалното статистическо отклонение, ако резултатите бяха близки, от сорта на 1% на случаен принцип и 1,5% при пожелалите да се тестват тогава стат.отклонение може да е в посока завишаване на резултата, но подобна огромна разлика показва че ако има стат. отклонение то е в посока на занижаване на резултата при тестването на случаен принцип) което вече ми се струва напълно невъзможно защото и 1% разпространение ми се вижда нереално високо но резултатите са такива. От друга страна от пожелалите да се тестват вероятно повечето са го направили заради прекарано заболяване с гриподобни симптоми а не само от любопиство да видят дали са част от безсимпомните заразени. Е как е възможно 4% от грипопдобните симптоми да се окажат че е било Ковид. Това означава че в населението Ковид е много сериозно разпространен както всъщност показват и резултатите от тестването на Пловдив. Но вероятно този е сериозно изкривеният резултат по тази причина че са отишли главно хора преболедували нещо, а не такива от любопитство дали пък не са част от безсимптомните срещнали се с вируса. И по скоро 1% или малко над него е разпространението в Пловдив и не е много по високо, и вероятно е около 2 до 3% за страната общо.

Ако разгледаме стат. само на Пловдив виждаме че в нея има 104 заразени а тестването показва че среща с вируса са имали над 30 пъти повече хора. Изумен съм от точността на Кунчев който каза още преди 1 месец при Ризова че ние сме открили между 2 и 5% от всички инфекции. В Пловдив са открили около 3% от тях.

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 03:09 от Анонимен

# 2 721
@Тесла не виждам защо се изумяваш. 5 са починалите в Пловдив, ако сложим 2% заразени това са 7000 човека от които не е ясно колко от тях са развили симптоматика, Аз залагам на смъртност от тоя вирус от порядъка 0,1-0,3% не повече.

# 2 722
В Кърджали си настояват, че е от докторката, държала се агресивно, заплашвала, че ще се погрижи лабораторията им, да бъде затворена.

https://www.kardjali.bgvesti.net/news/495310/d-r-viktor-kirchev- … -sred-blizkite-si

89 годишна се заразила в белодробното им отделение, покрай нея и 70 годишната й дъщеря

https://www.bg-mamma.com/?action=post;topic=1223364.2475;num_replies=2478

Много яко писмото на Кирчев. Браво! Тая д-р Сибел Муса вече е бита карта! ДПС да си я пращат в Турция. С това поведение, тук вече й е приключила медицинската кариера.

# 2 723
Цитат
@Тесла не виждам защо се изумяваш. 5 са починалите в Пловдив, ако сложим 2% заразени това са 7000 човека от които не е ясно колко от тях са развили симптоматика, Аз залагам на смъртност от тоя вирус от порядъка 0,1-0,3% не повече.

Не, 5 са починалите в област Пловдив, от града са починали само 3. Аз преди време като  теб бях убеден че смъртността е в този диапазон, аз казвах че е в диапазона 0,15-0,30%, след като направих изчисленията за Исландия официално се отказах от него защото те показаха че там смъртността е 0,4% а това е държава с младо население, и нисък дял заразени възрастни. Изчисленията ми бяха базирани изцяло върху вярата в точността на ПСР тестовете. Защото там изследванията таргетирано, нетаргетирано и на случаен принцип се извършиха само с ПСР, само че явно ПСР пропускат доста активни инфекции, защото не може там смъртността да е 0,4% при демоградфията на Исландия и ниската средна възраст на населението а при нас да е в тоя диапазон при много по високата средна възраст на нашето население. Ако в Пловдив са се срещнали 1% от населението и имат 3 починали, то в Исландия която е с населението на Пловдив и имат 10 починали разпространението трябва да е в пъти, пъти по високо, нещо от сорта на срещнали се с вируса десетки хиляди там, срещу няколкото хиляди в Пловдив с оглед средната възраст на исландското население и българската демография. Интересно дали в Исландия е направено тестване с антитела, защото ако говорим за един и същи вирус в Исландия и в България в Исландия среща с него трябва да са имали десетки хиляди за да имат 10 починали след като в Пловдив с 3 починали нашето изследване с антитела показва че среща с него са имали няколко хиляди.

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 03:00 от Анонимен

# 2 724
Ако приемем, че извадката е наистина представителна, логичните варианти нe са много. Вирусът не е с драстични разлики в смъртността, драстичните разлики са единствено в това кой влиза в статистиките. Т.е. или смъртните случаи са повече от официалните, или е засегнал сегмент от популацията с по-ниска средна възраст и в по-добро общо състояние, или и двете, или тепърва започва. Починали с ковид са само тестваните за него с положителни проби. Лично аз през февруари очаквах първите обявени случаи на заразени да са в Пловдив, като скоро да го последва Плевен. Официално обявените данни за протичането на епидемията там март-април ме изненадаха.

