COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 441 832
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 25 965
  • Другата България
Merri_An, ти твърдеше, че едва ли не там си градят стаден имунитет от месеци, а всъщност не е точно така. Веднага рефлектира повишената заболеваемост върху болницата, и отделение под карантина си имат. Аз очаквах, че е възникнал проблем, иначе нямаше да въведат мерки, но през миналите месеци не са имали сериозни проблеми въпреки начина на живот в тези квартали.
Изобщо не съм твърдяла точно това. Така си искала да го разбереш. Ама няма да споря с капацитети 
Аз съм по простичките неща.

Цитат
Писах преди ден - половината от населението на Лом живее в "Хумата" и "Младеново", ромските ломски гета. Които от месец насам са с двойно повече население предвид завърналите се, а и вече отпътували "чужденци". Там РЗИ не влиза, тестваните и тези в болница са вече или много тежко болни, или без ОПЛ, или на възраст. 29 годишния интубиран и той е оттам. Защо не "забраниха" нищо досега? Този проблем е от пролетта.

Цитат
Двамата с контактния от Германия са от "Хумата", ромския квартал на Лом.
Там който не е тестван, той не е излязъл положителен. Или с антитела.
Предполагам, не смяташ, че ако все пак това се случи, всички ще са в болница?

Може би с такова впечатление съм останала от написаното от теб.
Може би.
Затова казвам, че в доста случаи пишем собствените си интерпретации на написан текст като достоверна истина, а нещата на практика са съвсем различни. Недостатък на виртуалното общуване.
Повишената заболеваемост рефлектира върху болницата сега не защото се е повишила сега, а защото сега болните постъпват там в тежко състояние - били на ромски купон, изпозаразили се, поизчакали и влошилите се отишли. Карантината също не е заради повишена заболеваемост - приели пневмония без тест, след като го направили, пациентът излязъл положителен. Естествено, че ще сложат отделението под карантина. Екипът на СП, който беше заразен преди време, също беше "цъфнал" след посещение в "Хумата".
Не знам какъв имунитет градят и дали го градят, казвам, че там лекар се търси само когато пациентът се влоши наистина много, и то се търси СП, защото ОПЛ повечето от тях нямат. Затова и пациентите директно отиват в болница, респективно отделенията се пълнят.

# 25 966
Че то навсякъде приема в болница когато се влоши състоянието на заразения, без значение етнос, махала, село, град...

# 25 967
Като върл привърженик да се носят маски на указаните места - затворени помещения най-вече - искам да ви кажа, че като видя изхвърлена маска на земята  ме е точно толкова гнус, колкото ако видя използвана тоалетна хартия или дамска превръзка (извинявам се, гнуслярско звучи). Сутринта се отвратих от пльоснати използани ръкавици в лидълска количка... ебаси тъпото и егоцентрично парче трябва да си, честно...

Е, поне някой е използвал ръкавици. Вчера минах през Лидл, където рядко пазарувам, и наблюдавах при фурната с насипния хляб как наперена девойка пребара с голи ръце всичките 5-6 питки в кошницата, докато си избере. На забележката, която и направи друго момиче, отговорът беше "Ти шА пукнеш, ма, щото си дебела, айде стига с тоя тъп грип, той слабичките не лови". Последва тирада на тема какви хилядарки раздават на фалшивите болни, нататък не чух, че бързах.
Специално оглеждах персонала за маски, от 10-12 видени само едно младо момиче беше с нормално сложена маска, всички останали бяха с маски под носа, двама юнаци въобще под брадичката.

# 25 968
Не знам дали беше възможна по-адекватна реакция по отношение на вируса. Лошото, което според мен предстои , са последствията от локдауните, в каквато и да форма - икономически, но и здравни... Не знам наистина дали вредата ЗАРАДИ коронавируса няма да е по-голяма от директната такава, дори и погледнато като здраве на нацията - липса на профилактика...

