COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 380 244
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 490
  • Bulgaria
Много бързо преобразуваха арената. Как пък не са се сетили да направят някой концерт междувременно и после пак да връщат леглата. Повече си повярваха от необходимото, че епидемията утихва,  болниците се отпуснаха и сега сме на втори дубъл на „не искаме пациенти с ковид-19”.

# 8 491
  • София
В познато семейство мъжът е болен. Преди 10 дни имаше рожден ден и спретна огромен купон. Но сега се опитват да скрият. Не са съобщили и половината от контактните си. Днес виждам едната мацка, която изкара със семейството цял ден и си щъка напред, назад. Не била под карантина и много гордо ми се хили

# 8 492
  • При семейството си
Много бързо преобразуваха арената. Как пък не са се сетили да направят някой концерт междувременно и после пак да връщат леглата. Повече си повярваха от необходимото, че епидемията утихва,  болниците се отпуснаха и сега сме на втори дубъл на „не искаме пациенти с ковид-19”.
А дали все още, тоест и юни, им изплащат допълнителните, обещани 1000 лева?

# 8 493
Днес бях в село до Самоков. В региона "вирус няма", според повечето хора. Убедени са, че регистрираните позитивни (над 160 в общината) просто са взели по едни 1800 лв. Мерки никакви и никъде. Хората от семейства на позитивни си щъкали свободно и това за околните не е нещо нередно, просто явно наистина били си взели парите, че даже завиждали, че пък в Кюстендилско плащали по 2500 лв... Аз онемявах и дори не спорех. Това е положението Sad

Знам, че в Самоков положението хич не е розово, а и нещо спря да се говори за там  в медиите напоследък. Не писах, защото няма как да го докажа с линк, знам го от позната.
Но като чета това за парите и предид положенеито  там, се замислих дали нарочно не се разпространява това с друга цел? Например да се избегне карантината
( сред близки в МаАлата), през която не можеш да обикаляш и събираш покъщина или да се виждаш с родата? Така “подобните” ще те разберат, а и на гости ще те пуснат.

# 8 494
  • на пистата
Бясна съм!Сина ми е пил бира одеве и вчера с момче на което бащата е болен и  по късно са го приели в болница.Даже не му е казал.Сина ми е научил от съседите.А снаха ми е бременна,всеки момент трябва да ражда.Как може такова безотговорно отношение Sad

Кога е излязъл положителния тест на бащата? Синът му бил ли е контактен с него? Съседите могат да приказват много неща. Синът ви да се заяви като контактен, да се тества и дано всичко е наред.
От дни е бил.болен бащата.Одеве е дошла линейка и са го приели в болница.После е разбрал от съседите.В последствие е дошла и полиция.Живеели са в един апартамент.

# 8 495
В познато семейство мъжът е болен. Преди 10 дни имаше рожден ден и спретна огромен купон. Но сега се опитват да скрият. Не са съобщили и половината от контактните си. Днес виждам едната мацка, която изкара със семейството цял ден и си щъка напред, назад. Не била под карантина и много гордо ми се хили
не е към теб, ама добър ден!  Това е действителността.

# 8 496
Скрит текст:
Сега на мен ми е интересно лекарската компания, която ни заявяваше, че има дефицит на чували за трупове през април и си умоляваше да си стоим по домовете, че и ни ръкопляскаше сега няма ли да излезе с някаква позиция за мачове и дискотеки? Нали бяха много загрижени за нас? Въобще мнението на гилдията къде е и какво е, или се изчерпва с увеличение на цените на пътеките и до там.
Честно ли ви е интересно? Компания, гилдия? Сещате се че имардържавни има и частни болници и общ знаменател НЗОК? И пълно с некомпетентни кадри в МЗ барабар с МЗ.  Как кои конкретно говорите? !
Има явен проблем в БлС, излизат с обща позиция и в същото време гласове от борда заявяват че никой не им е търсилно мнението.Т.е. явно модела на управление се налага навсякъде. Ето ви абсолютния пример от началото: 06.03.2020 докато в България се обявява грипна епидемия, Ананиев отчита за подготовката на България пред света:
Скрит текст:
06 Март 2020

“06 Март 2020

“България разполага с национален пандемичен план, който надгражда необходимите мерки според тежестта на епидемията и степента на опасност за общественото здраве. Прилаганите мерки се съобразяват изцяло с препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в рамките на изказването си по време на днешния извънреден Съвет на здравните министри в Брюксел.