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 07:07 от crow

# 2 725
Е да де ама точно защото извадката е представителна варианта да е засегнал само младото население отпада. Какво имам предвид. Една извадка за да покаже реалното разпространение в нея трябва хората да се подберат на случаен принцип но изследваната група да отговаря на определени характеристики. В нея да попаднат пропорционално хора от целият град, както е разпределението по квартали, и в нея да попаднат хора от всички възрастови групи, каквато е демографията на града. Те са използвали специален софтуер за да изготвят извадката следвайки тези принципи, за да може резултата да показва реалното разпространение, това го обясняваха Кунчев и Кантарджиев преди началото на изследването, така че в него влизат и домакинства с млади семейства и домакинства на пенсионери каквото е демографската ситуация в Пловдив. Макар че като се замисля това показва че резулатата от изследването е много точен, и разпространението е около 1-1,5% защото контролата показва че ако има значимо стат. отклонение то е в посока на занижаване на резултата но това не значи че разпространението в Пловдив от 1-1,5% не е обхванало повече младото население на града и по малко възрастното. Така че и този вариант все пак остава.

Варианта смъртните случаи да са повече от официалните също е валиден, само че се сещам че Мутафчийски каза че труповете не могат да се крият. Сещам се и какво разправяше Кантарджиев когато от щаба бяха на вълна "това е просто грип" когато обявиха национална грипна ваканция. Че такова чудо не е виждал поне от 10 години, толкова много болни от грип. Да не се окаже че тази вълна която не е виждал Кантарджиев от поне 10 години да не е била баш от грип и починали от Ковид да са ги писали от грип. Остава разбира се и най простото обяснение че просто смъртността от вируса е ниска.

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 03:37 от Анонимен

# 2 726
Вълната беше предимно от грип, но за мен в някои градове имаше и ковид случаи сред грипавите. Смъртността няма как да е ниска единствено за потомците на Орфей, дезинфекциращи се с първак и ваксинирани с БЦЖ. За всяко поредно засегнато място, включително Южна Корея, в началото също се развиват теории защо е толкова ниска смъртността, след месец-два изравняват с по-рано засегнатите. Болните боледуват дълго.

# 2 727
Ама това че болните боледуват дълго няма никакво отношение към изследването. Това е изследване за антитела, не е с ПСР. От тия хора никой не е болен, само са инфектирани, но вирусният им товар е толкова нисък за да не може да го засече ПСР че никой от тях няма да развие заболяване пък камо ли да умре. Хората с висок вирусен товар които развиват заболяване което трябва и да е тежко за да се стигне до смъртен случай, няма как да останат извън стат. колкото и малко да тестват щаба, че да има неотчетени починали в официалната стат. Всеки който се влоши сериозно че да има опасност от летален изход сам ще се вкара в официалната стат. и без да го търсят от щаба като сам потърси лекарска помощ. Тези 95-98% които остават извън стат. са в по голямата си част само инфектирани без да се разболяват. Със сигурност има болни от Ковид които са си изкарали заболяването вкъщи пък може и докато го разнасят като кихат и кашлят на работа но после са оздравели без да потърсят лекарска помощ и също са останали извън стат. Това са хората които остават извън стат. Починалите преди да починат са се разболяли много тежко и няма как да останат извън стат. защото сами ще потъсят лекарска помощ и без да ги търсят щаба. Това изследване показва 2 неща, смъртността от вируса при нас е ниска, и повечето хора които са инфектирани с вируса не са болни от него.

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 05:20 от Анонимен

# 2 728
Ама това че болните боледуват дълго няма никакво отношение към изследването. Това е изследване за антитела, не е с ПСР. От тия хора никой не е болен, само са инфектирани, но вирусният им товар е толкова нисък за да не може да го засече ПСР че никой от тях няма да развие заболяване пък камо ли да умре. Хората с висок вирусен товар които развиват заболяване което трябва и да е тежко за да се стигне до смъртен случай, няма как да останат извън стат. колкото и малко да тестват щаба а и те не тестват толкова малко, че да има неотчетени починали в официалната стат. Това изследване показва 2 неща, смъртността при вируса при нас е ниска, и повечето хора които са инфектирани с вируса не са болни от него.
Не съм съгласна.  
Цитат
Интересно е, че и дванадесетте положителни проби от кръвните тестове сред представителите на домакинствата и медиците са показали наличие на имуноглобулин А (IgA). Това са едни от краткотрайните антитела, които се образуват още когато инфекцията е активна. Известно време след отшумяването й се появяват дълготрайни антитела (IgG). Такива обаче не са открити.
На този етап показва само, че от 553 изследвани  има 6 позитивни, не намирам данни дали са в 1, 2 или 6 от тези 291 домакинства. И 6 от 200 медици, а при медицинския персонал % позитивни в световен план е много пъти над този сред населението.

