COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 543
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 26 970
  • София
Създават координационен център за КОВИД 19: https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/koordinatsionen-tsentar-razpred … vedeniya-v-sofiya

Дано не е поредният прах в очите, но за мен е стъпка в правилната посока, макар и закъсняла...

За децата още никой не е дал отговор как се процедира...а този въпрос от април го задаваме, още докато имаше брифинги, но нито една мисирка не попита!

Последна редакция: вт, 01 сеп 2020, 21:45 от Velina25

# 26 971
Имаше случай на бебе с Ковид в болница за наблюдение, защото беше много малко на 1-2 месеца (или 40 дни). Беше се разболяло от бабата (и тя беше прибрана в болницата), но нямаше информация за придружител.

# 26 972
Питах за детските градини. Днес вече има някакви инструкции, но отново не разбрах остава ли изборът или не.

В съобщението на ДГ,в  която е детето ми, пише, че съгласно указания на МЗ

“С оглед опазване здравето на децата и предотвратяване струпване на родители и деца пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, родителите които са преценили, че детето им ще възобнови посещението, вместо медицинска бележка за контакт със заразно болен, могат да дакларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.”

В момента има такава декларация за информирано съгласие ( когато все още сме с право на избор), която започва с:

“Запознат/а съм, че:
 не съм задължен/а да подновя посещението на детето си на детска градина/ясла и
решението да го направя е изцяло мое
 детската градина осигурява спазването на всички необходими хигиенни
изисквания за защита на здравето и живота на детето ми и на всички останали деца, но не може да даде гаранции за неразпространение на заразни заболявания, в т.ч. и COVID-19”

При задължително посещение мисля, че това трябва да отпадне.
В новините от МЗ  не се споменава нищо относно избор или преценка.

# 26 973
Дете с Ковид в тежко състояние в България е нямало и дано и да няма.
Не става въпрос за интензивно отделение, а за нормално Ковид отделение.

# 26 974
Това бебе с Ковид ли е било?

Как така няма яснота дали родител може да придружава детето си в Ковид отделение?! Това е направо ужасно. Къде може да се пита?

# 26 975
  • София
Бих искал да попитам Типс и останалите, които му се възхищават: каква, според тях, е причината тук да няма (все още) Бум, ето, има фестивали, концерти и пр.? Кое е-ракията, чубрицата или киселото мляко?
Да, България е една от малкото държави, чийто граждани в голяма степен не си промениха поведението след ковид, факт. Дано не се окажа прав, но ми се струва, че след зимата вече няма да е така....

# 26 976
CasaDelSol, мисля предучилищната в ДГ е задължителна. Започва от15.09 и спазва графика за ваканции на учениците. Може би за по-малките ще остане по избор посещението на ДГ, въпреки че май от тази година предучилищната я направиха задължителна и за 4 годишните.

# 26 977
@Ronald за това дадох предположение - у нас заразата е в начален етап, т.е. няма много заразени способни да заразят много хора. Но имаме superspreаder event от сбирката в Перущица.

# 26 978
Скрит текст:
Бих искал да попитам Типс и останалите, които му се възхищават: каква, според тях, е причината тук да няма (все още) Бум, ето, има фестивали, концерти и пр.? Кое е-ракията, чубрицата или киселото мляко?
Да, България е една от малкото държави, чийто граждани в голяма степен не си промениха поведението след ковид, факт. Дано не се окажа прав, но ми се струва, че след зимата вече няма да е така....
Не съм съгласна, че България е една от малкото държави, където мерки не се спазват в голяма степен.

И определено не сме в началото на епидемията.
В началото сме били март, хайде - април.
Имайки предвид, че бяхме последната страна в Европа, където се откри заразен.
И това не беше, защото наистина не е имало заразени.
Просто нямаше тестове и не се тестваше.

Защо няма бум след масови протести отпреди повече от два месеца, включващи десетки хиляди; фестивали, претъпкани курорти, заведения и пр.?

Определено не е заради ракията.

Не зная поради каква причина е така, наистина.
Но си спомням Сингапур февруари месец с 38 градуса дневна температура имаше доста заразени.
Тоест, причината да няма бум, не е топлото време.

Ro3 - все още ли е толкова?
Имаше твърдения, че е Ro6 по едно време, в ранния февруари.
Твърдеше се, че е airborn, че издържа повече от 30 дни върху повърхности ( това лично го бях чула от Мутафчийски на един брифинг, визирайки след колко време го намерили на Diamond princess)

Всички тези твърдения верни ли се оказаха?

В крайна сметка, докато не мине една пълна година от началото на обявената епидемия, няма как да сравняваме данни между ковид и други вируси.
Няма да е достоверно.

# 26 979
CasaDelSol, мисля предучилищната в ДГ е задължителна. Започва от15.09 и спазва графика за ваканции на учениците. Може би за по-малките ще остане по избор посещението на ДГ, въпреки че май от тази година предучилищната я направиха задължителна и за 4 годишните.

Става въпрос за по - малките. Въпросът е , че не казват, нито едното, нито другото, има указания и не казват нищо за това.

# 26 980
Наистина ли смятате, че има много голямо увеличение на смъртността от ковид през последните 3 месеца, защото се тества повече?
Освен това в България средната възраст на починалите е доста по-ниска, в сравнение с други държави. А не е като да нямаме много хора 80+ както лъжеше Мангъров, имаме колкото в Швеция, Холандия, Великобритания.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File%3APopulation_age_structure_indicators%2C_1_January_2018_(%25).png&fbclid=IwAR3wCogSWZY9ZO5pEGBJIeGHMFbaKB0RWaWhSmTJcNXwGOiF1g3cWOdPzi8

Каквото и да ни пази, явно не ни пази добре. И протести и фестивали са все на открито, там където има струпвания на закрито и явно по-слабо се спазват мерките, там непрекъснато гърмят клъстъри.

# 26 981
Цитат
Шлемовете и маските с клапа не предпазват от коронавирус

https://www.actualno.com/interest/shlemovete-i-maskite-s-klapa-n … news_1495617.html

# 26 982
  • София
@Ronald за това дадох предположение - у нас заразата е в начален етап, т.е. няма много заразени способни да заразят много хора. Но имаме superspreаder event от сбирката в Перущица.
Напълно съм съгласен с твоето предположение. Но ето, хората не смятат, че сме в началото, мислят че топлото време Не е причината, дори не вярват в ракията, ти да видиш!!!  Но нямат обяснение и в крайна сметка твърдят, че вирусът е просто грип, нали.

# 26 983
Твърдя, че сме в начало на епидемия защото принципно за нов вирус  несезонен тип ще е поне няколко месеца може и години. В момента сме в дифузно разпространение, т.е. етап който не може да се контролира, най-дългият етап споре математиците. Вече се очертава тенденцията да е на вълни и при нас ще е едно бавно катерене на стъпала.
А се опитвам да направя някаква асоциация с африканската чума по свинете защото ми се струва приликите са повече от разликите.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2020, 22:44 от pehoko

# 26 984
  • Немция
Защо няма бум след масови протести отпреди повече от два месеца, включващи десетки хиляди; фестивали, претъпкани курорти, заведения и пр.?
Напротив, добре вървим към проепидемчване Wink, защото бройката на починалите расте бавно и славно.
Да вземем данните за 16-те починали от ковид днес. Все едно в Германия да има 160 починали за едно денонощие.
Това е сериозно число спрямо броят на населението !
И да не се забравя, че част от хората вземат насериозно вирусът и се пазят.

Общи условия

Активация на акаунт