Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 927
  • 789
  •   1
Отговори
# 585
За прегледи записвам час, когато на мен ми е удобно да не отсъствам от работа, но за психолог и специалист по дислексия е по график и извън учебните часове. Ресурсният я извежда от два часа седмично и работят в рамките на учебния ден, но тя е с 50% и по общия план, съответно на количествено оценяване.

# 586
Заплатата на майката (асистента) на дете 100 % с чужда помощ е максимум 612 лв. чисто по закона за личната помощ.
   Отделно от социалните детето получава 550 лв. чиста сума по чл.8д от Закона за семейните помощи за деца. Ако няма асистент, сумата е 930 лв. от социалните.
Значи тази позната на Рори72  е възможно  да получава на месец чисти близо 1200 лв. (612 лв. нетна заплата от общината +550 лв. от социалните). Това е ако са и определени максималния брой часове на месец - 168 часа.

# 587
Сигурно е договор с общината + помощта за 100% с ЧП. Обаче мъжът на Рори, изглежда, е разбрал, че само заплатата по договора е нето 1200, а другото е отделно.
Общо излизало около 1200 лв. Парите на детето 930 и т. н. заплата. Защото дефакто аз от 4г не работя за да гледам детето и стажа ми съответно спря, годинките вървят и ММ се сетил че съм работила 20+ години, а накрая нямало да мога да се пенсионирам. Може и да е прав принципно, но хич не ми е идвало на акъла това да ми е на дневен ред и сега ме притиска защо не съм кандидатствала за асистент като детето е 100% с чужда помощ. Обясних, че сумата 930 лв. месечно няма да се промени, но той настоява, че не съм права и ми се кара, че не съм кандидатствала даже за асистент, за което и стаж щели да начисляват.

# 588
Ако си към общинската програма, ще ти върви трудов стаж.
Там обаче ще ти вземат от тези 930 лв. до 380 лв. от тези от чл.8Д - за заплата - зависи на колко часа ще те водят. Ползата е ,че върви трудов стаж., поне според мен. Но пък ако сте към програмата към социалните, не може да сте и в общинската. Доколкото съм чула в социалните заплащането е по-високо, но не върви трудов стаж.

# 589
Има стаж и при социалните, кандидатства се и се представя трудова книжка.Друг е въпросът, че не се знае на колко часа ще ви водят.Ползите са, че поне внасят здравни осигуровки.

# 590
Привет, на жалбата ми към НЕЛК, разгледана на 1.9, получих днес решението. Вече имаме ЧП и 80%
Сега взех от социалните да попълваме за нова оценка, с която след това се ходело в Общината да се подава, така ли е? Че служителката беше нова и не беше особено наясно. Каза да попълня документите за оценката и да й ги занесе утре. Сега от тук нататък от социалните ли ще зависи колко  часа ще ни отпуснат?

# 591
Здравейте, детето ми е с пареза на лява ръка и крак. Моля , ако някой знае какво се случва с часовете по физическо - подвижен е, но в не може да покрива нормативи, или изпълнява задачки.Посещава нормално училище. Същото важи и за чертане на фигури в час по математика, или изпълняване на задачки в часовите по технологии и предприемачество. Сега е в 4 клас, помагат му учителката и децата, но какво става по-нататък??

# 592
По физическо ще е освободен, но ще трябва да минете през ЛКК за освобождаването. Не е нещо страшно, попитайте ЛЛ.
За другото защо не пробвате СОП? Така ще имат предвид учителите, не че видимо не се вижда какво може или не може детето. Учителката едва ли ще седне да помага за чертане или изрязване с ножичка, но би могла да предлага задачи, с което може сам да се справя или другарчетата да му помагат щом има такива деца в класа.

# 593
  • София
Рори, прав е мъжът ти за стажа. Моят е на дупки точно заради детето, че все трябваше да съм на разположение, а нямаме "чужда помощ". Добре, че поне съм на ТД от 2019.

# 594
По физическо ще е освободен, но ще трябва да минете през ЛКК за освобождаването. Не е нещо страшно, попитайте ЛЛ.
За другото защо не пробвате СОП? Така ще имат предвид учителите, не че видимо не се вижда какво може или не може детето. Учителката едва ли ще седне да помага за чертане или изрязване с ножичка, но би могла да предлага задачи, с което може сам да се справя или другарчетата да му помагат щом има такива деца в класа.

Води се дете със СОП, с него работи ресурсна и психолог.
За ЛКК ще питам личната.

# 595
Значи ресурсният може да работи (помага) по технологиите заради техническото чертане и рязането на пример. А и учителят ще знае, че детето има затруднения за някои неща.

# 596
То е видимо ,че детето има проблем. Не съм го крила. Напротив още на първата родителска среща, преди да се видят децата обясних на родителите им , че имат дете с проблем в класа.

# 597
  • София
Ще мина да видя как стават нещата за карта за ГТ за ученик с ТЕЛК.

# 598
От ТЕЛК искат преглед на детето ми в Пирогов. Имат ли право да ми налагат в коя болница да го водя на преглед? Далеч ми е и с тая пандемия ме е страх точно в Пирогов да го водя.

# 599
Мен от ТЕЛКа ме пратиха на преглед в Александровска болница, а сме от Русе. Една година се забави решението докато минем обследването там, но не съжалявам - поне поставиха правилната диагноза на детето ми.
В Пирогов не работят ли със записан час?

Общи условия

Активация на акаунт