В България е осигурена координация между всички компетентни ресори. Към министър-председателя функционира Национален оперативен щаб, който ежедневно следи обстановката, оценява необходимостта от нови мерки и информира обществеността. В щаба членове имат всички компетентни институции, което е предпоставка за отличната комуникация между тях, посочи Кирил Ананиев.
Скрит текст:
В момента България е заложила мерки както за превенция, така и, при необходимост, адекватно лечение на пациенти с COVID-19. По отношение на превенцията непрекъснато се актуализират указанията към гражданите, съобразени с препоръките на международно и европейско ниво. Разпространена е информация за основните правила за респираторна хигиена. Препоръчва се да бъдат ограничени пътуванията до държави с високо разпространение на новия коронавирус, а за всяка мащабна проява се прави анализ на риска.

„Въпреки, че в България към момента не са констатирани случаи на заразени с коронавирус лица, епидемичната ситуация е сложна заради наличието на сезонен грип. За да се избегнат усложнения, е разширен обхватът на изследваните лица“, заяви още Ананиев пред здравните министри на ЕС.

От изказването му стана ясно още, че е разработен план за взаимодействие между лечебните заведения, общопрактикуващите лекари и звената за спешна медицинска помощ в страната. Дадени са указания всяко лице със съмнение за COVID-19 да бъде хоспитализирано и изолирано в лечебно заведение, определено за целта. В тази връзка Ананиев посочи, че страната ни разполага с достатъчен леглови капацитет за лечение на пациенти с инфекциозни заболявания, в това число и на граждани, при които бъде установен новият коронавирус. България има готовност, в случай на необходимост, да удвои броя на инфекциозните легла за 24 часа. В допълнение, с цел улесняване процеса по вземане на проби, освен Националната референтна лаборатория и тази във Военномедицинска академия, в страната вече функционират още три лаборатории за изследване – втора лаборатория във ВМА и по една в градовете Стара Загора и Варна.

В този контекст, България счита, че съществуващите механизми на ниво ЕС са задействани своевременно. Обменът на информация и опит между държавите-членки трябва да продължи и занапред. Основно предизвикателство при усложняване на обстановката би бил недостигът на предпазни средства и на определени лекарствени продукти. Ето защо България насърчава търсенето на конкретни прагматични решения на ниво ЕС и СЗО. Едва на последващ етап следва да се оцени ефективността на предприетите мерки.

Основен акцент по време на заседанието на Съвета беше необходимостта от постоянна координация по отношение на предприетите мерки, съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. 
http://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/kiril-ananiev-pri … ya-merki-sa-sobr/
[/spoiler]

Като се върнахме на началото на началата, си мисля аз за първия потвърден официален случай. Жената от Габрово. От къде, за Бога, вируса тръгна от Габрово? Габрово къде е, на ма@та си, в балкана, чист въздух, стар град, без туризъм, без никакво развитие... За мен е дифузно предаването още от тогава. Излезе ли обяснение от къде се е заразила жената?

# 8 497
Според различни източници между 20 и 80% от заведенията ще фалират до следващата година, може би изчакват да спрат да се мъчат и сами да затворят, за да не се харчат излишно пари.

Лекарите са на два лагера и има защо. Как е с болниците, които също са търговски дружества? На мен поне ми прави впечатление, че от месец частните хоспитализират за безумни неща, които преди спокойно правеха амбулаторно. Последните години броят на частните болници нарастна, вкарани са огромни инвестиции, та не подценявайте и този бизнес натиск. Големи печалби носят плановите приеми , които бяха забранени по време на ИП. За разлика от грипните епидемии, когато просто ги пишат спешни и продължават да ги правят, през ИП наистина ги ограничиха и болниците се опразниха. Това са адски много пари.