Едитвам се да добавяhttps://english.kyodonews.net/news/2020/06/032c3eecf1a6-breaking … ies-govt.html?x=1 В Токио проучване показва 0.1% имат антитела. 10000 теста са били планираниhttps://www.japantimes.co.jp/news/2020/05/22/national/science-he … sts/#.XugeuqZS-AY, ще го потърся когато го публикуват и ще го сравня с нашето представително. И това след мащабите на епидемията там. Не, не мисля, че пловдивското показва това, което ти виждаш.

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 04:24 от crow

# 2 729
Цитат
6 от 200 медици, а при медицинския персонал % позитивни в световен план е много пъти над този сред населението.

Ами при нас е 3 пъти по висок от този сред населенитео. Това е огромна разлика. Защо не си съгласна че повечето хора са само инфектирани а не се разболяват. При този 1% положителни както и при 3% положителни сред медиците вирусният им товар е толкова нисък че ПСР не го засича. Тия хора няма да се разболеят за щастие. Всъщност това изследване е серия добри новини за вируса. Единственото притеснително е че не са открили хора с късни антитела. Което показва че разпространението там е още в начална фаза. И вероятно Пловдив следва общите тенденции на мощен възход на вируса в цялата страна, затова на случаен принцип намират 1% положителни но наскоро инфектирани. Което означава че разпространението на вируса се е засилило страшно много в последните седмици в България. Това е единственото притеснително в него, всичко останало са добри новини.

А между другото сега като се замислям точно това е и обяснението за ниската смъртност. Разпространението е станало бързо и е прясно и от този 1% срещнали се с вируса в Пловдив на повечето срещата им с вируса е текуща, което означава че в следващите седмици очаквайте новини за огнище на вируса някъде в Пловдив, и вероятно сериозно увеличаване на регистрираните случаи в Пловдив защото в официалната стат. те са много малко само 104 което е много под средното за страната.  48 на 100 000 докато в Пловдив е около 29 на 100 000. Което означава че сегашните няколко хиляди заразени в Пловдив не отговарят на тези 3 починали до момента а ще отговорят на починалите след няколко седмици. Дай Боже да няма промяна но може и да има. Та си взимам думите назад че това че болните боледуват дълго няма отношение към изследването, всъщност си права че има отношение заради характера на откритите антитела. Който всъщност показва че епидемията в Пловдив тепърва започва. Което вероятно няма как и да не се отрази на бройката починали.

Цитат
Едитвам се да добавяhttps://english.kyodonews.net/news/2020/06/032c3eecf1a6-breaking … ies-govt.html?x=1 В Токио проучване показва 0.1% имат антитела. 10000 теста са били планираниhttps://www.japantimes.co.jp/news/2020/05/22/national/science-he … sts/#.XugeuqZS-AY, ще го потърся когато го публикуват и ще го сравня с нашето представително. И това след мащабите на епидемията там. Не, не мисля, че пловдивското показва това, което ти виждаш.

Е значи вярваш че изследването в Токио е меродавно и показва реалната картина на разпространение в Токио при положение че са изследвали на случаен принцип по малка част от техните граждани от колкото ние сме изследвали в Пловдив но на тяхното изследване вярваш а на нашето че показва реалната картина на Пловдив не. Странна логика. Какви мащаби е имала там епидемията не те разбирам. При нас епидемията има в пъти много по големи мащаби от тяхната и ти го казвам не заради изследването на Пловдив а заради статистиката на починалите. Ние имаме близо 4 пъти повече починали от тях на глава от населението. И това при положение че  Япония е сред държавите с най висок дял възрастни хора в света, първи по столетници в целият свят, като демографската картина в Япония е толкова тежка (и заради ниската раждаемост 1,4 деца) че се очаква през 2050 г. близо половината японци да са над 65 години. Така че нашата епидемия е много по страшна от тази в Япония обхваща много по големи части от населението и по голяма част от него и то доста е починала.

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 05:37 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт