COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 476
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 230
Elpis, не, не ги споменава като сензация, а като тенденции в развитието на епидемията у нас. Незнайно защо, медиите са осигурили пълен комфорт на управляващите по отношение на епидемията. И данните всъщност се анализират от шепа ентусиасти като Велков. А публичната информация е крайно недостатъчна, но никой не се опитва да накара НОЩ и МЗ да оповестят важни детайли като: колко са тестовете от РЗИ, колко от тях са за контактни и симптомни, карантинират ли се цели домакинства със заразен и ако не - защо. На какъв принцип се тестват и карантинират приятели и колеги с продължителни близки контакти.  Защо карантинираните са само около 1.5 пъти повече от активните случаи. В интензивно само интубирани ли се броят или не. Колко от хората, минали през интензивно се възстановяват, колко - умират. Колко са починалите, които изобщо не са минали през интензивно отделение, колко средно е времето от установяване на положителен тест до приемане в болница, проследяват ли се и как заразените след отрицателен тест и още много други.

# 28 231
Никой от т.н. "опозиция" не повдига въпроса с управлението на пандемията, защото те първи развяха мангърщината, от която се надяваха да спечелят политически дивиденти. Затова аз лично не виждам никаква "светлина в тунела" и освен всеки да се спасява сам през тежката зима, която се очертава, наистина не виждам вече какво може да се направи.Хората, които умират не са никак малко, а реакция няма никаква, дано не съм права, но и 10 пъти по толкова да започнат да умират, не мисля, че ще има  реакция.

# 28 232
  • При семейството си
Исках да намеря снимки какво става в Кърджали.
Цял ден е била такава ситуацията  пред паспортна.
Градът е пълен с гости от Турция. Няма ПСР, няма карантини, вход свободен. Върви се на тумби, влизане в магазини, институции, банки......Да бяха 1000 щеше да е добре. Колите паркирани из целия град. Няма място къде да се спре. Дали да се обзаложа какви бройки ще има в този град/област след 10 дена?
https://rodopi24.blogspot.com/2020/09/video-reportaj-Ot-avtobusa … ed-Pasportna.html

Но пък масово са с маски.

TafTaf, всеки, който се интересува от темата следи тенденцията. Все пак сме поне със средно образование. НОЩ и МЗ не даваха голяма част от тази информация и по време на ИП (особено за брой тестове, карантинираха се основно пристигащите от чужбина, на които не се налагаше да се изплащат обезщетения от НОИ и беше лесно да се “проследят” клъстърите, защото бяхме в началото, защото наистина хората бяха уплашени и склонни в много по-голяма степен да спазват мерки и сътрудничат). След ИП е реалното управление на пандемията у нас и всички виждаме резултатите. ИП у нас беше...пародия.

# 28 233
  • София
Elpis, не, не ги споменава като сензация, а като тенденции в развитието на епидемията у нас. Незнайно защо, медиите са осигурили пълен комфорт на управляващите по отношение на епидемията. И данните всъщност се анализират от шепа ентусиасти като Велков. А публичната информация е крайно недостатъчна, но никой не се опитва да накара НОЩ и МЗ да оповестят важни детайли като: колко са тестовете от РЗИ, колко от тях са за контактни и симптомни, карантинират ли се цели домакинства със заразен и ако не - защо. На какъв принцип се тестват и карантинират приятели и колеги с продължителни близки контакти.  Защо карантинираните са само около 1.5 пъти повече от активните случаи. В интензивно само интубирани ли се броят или не. Колко от хората, минали през интензивно се възстановяват, колко - умират. Колко са починалите, които изобщо не са минали през интензивно отделение, колко средно е времето от установяване на положителен тест до приемане в болница, проследяват ли се и как заразените след отрицателен тест и още много други.

Само на един въпрос от тези мога да отговоря - интензивно означава интензивно отделение. Не непременно интубиран, а под интензивно наблюдение... Реанимация.

# 28 234
Знаем много добре какво означава "в интензивно" но в България случаите, които се дават "в интензивно" са само на тези, които са интубирани. Това е разисквано много пъти в темата и това го научихме по случайност от един брифинг с Фандъкова и НОЩ. Има и други индикации, които показват, че по някое време са сменили методиката на броене и че сега действително съобщават само интубираните.

# 28 235
  • Пловдив
Никой от т.н. "опозиция" не повдига въпроса с управлението на пандемията, защото те първи развяха мангърщината, от която се надяваха да спечелят политически дивиденти. Затова аз лично не виждам никаква "светлина в тунела" и освен всеки да се спасява сам през тежката зима, която се очертава, наистина не виждам вече какво може да се направи.Хората, които умират не са никак малко, а реакция няма никаква, дано не съм права, но и 10 пъти по толкова да започнат да умират, не мисля, че ще има  реакция.

В такава епидемия е трудно всеки сам да се спасява обаче. Трябва всеки да прояви обществена отговорност, за да се справим като общество. В началото на пандемимята, имаше едно мото "Ще се справим заедно". Ами много е вярно. Само ако всеки спазва мерки, може да се получат нещата и да се ограничи вируса, докато излезе ваксина.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 00:46 от marzeliva

# 28 236
Elpis, честно казано, не разбирам това фиксиране и постоянно връщане към ИП. Да, имаше глупави мерки, категорично не мръднахме напред като ефективно проследяване. Здравната система също си остана неподготвена и това едва ли за някой е изненада. Но наистина имахме едни от най-меките мерки по отношение затваряне на бизнеси и това не беше продиктувано от далновидност, а от нежелание да се плащат компенсации. По същата причина и мерките отпаднаха рязко и напълно май месец. Грешки бяха допуснати в началото, но такива имаше и в други страни. За мен е по-малното зло до има п прекалена предпазливост, отколкото обратното при чисто нов вирус, особено при това, което видяхме в Италия и Испания. Политизирането, омаловажаването и постоянното очакване ББ да използва вируса за някакви нови ограничения, просто ще доведе до пълно омазване у нас.  Не знам защо е толкова трудно да се види, че ако изобщо се стигне до КПП-та и локдаун, това ще е само ако сме задминали най-пострадалите през март и април. Властта няма никакъв интерес от затягане на мерките. Аз лично съм много разочарована именно от опозицията, която не иска да се разрови в очевидното абдикиране и липсата на последователна политика,  по отношение на тестването и проследяването, достъпът на хората до медицинска помощ и т.н. Продължава се
с някакво плашене на гаргите с имагинерни КПП-та, "затваряне" от октомври, съответно създаване на съпротива и отпор срещу дори най-символични мерки като носене на маски в ГТ и магазини. Ако го докараме до локдаун, в това няма да има нещо конспиративно, а ще е резултат от тотален колапс на здравната система и ще е много късно след криене и замитане какви са нивата на заразата у нас, защото няма да има пари нито за болнични в НОИ, нито за подпомагане на родители, гледащи деца вкъщи, нито за бизнеси. И баш тогава ще видим и срив на икономиката, от много ежене как Ковид е нищо и никакво грипче.

# 28 237
Футболистите се тестват седмицата преди мача., обикновено три дена преди него..Често момчетата играят с какви ли не болки-зъб,травма,главоболие, температура,рана,огромни мазоли на краката,счупени носове,,,,

# 28 238
  • При семейството си
Охх, аз споменах ИП защото ти спомена НОЩ. НОЩ се асоциира и реално функционира точно в този период от 2 месеца.
Петър Велков, от който тръгна разговора, също сравнява юни, юли и август с периода на ИП ( https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentar … oen_rust_na_dela/ ), говорим за тенденции...все се обясняваме колко добре сме били до към края на май.

Едит: И стига с тази опозиция, другите....пандемията и март-май, и сега се “управлява” от действащата изпълнителна власт.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 00:22 от Elpis

# 28 239
Elpis,НОЩ има поне формално и досега. Споменах ги именно защото е тяхна работа да изнесат детайлни данни, но К и К си мълчат политкоректно. Мисля, че много ясно написах, че властта тотално е абдикирала от управление на епидемията и да, това е нейна отговорност. Но никой не бие камбаната, че  е така, а точно обратното - все още се ползва за плашило ИП, а  мерките се свързват с ББ и съответно  искането и спазването на такива се отъждествява с подкрепа на правителството. И точно в това е политизирането и за него вече отговорност имат противниците на властта, защото всички те открито неглижират наличието на Ковид.
П.П. Аз съм за оставка на ББ, но това не ми пречи да критикувам какво правят политически сили, на които симпатизирах, нито да отричам, че въпреки всички грешки, март-май се подходи по-адекватно към пандемията, но не се възползвахме от това.

# 28 240
Понеже тотално ви изпуснах от седмици, много бърз въпрос - ако си бил контактен със заразен, до колко време трябва да проявиш симптоми?
Последни проучвания, че аз знам, но може вече да са се сменили нещата, а както казах, не съм следила темата, вчера за бързо надникнах.
Между 5-тия и 10-тия ден в зависимост от това колко вирусен товар си поела. Най-често започват на 7-мия ден симптомите.

# 28 241
167 положителни от 3 923 теста, 15 починали, 57 в интензивно отделение.

# 28 242
https://trafficnews.bg/zdrave/zabolevaemostta-kovid-19-horata-po … ksina-e-3-188537/

Още едно мнение за БЦЖ, "невлияещата" върху Ковид.

TafTaf,
ако ИП не беше такава канонада от глупост, паника, безумие и унижения, може би сега щяхме да имаме нормално отношение към вируса и спазване на мерките. Не може да плашиш хората с ковчези пред НДК и да им забраниш поход в планината като превенция срещу вирус, той да не се разгърне въпреки неспазването на тъпите мерки и после да не очакваш това да се обърне срещу теб.

Има си и народна басня за целта - "Лъжливото овчарче". Ама 1:1.
Затова и рейтинга на Бъдещия Президент се сви от 72% на 36% за четири месеца.
Българина търпи подигравки, ама завоалирани и гарнирани с малко популизъм. Към директна проява на простотия е много непримирим.

Аз не вярвам в локдауни и КПП в цялата държава. Икономиката ни няма да издържи, ама наистина. Най-много да върнат маските на открито и да затворят ресторанти и дискотеки. Възможни са и КПП-та по места. И това ако наистина епидемията се разгърне и стане сериозна.

# 28 243
Роля на опозицията е да бъде коректив на властта. Така че няма "стига". Но какъв коректив могат да бъдат хора, които по начало това искаха.
А и това, че не си на власт, не означава, че нямаш влияние върху пандемията. Абсолютно всеки един обикновен човек има такова влияние и може с поведението си съответно да засилва или да забавя епидемията.

# 28 244
  • Пловдив
Никак не са обнадеждаващи данните за последното денонощие.

Общи условия

Активация на акаунт