# 25 969
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Понеже мине - не мине, и се почва за маските - аз например, ако съм една леля Пена със средно образование, категорично няма да мога да разбера - тия маски мен ли пазят, околните ли пазят, кого пазят. И най-накрая просто ще си надена един разпран чаршаф, ушит на маска, за да не ме закача никой. И ще го нося под носа, щото ми пречи.
Попитах назад коя точно държава успя да го спре тоя вирус с маски, а не с дистанция - не получих отговор. Нося трислойна маска от нетъкан текстил, не я пера, купувам нови всяка седмица, но нямам никакви илюзии, че тази маска пази от каквото и да било. И ми е много странно като всички се вкопчат в маските като методът за справяне с вируса - то ако беше така, ехееее...
Иначе идеята, че трябва да се оцелява на всяка цена, дори и да се натикаме обратно по пещерите, е присъща на бозайници, различни от хората.

Мчи то е очевидно, че като плюя и кихам без маска, от мен хвърчат сополи и плюнки много повече, отколкото като съм с нея. Това го проумява моята тиква, на нереализиран икономист (от което икономиката само е спечелила Grinning )
Не предпазват на 100 процента, но се намалява риска. Маската не изключав дистанция. В Лидл, в ГТ - на рабираем език с напевен или монотонен тон ни уведомяват за дистанцията, дезинфекцията, маските.
Извинявам се, но по-просто е само като в онова индийското клипче - с тоягата по гърбината Grinning
Тогава има вече два варианта - или ще се спазват парвилата, или ще настане Първо българсско въстание от новата ера Grinning

# 25 970
Sunshine reggae, никой не е оспорвал, че повечето учители не искат ДО. Ако ги бяха попитали "Как бихте предпочели да преподавате?" 1) Присъствено 2) Дистанционно 3)  вместо:
1Присъствено
2)Присъствена и след това дистанционно
Дали отговорите щяха да са едни и същи?
За съжаление,  не мога да намеря линк към анкетата сега (приключила е) , за да илюстрирам за какво става дума.

# 25 971
Много жалко за това семейство и да този случай показва, че ковид не е шега работа, но това отдавна е ясно, а на  когото досега не му е станало ясно, най-вероятно никога няма да му стане.
Иначе дори първите починали в България бяха семейство - мъж и жена. Имаше и друг случай в Благоевград починали - майка и дъщеря. Сбирката на пастори в Перущица също беше особено смъртоносна, повече от обичайното. Което показва, че вирусният товар е от много голямо значение и че предпазните мерки дори да не успеят да предотвратят разболяване,  има шанс да помогнат за по-леко протичане.

# 25 972
Всякакви конспирации бях чувала, но това, което чух вчера от образована жена, с майка медицинска сестра, ме изуми. Че никой не умира от Ковид, а с ковид-ясно. Умират старите. Мангърови думи. Но, че ЕС давал по 10000 Евро, за да се пише от Ковид!!! Кому? На държавата, на болницата? И защо?Ами на САЩ, на Русия? И на тях ли? Гордо заяви, че пускала децата си навсякъде, без маски. 7 и 9 клас. И нашите деца ще учат с нейните и ще търпят подигравки.

# 25 973
https://www.express.co.uk/life-style/health/1320428/Coronavirus- … ave-Boris-Johnson

Започна се. Само да не обясняват, че е било колективна едновременна глупост.

Всъщност е горе-долу това и СЗО го предвидиха, когато обясняваха защо не бързат да обявяват пандемия. Тогава казаха, че пандемичните планове на повечето държави включват локдаун и затваряне на границите, а това не бива да се прави, трябва да се действа гъвкаво като в Китай с различен подход според обстоятелствата. Където трябва в държавата - локдаун, където може, си работят нормално.

Слава Богу, в България до локдаун не се стигна, но пък "тестване, тестване, тестване" не правим, нито имаме мащабни планове да го правим - за разлика от Джонсън.

Естествено, това няма нищо общо с Мангъровите тези за тестове за антитела, които щели да бъдат страшно полезни.

