Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 929
  • 789
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Обикалянето е повече от преди Ковид, което е тъпо, защото трябваше да е по-малко.

# 571
Изпратиха ни писмо с назначена дата за комисия на сина ми. Някой знае ли, веднага ли ти казват, колко процента дават?

# 572
За Русе решението излиза същия ден след 13 часа.

# 573
  • България моята родина
Здравейте,
Синът ми е с ТЕЛК от миналата година.
И двамата сме на конкретен адрес в една община по настоящ адрес.Личната ми карта изтича и ще се наложи да сменим постоянните си адреси,които са в друга община.Това ще повлияе ли на подаването за преосвидетелстване или нещо друго-няма са сменяме настоящ адрес и мисля,че няма,но да попитам и тук ако има запознат? По телефон не ми вдигат,за да ги питам.Благодаря.

# 574
  • София
В социалните ти искат новата лк, снимат я и подписваш там разни документи, че си я сменила.

# 575
Социалните работят само по настоящ адрес. Смяна на постоянен няма да промени нищо.

# 576
Здравейте. Предстои ни първоначално явяване на ТЕЛК,тъй като синът ми се роди с аномалия. ЛЛ издаде направление за явяване. Какъв е срокът да се занесат документите в РКМЕ? Защото мислех да минем първо на ортопед,тъй като проблема за сега е описан само в епикризата от раждането и рентгенови снимки имаме.
Благодаря.

# 577
  • София
Здравейте, бих искала да помоля за инфо, ако някой е по-наясно - наскоро чух от майка на момче с аутизъм, че учениците с ТЕЛК имали право да отсъстват от 50% от часовете. Дали някой знае в коя наредба е разписано това, тъй като аз не успях да открия. И как става извиняването на отсъствията? Ужасно е мъчително да ме тормозят с искане на бележки за всяко едно отсъствийце по повод ходене по болници, прегледи и терапии. Отделно придружавам детето в училище и понякога аз самата съм болна и недобре. Направо съм се хванала за главата какво да правя. Предварително благодаря!

# 578
Здравейте, бих искала да помоля за инфо, ако някой е по-наясно - наскоро чух от майка на момче с аутизъм, че учениците с ТЕЛК имали право да отсъстват от 50% от часовете. Дали някой знае в коя наредба е разписано това, тъй като аз не успях да открия. И как става извиняването на отсъствията? Ужасно е мъчително да ме тормозят с искане на бележки за всяко едно отсъствийце по повод ходене по болници, прегледи и терапии. Отделно придружавам детето в училище и понякога аз самата съм болна и недобре. Направо съм се хванала за главата какво да правя. Предварително благодаря!
Уважаема г-жо, бележки не се изискат само от Вас за отсъствие, а от всеки един ученик. Това е Ваше задължение да осигурите документ извиняващ отсъствието на ученика. Това не е тормоз, както Вие го наричате от страна на училището.
Ако желаете детето Ви да не присъства във всички часове, то тогава подайте молба към директора на училището, детето да се обучава по индивидуална програма.

# 579
Ако терапиите са в определен ден и час може да подадете молба за освобождаване от часове по това време. Добре е да вземете служебна бележка, че детето посещава в даден ден и час определена терапия. За ходене на лекар - всеки лекар дава медицинска бележка, когато детето е било на преглед.
Дъщеря ми е с ТЕЛК, вземала съм я по-рано от занималня заради занимания със специалист. При водене на лекар и отсъствие от училище съм вземала медицинска бележка от лекаря. Тъй като при нервна преумора има проблем с поведението й, съм я оставяла у дома за 1-2 дни да се наспи и да си почине, съответно съм пускала молба за отсъствия по семейни причини или съм вземала бележка от л.л

# 580
  • София
Мисля, че няма такова нещо. Миналата учебна година ми направиха проблеми заради броя отсъствия, ходих до социалните, не са ми казвали такова нещо.
По принцип при 50/ отсъствия се повтаря класа или се ходи на летни часове за наваксване. Прави се комисия и се обсъжда казуса.

# 581
Детето може да се обучава в индивидуална форма по медицински причини. Тогава часовете по всеки предмет се редуцират до 50% т. е класа има 4ч БЕЛ - детето има 2ч БЕЛ, класа 6ч математика, детето 3ч математика. Не е право на отсъствия в размер на 50% от часовете за годината.
Имам въпрос многократно задаван, но ЕЖК казала на ММ, че детето й е със 100% ТЕЛК и чужда помощ за което тя като негов асистент получавала осигуровки и заплата, извън сумата за съответните проценти увреждане и всеки месец получавала чисто около 1200 лв. Обяснявам че заплатата е от сумата за процентите, но не, жената казала така. Молбата ми е да посочите закон и член, съгласно които се определя плащането на асистента на детето, за да го убедя с документи, че няма основание да ме притиска да ходя при социалните.

# 582
Рори72, да не е по някакъв договор с общината или НПО и затова да получава нещо като заплата отделно? Ако се води на 4 часа на заплата (1/2 минимална заплата) май ще излезе сметката така.

# 583
  • Пловдив
Сигурно е договор с общината + помощта за 100% с ЧП. Обаче мъжът на Рори, изглежда, е разбрал, че само заплатата по договора е нето 1200, а другото е отделно.

# 584
  • София
Благодаря на всички за отговорите и полезните съвети! Освен да опитам да записвам терапии в един и същи ден и час, за да могат да ми дадат документ, защото сега графикът се прави седмица за седмица и е невъзможно да бъдат еднакви часовете, за да подам молба.

Общи условия

Активация на акаунт