# 8 498
  • на пистата
Ето за това говорим.Този съсед на сина ми знае,че момичето е бременно и пак.То бива бивя безотговорна работа Sad

# 8 499
  • При семейството си
Бясна съм!Сина ми е пил бира одеве и вчера с момче на което бащата е болен и  по късно са го приели в болница.Даже не му е казал.Сина ми е научил от съседите.А снаха ми е бременна,всеки момент трябва да ражда.Как може такова безотговорно отношение Sad

Кога е излязъл положителния тест на бащата? Синът му бил ли е контактен с него? Съседите могат да приказват много неща. Синът ви да се заяви като контактен, да се тества и дано всичко е наред.
От дни е бил.болен бащата.Одеве е дошла линейка и са го приели в болница.После е разбрал от съседите.В последствие е дошла и полиция.Живеели са в един апартамент.

Неприятно. Дано всичко е наред, Но все пак до одеве бащата не е знаел положителен или не е, синът също. Друг е въпросът, че в такъв случай можеш да избегнеш контактите, поне тези, които не са служебни и подобни.

# 8 500
То и на сина ви е безотговорно отношението...

# 8 501
  • София
Скрит текст:
Днес бях в село до Самоков. В региона "вирус няма", според повечето хора. Убедени са, че регистрираните позитивни (над 160 в общината) просто са взели по едни 1800 лв. Мерки никакви и никъде. Хората от семейства на позитивни си щъкали свободно и това за околните не е нещо нередно, просто явно наистина били си взели парите, че даже завиждали, че пък в Кюстендилско плащали по 2500 лв... Аз онемявах и дори не спорех. Това е положението Sad

Знам, че в Самоков положението хич не е розово, а и нещо спря да се говори за там  в медиите напоследък. Не писах, защото няма как да го докажа с линк, знам го от позната.
Но като чета това за парите и предид положенеито  там, се замислих дали нарочно не се разпространява това с друга цел? Например да се избегне карантината
( сред близки в МаАлата), през която не можеш да обикаляш и събираш покъщина или да се виждаш с родата? Така “подобните” ще те разберат, а и на гости ще те пуснат.

Във въпросното село не живее нито един ром. Лошото е, че не са само те така... никак даже.
Положението в околността е зле.
Не знам дали няма начин да се потърси отговорност по законов начин на всички, разнасящи тези легенди за сумите из социалните мрежи...

# 8 502
  • София
Нищо не ни остава освен да внимаваме много, трите Д и да се надяваме да не изтеглим късата клечка. Явно от държавата няма какво да очакваме. Сами да се пазим

# 8 503
  • София
интересно, че все за КПП-тата се хващат като аргумент. Никой не иска КППІта, то е ясно, че няма да затворят нито София, ниту друг град, нито нищо. Обаче заведенията защо са отворени не зная, какво чакат? Хората винаги са на принципа, че ако нещо не е изрично забранено, то е разрешено. Щом има отворени дискотеки и стадиони, съвсем естествено хората ще ги посещават.  

не е точно по нашенската тема с вируса, по-скоро нещо, за което едва ли бихме се сетили. В момента при руснаците гръмна един скандал - има бебета, които са родени с генетичен материал на чужденци, сурогатните майки са се разписали по договор, че се отказват от децата, обаче заради карантините чужденците не могат да отидат да си вземат бебетата. Бебетата са били гледани в един апартамент, докато по някакъв начин се е разбрало, и ги прибрали в болницата.  Сега може тези бебета да се окажат "държавни".

# 8 504
  • на пистата

Неприятно. Дано всичко е наред, Но все пак до одеве бащата не е знаел положителен или не е, синът също. Друг е въпросът, че в такъв случай можеш да избегнеш контактите, поне тези, които не са служебни и подобни.
Не,бащата от 2 или 3дни е бил с полажителен тест,днес са го взели в болница.
Защо да е безотговорно отношението на сина ми?Той всеки ден пътува 70км да ходи на работа с автобус, и се пази .Кое е безотговорното да се видиш със съсед с който контактуваш постоянно пред блока.Не ми е ясно само кой е безотговорния.

Общи условия

Активация на акаунт