# 25 974
  • Бургас

Иначе дори първите починали в България бяха семейство - мъж и жена. Имаше и друг случай в Благоевград починали - майка и дъщеря. Сбирката на пастори в Перущица също беше особено смъртоносна, повече от обичайното. Което показва, че вирусният товар е от много голямо значение и че предпазните мерки дори да не успеят да предотвратят разболяване,  има шанс да помогнат за по-леко протичане.
може да има по-смъртоносни щамове и да е въпрос на късмет кой ти се падне, а може и генетично някои хора да са по-податливи на коронавируса, защото при тези семейства членовете на са се заразили едновременно, от един източник и с еднакъв вирусен товар, първо се е заразил един и после го е предал на другите, както има и много случаи на болен в семейството, а другите членове - здрави

# 25 975
Понеже мине - не мине, и се почва за маските - аз например, ако съм една леля Пена със средно образование, категорично няма да мога да разбера - тия маски мен ли пазят, околните ли пазят, кого пазят. И най-накрая просто ще си надена един разпран чаршаф, ушит на маска, за да не ме закача никой. И ще го нося под носа, щото ми пречи.
Попитах назад коя точно държава успя да го спре тоя вирус с маски, а не с дистанция - не получих отговор. Нося трислойна маска от нетъкан текстил, не я пера, купувам нови всяка седмица, но нямам никакви илюзии, че тази маска пази от каквото и да било. И ми е много странно като всички се вкопчат в маските като методът за справяне с вируса - то ако беше така, ехееее...
Иначе идеята, че трябва да се оцелява на всяка цена, дори и да се натикаме обратно по пещерите, е присъща на бозайници, различни от хората.

По повечето страни обясняват на техните лели Пени на достъпен език какво е предназначението на маските. При нас с изключение на едно явно дадено ни като хуманитарна помощ насочено към децата австрийско клипче, на практика обяснения нямаше, поне не разбираеми за чалгизираните широки народни маси. Спестиха си труда и парите за тях.

Сами по себе си нито маските, нито дистанцията, и дори комбинацията им не може да спрат епидемия. Но могат да ограничат заразяването. С някакви неголеми проценти, но все едно, това са спечелени човешки животи.

Последното изказване е достойно за един привъженик на фатализма, а опитите за обида на опонентите са доста инфантилни. Но колкото по-висш е един организъм, толкова повече способи за самозащита изнамира. Иначе всички по веригата просто биха чакали тези от по-горното стъпало на хранителната верига да закусят с тях. И да, човешко е да се стараем да оцелеем, а не примирено да очакваме кой ще изтегли късата клечка при естествения подбор.

# 25 976
Мир на праха на доктора, на едни години сме...По снимките се вижда, че е бил в рискова група въпреки възрастта си , изглежда доста едър човек. Понеже и аз доста се лутам с килограмите точно здравето , а не визията са ми стимул сега.

# 25 977
  • Bulgaria
Ужасна трагедия за цялото семейство! Дано майката се възстанови, макар че ще трябва да живее със загубата на син и съпруг. Сега нека всички поне малко да имат уважение към чуждата болка и да не сравняват ковид-19 с грип, защото не съм чувала цели семейства да умират в рамките на дни от грип. И да се борят за живота си на апаратно дишане. А доста грипни епидемии сме преживели.

# 25 978
Първото семейство се бяха заразили на някакво празненство. За майката и дъщерята не знам, за пасторите е ясно. За някакъв по-смъртоносен щам, ако имаше такъв, досега щяхме да чуем. А да се съберат толкова хора само на това място с някаква генетична предразположеност веднага ми се набива на очи като малко вероятно. Кантарджиев много отдавна спомена за това и изглежда е прав, други учени си спомням, че също го твърдяха. Има значение колко дълго време ще бъдеш изложен и колко голямо количество ще поемеш от вируса.

# 25 979
Починал е и младият лекар, много кофти, не мога да проумея как умират млади хора, без заболявания, а болни и такива на преклонна възраст - не
https://pirinnews.com/novina/4546/kardiologut-d-r-emil-vaklov-po … hina-ot-kovid-19/
това е ужасно! Горките хора. 😢

Общи условия

Активация на акаунт